vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPrijs voor NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer vanwege slavernijtoespraak

Prijs voor NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer vanwege slavernijtoespraak

-

Does Travel - naar Suriname

Afgelopen weekend werd de voorzitter van het slavernij-instituut NiNsee, Linda Nooitmeer, door het radioprogramma ‘De Taalstaat’ uitgeroepen tot Taalstaatmeester van 2023.

Die onderscheiding is bedoeld voor iemand afgelopen jaar opviel vanwege diens taalgebruik.

De jury vindt dat de 49-jarige in Suriname geboren Nooitmeer indruk maakte met haar speech bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli (Keti Koti). “Ze toonde zich een geweldige spreker in taalgebruik, woordkeuze, dictie en retorica,” zei een van de leden van de jury.

Nooitmeer stelde destijds dat er actie moet worden ondernomen tegen het sluimerend racisme dat zich “heeft genesteld in de krochten van onze diepste gedachten en zich op cruciale momenten doet gelden”. “Met de kracht van onze voorouders banen we ons een weg door het moeras van uitsluiting”, sprak ze volgend de NOS.

Nooitmeer kreeg de prijs afgelopen zaterdag overhandigd door NPO Radio 1-presentator Frits Spits

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. Nooitmeer stelde destijds dat er actie moet worden ondernomen tegen het sluimerend racisme dat zich “heeft genesteld in de krochten van onze diepste gedachten en zich op cruciale momenten doet gelden”. “Met de kracht van onze voorouders banen we ons een weg door het moeras van uitsluiting”, sprak ze volgend de NOS.

    Dat zal wel altijd een utopie blijven want racisme is van alle tijden en komt overal voor ja ook onder de niet blanken. Dus mevrouw ik feliciteer u van harte met uw prijs maar koetser verder geen hoop dat racisme door uw toespraak niet meer zal bestaan.


    Maak melding
  2. Dit is inderdaad een unicum dat dit is gebeurt, het is net wat
    PJUL het schrijft! Maar goed mw: U hebt het verdient, en daarmee
    is de kous af, en gefeliciteerd prijs cq erkenning!

    sari tori

    Jacko


    Maak melding
  3. De witte man is weereens bezig de nazaten te bespelen, heb totaal nog geen enkele reparatie/compensatie gemerkt sedert het excuus, F&ck Willem Alexander.


    Maak melding
  4. Blij met deze erkenning. Met haar taalgebruik liet ze blijken over een uitstekend taalgevoel te beschikken en zeer belezen te zijn. Iets wat duidt op een zeer hoge intelligentie en, gezien de uitspraken, van een grote gevoeld van medemenselijkheid en inlevingsvermogen.
    Met de prijs krijgt ze het respect dat ze verdient, met haar uitspraken zet ze belangrijke issues goed op de kaart.


    Maak melding
  5. @Papa Jantje uit Livorno (voortaan PJUL) 2 januari 2024 Bij 13:43
    “…maar koetser verder geen hoop dat racisme door uw toespraak niet meer zal bestaan.”

    Papa Jantje,
    Mevrouw Nooitmeer beweerd in geen van haar zinnen dat racisme ‘nooit meer’ zal bestaan, maar benadrukt juist het sluimeren ervan, zoals een kankergezwel dat uitzaait, volledig bezit van ons en onze gedachten neemt en als zodanig mensen onteerd en kapot maakt! Trouwens: “Hoop doet leven!”
    ===================================================================
    @Klaas 2 januari 2024 Bij 20:59
    “…gezien de uitspraken, van een grote gevoel van medemenselijkheid en inlevingsvermogen…”

    Beste Klaas, dat heeft u goed verwoord!
    Medemenselijkheid en inlevingsvermogen (empathie), is uiteindelijk wat leidt tot saamhorigheid en gelijkwaardigheid en niet zwartgalligheid! Ere, wie ere toekomt!

    Tan bun


    Maak melding
  6. Ze vergeet één belangrijk ding: dat discriminatie vaak wordt gepleegd door degenen die aan de macht zijn en vaak cultuur/godsdienst gebonden is.
    In Suriname zijn de zwaarten aan de macht (geweest) en hebben juist zij, meer dan ieder ander, zich schuldig gemaakt aan zware discriminatie. In de Afrikaanse cultuur was nl elke andere stam dan de eigen stam inferieur en moest met minachting behandeld worden. Zeg daar dan ook iets van ipv alleen de blanken uit te foeteren.


    Maak melding
  7. @Bhanumati 3 januari 2024 Bij 13:26
    “Ze vergeet één belangrijk ding: dat discriminatie vaak wordt gepleegd door degenen die aan de macht zijn en vaak cultuur/godsdienst gebonden is…”
    “…In de Afrikaanse cultuur was nl elke andere stam dan de eigen stam inferieur en moest met minachting behandeld worden. Zeg daar dan ook iets van ipv alleen de blanken uit te foeteren.”

    Bhanumati.
    Uw betoog begon goed, m.b.t. ‘cultuur/godsdienst’, maar eindigt vervolgens – weer eens – in een poel van hindoestaans racisme en is precies wat mevrouw Nooitmeer bedoeld met: “…het sluimerend racisme dat zich heeft genesteld in de krochten van onze diepste gedachten en zich op cruciale momenten doet gelden…”

    Het Hindoeïsme heeft meer tweedracht en suprematisch denken voorgebracht (paria’s), dan welke stroming dan ook. Het begrip ‘Ariër’ is niet bedacht door A. Hitler, maar is ontleend uit het Hindoeïsme, die degene met een lichte(re) huidskleur als ‘reiner’ of ‘hoger’ acht.

    Mevrouw Nooitmeer heeft de prijs toegekend gekregen, n.a.v. haar slavernijtoespraak die een hoge mate van welbespraaktheid bevat zonder, zoals u beweerd: “…alleen de blanken uit te foeteren.”
    U (en anderen) zouden er daarom goed aan doen, mevrouw Nooitmeer ‘een hart onder de riem te steken’, i.p.v. u – wederom – als de ‘lastdrager’ van de witte man te profileren!


    Maak melding
  8. @Toussaint,

    Wist jij dat het ‘kastenstelsel’ een uitvinding is van de Portugezen en de Britten en niet van de Indiërs?
    De Indiërs hadden de maatschappij ingedeeld naar de inborst van de mens en hadden slechts 4 categorieën.
    Je medemensen slecht behandelen en discrimineren is overal ter wereld het geval, niet alleen in India. Dus ook bij de zwaarten.
    Griekse en Chinese reizigers die lang in India verbleven, hebben bijv. nooit melding gemaakt in hun reisverslagen over discriminatie tussen de Indiërs onderling. De tweespalt in India is m.n. het gevolg geweest van invallende Grieken en Moghuls die zelf elite beleid hadden en dat opdrongen aan de besturende klasse in India en later hebben de Britten dit uit eigen belang flink gestimuleerd.
    Het woord Arier bestaat in geen enkele Indiase taal. Het woord Arya wel. En dat betekent simpelweg iemand die edel is in woord, gedachten en daad en heeft helemaal niks met ras temaken. Ga maar naar Zuid India. De meeste Braahmans daar hebben een donkere huidskleur. Zou huidskleur leidend zijn, dan zouden deze mensen nooit Braahman geweest zijn.
    Er wordt een heleboel rotzooi verteld over India en dat komt vnl omdat de moderne Indiase geschiedenis is geschreven door de Britten en hun Indiase volgelingen die het Brits-christelijke belang dienden.
    Mevrouw Nooitmeer mag ook eens het verhaal lezen van de zwarte Amerikaan Dontell Jackson die een diepgaande studie heeft gemaakt van de slavernij. Zijn conclusie: niet de blanken, maar de Yoden waren de kracht achter de slavernij en in de VS waren het ook zwarte plantagehouders die slaven hielden en in slaven handelden.
    Jackson zegt:
    Ik zou graag al mijn zwarte broeder en zusters uitnodigen om mij met mee te doen en samen ervoor te zorgen dat we de leugens, misleidingen en halve waarheden waaraan wij als ras zijn blootgesteld, te ontwarren. Laten wij de werkelijke geschiedenis onderzoeken over wat ons is aangedaan door mensen die er meer dan plezier in hadden en hebben ons te laten denken dat de blanke man verantwoordelijk was en is voor hetgeen ons is aangedaan, terwijl de misdaden in werkelijkheid zijn begaan door Yoden.
    Zal mevrouw Nooitmeer het durven iets te zeggen tegen de Yoden? Nee, want dan wordt ze meteen neergeknuppeld als antisemiet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES