donderdag, mei 2, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijNieuwe drinkwaterinstallatie in Nieuw Lombé; drie dorpen voorzien van schoon drinkwater

Nieuwe drinkwaterinstallatie in Nieuw Lombé; drie dorpen voorzien van schoon drinkwater

-

Does Travel - naar Suriname

In het dorp Nieuw Lombé in Brokopondo is afgelopen vrijdag een nieuwe waterinstallatie in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de Surinaamse president Santokhi, vicepresident Brunswijk en minister Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname (NH).

De nieuwe faciliteit voorziet 1.200 bewoners van de dorpen Nieuw Lombé, Kapasikele en Moejekiiki van schoondrinkwater.

President Santokhi zegt dat het de taak is van elke regering om water toegankelijk te maken voor alle Surinamers. Ondanks financiële uitdagingen, is het de plicht van de regering om hiervoor te zorgen. “Deze regering is zich bewust van de noden, waaronder drinkwatervoorziening, van de gemeenschap. Stap voor stap zullen we elke situatie aanpakken en verbeteren. Naarmate de financiële situatie van het land beter wordt, zal de regering instaat zijn meer te doen voor de Surinaamse gemeenschap. De vooruitzichten voor Suriname zien er positief uit, zoals het IMF zelf heeft aangeven”, benadrukte het staatshoofd. Hij beloofde de bewoners dat zij binnenkort meer krijgen. “Dit is een eerste grote stap, die zo essentieel is voor uw ontwikkeling, “ma moro e kon”, sprak het staatshoofd.   

Vicepresident Brunswijk toonde zich opgelucht dat er een einde is gekomen aan de jarenlange waterproblematiek van het gebied. Volgens hem konden de mensen vroeger het rivierwater consumeren, maar vanwege vervuiling door goudwinningsactiviteiten is dit niet meer mogelijk. De vp noemt schoon drinkwater een belangrijke nutsvoorziening voor de binnenlandsbewoners. Hij riep hen op om zuinig om te gaan met het goed en nuttig gebruik te maken van de faciliteiten die hen worden aangeboden. 

Volgens minister Abiamofo heeft de waterinstallatie voldoende capaciteit om de drie dorpen 1×24 uur van schoon drinkwater te voorzien. Los van het huidige aantal aansluitingen, kunnen er nog meer huishoudens op het systeem worden aangesloten. “Dus ook de andere dorpen kunnen voorzien worden van zuiver en schoon drinkwater.” Het gaat om een semiautomatische centrale met ongeveer 4 km aan buizen en een eigen waterzuiveringssysteem, dat 1×24 uur de waterlevering moet garanderen. De kosten van het project bedragen totaal SRD 8 miljoen en de uitvoering lag in handen van de aannemer Baska N.V., onder supervisie van de Dienst Watervoorziening van NH.

Naast de regeringsfunctionarissen waren ook aanwezig: het traditioneel dorpsgezag en dorpsbewoners, het hoofd van de Dienst Watervoorziening, John Abidie, en vertegenwoordigers van het aannemingsbedrijf Baska N.V. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Het is gewoon belachelijk dat een president en een vice president aanwezig zijn bij het in gebruik nemen van een nieuwe drinkwater installatie.

    Ze hebben kennelijk geen KKA te doen vandaar dat ze naar die dorpen zijn gegaan.

    Tjoerie, een nieuw gebouw deng drape, een nieuwe brug tak peh yu poti mi!!


    Maak melding
  2. Dan is er waterschaarste in binnenland straks. Par’bo krijgt 60% niet optimaal water.10 % of meer wacht al jaren om aangesloten te worden. Wie mkt ht water vuil mt goudzoeken??


    Maak melding
  3. @ Henry

    Ze moeten indruk maken dat is alles, en het is tevens een verkiezing
    stunt voor 2025! @ Hongkongfree, Zeg dt wel: het lijkt erop dat een hele
    geweldige iets ( wonderbaarlijks. ) En dat ”pangi dragen” stelt ook geen
    klote voor! Om maar te zwijgen over het brug dat ze willen bouwen
    richting Guyana straks. Met dat geld wat er mee gemoeid wordt, kon
    hij( Chan,) beter huizen laten bouwen voor de aller armsten in Su.
    (Huurwoningen)( Nee a mang mus fu tjar neng)


    gemodereerd
  4. SCHAAMTELOOS,e en veroordeelde CRIMINEEL (bankrover/drugsdealer) en een voormalig minister van Justitie en Politie .
    Ze hebben de letters K en A in hun hoofd….Alles is duur geworden in Suriname,behalve PROPAGANDA.


    Maak melding
  5. In de hele wereld worden oorlogsmisdadigers (BOUTA,BRUNSI) opgespoord en levenslang achter de tralies geplaatst,behalve in SURINAME dankzij de PAARSE BARABBAS AANHANGERS de andere BERMGASTEN, en andere LEEGHOOFDEN.


    Maak melding
  6. De beste regeringscoalitie van de verkiezinge van na 25 Mei 2025 is een regeringscoalite van de volgende politieke partijen van Suriname:
    – VHP,
    – NPS,
    – ABOP,
    – PL

    Hierdoor zijn de grootste etniciteiten van Suriname met hun leiders in de coalitie. Zij kennen de uitdagingen van hun eticiteiten en kunnen hiermee aan de (inter)nationale uitdagingen van Suriname en de Surinamers en de algemene doelen met de juiste formule toe te passen, de goede oplossingen voor vinden.

    Van de fouten die in deze coalitie tot nu toe zijn gemaakt, kunnen wijze lessen worden getrokken en van de goede doelen waar men mee bezig is op korte, midden en lange termijn kan men verder mee gaan. Sommige van de doelen/plannen zullen in een volgtijd moeten plaats vinden en andere gelijktijdig moeten plaats vinden.

    Samen werken, Samen Sterker

    Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen


    Maak melding
  7. een vp ..de president ..en een minister om een water instalatie in gebruikt te nemen en om een kraan te openen..aiboi..propoganda op hoog niveau..


    gemodereerd
  8. Geen moordenaar/bankrover/drugsdealers als president/VP van Suriname,want dat is vooral een slecht schoolvoorbeeld voor de Creoolse jongeren ….GEEN ETNISCH POLITIEK …..NPS/DA91/VHP voor DESKUNDIGHEID,normen waarden en respect terug in Suriname.


    Maak melding
  9. De twee grootste clowns van Suriname met hun show. Ik vraag mij echt af waarom de grote problemen als criminaliteit geen aandacht krijgt van beide clowns. Schaamteloze vertoning.


    gemodereerd
  10. Het bijna voltallig bestuur v su trekt erop uit om geavanceerde waterput met veel ceremonie in gebruik te nemen. Alsof er geen werk te doen is. Wat kost dit uitje de belastingbetaler?Hoeze geen banana republiek.


    Maak melding
  11. De nietsnutten die gereageerd hebben, verwijten de mp en vp dat ze niets te doen hebben. Beste hersenlozen dit is een onderdeel van het werk van deze mensen. Volgens mij hebben jullie zelf niets te doen. Belastinggeld veters.


    Maak melding
  12. Eigen lof stink of niet.
    De mensen hebben water en nu de rijst nog. Watra nanga alesi.
    De vp is doende zijn woord te houden.
    Gaan jullie massaal stemmen voor de vhp en abop. Dit is de ontwikkeling die jullie vooruit brengen.
    3 x een hoera voor de pres en vieze pres.


    Maak melding
  13. Gaat de president naar het buitenland dan zijn ze woedend, wat gaat ie doen, toch geen impact, hij verwaarloost het land, eigen volk eerst.

    Gaat de pres naar het binnenland, dan zijn ze alweer woest, heeft hij niets beters te doen, is een te klein evenement, die inheemsen zien hem wel op tv. Onbelangrijk.

    Oooh me gosh, wat moet die man nou eigenlijk doen.

    Waarschijnlijk net als bouta, met een joint in een bushokje op flora en in het weekend whisky en doksa in Nickerie en vertier in Apoera.
    Wat ze gewend zijn, nieuwe dinges is een beetje eng. Controle moes foe dé tok.


    Maak melding
  14. ” …
    maar vanwege vervuiling door goudwinningsactiviteiten is dit niet meer mogelijk. De vp noemt schoon drinkwater een belangrijke nutsvoorziening voor de binnenlandsbewoners.
    … ”

    Hoe milieuvriendelijk zijn de goudwinningsactiviteiten van Brunswijk & Co ?
    Wat heeft Brunswijk al die tijd gedaan voor het binnenland, in welke basis voorzieningen heeft hij duurzaam voorzien ?

    Wij willen leiders met ontwikkelingsvisie.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES