woensdag, mei 8, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieEssed: "Hof heeft nog geen mededeling gedaan voor datum vonnis tegen Bouterse"

Essed: “Hof heeft nog geen mededeling gedaan voor datum vonnis tegen Bouterse”

-

Does Travel - naar Suriname

Het Hof van Justitie in Suriname heeft formeel nog geen datum bekendgemaakt voor vonnis in het 8 decemberstrafproces, waarin ook hoofdverdachte Desi Bouterse terecht staat en 20 jaar cel riskeert. Afgelopen week maakte het Surinaamse nieuwsmedium ABC, dat zich baseert op betrouwbare bronnen, bekend dat de uitspraak voor 18 december is gepland.

“Van het Hof hebben we nog geen mededeling gehad en ik denk dat het Hof de instantie is om die mededeling te doen. Dan pas kunnen we inderdaad ervan uitgaan dat het op die datum zal zijn”, zei Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zondag in het programma Welingelichte Kringen.

De advocaat voerde aan dat hij namens de nabestaanden wel recent een verzoek aan het Hof heeft gericht om indien mogelijk, het vonnis voor 8 december dit jaar uit te spreken.

Jaarlijks worden op voornoemde datum de 8 decembermoorden herdacht en de 15 slachtoffers geëerd. “En dat gebeurt met een mentaal kwellend gevoel dat er nog geen recht gesproken is. En dat gaat zich dus dit jaar weer voor de 42ste keer herhalen. Maar ook nationaal en internationaal wordt er naar Suriname gekeken in dit proces. Grote delen van de gemeenschap hoopt dat er een rechtstatelijke oplossing komt”, aldus Essed, die eraan toevoegde welke datum dan ook vanuit het Hof te respecteren.

Naast Bouterse staan ook Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe terecht voor het medeplegen van moord op 15 Surinaamse mannen. Volgens Essed is deze tenlastelegging reeds twee keren door de Krijgsraad bewezen geacht. Nu is het de beurt aan het Hof van Justitie.

Bij zijn laatste woord op 31 juli heeft Bouterse aangegeven dat hij zijn hoofd zal buigen voor het vonnis, wat het ook zal zijn. Daarnaast heeft hij de Almachtige ook gevraagd om de president en de leden van het Hof te zegenen met de juiste wijsheid en moed om een oordeel te vellen in deze strafzaak. De ex-legerleider riskeert 20 jaar celstraf en onmiddellijke gevangenneming.

Essed benadrukte het wel heel ongewoon en uitzonderlijk te vinden dat alle voornoemde personen ondanks de eerdere veroordeling door de Krijgsraad nog steeds rondlopen en niet door justitiële autoriteiten zijn gearresteerd.

“En dat heeft in de samenleving bijna rotsvast het idee doen postvatten dat het hier zou gaan om een onaantastbare situatie of onaantastbare persoon”, stelde hij. Desondanks is hij wel ervan overtuigd dat de instanties onder leiding van de procureur-generaal wel in staat zijn om een gevangenneming ten uitvoer te leggen. Een gevangenneming van Bouterse na eventuele veroordeling zal volgens de advocaat wel politieke gevolgen hebben. “Dat wil zeggen einde van het tijdperk van de man”, aldus Essed.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Laat de juiste instantie een besluit nemen. Tot die tijd hebben we te maken met een verdachte. We moeten niet op DIE stoel plaats willen nemen. Uiteraard heeft een ieder zijn mening. Het is een uiterst gevoelige kwestie en daarom op afstand deze “triller” volgen.


    Maak melding
  2. Didibri zal nooit veroordelend worden .deze regering is te bang voor hem .
    Heb heeft gedreigd met als hij veroordeeld wordt zijn aanhanger aanslagen zullen plegen op mensen die deze regering steunen.
    Meer zeg ik niet. Heb nu al teveel gezegd.


    gemodereerd
  3. De grootste zwijnen op aarde zijn vroeg of laat altijd berecht, behalve in suri.

    Erg onprofessioneel om geen datum op te geven. Dit is ongehoord voor een democratische rechtsstaat.

    Ziet er naar uit dat de infiltratie compleet is, niet alleen bij drugs en goud-witwas, maar ook voor Moord.


    Maak melding
  4. Dommies hier denken echt dat hij in de gevangenis gaat. Waar leven jullie?? Ow Nederland natuurlijk. Wij leven hier in realiteit dus neem het met een Korrel zout deze rechtzaak..


    Maak melding
  5. Dat vind jij heerlijk hé asshole;
    sodom en gommora, wild, wild west, geen belasting, plus je bent een witte opa.
    Heel veel plusje voor die ver-berde vrouwen daar.

    Hier.. ben je een onbenul, die je aan de straatstenen niet kwijt kunt raken.

    Wat voor klote realiteit,de nabestaanden (3 generaties) van de december-slachtpartij leven in Nederland, het is hun strijd, plus de rest vd goegemeente die moest vluchten voor die bloeddorstige moordenaar.

    If joe no sabi neks tap joe smoel jére.

    Terug naar je mand!


    Maak melding
  6. Waar zijn al de gasten, Filla, mr D enzo die vonden dat ik de arme Esmeralda te hard had aangepakt, kijk hoe zij zelf tekeer gaat. Hypocrieten.
    Heeeee, hoor ik daar alsnog iets, nee, was mijn eigen scheet.


    Maak melding
  7. Ik heb zelf geen vertrouwen in het Hof. Ook het Hof is een tering bende. Kijk maar naar de gasten door wie het Hof wordt bemand. Nu dat de uitspraak het zo lang duurt werkt dat alleen maar in het voordeel van Bouterse. Hij zal worden vrijgesproken op basis van het feit dat de processen te lang hebben geduurd en dat betrokkene te lang heeft moeten lijden onder psychische druk. En dat op zichzelf al een grote straf is geweest. Dat gedagvaarde het Hof vrijspraak verleend voor de in het proces genoemde feiten!!!


    Maak melding
  8. @@@Kro Faya
    Kom nauw, dit had ik echt niet van je verwacht. Bouta is al twee keer veroordeeld en het Hof is de laatste strohalm van Bouterse. Het doet het Hof recht om uiteindelijk na dat alle zittingen hebben plaatsgevonden met een uitspraak te komen. Maar zeker niet na een termijn uitspraak doen waar de Wet zijn verantwoordelijkheid in een democratische Staat tekort schiet!!!
    Dan is niet de Wet in overtreding maar de verdedigers van WET en RECHTSTAAT!!!
    Dus nu als de bliksem uitspraak doen.
    Laatste busje wacht bij de Halte!


    Maak melding
  9. @@@Ram
    Wat wij ook schrijven dat deert Bouterse niet. Het zijn de handhavers en beschermers van Wet en Rechtstaat, die belast zijn met het eind oordeel van het Hof en dat binnen termijn van gerechtigheid als de bliksem uitspraak te gelde maken. Maar hoe langer her duurt ben ik in de overtuiging dat Bouterse wordt vrijgesproken!!!


    Maak melding
  10. @@@Essed
    Kun je mij aangeven wie het Hof is. Als de beschermers van Wet en Rechtstaat van vlees en bloed zijn, laat ze dan als de bliksem met een uitspraak komen. Anders zijn ze niet geloofwaardig.


    Maak melding
  11. Het hof kan weinig anders dan, op zijn minst, de eerdere veroordeling bekrachtigen of verhogen!
    Een andere taak/opdracht heeft het hof niet!
    Wel zal ze, gezien de enorme obstructie van de zijde van de verdachte, niet anders kunnen dan tevens besluiten dat de straf “bij voorraad uitvoerbaar” is.
    Het hof moet recht spreken ongeacht eventuele politieke overwegingen. Die horen NIET bij het hof!
    Het is sowieso heel vreemd en onwenselijk dat het hof draalt in de uitvoering van haar taak. De vorige rechters waren zich veel beter bewust van hun verantwoordelijkheid en hun taak! Die waren niet laf.


    Maak melding
  12. @pony “heeee ,hoor ik daar alsnog iets,nee,was mijn eigen scheet.”
    Je heb hem niet alleen gehoord maar zeker ook geroken.
    A Pori te a bigin tingi.😮‍💨


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES