vrijdag, mei 3, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOud-minister Tjong-Ahin: “Mensen verdienen miljoenen in informele sector, maar blijven uit beeld...

Oud-minister Tjong-Ahin: “Mensen verdienen miljoenen in informele sector, maar blijven uit beeld Belastingdienst”

-

Does Travel - naar Suriname

Oud-minister Silvano Tjong-Ahin stelt dat mensen in Suriname miljoenen in de informele sector verdienen. Deze groep blijft uit beeld bij de Belastingdienst.

Tjong-Ahin: “Het opvallend aantal autohandelaren die zoveel verkopen. Informatie heeft mij bereikt dat mensen zelf miljoenen verdienen aan cryptocurrency. Helemaal buiten het beeld van de overheid. En het moment dat de regering begint te praten over een Belastingautoriteit, krijg je weerstand”, zei hij in een radio-interview.

Volgens de politicus is het tijd om de Belastingdienst te versterken, omdat er te veel economische activiteiten in het land plaatsvinden die niet belast worden. Uiteindelijk wordt alle belastingdruk afgewenteld op de geregistreerde wrokomans.

Ook zijn er te veel mazen in de wet om die belasting te ontwijken. Mensen die in een vrij beroep zitten en een goede belastingadviseur hebben slagen ook erin om heel weinig belasting te betalen. “Ik heb belastingaanslagen gezien van hele rijke mensen, waarvan ik zeker vijf keer zoveel belasting betaal. Alleen maar om het feit dat mijn salaris geregistreerd staat bij de overheid. En zij betalen uiteindelijk bijna niets”, aldus de oud-minister.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. Goed dat iemand dit aanhaald maaaaaar al deze belasting ontduikers zitten toen en nu in de regering en wie gaat dan de wetten aanpassen??? Want dna zelf is een poppenkast met jan en katreintje of meestal jaknikkers. De meesten die in de regering zitten willen alles toe-eigenen en wie controleert ze dan???


    Maak melding
  2. Dat het volk op achteruit zou gaan is een feit en dat komt mede door de grote schulden van de vorige regering. Maar wat deze regering had moeten doen is de belasting innen van de miljonairs dan bedoel ik te beginnen bij de legale. Deze meneer heeft het over illegaal als of hij niets af weet van de legale miljonairs. Wat we allemaal weten is dat tijdens de vorige regering veel mensen miljonair zijn geworden en geen of weinig belasting betaalden en tijdens deze regering zijn ze over gestapt naar de huidige regering en ik hoor men praten over iets van onder de tafel ik weet niet precies wat men daar mee bedoelt. Ik hoor ook dat men zegt dat het niet innen van de inkomsten belasting bij de grote jongens iets met onder de tafel te maken heeft. Dat klopt; ik hoor veel. Ik hoor ook dat de armen de btw betalen die men bij de rijken had moeten innen. Als ik in de straten van Suriname loop hoor ik ze praten dat ze grote hosselaars zijn maar ik hoor niet een praten over belasting betalen. Tijdens corona wilden ze uitkering alla Nederland en USA maar dachten niet dat de regering eerst een pot voor moet opzetten met geld van hun belasting. Men heeft bruggen gebouwd maar waren bang om tol te vragen. Iedereen was blij dat dat gebeurde. We werden gesubsidieerd door leningen. Niemand die klaagde. Ik probeer alleen maar aan te geven dat wij met z`n allen schuldig zijn aan deze situatie en dat we met z`n allen hier uit moeten zien te komen. Vraagje; man gaat boodschappen doen in winkel en hij keert terug en wilt instappen in zijn auto en wordt overvallen door 5 gemaskerde mannen. Wat vinden jullie daar van? Ik heb het idee dat veel mensen alleen plannen maken hoe te jatten in plaats van werken voor hun geld en content zijn met wat ze hebben.


    gemodereerd
  3. Het is wel typerend dat U als gewezen minister nu op de proppen komt met informatie die jouw heeft bereikt. Ik woon niet in Suriname en weet dat dit al jaren speelt.
    Was u toendertijd ziende blind?
    Als je vanaf zanderij richting paramaribo rijdt, zie je dat er iets niet klopt. De pompstation schieten ook als paddestoelen uit de grond. Zelfs een doodeenvoudig militair bezat een pompstation.
    Hoe wS hij ineens zo vermogend geworden?
    Vanaf 1980 hebben opeenvolgende regeringen mensen gefascineerd en iedereen profiteerde ervan op een of ander manier.
    Niemand moet z,n handen in onschuld wassen, want ze blijven vies.
    Nu zijn het deze belastingontduikers, die bepalen wat er in dit land gebeurt. Ze steunen politieke partijen met geld, verkregen uit criminele activiteiten en het is normaal.
    Dus nu pas zie jij de rotzooi.
    Wij zijn allemaal debit aan de ondergang van dit land, wij zijn gewoon een stelletje ordinaire hypocrieten, deze regering ook.
    Hoe achterlijk ,ijn wij, wat zijn wij voor natie, waar staan wij voor.
    Wanneer wij macht hebben, dan ziet men wat wij werkelijk zijn. Wij hebben het voor met alles in dit land, maar niet voor dit land.
    Hier geboren en getogen en toch geen liefde voor land en volk, slechts voor een kliek en hoe.
    Ik schaam mij niet voor dit land en dit volk.
    Wij hebben met z,n allen dit land vernietigd. Wij zijn gewoon verraders.
    TIME IS LONGER THAN A ROPE.


    Maak melding
  4. @ari,je kon het niet beter gezegd hebben,surinamers zijn een lui volk,alleen maar willen krijgen maar zelf iets doen voor het land kunnen ze niet,ze zijn zo stom en racistisch dat ze niet inzien dat het niet gaat om ras maar om SURINAME,en wat deze gewezen minister betreft?jammer dat je geen scheldwoorden mag gebruiken want anders hsd ik een hond beledigd door hem met deze minister te vergelijken


    gemodereerd
  5. Mijn post is verwijderd maar ben blij over de post van Ari omdat ongeveer 75% overeenkomt met wat ik had gepost. Deze oud minister heeft het over dat veel geld illegaal wordt verkregen en geen belasting betaald wordt, ik vraag me af of hij niet had gezien hoeveel mensen een paar jaren terug miljonair zijn geworden en ook geen of weinig belasting betaalden. Zo als ik al eerder zei heeft Ari minstens 75% geschreven wat ik ook al had gepost. Dus eindig ik om te zeggen dat een leider niet gemaakt wordt maar geboren. Je kunt ze heel jong herkennen door dat ze belangeloos in hun buurt bezig zijn en zo groeien ze verder op regio en later landelijk niveau en volgen ook de nodige opleiding die nodig is.


    gemodereerd
  6. Beste @ari chapeau goed verhaal komt van heel diep.
    Maar het geeft wel een vertekend beeld.
    In jouw laatste 2 zinnen, heb je het belangrijkste woord bewust of onbewust vergeten te melden.

    “Wij hebben met z’n allen dit land vernietigd.Wij zijn gewoon verraders.”

    Waar je Wij heb staan moet natuurlijk voor de waarheidsvinding NDP-ers zijn.


    Maak melding
  7. Tjong lult een beetje eromheen, nu zijn baas de gevangenis in gaat is ie bezig zich te “profileren”; zg ziet hij de grote oplossingen v Su…. Doorzichtig….til je luie reet van de stoel ga op je ouwe dag toch iets produceren ..!!


    Maak melding
  8. Wat wil je nou eigenlijk zeggen…

    De overheid is zich bewust van dit probleem en daarom wordt het belastingsysteem hervormd.

    Maar.., wat doen jullie?
    Een belastingexpert wordt verjaagd door de douanebond, de rest vd bonden hitsen hun leden op etc etc.

    Stelling: de bonden worden betaald door de rijken om te protesteren cq staken met als doel tegenhouden vd hervorming.

    Rijk is een rijk begrip.
    Zelf invullen.


    Maak melding
  9. Er heeft zich nog geen agressieve buur aan de Surinaamse grenzen vertoond om met militaire macht de zaak over te nemen. Vast staat dat het land zich militair niet zal kunnen verdedigen door algehele zwakte, gebrek aan cohesie en de dagelijks genoemde corruptie.


    Maak melding
  10. Raghoebarsingh, hier is weer iemand die later boos is geworden. De heer Tjong is terecht boos, maar waarom nu pas, hij woont al een eeuwigheid in Sranan, is boos op alles en iedereen met deze praktijken, maar wordt niet gehoord, komt in de regering, doet zijn ding, stapt uit de regering en komt later blijk geven van zijn totale boosheid. Waarom was hij toen als minister niet boos, hij hoefde alleen naar zichzelf te luisteren en stappen te ondernemen op dit zaakje op te lossen.
    Zulke mensen die achteraf lullen, zijn net als die bankier die na zijn mooie carrière spijtoptant werd, nadat hij jaren lang als bankman in dienst van de bank, kleine ondernemers die problemen met hun aflossing hadden keihard aanpakte en de inboedel liet veilen en vele gezinnen in armoede liet belanden. Als keiharde bankier was hij de gevierde man, een voorbeeld voor zijn jonge collega’s. Wat môt je tôg met zo iemand. Hij is ook nog lid van de NPS, hét lichtpunt in onze politieke duisternis.
    Voor de goede orde, hier in Sranan zijn we met z’n velen boos en worden met de dag (kwaad) boosaardiger.
    Wat mij opvalt vanuit mijn hangmat, ik raad het iedereen, er wordt van alles geïmplementeerd uit het buitenland, systemen worden geüpdatet, maar de overheid is niet in staat om een systeem te implementeren om alle overheidssystemen aan elkaar te koppelen, zodat de ene ambtenaar van de belastingdienst kan zien wat een individu bij een ander dienst uitvreet. Laat de overheid beginnen, uiteraard met volledig inachtneming van de bestaande privacy wetten, persoonsgegevens verzamelen en verwerken voor vooraf welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden. Men wil tôg Dubai achterna, wel dan, laten we beginnen met onze mentaliteit aan te passen.
    Hebben de grote belastingontduikers te veel macht.
    Je staat nergens ingeschreven als werknemer of ondernemer, maar je rijdt een grote dure bak van een auto, al zou het ook een kleine fiat mogen zijn. Vooral voor de belastingdienst zou het werk worden vergemakkelijkt in het achterhalen van belastingontduikers. Met de financiële banken kan de overheid verdergaande afspraken maken binnen de wetten van privacy.
    Stuur een paar belastingambtenaren naar de Ukraine of elders om te leren. Ze zitten in hetzelfde schuitje, vriend Holland kan voor de kosten opdraaien in plaats van dat tze steeds rijksambtenaren van de belastingdienst naar ons moeten toe sturen, wat nog steeds niet naar verwachting werkt. Jip en Janneke.

    Dèjà vu na Dèjà 18 november 2023 Bij 09:51
    Beste @ari chapeau goed verhaal komt van heel diep.
    Maar het geeft wel een vertekend beeld.
    In jouw laatste 2 zinnen, heb je het belangrijkste woord bewust of onbewust vergeten te melden.

    “Wij hebben met z’n allen dit land vernietigd.Wij zijn gewoon verraders.”

    Waar je Wij heb staan moet natuurlijk voor de waarheidsvinding NDP-ers zijn.@@
    De rest liet hij over aan de ‘fantasie’ van de lezer. Als je het begrijpt.
    Jij bent weer partijdig en denkt in dit verband alleen aan de NDP, terwijl je eerder schrijft “ ari chapeau goed verhaal komt van heel diep” en ver als toevoeging.


    Maak melding
  11. Je kan van alles en nog wat belasten. Grondbezit, huizenbezit, goudconcessiebezit, hondenbezit, veebezit, vissenkwekerijbezit, motjokampoebezit, reclamebordenbezit, plasticbeker- en zakkenbezit, septictankbezit. Genoeg geld om binnen te harken.


    Maak melding
  12. Suriname is een mislukte staat. Een dna-lid, Gajadien, zij dat het moeilijk belasting heffen is in de informele sector omdat er een machtig persoon of meerdere zijn. Deze advocaat van de duivel spelt zichzelf het brevet van onvermogen op omdat hij wellicht ook verdient voor zijn hulp aan de informele sector. Als de vp belast wordt met de ordening van de (informele) goudsector, dan weet een ieder dat dit je reinste poppenkast is. De belichaming van de ongebreidelde corruptie in Suriname waarbij de markt, lees rijkdom van Suriname, hout, goud en straks de olie, welke het volk van Suriname toebehoort, verdeeld is. Het staat in de Grondwet van Suriname, dat alle natuurlijke rijkdom(bodemschatten), het volk toebehoort. De abop heeft haar deel en ook de vhp haar deel. Suriname zal nimmer tot ontwikkeling komen want het land wordt niet bestuurd maar beroofd. is. Als wij naar de namen kijken die al langere tijd in de politiek circuleren en de wetenschap, dat deze namen nog nooit ontwikkeling hebben kunnen brengen, dan moet toch duidelijk zijn, dat deze zelfde lieden de tijd rijp achten om nu de taart, Suriname te verdelen.

    Stem bewust, volk van Suriname, en ontneem dit soort lieden hun bestaansrecht als politici, bestuurder en vertegenwoordiger(behartiger) van uw belang want dat zijn ze niet.

    Over pakweg 2 jaren, 2025, krijgt u de ultieme kans hiertoe en kunt u uw toekomst definitief veilig stellen of opgeven. Een andere optie is er niet.

    Wat er nu is, is er niet voor u, is dat nooit geweest en zal dat in de nabije toekomst ook niet zijn.


    Maak melding
  13. Ja zo is het!
    Begin maar bij Ronny, Jogi enz.

    En als wij met een pensioentje uit Nederland naar Suriname willen remigreren, dan moet er 38% belasting over betaald worden.
    Ziek zijn jullie daar in het land.
    En het is altijd al zogeweest.
    Er is geen liefde voor het land. Allemaal in boten komen aanwaaien, hebben de grootste monden, zijn de grootste grondrovers.


    Maak melding
  14. Dit is oud nieuws beste Tjong-Ahin !

    De vraag is:
    Waarom brengt u dat nu pas aan de orde, waar was u jaren geleden en waar was u toen mee bezig ?

    Wat nu veelal geëst wordt van de Verenigde Helden is dat de Verenigde Helden alle puinhopen sinds de onafhankelijkheid binnen 1 regeertermijn oplossen.

    Hoe dan !

    Team Santokhi heeft het lef om harde noten te kraken en daar verantwoording voor te nemen, maar ijzer met handen breken dat is een onmenselijke eis !

    Dus beste Tjong-Ahin e.a. indien u werkelijk een bijdrage wil leveren aan een beter Suriname schuif dan niet alles in andermans schoenen maar durf het inititiatief te nemen !

    No aksi san yu kondre kan du gi yu,
    ma aksi yu srefi san yu kan du gi yu kondre !

    Sranan ab yu fa nodu.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  15. Tjong-Ahin: “Informatie heeft mij bereikt dat mensen zelf miljoenen verdienen aan cryptocurrency.”
    =======================================

    De hele wereld verdient aan cryptocurrency zonder maar één cent belasting te betalen, waar heeft die man het over…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES