vrijdag, mei 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameBrunswijk: "Bepaalde prominenten fu VHP e kosi den djuka. Unu no reageer,...

Brunswijk: “Bepaalde prominenten fu VHP e kosi den djuka. Unu no reageer, want unu no wani pori a sani”

-

Does Travel - naar Suriname

Vicepresident tevens ABOP-leider Ronnie Brunswijk heeft de manier waarop marrons door personen uit Nickerie, voornamelijk parlementariërs van coalitiepartner VHP, worden uitgescholden, afgekeurd.

“Als we kijken naar wat er laatst gebeurd is in Nickerie, dan we si parlementariër, bepaalde prominenten fu VHP e kosi den djuka. Dati djuka disi, blauwkop! Maar unu no reageer. Want unu no wani pori a sani. Djuka no kon na Nickerie fu go teki den sani drape”, zei de tweede man van Suriname zaterdag tijdens de opening van het Congres van de ABOP in Ballroom Prince.

Brunswijk, die de Hindoestaanse bevolkingsgroep meerdere malen ‘den koelie’ noemde, zei dat de ABOP sinds haar ontstaan getypeerd wordt als een djuka-partij. Echter, de realiteit volgens hem is dat de partij weliswaar wel nog steeds door marrons wordt geleid, maar tegenwoordig uitgegroeid is tot een bromki djari waarin alle bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. En er is ook geen vijandschap tegen andere bevolkingsgroepen. De ABOP wil juist met andere bevolkingsgroepen samenwerken en samenleven.

De ABOP-leider merkte op dat ondanks VHP’ers zich op zo een wijze hebben laten gaan, niemand deze personen tot de orde heeft geroepen. Ook president Chan Santokhi, de partijleider van de VHP, heeft zijn partijgenoten niet gecorrigeerd. Hij benadrukte wel dat indien iemand van de ABOP zoiets zou hebben uitgehaald, de hel dan zou zijn losgebroken. “Maar we hebben niet gereageerd, want we kennen onze waarde en normen”, aldus de politicus.

Volgens Brunswijk heeft de geelzwarte partij voor het eerst zo een Congres georganiseerd, waarbij structuren vanuit het gehele land bijeen zijn gekomen om over diverse vraagstukken te brainstormen en instructies te krijgen over hoe zij de verkiezingen van 2025 tegemoet zullen gaan. Tijdens het Congres is er ook gesproken over hoe er omgegaan zal worden met het landelijk evenredigheidsstelsel en de algemene politieke situatie in het land.

De ABOP-leider merkte op dat etnische politiek de ABOP ook niet zal brengen waar zij wilt zijn. Daarom zullen alle partijgenoten, ongeacht etniciteit, een gelijke behandeling krijgen bij de samenstelling van de 51 namen op de kandidatenlijst.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
  1. Lonny: go na SB go loekoe omeni foe joe boeskondremang de drape sang e por a kondre.
    Te joe abi wan agoe ede no prakseri tak ala trawang abeng toe. Joe dong asie joe!
    Go prani kasaba!


    gemodereerd
  2. Net als Bouterse. Een nog zo ergere vervloekteling met al zijn soortgenoten erbij.
    Komt nooit meer goed in Su met deze ellendelingen. Sari tori


    gemodereerd
  3. Bruns wijk is :
    – grondrover
    -houtrover
    -goudrover
    De djoekas oven, overvallen. Kijk maar in santaboma welk ras daar zijn. Jammer, dat de djoekas de djoekas niet worden onderwezen, dat ze niet moeten roven.


    gemodereerd
  4. Brunswijk: “Bepaalde prominenten fu VHP e kosi den djuka. Unu no reageer, want unu no wani pori a sani”

    Het hele volk heeft last vh criminele gedrag vd marrons die na door de Jungle Oorlog met het leger van de dictator ddb massaal in Grote Stad Paramaribo kwamen vestigen om hun vege lijf te redden.

    Grote Stad Paramaribo is geen Jungle dorp, daar gelden vele wetten, regels, gewoonten, zeden en gewoonten, kleding, schoeisel, communiceren in de officiële taal het Nederlands en Sranan Tongo, over werk en inkomsten te beschikken, grond, andere omgangsvormen, andere voedsel, verkeer, wegen, grond, naar school gaan, politiek, samen leven met andere etniciteiten, hun enige kennis van de gewoonten en tradities van hen te kennen, respect, enz.

    Het is geen jungle dorp waar iedereen op elkaar lijkt, in een, in paradijskostuum, paniek in de rondte loopt met pijl en boog op zoek naar wild, pingo, bofru en op richt en schiet om wat voedsel te hebben, barbecueën en dit met cassavebrood op te eten, vervolgens een tjoeboen in de rivier te maken en in de hangmat te gaan liggen.

    Ze waren en zijn wilde mensen, marrons, en niet aangepast aan het stadsleven. Velen hebben geen geld geld/inkomen, gronden/, huisvesting, enz, maar ze moeten over leven. Zien de mooie dingen in de stad, zien elektriciteit licht, kwaliteit water, mooie grote winkels met vele goederen, huizen, waar mensen in wonen, auto’s enz en willen ook op dit niveau leven en willen al die zaken ook hebben.

    Dat is nu het probleem. Waar voor 25 Februari 1980 een paar marrons in de DNA, zaten, zijn er nu velen in de DNA en de regeringen terecht gekomen, sommigen die geleerd hadden, konden mee gaan, maar nu zijn er velen van hen die geen niveau hebben en lelijke schreeuwers zijn en alleen maar onrust veroorzaken, als men niet naar ze wil luisteren worden ze boos.

    De criminaliteit is troef bij grote de vd Surinaamse Mij, maar de marrons blazen wat dit betreft hun partituur wel stevig, grondzaken, goud, hout, verkeersovertredingen, inbraken, berovingen, enz.

    Vindt bravo het gek, dat sommige VHP-ers dit duidelijk zeggen.

    Brunswijk weet vd blunders , oa van grondzaken, vd minister en moet niet op een podium politiek komen bedrijven en mooi weer komen spelen.

    Ook de ndp lust abop en pl niet, daarom waren ze er uit die coalitie getrapt. Ook de gps, el vene, gps hadden problemen met de abop en pl. bravo wilde toen ook vp worden. Kent u het gebeuren nog van de verjaardag van amofo, enz. el somo, pl ging met domeingronden om als vreet naar pot voor zijn achterban en zich zelf. Dit had er toe geleid dat El Vene, nes bij de verkiezingsuitslag van 25 Mei 2010 niet met el somo, pl meer wilde samen werken.

    Zie wie aan de macht kwam en wat er met Suriname gebeurd is. De gevolgen ervan zijn nu nog steeds voelbaar bij iedere Surinamer.

    En toch heb je Surinamers die schreeuwen, mi lob man, a man moi!, die man heeft charisma, niks no fout, enz

    bravo en ddb ea horen niet in geen enkele regering thuis. Waar ze thuis horen? Voor u een vraag, voor mij een weet.

    Tip:
    Vraag het maar aan Nederland, Frankrijk en USA/DEA.


    gemodereerd
  5. Een hind en boslandcreool zijn hetzelfde alleen hft de ene glad haar en de andere kroes.
    Maar als jullie zo met elkaar omgaan dan zijn onze waarden en normen zoek.
    En de ABOP gaat 2 zetels krijgen in nickerie?? Nooit.


    gemodereerd
  6. Bepaalde volksstammen (Surinamers) vragen zelf om problemen…Ze accepteren met hun volle verstand veroordeelde misdadigers als hun PRESIDENT en VP…..(Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk)…..Wie zijn billen brandt,moet op de blaren zitten….Neks no fout.toch…DOMME/CRIMINELE politici zijn niet het probleem,het probleem is de DOMME mensen die op hun blijven stemmen.


    Maak melding
  7. NOS Nieuws

    Maandag 13 juli 2020

    Ronnie Brunswijk: van rebellenleider tot parlementsvoorzitter en vicepresident

    Het Surinaamse parlement heeft een nieuwe president en vicepresident gekozen. Dat verkiezingswinnaar Chan Santokhi het staatshoofd zou worden was al wel duidelijk. Opmerkelijker is zijn nieuwe tweede man: dat wordt oudgediende Ronnie Brunswijk, die kandidaat was namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Er waren geen tegenkandidaten. Beide mannen worden donderdag beëdigd.

    Brunswijk werd vorige week al gekozen tot voorzitter van het parlement. Hij is niet onomstreden vanwege zijn bewogen carrière in Suriname. “Critici zijn argwanend over de benoeming van Brunswijk. Dat heeft te maken met zijn verleden, zoals zijn drugsveroordeling, maar ook omdat hij zoveel macht naar zich toe probeert te trekken”, zegt correspondent Nina Jurna. Maar Santhoki heeft de steun van de ABOP nodig om gekozen te worden als president.

    Brunswijk is van Aukaans-Surinaamse komaf. Hij stamt af van de marrons, de ontsnapte Afrikaanse plantageslaven die in het oerwoud leven.

    Bloedbad in Moiwana
    Brunswijk was de persoonlijke lijfwacht van Desi Bouterse, die in de jaren 80 bevelhebber was van het leger. Maar Brunswijk nam ontslag en keerde zich tegen Bouterse. Hij werd de leider van de rebellenbeweging Junglecommando en voerde in de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) een bloedige strijd tegen zijn voormalige baas.

    Het werd een jarenlange strijd om de macht in Oost-Suriname, met veel vergeldingsacties. Telkens wanneer Brunswijk ergens had toegeslagen, nam Bouterse wraak op de bevolking uit de geboortestreek van Brunswijk.

    Brunswijk brandde op zijn beurt dorpen plat van Bouterse-aanhangers. En zo werd de bevolking de dupe van twee machtsbeluste mannen.

    Dieptepunt van de oorlog was het bloedbad dat de troepen van Bouterse aanrichtten in het dorp Moiwana. Brunswijk zou zich daar schuilhouden, maar toen hij niet werd gevonden door het leger werden tientallen vrouwen en kinderen vermoord.


    Maak melding
  8. Iedereen reageert op de man zijn persoon, maar niet over de inhoud van het artikel. Hij zegt daar niet zoveel verkeerd…! Ik vind zijn reactie tactisch sterk.., we verlagen ons niet tot het niveau van de schreeuwers in Nickerie… En gaan op zoek naar een manier, hoe we met het nieuw geïntroduceerd evenredigheid stelsel omgaan..! Knap hoor.. voor een ‘ongeschoold’ persoon..


    Maak melding
  9. De man weet, dat hij niets kan doen en zich koest moet houden.
    De vliegende president vliegt en de geketend vp, is en blijft geketend. Dus rest hem inderdaad niets dan wat hij zegt. Zijn lot is in handen van de Vhp en ze moeten accepteren, wat ze ook over zich heen krijgen
    Het is puur lijfsbehoud meer niet. Zelf een gestoorde heeft heldere momenten.


    Maak melding
  10. Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Die mensen die op hun gele kanarie voorzitter lijken, noemen de Hindoestanen koelie, dus als de hindoestanen de djoeka’s djoeka’s noemen dan is ‘neks no fout, tok?
    “maar we hebben niet gereakeerd, want we kennen onze wormen en naarden”. Sedert wanneer hebben ze deze tot ze ze zelf kennen. Koning Bravo, laat de hel niet losbarsten hoor, als jouw onderdanen een fout maken. Dan beter ka je ze skoppe.


    gemodereerd
  11. Ronnie heeft volgens mij een kronto op zijn kokosnoot gekregen, toen hij in coronie was.sindsdien komt er allemaal wartaal uit zijn mofo.
    Hij houdt zich in en doet nu lief en aardig. Maar binnenkort gaat hij bossen🤯.


    Maak melding
  12. Zou wel grappig zijn om te vernemen dat Brunsi het helemaal verliest op een dag en Chan in elkaar slaat op t kabinet en de dag erna een verklaring komt van in een relatie slaat de man soms de vrouw. Dat zou eens kunnen gebeuren als bravo dom doorslaat. Vervolgens de volgende dag alle hindoestanen die bang binnen blijven omdat aanhangers van bravo op hetzelfde uit zullen zijn. Wil een hindiestaan in het echt wel een confrontatie met jodepoep?


    gemodereerd
  13. Er zit mijn inziens een strategisch denkkader achter de standpuntbepaling van Brunswijk.Ik zeg dit omdat ik weet dat de denigrerende uitspraken van de VHP aanhang de woede heeft opgeroepen bij vele Abopers en niet Abopers.

    Ergo, de VHP leiding heeft niet eens in het openbaar geen afstand genomen van deze uitspraken. Het wijst erop dat de uitspraken van de VHP-ers in Nickerie, normaal taalgebruik is binnen de VHP gelederen.Santokhi is doodsbang om tegen deze elementen in de VHP op te treden.


    Maak melding
  14. “Brunswijk, die de Hindoestaanse bevolkingsgroep meerdere malen ‘den koelie’ noemde, zei dat de ABOP sinds haar ontstaan getypeerd wordt als een djuka-partij.”
    ========================================

    Selectieve verontwaardiging. Blijkbaar mag je als VP samen met je eigen achterban wel spreken over “koelie” zonder er consequenties aan te verbinden.
    Maar als men het heeft over “djuka” wil men de ander tot orde roepen?


    gemodereerd
  15. Wat de Hindoestanen uit Nickerie aan den lijve ondervinden berust op waarheid en inderdaad ook ik ben van mening dat de Boslandcreolen binnen de kortste keren van de rijstdistrict een no-go area van gaan maken waar de criminaliteit welig zal tieren. Is het mogelijk voor de stadsmens een stuk perceel in Para te kopen ? Nee toch ? laat de drugscrimineel Brunswijk zijn mond dichthouden want zijn partij en hij presteert zeer matig tot niets.


    Maak melding
  16. Allen,

    Wat is er verkeerd gezegd ?
    De waarheid komt hard aan.
    Maar welke bevolkingsgroep hier in Suriname zijn de ROVERS ?
    Wie wil niet werken om zijn gezin te onderhouden ?
    Wie zit te wachten op gratis pakket ?
    Kom op mensen, gewoon de waarheid durven zeggen.

    SUCCES,


    Maak melding
  17. “Brunswijk, die de Hindoestaanse bevolkingsgroep meerdere malen ‘den koelie’ noemde, zei dat de ABOP sinds haar ontstaan getypeerd wordt als een djuka-partij.”
    ==================================================

    Dus de één mag de andere “koeli” noemen maar als er “djuka” teruggeroepen wordt is dat uitschelden?


    gemodereerd
  18. Het is de schuld van de Hollanders, als de blanke na de afschaffing van de slavernij voor repatriëring hadden gezorgd was het een van de rijkste landen in dat continent !!
    Dat hebben de Amerikanen toen gedaan stukje land opgekocht en de slaven weer terug naar hun heimat heeft gebracht zo is Liberia gesticht !!!!


    gemodereerd
  19. “Brunswijk, die de Hindoestaanse bevolkingsgroep meerdere malen ‘den koeli?’ noemde, zei dat de ABOP sinds haar ontstaan getypeerd wordt als een djuk?-partij.”
    ====================================================

    Dus Brunswijk mag wel koeli? zeggen en als een ander hem djuk@ roept is het uitschelden?

    Beter zo moderator?


    Maak melding
  20. Het is te merken van wie Brunswijk les heeft gehad.
    Brunswijk is nu ook op een heel slinkse wijze verdeeldheid aan het zaaien. VeePee Bigie Bek preekt paarse propaganda.

    ABOP is de vergeelde NDP, de nieuwe facilitator van criminelen.

    De grootste uitdaging van Suriname is niet de economie en de inflatie maar verstand implanteren bij dom-Suriname !
    Suriname heeft een overschot aan hersenlozen die helaas stemrecht hebben.
    Deze mensen houden van sensatie en leugens en kiezen bewust voor Popie Jopie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES