zondag, mei 5, 2024
HomeNieuws uit SurinameNeus: "Ga niet naar actie vakbeweging als je geen lid bent"

Neus: “Ga niet naar actie vakbeweging als je geen lid bent”

-

Does Travel - naar Suriname

Activist, politica en ondernemer Maisha Neus vindt dat Surinamers die geen lid zijn van de C-47, COL, de veiligheids- en ziekenhuisbonden, de aangekondigde strijd van deze vakorganisaties niet moeten ondersteunen. Zij stelt dat alle vakorganisaties in Suriname slechts erop uit zijn om de belangen van hun leden te behartigen. Het moment dat de gestelde doelen voor hun leden zijn behaald, wordt de rest gewoon vergeten. Zij noemt onder andere de groep particulieren en hosselaars.

“Wanneer de vakbeweging na een week of twee weken protesteren aan tafel wordt geroepen, dan vergeten ze gewoon de rest. Dit moet een eyeopener zijn voor het Surinaams volk. Jouw belangen worden niet behartigd, want je bent geen lid van die vakbond. Dus no go. There’s no point”, aldus Neus, die stelt veel geleerd te hebben uit de protestacties die zij de afgelopen jaren heeft gevoerd en ondersteund.

Neus voerde aan dat de niet-leden deze houding moeten blijven aannemen, tenzij het Surinaams bedrijfsleven ook meedoet aan de acties en er een concreet plan is waarin aangegeven wordt dat de vakbeweging niet met de regering aan tafel gaat zitten zolang de concrete doelen van alle protesterende groepen zijn gehaald. Zij betwijfelt echter of het bedrijfsleven dit keer gaat meewerken.

“Ik heb sinds het aantreden van deze regering meermalen meegedaan aan acties en je ziet gewoon dat wat onder de regering Bouterse wel kon, onder deze regering niet kan. Dus dan zie je al dat men gekleurd is en waar hun loyaliteit ligt. Natuurlijk, wonderen zijn de wereld niet uit. Maar in ieder geval heeft een actie van de vakbeweging zonder de ondersteuning van het bedrijfsleven geen zin”, aldus Neus, die deze actie ook niet gaat ondersteunen.

Overigens vindt de activist dat de vakorganisaties te laat zijn om te gaan strijden tegen de BTW-verhoging. Toen zij tijdens de protestacties van Organic Movement hiertegen streed, waren deze vakbonden nergens te vinden.

“Het is mosterd na de maaltijd. Als de vakbonden nu op straat willen gaan voor een wet die al is aangenomen, afgekondigd en ingevoerd, is het dan zomaar. Toen je erger kon voorkomen, waar was je? Je was nergens te vinden. Wij hebben toen contact gemaakt via de App, bellen en een officieel schrijven naar alle vakbonden. Amper hebben gereageerd en geparticipeerd. Je kan de put dus niet dempen nadat het kalf verdronken is”, aldus Neus.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. Neus werd niet gehoord en is daarom boos?
    Hebben die vakbonden je bij de neus genomen, Neus?
    Zolang de vakbonden niet komen met een eigen economische plan dat beter is dan die van de regering, kunnen ze zich beter niet belachelijk maken. Daarin heeft Neus wel gelijk.


    gemodereerd
  2. Neus was niet gehoord en is daarom boos?
    Hebben die vakbonden je bij de neus genomen, Neus?
    Zolang de vakbonden niet komen met een eigen economische plan dat beter is dan die van de regering, kunnen ze zich beter niet belachelijk maken. Daarin heeft Neus wel gelijk.


    gemodereerd
  3. Misschien wil maisha vertellen over welke acties onder ddb ze het heeft. Surinamers zijn geboren schijters en durfden onder ddb niks te zeggen, laat staan acties voeren. Ook blijkt dat ze met haar boodschap de deksel op de neus heeft gekregen door zomaar mee te doen met demonstraties.


    Maak melding
  4. Beste lezers; men probeert wetten te maken dat mensen met een strafblad ( criminelen ) geen functie in de regering mogen hebben. Ik hoor niets van deze activist of is zij soms ertegen. Ik hoor trouwens ook niets van andere activisten. Hebben zij soms liever criminelen in de regering?? Tot en met nu toe zie ik de partijen die het meeste kunnen liegen en bedriegen de verkiezingen winnen. Voor de verkiezingen beloven ze dingen die ze niet waar kunnen maken en wij het over grote deel van het volk vinden dat geweldig en stemmen op hun. Regeringen zijn aan de macht gekomen met wapens en wij vonden het mooi en hebben op ze gestemd . Men had een volksmilitie opgericht veel Surinamers blij daarmee. Vraagje; zal wat we nu meemaken aan criminaliteit iets mee te maken hebben of zou het zonder volksmilitie iets minder zijn? De regering die nu aan de macht is heeft de vorige met liegen en bedriegen overtroeft en wij hebben op hun gestemd. Nu probeert men wetten te maken dat criminelen niet meer in de regering mogen komen en ik hoor het Surinaamse volk niet overduidelijk aangeven dat ze voorstanders van zijn. Met andere woorden we willen geen criminelen meer in de regering. Wat ik nu ga zeggen vind ik zelf een beetje gemeen maar ik vind dat ik iets moet zeggen om het Surinaams volk wakker te schudden en dat is; gaat we mensen met alleen een lagere school getuigschrift als adviseur van staat nemen?? ( zij heeft zelfs aangegeven wat haar opleiding is ) Een paar jaren terug hadden velen me gezegd dat ze op een dealer gestemd hadden omdat hij de andere kant zou kijken als men ze drugs zouden zien dealen. Ik ben voor een 2 of 3 partijen stelsel en minstens 75% van de regering moet uit mensen uit de diaspora bestaan. Kijk naar de 1 of 2 mensen die men tot nu toe uit de diaspora nam ze moesten gewoon doen wat de meerderheid zei. Dus laten we nu het merendeels uit de diaspora nemen . Mensen die het al gemaakt hebben qua opleiding en ervaring en ook financieel zodat ze hier komen om zich in te zetten voor Suriname en niet voor zich zelf.


    gemodereerd
  5. Ai Ai Ai Maisha ben je nu eindelijk wakker en ga je hardop roepen dat de mensen niet moeten deelnemen aan de acties van de vakbonden???? Wist jij al de tijd dat je in Suriname ben niet dat de vakbonden alleen maar opkomen voor de ambtenaren of de groep werknemers die bij hun aangesloten zijn ,of was je al die tijd stoned of dronken? ??


    gemodereerd
  6. Sisa, yu wikie! Komt ervan als je knieval voor Brunswijk heb gedaan (lin money/paisa). Je was kansloos toen, nu en voor altijd. Go dring yu daroe en blijf af van politiek en overige oproer acties.


    Maak melding
  7. @ KroFaya; hebt u het interview gelezen die deze sisa nam van mevrouw Silos. Mevrouw Silos adviseerde haar dat als ze geld leent ze niet hoeft te kijken waar het geld vandaan komt. Ik dacht; mevrouw Silos, u bent mr in de rechten maar toen ik zag van welke politieke partij zij was/is begreep ik het.


    Maak melding
  8. Michel bedankt, was me ontgaan. Dus links of rechts-om.
    Een lerie sma bevestigd het nota bene.
    if a kong nomo, opo yu…..(anu) hou het netjes hoor !


    Maak melding
  9. Neus heeft gelijk, als je geen lid bent dan wat voor zin heeft het om ze te ondersteunen? Want jij wordt er niet beter van. Zoals de groenteman, de schafijs verkoper, de worstman, de kleine ondernemet, etc. Alleen de bonden krijgen nu al srd2500 extra per maand tot volgend jaar juni en december krijgen ze srd4000 extra, maar de gewone hosselaar krijgt geen bal en juist daar schuilt t gevaar, hoemeer de bonden krijgen, hoe duurder alles wordt en alles wordt weer verhoogt maar de kleine hosselaar en kleine ondernemingen krijgen niks van de overheid. Dus ga niet zomaar de bonden ondersteunen want dat geld die ze krijgen ga jijzelf het moeten betalen door een of andere verhoging. Denk na en niet klakkeloos meedoen met de demonstraties van de vakbond want alles is nu 1 op 38 terwijl bouta regering het 1 op 7,50 was en jou inkomen niet evenredig loopt met de huidige koers. Denk a torie boeng.


    Maak melding
  10. Hier een voorbeeld. Mn zus verdiende in 2020, koers 1 op 7,50 en ontvangen in srd 5000, nu is de koers 1 op 38, dus moet ze 5x 5000= 25000 krijgen, dat is evenredig met de huidige koers. Maar wat krijgt ze? Maar srd 9000. Zie je dat verschil??


    Maak melding
  11. Hunvrey een vraagje aan jou, ging jouw zus als ze wat euro of usd had gekregen ook naar de VCB om dat te wisselen voor 7,50 want dat was de kunstmatige koers van toen en daarvan is jouw zus nu ook slachtoffer. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat Ik vanaf 2018 al op straat als bij de cambio al 21 srd kreeg aangeboden. Ik keur het huidige ook niet goed maar toen was de ellende al ingezet, probeer dat eens in te zien of komt er alleen paars uit je ogen.


    Maak melding
  12. Neus begrijpt nog steeds niet hoe de wereld in elkaar zit!
    Als een vakbond op terechte gronden staakt dan is het normaal dat ook andere bonden en partijen solidair zijn en eventueel meedoen o hun steun te uiten!
    Ook is har verhaal weinig inhoudelijk en staat het bol van onzin. Vooral de opmerking dat er onder Bouterse wel gedemonstreerd kon worden is een walgelijke verdraaiing van de feiten. Met haar leugens en inhoudsloze bagger is ze nu onmiskenbaar totaal paars.


    Maak melding
  13. Surined, ik ga dood dan paars te ondersteunen. Wij kochten toen srd 7,50 voor 1 usd. In mn 18e jaar heb ik de coup van 80 meegemaakt en mn buurman liep gewoon aan de heiligenweg, toen werd t politie buro beschoten en verbrand vanuit de rivier dmv een boot en werd ook op straat zomaar in de wilde westen geschoten door de coupplegers en daarbij was mn buurman dodelijk geraakt, daarna gehosseld om weg te komen uit t land. Dus paars?? Misschien als ze me 2 miljoen usd giraal storten dan kan ik ze steunen en t geld voor mn kleinkinderen.? Want we leven ook niet eeuwig, zo ook de coupplegers. Maar vergeet niet, alle regeringen denken eerst aan zichzelf/familie/vrienden en als er wat ruimte over is gaat die verdeeld worden aan de ambtenaren de zg verhogingen. Alleen venetiaan mt zn cbvs governor deed t goed en zulke eerlijke mensen zijn schaars.


    Maak melding
  14. Oké Hunvrey dan neem ik het deel over paars zien terug, en begrijp jouw frustratie over de huidige gang van zaken. Maar als weldenkend mens heb je dit toch ook zien aankomen . Ik heb soms ook mijn twijfels maar geloof toch dat er betere tijden gaan komen, de nieuwe generatie denkt heel anders en daar is mijn hoop op gevestigd, maar of ze de kans krijgen? ???? want geduld is niet onze sterkste kant.


    Maak melding
  15. ai famiri, Ik zeg:” Altijd je eigen Neus achter na lopen”.
    En Neus: liever dat de put gedempt wordt als de kalf verdronken is, want er kunnen meerdere in de put vallen?
    Denk a tori!!! Het is jammer dat het steeds gaat over verdeeldheid in Suriname. Zolang Surinamers geen eenheid gaan vormen om Suriname te ontwikkelen, wo lasi!!!!!!!
    En natuurlijk alle criminelen moeten goed aangepakt worden, al is het je pa, ma, broer of zus!!!!
    Maar goed ik denk dat ik droom van Wang Sranang.

    Volgens mij is het beter geen Volkslied meer te zingen, want de tekst ne zaka go ini a ati!

    Opo kondre man oen opo!
    Sranan gron e kari oen.
    Wans ope tata komopo
    wi moe seti kondre boen.
    Stré de f’stré, wi no sa frede.
    Gado de wi fesiman.
    Eri libi te na dede
    wi sa feti gi Sranan.


    Maak melding
  16. Suriname wordt gewoon kapot geprotesteerd. Iedereen wil plotseling hun zegje doen. Toen ze tijdens Bouterse hun bek moesten opendoen hebben ze er bewust voor gekozen om te blijven slapen.
    Hunvrey hierboven zegt dat koers onder Bouterse 1 op USD 7,50 was, maar was dat wel de werkelijke koers. En het meest cruciale, was er toen ook geen sprake van een diefstal van 4 miljard Amerikaanse dollars toen Santokhi de leiding overnam? Waar waren op het moment van overname door deze regering de goudstaven van de CBvS die voor monetaire dekking dienen?
    Allemaal vragen die je eerst moet stellen alvorens je deze regering probeert te beschuldigen van misstanden.


    Maak melding
  17. Het is een feit dat bij galopperende inflatie alleen die mensen, die in buitenlandse valuta worden betaald en/of hun leningen aan de Surinaamse staat de gelukkigen zijn. Hun valuta lift automatisch mee met de inflatie en hebben dus geen verlies. Mensen, die met de valuta van het land moeten leven zijn vaak de klos en de inflatiecorrectie zal erg achterlopen indien de vakbonden de correcties niet eisen .en/of afdwingen. Een mooi voorbeeld is hierboven aangegeven door Hunvrey. Maar ook mensen, die een vordering op de staat hebben, luidende in SRD zien dagelijks hun vordering in waarde dalen. Suriname heeft echter 2 soorten van inflatie, te weten:
    1 de eigen inflatie, die ontstaat wanneer de regering stoute dingen doet en de economie niet kan organiseren en
    2. de geïmporteerde inflatie omdat Suriname een importland is en als de prijzen in het buitenland stijgen, zal dat in de prijzen der importproducten verdisconteerd worden.
    Maar Hunvrey, ook mensen met buitenlandse valuta verkeren niet onder de meest ideale omstandigheden. En ik denk ook de politici met hun monstersalaris luidende in SRD. Waarom? De SRD’s vliegen letterlijk uit jouw portemonnee. Het enige verschil tussen mij en een gemiddelde Surinamer is dat ik door mijn euro’s een dikkere buffer heb, waardoor ik mij meer kan permitteren. Maar elk bezoek aan de winkel en ik ben 1000 srd armer. Ik heb in mijn afgelopen vakantie in Suriname van 6 weken !.000 euro uitgegeven oftewel 40.000 srd.
    Vraag me niet wat ik daarmede gedaan heb. Ik heb wel lekker gegeten en gedronken, naar een paar vakantieoorden Torarica geweest , dure taxi’s gereden en verder niets.
    De vraag rijst wat de beste oplossing voor dit probleem is: mensen meer salaris betalen, wat inflatieverhogend werkt door de niet productieve sector overheidsambtenaren of de prijzen in de winkel aan banden leggen (oftewel subsidie op levensmiddelen wat niet mag van het IMF) waardoor de srd’s minder hard vliegen. Ik weet het niet want elke goede regeling in Su werkt averechts en wordt om zeep geholpen door de hoge pieten daar. Voorbeeld: Het is Venetiaan gelukt om 3 nullen te schrappen en Bouterse, die het beter zou doen devalueert de koers naar 21 en de VHP regering brengt het naar 40. Ja Telting en die geweldige minister van Suriname (naam vergeten) zijn er niet meer. Maar sta even stil bij de bron van de koersellende. Dan moet je terug naar het jaar 1968, toen de grote boy, die intussen niet meer in Suriname woont, de heer Harry Radhakishun minister van Financiën werd en om onbegrijpelijke redenen de Surinaamse gulden met 10% devalueerde en al ons goud bij de centrale bank van Suriname heeft verkocht. Toen is de koersellende begonnen. Wat deze man toen gedaan heeft , heeft niemand tot nu toe kunnen corrigeren.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES