dinsdag, mei 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameBelfort: "Wat vandaag groot is kan bij de komende verkiezing zo klein...

Belfort: “Wat vandaag groot is kan bij de komende verkiezing zo klein zijn als een mier”

-

Does Travel - naar Suriname

Parlementariër Edward Belfort vindt het niet correct dat De Nationale Assemblee in Suriname (DNA) meewerkt om politieke partijen een waarborgsom van 500.000 SRD of meer te laten betalen indien die mee wensen te doen aan de verkiezingen van 2025. Volgens Belfort heeft het Constitutioneel Hof met de uitspraak in 2022 juist bedoeld dat iedereen een gelijke behandeling moet krijgen.

“Nu hoor ik over grote partijen en kleine partijen. Wat vandaag groot is kan bij de komende verkiezing zo klein zijn als een mier”, zei de dissidente ABOP’er vrijdag bij de voortzetting van de behandeling van nieuwe Kiesregeling in De Nationale Assemblee (DNA). Met zo een hoge waarborgsom stelde Belfort enigszins te kunnen proeven dat men de kiezer dwingt om voor een bepaalde partij te kiezen.

“Dat is in strijd met de uitspraak. We moeten voorkomen dat straks na de aanname, men deze wet weer brengt naar het Constitutioneel Hof. Want het is discriminatoir naar bepaalde partijen. We moeten heel voorzichtig zijn, want we zitten één voor twaalf. Eigenlijk overtijd”, aldus de politicus.

NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis merkte op dat terwijl er gesproken wordt over de hoogte van de waarborgsom, Suriname nog geen wet heeft die betrekking heeft op de financiering van politieke partijen. “Van een aantal partijen weten we niet hoe men aan die geldmiddelen komt om hun campagnes te voeren. Die transparantie zouden we wel moeten hebben. Natuurlijk geldt dit voor alle politieke partijen. Dus ook de NDP zal zich hieraan moeten onderwerpen. Maar die wet hebben we nog niet”, stelde hij.

Kensenhuis vroeg toch om rekening te houden met een te hoge waarborgsom en deze te brengen naar Surinaamse maatstaven.

BEP-parlementariër Remi Kanapé vroeg naar een onderbouwing waarom het bedrag van 25 SRD per kiesgerechtigde is opgetrokken. Was er donderdag nog een bedrag van 200 SRD genoemd, is dit inmiddels aangepast naar 250 SRD per kiesgerechtigde. Als hij ervan uitgaat dat Suriname momenteel ongeveer 400.000 kiesgerechtigden heeft, dan zou een politieke partij dan ruim een miljoen SRD moeten neertellen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. Geen probleem met srd500.000 want dat is maar usd13.000 waard. Het is de waarde van een 2e handse importwagen en er zijn veel drugsbazen die dat kunnen sponsoren.


    Maak melding
  2. VHP maakt zich niet druk want dat geld vr hun partij komt uit de pres pot en na de verkiezingen gaat het in hun zak.
    De kleine partijen moeten dan gaan bundelen. PL lacht want die hangt aan ABOP. Brunsie betaald het wel.


    Maak melding
  3. Bundelen???? hoe lang roept iedereen dit maar komt niet van de grond. Waarom omdat binnen die mini-partijtjes, iedereen de grote VOORZITTER wil zijn. Vandaar dat deze kleine partijen door de grote worden opgevreten/uitgespeeld/. Dus Belly kan van de daken schreeuwen tot hij een ons weegt. Een beetje geld uit vliegtuig strooien je hebt een hele hele massa in je broekzak.
    Mevr. M. Levens zou zeggen het nivo…. Daarbij komt dat de meeste/gros Sranan sma’s van korte memorie zijn,vergeten snel en trappen in mooie woorden. Geef ze een lolly…zijn dan stil. Verder hebben we een krabben mentaliteit en slimme partijen spelen het uit.
    Al met al is Su het beste land ter wereld om politiek te bedrijven. Let op mijn woorden. Straks als chan vertrekt zullen deze zelfde criticasters hem bejubelen zoals Bouta nu het geval is
    Helaas hebben we onze denken door de jaren heen niet goed geordend. Nooit geleerd om constructief te denken en te handelen.
    Wo tang dong !


    Maak melding
  4. Suriname heeft nu iets van 17 politieke partijen.
    Als je dat geld bedrag gaat verlagen of afschaffing, dan heb je straks hoogstwaarschijnlijk een half miljoen politieke partijen in Sranan.
    Iedereen in Suriname is een politicus.


    Maak melding
  5. wat belfort zegt is juist
    het KAN, KAN,
    maar 1 ding is zeker
    VANDAAG ja VANDAAG groot
    Als dit je houvast is zou ik zeggen taj orie mie boi taj orie

    dus jochie kruip weer in je mand als je die hebt of ga anders trens schoonmaken. 😂😂😂😂😂


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES