donderdag, mei 2, 2024
HomeNieuws uit SurinameWaarborgsom deelname politieke partijen aan verkiezingen naar 500.000 SRD

Waarborgsom deelname politieke partijen aan verkiezingen naar 500.000 SRD

-

Does Travel - naar Suriname

Politieke partijen in Suriname die willen deelnemen aan de verkiezingen in 2025, zullen 200 SRD per kiesgerechtigde als waarborgsom moeten betalen. Dat is donderdag tijdens de behandeling van de nieuwe Kiesregeling in De Nationale Assemblee aangegeven. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer 500.000 SRD. De waarborgsom is 1% van het aantal kiesgerechtigden.

“We praten over een landelijke verkiezing. Wij stellen concreet voor dat dit bedrag wordt gebracht naar 200 SRD per kiesgerechtigde. Dat komt neer op ongeveer een half miljoen SRD”, zei VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien. In 2020 hebben partijen op basis van een bedrag van 25 SRD per kiesgerechtigde in totaal 96.250 SRD moeten betalen aan waarborgsom.

Het is volgens Gajadien noodzakelijk om dit bedrag aan te passen. Ten eerste is dit bedrag vanwege de inflatie achterhaald. Ook is er geen sprake meer van een districtenstelsel.

Gajadien merkte op dat zo een waarborgsom ervoor moet zorgen dat er afgerekend wordt met de zogenaamde grappenmakers die op een dag opstaan en een politieke partij oprichten om mee te doen aan de verkiezingen. “Op dit ogenblik zijn er 42 of 48 partijen geregistreerd. Ik kan dus zelf meegaan met de gedachte om richting 1 miljoen SRD te gaan. Het is een waarborging dat er serieuze kandidaten en politieke organisaties meedoen aan de verkiezingen”, aldus Gajadien.

Restitutie van de gestorte waarborgsom geschiedt als de politieke organisatie ten minste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen heeft behaald of het totaal aantal behaalde stemmen op kandidaten voor De Nationale Assemblee gelijk is of meer bedraagt dan 1% van het totaal aantal kiesgerechtigden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
  1. De inflatie komt door jouw klote regering Gayadien.
    Hoop van de partijen moeten gaan bundelen of ermee ophouden. Ook geen zin in een formulier die 2 bij 2 meter is. Ik hoop alleen dat het eerlijk verloopt. Want de gestolen gelden gaan komen. Er moet een wet komen, koop je stemkaarten moet je eruit getrapt worden


    Maak melding
  2. Voor een corrupte/criminele organisatie is dit peanuts, vooral wanneer ze bij politieke winst zichzelf met royale tegemoetkomingen kunnen zegenen en ook naar hartelust kunnen graaien in ’s Landskas.


    Maak melding
  3. Ook dit voorstel zal door het CH vernietigd worden. Het sluit immers de mogelijkheid uit voor veel mensen om te stemmen op wie ze willen!
    Het enigste dat het CH mogelijk toe zal laten is een soort leges die overeenkomt met de extra kosten die nog een politieke partij mee zou brengen. Dat kan nooit een enorm bedrag zijn. Immers de overheid is op basis van de GW toch al verplicht verkiezingen te houden!


    Maak melding
  4. 42 tot 48 politieke partijen in een land met amper 600.000 inwoners ( belachelijk) zo zie je hoe groot het verdeeldheid is in Republiek Suriname.
    Hoeveel kiesgerechtigden zijn er? en deel het door zeg maar 400,000 ( grappenmakers toneel voorstelling in Suriname.
    Het zou verstandig zijn om al die nwe (1) één partij wordt dat is de kans groot dat zij de meeste stemmen binnen halen om een compleet coalitie te vormen met één v/d oude politieke partij met goed opgeleide kaders, maar zoveel partijen is energie en tijdverspilling ( 500 stemmen per politieke partijen schiet niet ” maar als zij bundellen dan hebben zij degelijk voordelen om samen een goed coalitie te vormen met goed opgeleide kaders die verstand hebben van besturen en toegang in het buitenland om Suriname te vertegenwoordigen🇸🇷🧠📚👩‍🎓🧑‍🎓☝️


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES