zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Domeingrond waar grondhuur of erfpacht voor betaald wordt kan omgezet worden in...

‘Domeingrond waar grondhuur of erfpacht voor betaald wordt kan omgezet worden in volledig eigendom’

-

Does Travel - naar Suriname

In een Regeringsraad vergadering (RRV), gehouden op woensdag 27 september 2023, zijn er belangrijke besluiten genomen die van aanzienlijke invloed zullen zijn op de Surinaamse samenleving. Het betreft namelijk besluiten aangaande grondconversie en grondhuurvergoeding meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Grondconversie: Eigendom binnen handbereik voor kleine perceeleigenaren
Het goedgekeurde raadsvoorstel van de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), brengt goed nieuws voor burgers met percelen tot 2500 vierkante meter. Eigenaren van deze domeingronden kunnen de grondhuur of erfpacht die zij betalen, nu omzetten in volledig eigendom. Dit besluit heeft tot doel het proces van eigendomsoverdracht van domeingrond aan gerechtigden te vereenvoudigen en de rechtszekerheid voor burgers te vergroten. Kortom, als u een stukje land huurt of in erfpacht heeft, kunt u dit nu omzetten in uw eigen eigendom.

Grondhuurvergoeding: Planning en procedures
Wat betreft grondhuurvergoedingen heeft het ministerie van GBB al acht districten bezocht voor het berekenen van deze vergoedingen en verwacht eind dit jaar af te ronden. De districten Saramacca en Nickerie zullen in januari 2024 worden afgerond. Het ministerie heeft alles op schema en zal de resultaten doorsturen naar de Belastingdienst, die vervolgens aanslagen zal versturen naar de burgers. Er publieke aankondigingen worden gedaan via de media, zodat burgers op de hoogte zijn en hun belastingverplichtingen kunnen nakomen.

Met deze besluiten wordt de rechtszekerheid voor burgers vergroot en wordt er vormgegeven aan het conversieproces. Het draagt ook bij aan het versterken van eigendomsrechten en de ontwikkeling van domeingronden in Suriname. Bovendien worden de opbrengsten van grondconversie gebruikt om sociale programma’s uit te voeren en dringende kwesties aan te pakken.

“De regering zet zich in voor transparantie en een eerlijke behandeling van alle aanvragen voor grondconversie. Het proces zal nauwlettend gevolgd en geëvalueerd worden om ervoor te zorgen dat het de beoogde doelen bereikt”, meldt de CDS.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Goede zaak!! maar als de nieuwe eigenaren niks mee doet, dan binnen bepaalde periode intrekken!! En het mag nooit en te nimmer doorverkocht worden!! misschien wel, maar dan na 65 jaren!!


    gemodereerd
  2. Witteboordcriminaliteit bedrog, verduistering, schending van vertrouwen, valsheid in geschrifte corruptie resultaat van tevoren uitgedachte strategie, gepleegd door criminelen gekleed in wit overhemd.
    Sary tory, elk volk krijgt de leiders die het verdient.


    Maak melding
  3. Welke belangen zijn hier mee gediend? Behalve dat de belasting, geld gaat verdienen en de druk op de burger gaat opvoeren, die toch al getergd is vanwege graaizucht van de overheid in zijn portemonnee. Wat doet de regering met al deze gelden? Want behalve de vele dienstreizen en wat wegen die momenteel opgelapt worden, zien wij als burgers weinig terug van al deze aanslagen op ons zuurverdiende geld…! Het land is een zooitje en de regelarij viert hoogtij…

    Sommigen gaan hier weer een slaatje uit slaan, en liefst zo snel mogelijk! Plotseling is er haast bij het verhaal van de grond conversie…


    Maak melding
  4. Als je nog steeds niet beseft dat overheden met behulp van geïnde belastingen een land ‘draaiende’ houden, waarom reageer je verdomme. Iedere keer Eén oeverloos gezeik, bah!

    Dus, omdat je toevallig in suri bent geboren heb je het volste recht om te hang-mat-teren, terwijl de overheid je kids voed en opvoed.
    Dit is een über middeleeuws gedachtegoed.


    Maak melding
  5. Hoe weet iemand eigenlijk of hij het grond waar zijn huis op staat in erfpacht heeft of in eigendom heeft?
    Moet men maandelijks een bedrag betalen in geval van erfpacht?


    Maak melding
  6. @ Esmeralda,

    Nee… we zullen onze mond houden! Vanaf de Noordzee roepen dat men zeikt, maar ondertussen is zijn de rapen gaar in het land. Na de devaluering van de Srd, het schrappen van de subsidies, de invoering van de btw, enz. Is de Belastingdienst nog steeds niet hervormd! Diezelfde mensen die het met belanghebbenden op een akkoordje gooien zitten nog stevig in het zadel. Het is daar ook al tijden behoorlijk oranje gekleurd. Tot de dag van vandaag kunnen mensen niet op tijd betaald worden. Moni no dih????? Maar wel de ambtenaren die onder de vorige regering in dienst waren thuis zetten en een heel regiment aan vrienden, familie en kennissen accommoderen.

    Op zich fijn hoor, voor mensen die op zo een perceel wonen, maar het gaat bij deze regering voornamelijk om het geld en de voordelen die het voor ze meebrengt. Deze laatste 2 jr. Zal zijne excellentie excelleren in het brengen van goed nieuws.

    Doe je oogkleppen af en bekijk het groter plaatje…!


    Maak melding
  7. Hallo mijn nickname is Esmerald, stupid!
    Is dat zo moeilijk voor je.

    Wie is Wij?
    De vereniging van de zwaar gedeprimeerden…
    Wat weet jij nou van het groter plaatje, LMAOL.

    Heb jij enig idee wat voor effort het kost om een belastingsysteem aan te passen in een, van geboorte tot sterfbed, gesubsidieerd land.
    Nee hé, alleen maar klagen dat het te lang duurt. Men zou zweren dat jij staat te trappelen om belasting af te dragen, net echt.
    Jij kunt ook vooruit betalen mens.

    De belastinghervorming duurt zooo lang, maar… de Overheid mag liever geen belasting innen bij grondzaken. HUH!

    Ga rustig in je hangmat liggen en laat dit over aan mensen die regelmatig hun hersenen gebruiken.

    Jij wilt nog steeds leven van subsidies in het armste land v Latijns Amerika. Das ziek en een enorme last voor de Overheid. Kon je niet gewoon gaan werken.

    Typisch, zodra het vuur je aan de schenen ligt mag de Noordzee niet bemoeien,
    en jij hebt het over het groter plaatje PROEST.


    Maak melding
  8. Je weet dus duidelijk niets.. Esmeralda. Je pretendeert goed geïnformeerd te zijn. Maar kom aan deze kant wonen. Dan zal je wat minder hard blèren…

    Ga me verder niet vermoeien, met mensen die in het verleden zijn blijven hangen.. succes met je grote bek..


    Maak melding
  9. Kun je niet normaal reageren @KONTsensie.
    Wat ordinair zeg, super onbehoorlijk, je bent gewoon onbeskoft.

    Moet je speciaal ergens wonen om op de hoogte te zijn, whoehahahahahaha.
    Sluit de persen!

    Wie zijn al die vakantiegangers hier?
    Waar doen ze het van? Wie gaat straks een tgif-drankje doen in de foto. Ik vermoed de hardwerkenden. Dus jij niet.

    Jij noemt het ‘leven in het verleden’.
    Ik noem het gerechtigheid, Justice, Law & order. Schandelijk dat jij een meervoudige serialkiller ondersteunt. Dat zegt alles over je men-ta-li-teit tok, very nasty.

    Enne, doe je tv aan, want je president, Zijne Excellentie mr. president of Suriname gaat straks speechen. Wij volgen het live!
    Oooh wacht, daarvoor moet ik “aan die kant” zijn. 🤭.

    Cancelled!


    Maak melding
  10. meneer nonsensi, puik voorbeeld van een bepaald type mens. moe voor ze begonnen zijn, vermoei je niet hor jonge ga heen en vermenigvuldig u niet, maar vernietig uzelf


    Maak melding
  11. Normaliter ben ik niet van het groffe, maar dat betweterige van u stoort me. En de vele beledigingen. Hou vast aan uw visie daar in Holland en blijf vooral oordelen op een afstand. Suriname heeft intellectuele mensen nodig, misschien is het beter om wat vaker deze kant op te komen en het leven van alledag te ervaren. Dan kunt u hier deze toon aanslaan tegen de mensen die het hier moeilijk hebben. Die de arrogante houding van deze regering meer dan zat zijn. Ik stop hier en ga heerlijk in me hangmat liggen genieten van de rust en schoonheid van het land! Wees niet te jaloers en schrijf aub geen rommel meer…


    Maak melding
  12. Normaliter schrijf je altijd nonsens, vandaag is het weer raak @kontsensie
    Misschien handig als jij het wereldnieuws een beetje volgt, dan zal je ontdekken dat Suriname niet het centrum vd Universe is, en dat er overal ellende is.

    Diaspora wereldwijd volgt de gebeurtenissen in hun geboorteland op de voet, alleen jou soort heeft hier moeite mee. Das nou echte jaloezie en niet vanwege je favoriete bezigheid: hang-matteren tussen de 🦟.

    Yikes!


    Maak melding
  13. Het heeft geen zin om tegen iemand in te gaan, die denkt alle wijsheid in pacht te hebben. Het soort waar u het steeds over hebt, ziet u dagelijks in de spiegel en dat is iets waar je de rest van je leven mee zal moeten dealen. Dus aub hou op om me de les te lezen.

    Geniet lekker van uw Ww-uitkering. En stress vooral niet teveel in uw appartementje 3 hoog achter met het wereldnieuws op uw scherm! Konsensi geniet… JA… ik geniet van de ongerepte natuur van Suriname. Een mooier land bestaat voor mij niet..

    Fijn weekend Esmeralda…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES