donderdag, mei 2, 2024
HomeNieuws uit Nederland'Meerderheid Surinaamse studenten blijft in Nederland na afstuderen'

‘Meerderheid Surinaamse studenten blijft in Nederland na afstuderen’

-

Does Travel - naar Suriname

Ook deze zomer vertrekt een grote groep Surinaamse studenten uit Suriname richting Nederland voor verdere studie. Uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van het onderwijs, blijkt dat 86 procent van de Surinaamse studenten een jaar na hun afstuderen nog in Nederland is.

Na vijf jaar zakt dit naar 65 procent. ‘De stayrate onder Surinaamse studenten ligt flink hoger dan de gemiddelden van de meeste andere landen en zones’, meldt een woordvoerder van Nuffic aan de website Nieuwwij.nl.

De organisatie onderzocht de stayrate (blijfkans) voor internationale studenten die in de periode 2006-2007 tot en met 2015-2016 zijn afgestudeerd. Daaruit blijkt dat gemiddeld 24 procent van internationale afgestudeerden vijf jaar na hun afstuderen nog in Nederland woont. Voor Surinamers is dat bijna drie keer zoveel.

74 procent van de internationale studenten die zijn afgestudeerd in Nederland is vijf jaar later aan het werk. Ongeveer een derde werkt in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam, gevolgd door Haaglanden, Rijnmond, Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant. De instroom aan internationale studenten in 2021-2022 levert de Nederlandse schatkist circa 1,5 miljard euro op. Het grootste deel daarvan komt van niet-Europese studenten.

Specifieke cijfers over het aantal afgestudeerde Surinamers op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn niet beschikbaar. Lees ook het artikel ‘Suriname loopt leeg: duizend studenten pakken hun koffers‘.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Duh. onder bouterse wisten ze dat ze geen kans zouden krijgen. oude zakkenwassers zoals san , abraham de fossiel bouterse zelf, some hardjo ed peinsen er niet over het veld te ruimen
    Misschien zal het tij nu keren, misschien


    gemodereerd
  2. Noem 1 goede reden waarom ze terug moeten nr dit corrupt land?? Je hoeft geen opleiding te hebben om minister, pres, dna lid, beleidsadviseur of commissie lid te worden.
    Jammer dat staatsolie de studie’s betaald met onze gelden mr geen scholen vr de arme sur jeugd bouwd.


    gemodereerd
  3. Niets iets nieuws, sinds de coup van 25 Februari 1980 zijn vele Surinaamse Studenten die in Nederland studeerden of naar Nederland kwamen om te studeren in Nederland werken en wonen.

    Suriname was vanaf 25 Februari 1980, 8 December 1982 geen land om meer naar terug te keren. Heel weinig hebben het gedaan.

    Goed opgeleide Surinamers verlieten na 8 December 1982 massaal het land, het was gewoon een leeg loop van goed opgeleide mensen.

    Ook al in de jaren 50, 60, 70 van de vorige eeuw verlieten Surinamer Suriname en vestigden zich in Nederland dat met de weder opbouw bezig was na de Tweede Wereldoorlog.

    Afgestudeerde studenten keerden terug naar Suriname, waarvan een deel van hen met linkse ideologieen en hiermee Suriname hiermee tot ontwikkeling zouden brengen.

    Kort voor de afkondiging van 25 November 1975 verlieten grote groepen Surinamers Suriname met de Bijlmer Express en vestigden zich in de grote steden in Nederland, Bijlmermeer en in Groningen.

    De leeg loop van Suriname was begonnen, omdat Nederland ook voor de laaggeletterden, sociaale, financiele zekerheden bood om een “beter leven” te hebben in het koude kikkerlandje. Betere kansen voor hun nageslacht die door middel van scholing, studeren zich konden verheffen. Een grote groep hebben het goed gedaan, maar er zijn ook velen die het niet gered hebben, iet konden aanpassen, in de criminaliteit terecht kwamen.

    Nederland biedt vele kansen, maar je moet je doelen wel heel goed hebben en kennen en keihard voor werken.

    Nederland is geen Suriname en omgekeerd. Er zijn overeenkomsten in onderwijs, taal, feestdagen, maar er zijn ook vele verschillen. Mentaliteit, klimaat, kennis, technologie, gedrag, enz.

    Van deze groep studenten die hier blijven zullen ook niet veel terug keren, omdat ze na hun studie hier op de juiste plaatsen/werknemers terecht komen en die kennis goed kunnen toepassen in hun werk. Dit geeft meer rust en tevredenheid. Ook je verder ontwikkelen in je werk gaat veel beter, naast het beter verdienen dan in Suriname. De Surinaamse maatschappij is helemaal ontwricht, onveilig, vele zaken zijn vernietigd, een maatschappij waar men niet in wil wonen of zijn. Het biedt geen goede perspectieven, ook de politiek faalt hierin.

    Er zijn te veel fouten gemaakt bij de tot stand komen van de onafhankelijkheid op 25 November 1975. Het Volk werd hierin niet gekend. Den Haag en enkele omhoog gevallen Surinamers dachten dat ze wel wisten hoe het moest. Ze wilden kosten wat het zou kosten een leger hebben en Nederland had ze hiervoor gewaarschuwd. Juist waar Nederland hen voor gewaarschuwd had gebeurde ook op 25 Februari 1980.

    De vraag, heeft Nederland hieraan meegewerkt en waarom?


    gemodereerd
  4. Het spreekt toch vanzelf dat de afgestudeerde surinamers in ned achter blijven. Om de dood éénvoudige reden dat na hun terugkeer in su geen passende werk is. Ned biedt hun de mogelijkheid om na afronding van hun studie nog één jaar langer te mogen blijven in ned. En zij hebben het recht om in deze periode een betaalde baan te vinden. En als ze hieraan voldoen mogen ze voor een onbeperkt tijd een verblijf vergunning krijgen. Wie zou het niet willen doen!!


    gemodereerd
  5. Afstuderen maar geen werkplek vinden laat je geen keus, dus…….
    Na jaren hard studeren en offers brengen om bij terugkeer gefrustreerd te raken stemt tot nadenken en het besluit om dan maar liever niet terug te komen is dan snel genomen.


    gemodereerd
  6. Vinden ze het gek het is wel jammer maar de studenten zien geen toekomst meer in Suriname dankzij de huidige regering.
    Als de staat voor deze jeugd betaald moeten ze consequenties eraan verbinden door alles terug te betalen zoals in Nederland


    gemodereerd
  7. is toch logisch , hier in suriname ligt hun toekomst niet en die hollanders geven ze bijna alles , ze moeten er wel voor werken , maar dan kunnen ze ook een toekomst opbouwen , en dan willen ze nooit meer terug naar suriname , zelfs niet op vakantie
    alles dankzij bouterse die je jeugd links liet liggen en nu santokhi helpt de jeugd ook niet , zijn interesse is om de slm te behouden en niet te investeren in het onderwijs en de zorg , suriname komt zo nooit vooruit


    gemodereerd
  8. we lazen een artikel op nieuwwij.nl , dat gaat over studenten uit Suriname die vertrokken naar Nederland om daar te studeren en als ze werk vinden daar blijven , die shanti venetiaan geeft aan dat ouders hun kinderen naar Nederland sturen om oude koloniale gedachten , nou shanti venetiaan deze ouders zien in dat president venetiaan en zeker bouterse het vergalt hebben , en u shanti venetiaan zal wel spijt hebben dat jij niet naar Nederland bent gegaan of niet bent gebleven , en de naam van uw universiteit moet niet gelinkt worden aan Anton de Kom , u misbruikt de naam van een Surinaamse verzetstrijder die in Nederland demonstreerde , maar verdomd de moffen(duitsers) hebben hem vermoord , dus respect voor Anton de Kom , geef uw universiteit de naam van venetiaan school of bouterse lage school


    gemodereerd
  9. Terecht een zeer verstandige keuze, met al die onberechte meervoudige moordenaars, wanted by Interpol drugscriminelen, staatskas/bank/grond/hout/goud/valuta rovers als de ex pres, de huidige vp en alle geldzuchtige politici, zoals Chaneke.


    gemodereerd
  10. Zelfs de PALU kinderen gebruiken deze constructie terwijl hun ouders blijven spugen op Nederland en ze hier hun vakanties doorbrengen en medische hulp zoeken.
    Maar vlak de België route niet uit want die is nu ook HOT


    gemodereerd
  11. Volgens mij gaat het onderzoek om de stayrate v buitenlandse studenten.
    De suri studenten hebben het voordeel v hokken bij familie, de andere buitenlandse studenten moeten keihard betalen voor een kamer. Nederland verdiend veel meer aan andere buitenlandse studenten. Kamer vanaf 600€.

    De locals hebben het zwaar, er is al jarenlang een tekort aan kamers, heden 25.000.

    Geen probleem als die suri’s blijven, dan leren ze wat het echte leven inhoud. Het is keihard werken voor enkele luttele euro’s en het duurt jaren voordat je normaal kunt leven.
    Ben je binnen, dan begint het spel, slikken of zwijgen….

    Verder zou ik een terugbetaal-regeling invoeren. Blijf je, alles terugbetalen. Nederlandse studenten moeten ook hun studiebeurs terug betalen.

    Trouwens: doe niet alsof alles gratis is, ook 2 werkenden kunnen hun rekeningen niet betalen. De suri ouders liggen krom om die euro’s op te sturen: eigen keuze.

    Een startsalaris v 5000€, woehahahaha en zo ontstaan die anansie verhalen.


    gemodereerd
  12. debby , hoe met onze gelden , wie denk jij die jij bent , in ieder geval niet jou geld , want jij steelt al alles daar in de bijlmer


    gemodereerd
  13. Ik gun het de studenten om buiten Suriname een studie te volgen. Dit land is door opeenvolgende regeringen kapot gemaakt. Sinds de zgn. revolutie zijn politici volstrekt onbekwaam om een land te besturen en zijn ze alleen maar bezig om in korte tijd financieel onafhankelijk te worden ten koste van het land en zijn bevolking. Zelfs een strafrechtelijke veroordeling is geen belemmering om president of VP te worden. Maar ook wel vreemd dat het de studenten zo makkelijk lukt om na hun studie in Nederland te blijven. Volgens mij hebben zij gewoon altijd de Nederlandse nationaliteit gehad, omdat hun ouders wisten dat er een tijd van welvaartsvlucht zou komen. Dat mag, maar speel dan niet de Surinamer die van zijn land houdt. De liefde voor het land is er gewoon nooit geweest, liefde voor een lekker leven wel.


    gemodereerd
  14. Blijven zeuren over de onterechte onafhankelijkheid, veertig jaar na dato, brengt niemand naar Parijs. Deze teloorgang hebben wij zelf over ons heen afgeroepen. Tot hoe lang gaan we nog door met zeuren, hierover.
    Dat onze leiders corrupt zijn komt niet door de onafhankelijkheid. Hoe lang wil men nog in deze kortzichtigheid blijven geloven. Het begint meer te lijken in wegvluchten voor de realiteit van alle dag en onkunde, vooral onkunde om dit mooie land tot ontwikkeling te brengen.

    Nederland is nog steeds het beloofde land, niet alleen voor de ouderen ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Het geloof in eigen kunnen heeft nooit wortel kunnen schieten, het was altijd Holland voor en na.
    De studenten blijven hangen in Nederland na hun studie en spelen dan voor diaspora.
    Diaspora die ons zal komen helpen, terwijl het dezelfde diaspora is die niet terug wilde keren naar huis. (thuis). Hoe cynisch wil je het nog hebben.
    De heer Brewster en zijn makkers zouden naar de studenten moeten toestappen en hen aansporen, motiveren terug te keren naar huis in plaats van ons te komen vertellen wat we moeten doen en hoe. Er is niet alleen veel werk te doen bij ons maar misschien nog meer in Nederland.
    Misschien dat Pony dan zijn aversie tegen dé diaspora kan herzien.

    Debby en anderen, er zijn tig redenen te bedenken om naar huis te komen in plaats van te kiezen voor een gespreid bedje in Nederland en dan lopen klagen dat ding ptatas no lobi unu. Eerst terugkomen dan zien we wel verder, wacht niet op de regering, op weg naar Nederland heb je dat ook niet gedaan, tôg. Yu teki yu tjans.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES