dinsdag, mei 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Bijdrage diaspora aan ontwikkeling Suriname is eerder kennis en kunde dan geld'

‘Bijdrage diaspora aan ontwikkeling Suriname is eerder kennis en kunde dan geld’

-

Does Travel - naar Suriname

Op maandag 21 augustus vindt in Mingle Paramaribo het diaspora seminar “Wi Na Wan” plaats. Het gaat er in het bijzonder om dat Surinaamse diaspora en lokale Surinamers kennis en kunde delen over hoe de ontwikkeling van het land gezamenlijk ter hand te nemen. Het seminar is een initiatief van het Diaspora Instituut Nederland (DIN) in samenwerking met de Tabto Group NV. “Wij zijn er niet voor diasporakapitaal”, benadrukt DIN-voorzitter John Brewster (foto). Volgens hem zet het instituut zich in voor het migreren van kennis en kunde en investeerders interesseren om in Suriname te ondernemen. 

“Dat trachten wij te doen met soft diplomatie en instanties bij elkaar te brengen, alleen maar om Suriname te helpen”, gaat de DIN-voorzitter tevens bestuurskundige verder. Hij noemt het een illusie dat Suriname in staat is zichzelf te ontwikkelen met ongeveer 600.000 man. Brewster memoreert de oproep van president Chandrikapersad Santokhi om het land te ontwikkelen met ruim 1 miljoen Surinamers, inclusief zij in diaspora.

Brewster: “Dat omarmen wij, maar ook dat is niet genoeg, want de arbeids- en afzetmarkt is nog klein.” De DIN-voorzitter zegt dat het instituut daarom alles kennis, kunde en netwerken die de diaspora in het buitenland heeft opgebouwd, probeert te bundelen, structureren en organiseren ten goede van Suriname. 

Met de kennis en kunde en ook de netwerken zal Suriname in staat moeten zijn dat beleid en de nodige wet- en regelgeving als randvoorwaarden voor de diaspora in place te hebben. Hij legt onder meer uit dat moet worden nagegaan of de diaspora in beide landen belasting moet betalen en of zij haar verworven rechten in bijvoorbeeld Nederland behoudt. Verder zal er beleid moeten worden gemaakt voor het type diaspora dat Suriname wil. Brewster legt uit dat de ene diaspora komt om te investeren en terugverdienen, terwijl de andere sec komt om de sociaal culturele band met het land. “Daar moet je apart beleid en regelgeving voor klaar hebben zodat de mensen het niet moeilijk hebben als ze iets willen doen op cultureel of sociaal gebied.” 

Bij diaspora gaat het volgens de expert op dit gebied niet erom hoe lang de persoon uit het land weg is. “Diaspora is iedereen die niet in Suriname woont, maar wel geboren en getogen is of wiens ouders geboren en getogen zijn.”  Maar volgens Brewster – hij is in Wageningen, Nickerie, geboren en op jonge leeftijd naar Nederland vertrokken – behoren ook vrienden van diaspora tot de doelgroep en dus ook hun netwerken in onder meer de politiek en het bedrijfsleven. “Mensen die hart hebben voor Suriname, die zetten we ook in om Suriname te helpen.” DIN heeft dan ook goed contact met de ambassadeur van India en Afrikaanse landen. 

Brewster: “Als we het hebben over diaspora dan zijn dat Surinamers die iets willen doen voor Suriname, maar als we praten Diaspora Engagement bedoelen wij ook vrienden en netwerken.” Hij benadrukt dat bij het praten over diaspora er niet alleen maar aan kapitaal gedacht moet worden. “Het gaat ook om kennis en kunde, maar het allerbelangrijkste zijn onze netwerken die we kunnen brengen. Vrienden die bij grote instituten zitten en iets kunnen doen en betekenen voor Suriname.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. Laat Brewster maar eerst duidelijk maken wie hij vertegenwoordigt. Hij zegt diaspora en vrienden, maar wie zijn dat in concreto. Het is bekend dat zijn clubje een werkarm is van deze regering (VHP) en niet voor de Surinaamse gemeenschap in haar geheel.
    Wi na wan, maar Sranan is geen Nederland waar het keurig geharkt is met veel geld.
    Zal hij ook duurzame samenwerking aangaan met een andere regeringscombinatie.
    De politieke aanhang is sterk gepolariseerd, van samenwerken is nog geen sprake.


    gemodereerd
  2. In mijn optiek is er een groot verschil tussen de diaspora van de jaren zeventig en de jaren na tachtig. Dat zou een uitgangspunt moeten zijn.
    We zullen zien wat er gebeurt na de veroordeling van de grootste boosdoener van alle ellende.

    Daarnaast is de vooruitgang die meneer voorstelt voor een grotere bevolking onnodig. Je hoeft niet het hele land te vernietigen om aardse goederen. Genoeg voorbeelden v landen met een kleine bevolking die zelfvoorzienend zijn.


    gemodereerd
  3. Beleid maken is een, maar mensen met een diaspora achtergrond ‘met de nek aankijken’ (wat al jaren gebeurd) zet geen zoden aan de dijk. De vraag is, hoe deze mentaliteitsverandering tot stand moet worden gebracht. Wie het weet mag het zeggen…


    gemodereerd
  4. Brewster heeft gelijk er is een grote behoefte aan kennis en ervaring uit het buitenland.Niet vergeten landen in europa en de usa zijn ook uit een diep dal gekropen.Het belangerijkste voor Suriname op dit gebied,is dat bevordert moet worden het contatct met surinamers in het buitenland.Het begint met in familiaire kring veelal zie je dat sommige surinamers een afwachtende houding aannemen en willen alles voorgekauwd moet worden.Enerzijds is het ook de mentaliteit waarin men is opgegroeid.Het begint met elkaar wederzijds te respecteren.En geen onderdanige houding aannemen.


    gemodereerd
  5. Ik heb tot tweemaal toe mijn kennis en kunde beschikbaar gesteld waarbij ik een Nederlands team gratis ter beschikking had om af te reizen en te helpen. Ik heb tweemaal voor joker gestaan omdat Suriname helemaal niets van zich liet horen. De teams kan ik niet meer overtuigen omdat ze Suriname niet meer serieus nemen en daarmee mij ook niet. Ik hen eenmaal nog voor Santhoki president was hem persoonlijk live gesproken en daarna via Zoom. Nooit meer iets van gehoord. Ik pieker er dus niet over om me weer in die ellende te storten.


    gemodereerd
  6. Wat is de Diaspora nu ineens weer in beeld?? Waar zijn de investeringen van deze grapjassen?? 3 jaren zit deze regering, heeft geleend en betaald geen schulden. Dankzij deze regering is Sur in de ravijn. Volgens Dagblad Suriname is totale Staatsschuld USD 3,1 miljard.
    Hoe komt het dat de leugenaars het volk konden misleiden dat vorige regering hoop had geleend. Zij hebben geleend en geen schuldn afgelost.


    gemodereerd
  7. Deze man helemaal gelijk in veel opzichten. In NL teveel ellende elke dag invallen als je geld hebt, de uitbuiters weten dat je veel geld hebt en wil in arme Suriname investeren nou dan barst de hel los bij de belastingdienst en de luie overheid in NL hun worden paranoide. In NL kolonisator nog steeds uitzuigers, uitbuiters zelfs verkrachters als je hun hun zin niet geeft en janken als kleine peuters volwassene. Ik weet uit ervaring belasting betalen anders mag je naar de galg in NL.


    gemodereerd
  8. Suriname is eerder uitverkoop vd natuurlijke rijkdommen aan buitenlandse multinationals door omhoog gevallen nietsnutten uit de regering vanaf 25 februari 1980 en het maken van heel grote schulden bij buitenlandse crediteuren met heel hoge renten.

    Zo lang deze criminelen die uit de politieke machtcentrum van de republiek Suriname verdwijnen wordt het nooit wat met Suriname en de Surinamers.

    Geen enkele diaspora gaat zijn/haar valuta investeren in een rovershol vol met rovers. ( straatrovers tot staatrovers.


    gemodereerd
  9. Welke kennis en kunde bedoelt Brewa? Die van Debby en Sandra?
    Man houdt toch op; we hebben al genoeg kinderen in Su van wie de verwekker niet bekend is bij de moeder.


    gemodereerd
  10. haaa haa ha , die pony en die debby , worden al bang voor diaspora , o ja afro aanhangers van bouterse zijn de luie mensen , maar velen zijn gaan stelen omdat hun baas ddb geen pakketten meer geeft en werken kunnen ze niet , de diaspora zullen heus niet komen zolang dat gespuis zich nog in suriname en holland bevindt
    holland is veiliger voor diaspora he pony en debby


    gemodereerd
  11. Diaspora is lulkoek verhaal. Er is geen één SuriNed die in Suriname wil investeren.
    De reden zijn:
    – su narco staat
    – bevolking dom en lui
    – geen veiligheid
    – veel last van rovers en moorden
    – veel diefstal en overvallen
    – regering Santokhi heeft hieraan niets gedaan
    – corruptie tiert in alle lagen van de bevolking en overheid
    – geletterden zijn uitgeweken naar het buitenland
    – ook buitenlandse investeerders hebben geweigerd om in Su te investeren
    EINDE OEFENING!


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES