vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijProtestmars tijdens speech koning bij herdenking Keti Koti in Amsterdam

Protestmars tijdens speech koning bij herdenking Keti Koti in Amsterdam

-

Does Travel - naar Suriname

The Black Archives en Zwart Manifest zullen op zaterdag 1 juli een protestmars organiseren naar het Amsterdamse Oosterpark, als de koning daar spreekt tijdens een grootschalige herdenking van de daadwerkelijke afschaffing van de slavernij.

Volgens de krant wil de Afro-gemeenschap meer daden zien. Premier Rutte bood in december vorig jaar excuses aan voor het slavernijverleden en zei: ‘We zetten een komma, geen punt’. Maar van het ‘helingsproces’ dat hij toen beloofde, komt volgens veel nazaten te weinig terecht.

Het motto van de protestmars is ‘Geen heling zonder herstel‘. Daarmee willen de organisatoren de discussie aanzwengelen over mogelijke herstelbetalingen schrijft de Volkskrant vandaag. Het gaat echter niet alleen om herstel maar ook om daden die institutioneel racisme moeten uitbannen en de positie van nazaten moeten verbeteren, vinden velen.

Mitchell Esajas van The Black ­Archives noemt als voorbeeld een ‘minder vrijblijvende’ aanpak van discriminatie. “Als je concludeert dat er een doorwerking is van dit verleden, dan moet je met een serieus pakket aan maatregelen komen om dat te repareren”, zegt Esajas tegen de krant.

Ook Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, zegt dat er meer moet gebeuren dan er nu aan plannen ligt. “Het gaat om de doorwerking van het slavernijverleden op het heden, dat de economische achterstanden worden verkleind. Of bijvoorbeeld discriminatie en institutioneel racisme voldoende worden aangepakt”, zegt ze.

Excuses van Koning Willem-Alexander zijn vooral van symbolische waarde, zegt Esajas. Volgens hem gaat het er uiteindelijk om: wat gaat de overheid concreet doen? Tot nog toe is dat volstrekt onvoldoende.

Op zaterdag 1 juli 2023 is het precies 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in ondermeer Suriname.

The Black Archives organiseert vanaf 8 juli ook een expositie onder de naam ‘Geen heling zonder herstel’. Daarin neemt zij je mee in de verborgen geschiedenissen rond het einde van de slavernij. Er wordt gekeken naar het Tweede Kamerdebat over de afschaffing én naar de helden die voor hun vrijheid vochten. Ook wordt er gekeken naar de toekomst.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Wordt Keti Koti herdenking op 1 Juli of is het 1 julei ook in Ghana, Accra, St George El Mina, West- Afrika ook gevierd of herdacht?

    Wordt er ook excuses door de Ashanties en herstelbetalingen door het gedaan aan de Afri-Amerikanen, cq Creoolse Suri’s en Creoolse Surineds?

    Hoeveel creoolse Suri’s, creeolse Surineds hebben hun familie en voornamen al veranderd in Afrikaanse familienamen en hoe klinken deze namen?

    Sommige Surisé heten bij hun voornaam: Piet, Willem, J(oh)an, johnny, johanna, Donald, Djois, Juliet, Maria, Bertha, Karl, enz.


    gemodereerd
  2. Kansloze, werkloze opruiers en oproerkraaiers die trachten van die zgn slavernijperikelen een verdienmodel te maken. 1 juli 2024 en de daarop volgende jaren, kunnen jullie wederom onder die steen vandaan komen.


    gemodereerd
  3. wat schieten mensen op met deze protest actie ?
    denken ze dat ze geld gestort gaan krijgen ?
    Als een groep mensen iets verdiend zijn het de Indianen
    Die hoor je niet klagen .
    Erken het verleden kijk uit naar de toekomst en focus je daarop.


    gemodereerd
  4. Deze mensen doen mij lachen.Ondankbaar dat ze zijn tegenover hun voorouders.


    gemodereerd
  5. Deze gasten hebben niks te doen dan actie voeren en geld bedelen net als in Suriname. Waarom gaan ze niet naar Afrika om geld te vragen. De Afrikaanse stam hoofden hebben toen tonnen verdiend om eigen mensen te verkopen aan witte mensen. Hun nazaten zijn miljonair geworden dus ik zou zeggen ga lekker het geld in Afrika zoeken niet in Nederland. Daarnaast moeten jullie je voor ouders dankbaar zijn die zo hard heeft gewerkt en jullie Suriname heeft gegeven, andere waren jullie in Nigra of Zimbabwe geboren. Ik zou zeggen ga hard werken voor je eigen geld net als de chinezen, Javanen en de Hindoestanen


    gemodereerd
  6. Als de koning himself niet persoonlijk naar Amsterdam zou komen waren de rapen gaar bij de mensen die aan niets anders denken dat aan herstelbetalingen. NU komt de koning persoonlijk naar het Oosterpark, maar dat is niet genoeg voor mister The Black Archives: er komt een protestactie. Wanneer komen wij blaka boeba’s een keer uit de slachtofferrol? Geschiedenis: goed en interessant om te weten, maar come on, get a life. Jullie moeten geen euro in handen krijgen, want daar zitten jullie op te azen. Geen heling zonder herstel. Noem je actie liever ‘geen heling zonder bedelen’, want dat is wat je doet.


    gemodereerd
  7. Slavernij heeft ook beschaving gebracht, laten we eerlijk zijn, de slaven hebben leren kleding dragen, ze hebben onderwijs genoten, ze zijn bekeerd tot het christendom in plaats van een wilde hoodu foodu religie. Ze hebben normale Hollandse namen gekregen.

    Kijk maar naar de weggevlucht slaven die leven nog steeds als beesten.
    Kijk maar naar de dagelijkse berovingen.


    gemodereerd
  8. Bidden de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten nog steeds tot die witte god en geloof van de blanken? Het geloof van de blanken die ze hebben gebruikt om de slaafgemaakten te onderdrukken. De ijzeren ketens van de slavernij zijn er niet meer maar de religieuze ketens zijn nog alom aanwezig. Stop met bedelen en verwijt je achterstand niet aan je afkomst maar wat je niet hebt gedaan.


    gemodereerd
  9. Passant , die afro’s hier en in holland en in amerika en in belgie schamen zich dat hun voor-voor ouders , ja afro’s hun eigen soort genoten verkochten aan de witte man , en ze willen de witte man nu de schuld geven , en deze afro’s zeggen hier je moet geen 10 jaar terug kijken , de afro’s hier herdenken niet hun voorouders , maar ze denken alleen maar aan geld van de witte man


    gemodereerd
  10. passant,groot gelijk

    niemand durft het openlijk te zeggen,de blakamang is totaal doorgedraaid sinds het verhaal van herstelbetalingen …..ratio en logica zijn verdwenen…


    gemodereerd
  11. Ik begrijp best dat er nazaten zijn die met trauma,s zitten. Maar het besef dat je trauma hebt vanwege de slavernijperiode? OK wat heb je er tot op heden ZELF aan gedaan. Willen diezelfde nazaten wel het bloedgeld van de Europeaan hebben? Ik zou alleen gaan voor de erkenning dat Europa door de slavernij rijk is geworden. Nu profiteren wij allemaal er toch van? En dat de geschiedenis wordt herschreven. En kijk vervolgens hoe de huidige slavernij in de wereld opgelost jan worden?


    gemodereerd
  12. De Afrikanen die hun eigen mensen hadden verkocht aan de blanken, moet zij ook niet hun excuses aanbieden en herstelbetalingen doen?. Het is allang duidelijk dat dit circus alleen maar om geld draait. Bij de blanken kan je geld aftroggelen, maar bij de Afrikanen niet, vandaar geen woord over Afrikaanse verkopers.
    Een boodschap aan de blanken. Geef geen geld. Gaat toch op aan drank, vrouwen en feesten.


    gemodereerd
  13. Natuurlijk zul je enkele koekenbakkers van kleur onder de Surineds hebben met hun eigen belang, die het grote geheel niet kunnen vatten.
    Het onbegrip is logisch, zij hebben het verleden altijd geleerd via de bril van de kolonisator. Daarom zijn er nog steeds Surined koekenbakkers die doen alsof zij ptata zijn, omdat zij denken te lijken op de ptata, sari tori.
    De één met zijn Uncle Tom hoedje op, de ander in zijn “kokosnoot Buba” , hilarisch.
    En zulke gasten (koekenbakkers) moeten ons komen helpen, wat een mentaliteit, bah.

    De Surineds weten het ook niet meer, ze vechten elkaar de “Hollandse” tent uit.
    De emancipatie is in volle gang, de achterstand wegwerken, hun plaats in de maatschappij opeisen etc. De slavernij maakt daarvan een onderdeel uit. Zij willen bij de witte geschiedenis horen, logisch tôg.
    Natuurlijk zul je enkele koekenbakkers van kleur onder de Surineds hebben met hun eigen belang, die het grote geheel niet kunnen vatten.
    Het onbegrip is logisch, zij hebben het verleden altijd geleerd via de bril van de kolonisator. Daarom zijn er nog steeds Surined koekenbakkers die doen alsof zij ptata zijn, omdat zij denken te lijken op de ptata, sari tori.
    De één met zijn Uncle Tom hoedje op, de ander in zijn “kokosnoot” Buba, hilarisch.
    En zulke gasten (koekenbakkers) moeten (van de president) ons komen helpen, wat een mentaliteit, bah.

    De betoging is niet gericht tegen de Koning, het is om de regering scherp te houden. Is dat dramatisch, nee toch. Wij leven immers in een tijd waar de geschiedenis herschreven wordt. Wil jij niet meedoen, de vele leugens nog blijven zien als waarheid, to chup raho, get a live.

    Btw, de reacties hierboven vind ik vooringenomen, een tikkeltje racistisch, het zullen mensen zijn die elke dag met zuurte wakker worden.


    gemodereerd
  14. Laten we een rekensom maken over Suriname. Suriname was voor 1975 van Nederland dus iedereen die geboren is voor 25 november 1975 is oorspronkelijk een Nederlandse burger met de Nederlandse paspoort. Iedereen hiermee eens??? Nu maken al deze Nederlandse burgers met hun Nederlandse identiteit kinderen in het buitenland wat voor nationaLiteit hebben deze kinderen die uit ouders van Nederlands nationaliteit komen???? Zijn dit Surinamers dan opeens of zijn dit geboren Nederlanders in Suriname dus iedereen uit ouders komend voor 1975 is oorspronkelijk Nederlander dus zeker tweederde van Suriname moet de Nederlandse paspoort krijgen. We komen allemaal uit Nederlandse ouders.!!!!!!!


    gemodereerd
  15. Onderontwikkeld passantje snapt er zoals gewoonlijk weer niks van😆.. en welk geloof van de blanken a rare Hirun?? Alsof de bijbel uit Europa komt met je zombiepraatjes… veel holle vaten hier!


    gemodereerd
  16. De groep.die roept dat de koning excuses moet aanbieden. Komt de koning, is het nog niet goed…


    gemodereerd
  17. Ik vind dat Alle rijke landen geld moeten geven aan Africa,niet aan de regering maar het geld aanbestedingen aan huizen en scholen.
    De bevolking van Africa heeft het nodig niet hier in Nederland of Suriname.
    Mensen hier in Nederland en Suriname als jullie je best doen een beetje hard gaan werken dan heb je het goed.
    Maar als je thuis gaat zitten niksen dan ga je altijd iemand anders de schuld geven.


    gemodereerd
  18. Hoe kan ik een uncle tom zijn, kijk naar je zelf en vraag je af wie jij bent?


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES