Premier Rutte maakt excuses voor slavernijverleden namens de Nederlandse Staat

18
Premier Rutte maakt excuses voor slavernijverleden namens de Nederlandse Staat

Premier Rutte heeft vandaag een toespraak over het slavernijverleden gehouden en namens de Nederlandse Staat daarvoor excuses aangeboden.

Rutte zei in zijn regeringsverklaring over de slavernij: “Vandaag bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse regering in het verleden, postuum aan alle tot slaafgemaakten hun zonen en dochters en hun nazaten”.

“Het afschuwelijke lot van tot slaaf gemaakte mensen is nauwelijks te bevatten”, zei Rutte. Hij doelde op de martelingen en geselingen die onder het Nederlandse overheidsgezag plaatsvonden. Hij sprak van mensen die “als vee werden verhandeld”.

“Eeuwenlang hebben de Nederlandse Staat slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd en ervan geprofiteerd. Eeuwenlang zijn in de naam van de Nederlandse Staat mensen tot handelswaar gemaakt, uitgebuit en verhandeld”, aldus Rutte.

Hij erkende dat de Nederlandse Staat verantwoordelijkheid draagt voor het afschuwelijk leed dat veroorzaakt is door de slavernij, voor de tot slaafgemaakten en hun nazaten en bood hiervoor zijn verontschuldigingen aan.


18 REACTIES

 1. We zijn al weer een paar honderd jaar verder. Hoe ver gaan we nog terug in de tijd om excuses aan te bieden voor overige zaken? Ik neem er bij voorbaat al afstand van. Rutte spreekt niet namens mij.
  gemodereerd

 2. Goed dat de regering heeft doorgezet om de excuses vandaag aan te bieden.Van uitstel komt afstel.
  gemodereerd

 3. Hebben deze groep mensen al hun excuses aan de indiase en aziatische bevolking gedaan. Want deze mensen hun nakomelingen en families hebben veel aziatische( javanen, chinezen) en indiase (hindoestanen) beroofd en vermoord. Zelf bij waterkant net is dat te lezen. Waarom moet Nederland zijn excuses gaan aanbieden dan honderden jaren geleden is gebeurd en een ieder is al dood. Maar de surinaamse aziaten en hindoestanen wachten op de creolen excuses voor het inbreken, stelen en het vermoorden van hun geliefde en families.Dat is nu en een bitter waarheid. Niemand kan dit van de creolen ontkennen. Wij weten allemaal dat zij de grootste groep in Suriname en overal zijn die anderen schade brengen. Maar niet een ieder. zeker 30 procent enz. Laatst hebben ze een chinese vrouw doodgeschoten. Dat is erg . Bied hiervoor met je afrikaanse groep excuses!
  gemodereerd

 4. Ik had eerst mijn bedenkingen naar wat Mark Rutte te vertellen zou hebben: Ik kan nu aangeven dat ik tevreden ben over hetgeen Rutte ter sprake heeft gebracht.

  De excuses zijn geen punt maar een komma!!!

  Rutte heeft gesproken als een Staatsman.
  gemodereerd

 5. Schrijf ook een brief aan de Paus om excuses aan te bieden en herstelbetalingen te doen.
  De Kerk heeft nl de schuld steeds in de schoenen van de Joden geschoven door te zeggen dat de Joden de slavenhandelaren waren en de plantagehouders waren.
  Als dat zou zijn, dan is de vraag waarom de creolen christenen zijn en niet Joden zijn. Immers, een Jood zou geen christendom belijden en verspreiden onder de slaven, maar het Jodendom.
  Al deze Joden handelden in opdracht van de Kerk, die de autoriteit was. De Kerk pikte ook 80% van de winst.
  Denk maar aan Christoffel Columbus, die een Jood was maar gefinancierd werd en handelde in opdracht van de Spaanse koningin die weer handelde namens de Kerk.
  Dus beste creolen en marrons, leg je eis ook neer bij de Kerk.
  De Argentijnse Paus is op dit moment in een goede stemming nadat zijn land wereldkampioen voetbal is geworden, dus wees snel.
  En daag deze Kerk, aan wier handen zoveel bloed kleeft, ook uit via het Internationaal Gerechtshof mbt de herstelbetalingen.
  Succes.
  gemodereerd

 6. Suriname en Surinamers gefeliciteerd!
  Ik hoop dat jullie vanaf vandaag betere mensen zullen worden.
  Ik hoop dat de bakroes, lebbas en traumas die jullie achtervolgen, jullie in de toekomst met rust zullen laten.
  Niet meer schelden, stelen, roven enz.

  Het ga jullie goed!
  gemodereerd

 7. Die redi moesoe Zunder is de blakka man gaan verkopen.
  Ze waren er toen en zijn er nog steeds.
  gemodereerd

 8. 19-12-2022″..Als laatste Woyaya van Osibisa,we zullen blijven strijden vĆ³Ć³r een Suriname vol van Vreugde en Zonneschijn..! Ubuntu
  gemodereerd

 9. Wanneer gaat de persoon die in 1982 in Suriname ook martelingen en 15 vooraanstaande burgers vermoord heeft excuses aanbieden? Of moet het volk zelf beslissen wie dat doet en welke datum het best uitkomt?
  gemodereerd

 10. Als de aarde weer droog en bewoonbaar is, legt Noach een wijngaard aan. Volgens Genesis 9:20-21 wordt hij dronken van zijn eigen wijn, en gaat hij naakt in zijn tent liggen. Cham ziet dat en vertelt het aan zijn broers. Sem en Jafet gaan de tent in en leggen een mantel over hun vader heen.
  Als Noach wakker wordt uit zijn roes, is hij boos om wat Cham gedaan heeft. Hij vervloekt Chams zoon KanaƤn, maar hij zegent Sem en Jafet. De KanaƤnieten zullen de nakomelingen van Sem en Jafet dienen.
  In latere tijd is dit verhaal gebruikt om de slavenhandel goed te praten. Alle mensen met een zwarte huidskleur zouden nakomelingen van Cham zijn. Door de vloek van Noach waren zij gedoemd om de andere mensen als slaven te dienen.

  Ik eis van God en van Jesus Christus excuses.
  gemodereerd

 11. Ik heb live gevolgd van begin tot het eind!! Heel veel respect voor deze Rutte!! Hij heeft alles gezegd, wat er gezegd moest worden!! Echt een 10 voor hem!!
  Ik moet wel zeggen, dat er vele commentaren volgen!! Wanneer men hem goed begrijpt, dat zijn bepaalde vragen onnodig!! Bij velen heb je die Nederlands praten, verstaan!! Maar begrijpen??? NEEN!!!!! En dan krijg je alleen maar garnalen hersens vraagstellingen en balken als een Ezel!!
  gemodereerd

 12. Beste mensen wij moeten blij zijn dat Mark Rutte uiteindelijk namens Nederlandse staat excuses heeft aangeboden. Liever laat dan nooit en wij als Surinamers moeten hiermee kunnen leven. Wij moeten niet te kritisch en negatieve zijn. Voor de schade vergoeding kan Nederland helpen om een bedrijf op te zetten voor de toekomstige generatie. Surinamers moet niet komen met de eis van 400.000 euro per nazaat, want wereldwijk zijn er meer dan 1.200000 nazaten. ( 400.000 X 1.200000)
  gemodereerd

 13. Wat ik geleerd heb van mijn grootouders en ouder is dat Nederland onder dwang van Engeland de slavernij heeft afgeschaft.
  Er was een Engelse welgestelde dame van adel die ten huwelijk werd gevraagd door een Nederlander maar de eis was dat Nederland slavernij moest afschaffen
  Zodoende heeft Nederland het afgeschaft.
  Anders had het langer geduurd
  gemodereerd

 14. rutte , ging door het stof , maar vele afro’s zullen dit excuus niet accepteren omdat hij niet praatte over herstelbetalingen , die graskevers kunnen hun biezen pakken en ook die jurist , en die noemen zich Surinamers
  gemodereerd

 15. dom van de nederlandse ambassadeur , om de ndp uit te nodigen om erbij te zijn dat rutte zijn speech zal houden , de paarsen zijn niet gekomen , want die moeten geen excuus van rutte en de nederlandse staat , hun afgod ddb heeft het zeker verboden , en zijn volgelingen , de paarsen zijn toch geen nazaten , het zijn boutisten , de vloek van Suriname
  gemodereerd

 16. Een beetje uitleg.

  Af en aan, deden Europese landen meer of minder met overzee. Je kan zeggen sinds 1500, vanaf 1700, en zijn Denen ook Nederlanders ? nou in de ogen van betrokkenen had je witten en slaven. Iedereen weet dat Engeland de meeste kolonies had. De halve wereld. w.o. bij voorbeeld heel Australiƫ en Egypte.
  Maar hij maakt dus excuses voor de slavernij. In 1890 was Nederland van Napoleon. Waren we zelf slaaf (ha ha ha). Daarvoor een koninkrijk, Belgiƫ met Congo..dat was zelfs persoonlijk eigendom van Leopold i (als-in ik ga een huis kopen, neem een makelaar mee).
  Vooral is daarom niet helder..wat dit betekent? Namens de overheid, slaven schepen waren BV’s ltds althans voorloper ervan. Plantages familie-bedrijven. Zeer zeker was de kerk en pater Donders vooral, actief in het tegen werken van slavernij, zij wilden dat niet: ondernemers wilde het.

  Maar het is niet haalbaar dat de familie Van Ditofdat officieel excuus maakt voor hun plantage in 1 834. Vergoedingen van de overheid is echter grote onzin, je wilt niet weten wat voor schuld Suriname en Antillen hebben bij Nl en ook geven oma’s die saai leven geld aan charity, ngo..collecte. Nee, geld hoeft hij niet te beloven.
  U hebt vast al es gehoord van populisme in Europa, de gezellige mensen plek maarnietheus. Italiƫ heeft nu ook zo iemand, Frankrijk al decennia, Duitsland..meloni heet ze. Ik denk dat Rutte het vooral NU doet, en niet zozeer om een bepaalde reden, gaan er populisten aan het roer,komt dat er nooit meer van, ooit.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.