vrijdag, mei 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijToespraak koning bij Keti Koti herdenking Amsterdam; biedt hij excuses aan?

Toespraak koning bij Keti Koti herdenking Amsterdam; biedt hij excuses aan?

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse koning Willem-Alexander houdt op 1 juli een toespraak tijdens de officiële slavernijherdenking, Keti Koti, in Amsterdam. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De verwachting is dat de koning de excuses namens de regering gaat benoemen en herhalen, maar dat is nog niet definitief meldt de nieuwszender.

Op zaterdag 1 juli 2023 is het precies 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in ondermeer Suriname.

Op 19 december vorig jaar bood premier Rutte namens de Staat al zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij zei toen dat de Nederlandse overheid jarenlang slavernij mogelijk heeft gemaakt, gestimuleerd, in stand heeft gehouden en ervan heeft geprofiteerd.

Rutte zei toen ook dat de koning op 1 juli bij de herdenking in Amsterdam (Keti Koti) aanwezig zou zijn en dat die zich zeer betrokken voelt bij het onderwerp. Veel nazaten van slaafgemaakten willen graag dat behalve de premier ook de koning excuses maakt schrijft de NOS.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Dat heeft premier M.Kutte namens het Nederlandse staat al gedaan, is dat dan niet
    voldoende ?? Bouta heeft zijn eigen kleur genoten vermoord, maar je hoort niemand
    zeggen, dat hij zich moet verontschuldigen!

    sari tori

    Jacko


    gemodereerd
  2. Zou gepast zijn. Maar gelukkig kijken / leven we niet teveel in het verleden.
    Les moet zijn leren van de fouten van de mensen van toen en lering uit trekken en verder gaan. laten de mensheid die donkere tijd uit het bestaan van de mensen snel achter zich laten en ons beteren voor de mensheid


    gemodereerd
  3. Gaan nazaten van de Ashanti’s ook hun excuses aanbieden voor de slavenhandel of zit de nazaat alleen op excuses van Koning Willem Alexander te wachten? Ik heb vernomen dat in de Bijlmermeer enkele van de nazaten van de Ashantis wonen. Trek heb ook naar voren en eis van hen ook excuses.


    gemodereerd
  4. Lesson learned ?

    Maar hoe nu verder ?

    Er is nog steeds slavernij, maar dan verplaatst en volgens een ander concept !

    Multinationals buiten lage loners uit en potten miljarden via brievenbus firma’s en belastingvoordelen hier en daar op !
    Zowel de multinationals als de regeringen profiteren van de lusten maar laten de lasten over aan de (nog steeds) onderontwikkelde landen !

    Waarom zijn de derde wereld landen onderontwikkeld ?
    De ene regering is de heler (de zgn. ontwikkelde regeringen) en de ander de steler (de zgn. onderontwikkelde / corrupte regeringen). Terwijl het in feite een hypocriete samenwerking is waarvan het volk de dupe is en blijft !

    Nederland en slavernij vrij ?
    Nog lang niet !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  5. Mensenrechtenschending verjaart niet. Excuses aan Indonesië zijn gedaan; nu Suriname nog. No problem; dit heeft niets van doen met “ het verleden”. Het zijn morele kwesties. Laten wij ook de jaarlijkse 4-5 mei vieringen maar afschaffen. Het is toch ook een zaak van “ het verleden”.


    gemodereerd
  6. @ dubbroe

    ”Dit zijn wijze woorden, waar iemand iets aan heeft”.

    Jacko


    gemodereerd
  7. Ben het met u eens Jacko wij hebben er niets mee te maken als ik in die tijd was geboren had ik het helemaal anders gedaan.
    Belief me


    gemodereerd
  8. De koning moet niets. Er zijn al excuses namens de Nederlandse staat aangeboden door Mark Rutte en daarmee basta. De voorouders van WA hebben wrede dingen gedaan met onze voorouders, maar daarvoor is de generatie van tegeutoch niet verantwoordelijk? En wat wil je bereiken als hij wel met zijn mond (niet uit zijn hart) excuses aanbiedt? Zijn alle wonden dan geheeld? Nee, tuurlijk niet. De mensen willen geld zien.


    gemodereerd
  9. waarom moet de koning van holland excuses aanbieden voor iets uit het verleden , die zunder wil rijks gulden zien van de koning , zunder die koning heeft zelf nog geen euro om zijn kont te krabben , zunder jou soort genoten zijn bezig met een interne strijd en er zal geen winnaar zijn , eerder nog alleen maar verliezers , de koning van holland zal dat een zorg zijn , de strijd nu onder de surinaamse afro is een smet op keti koti , ach 2 juli is iedereen het alweer vergeten hier , want de koers is omhoog gegaan en benzine en ook de eigen groenten en fruit zijn niet meer te betalen , maar de koning van holland zal dat een worst zijn , groenten en fruit heeft hij daar voor het uitkiezen van eigen bodem en betaalbaar, en 80% van de hollanders geeft niets om suriname en die zullen ook geen excuus aanbieden , en werken gewoon op 1 juli , echt dat moet gezegd worden die hollanders werken , maar hier weten ze niet wat werken is , dus geen excuus


    gemodereerd
  10. Uit betrouwbare bron, heb ik vernomen dat de koning ook van plan is, namens het koningshuis excuses te maken. Hij is voornemens ook onderzoek te laten doen naar de dubieuze rol, dat het koningshuis heeft gespeeld tijdens de slavernij. Hulde aan de koning!

    Tan bun


    gemodereerd
  11. en wanneer gaat de volgende claim om geld komen?
    waar het eigenlijk allemaal om te doen is
    je zal maar zo in het verleden leven, dan heb je geen leven


    gemodereerd
  12. Gaan jullie die excuses opeten.
    Laat hij die mensen met een aow gat een betere vergoeding geven dan doet hij iets goeds.
    Surinamers zijn gauw tevreden met één kluif


    gemodereerd
  13. Zouden de ouders/familieleden van Bouterse eigenlijk ook niet hun excuses moeten maken.
    Voor al dat leed dat deze nep indiaan heeft veroorzaakt.
    De slachtoffers van deze laffe rat leven nog steeds, de ‘echte’ zijn er al lang niet meer, dus excuses graag en sne leen beetje…


    gemodereerd
  14. De koning gaat misschien excuses aanbieden aan zijn onderdanen in het Koninkrijk.
    Republiek Suriname wordt steeds genoemd in het rijtje Curaçao, Aruba enzo, maar Suriname is geen koninkrijksdeel meer, maar een onafhankelijk land met burgers en geen onderdanen.
    Als hij vindt dat hij excuses moet aanbieden aan Suriname, dan moet hij dat komen doen in Sranan tegenover de Surinaamse bevolking en niet op een plein in Amsterdam.
    In Suriname wonen Surinaamse burgers, in Nederland wonen Nederlandse onderdanen van de koning.


    gemodereerd
  15. Voor mij hoeft dat niet. Moet de hele Nederlandse top op zijn knieën voor ons. Volgens de geschiedenis was Suriname van Nederland en hebben onze eigen rasgenoten, onze voorouders gevangen genomen, en geruild voor goederen die de blanken aanboden. Ja toen werden ze eigendom van de blanken, want die hadden toch duidelijk voor de handelswaar betaald.
    Als iedereen zich waardig blijft gedragen en zich niet steeds als slachtoffer, want dat waren onze voorouders, die hebben het leed al geleden, zorg als mens zelf dat ze dat niet voor niets gedaan hebben en maak wat van je leven.


    gemodereerd
  16. Het WEF onder leiding van Klaus Schwab is nu de nieuwe slavenhouder. Nu zijn de politici in bijna alle landen haar slaaf.
    De inzet van kunstmatige intelligentie door het WEF gepropageerd, maakt nu geen onderscheid: blank, zwart, bruin, geel , iedereen wordt nu slaaf.


    gemodereerd
  17. doewopwop, 160 jaar geleden is helemaal niet zo lang geleden. ik ben 75 jaar oud en mijn grootouders waren 160 jaar geleden net geboren. Denk je dat mijn ouders net zo veel kansen, om zich te scholen, hadden als de kinderen van slavenhouders, die wel financieel gecompenseerd werden toen de slavernij werd afgeschaft? Toen de slavernij werd afgeschaft moesten de ex-slaven nog 10 jaar, gedwongen voor een hongerloon, werken op.de plantages en daarna moesten ze zelf maar uitzoeken, zonder grond en een financiele vergoeding, hoe ze in hun onderhoud moesten voorzien. Of Nederland de nazaten van de slaven nu een schadevergoeding betaalt of niet, verandert niets aan het feit dat een schadevergoeding moreel gezien terecht zou zijn.


    gemodereerd
  18. De koning gaat er fijntjes op wijzen dat Suriname sinds de onafhankelijkheid er niks van gebakken heeft. Tijdens de koloniale periode produceerde het land tenminste nog wat. Nu produceert het land m.n. rovers en dieven.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES