President kan pas dinsdag uitleg geven over stijgende wisselkoersen

11
US dollars

De Nationale Assemblee (DNA) zal pas dinsdag tekst en uitleg van de Surinaamse regering krijgen over de enorme stijging van de valutawisselkoersen in Suriname. Hiervoor zal er volgens assembleevoorzitter Marinus Bee een speciale vergadering worden uitgeschreven.

“We hebben afstemming gepleegd en het is de bedoeling dat we dinsdag verder hierover gaan vergaderen. De situatie is vrij serieus, dus we hebben geen keus dan hierover een speciale vergadering uit te schrijven”, aldus Bee gisteren nadat de vergadering voor ruim twee uren was geschorst.

Er moet steeds meer worden neergeteld voor vreemde valuta in Suriname. De gemiddelde koers vrijdagmiddag genoteerd bij de Centrale Bank van Suriname is SRD 35,79 voor de US-dollar en SRD 37,80 voor de euro. De wisselkoersen bij de cambio’s zijn echter veel hoger.

Toen de vergadering aanvankelijk rond 14.00 aanving greep waarnemend VHP-fractieleider Mahinder Jogi gelijk de kans om via de parlementsvoorzitter tekst en uitleg af te dwingen van de regering. Volgens Jogi zorgen de hoge wisselkoersen ook ervoor dat de prijzen voor eerste levensbehoeften in de winkels verder zullen stijgen. Jogi kreeg hierin direct ondersteuning van Bee die mededeelde dat hij de vergadering gaat schorsen om terstond telefonisch contact op te nemen met president Chandrikapersad Santokhi.

Uiteindelijk kreeg Bee te horen dat het staatshoofd op dat moment andere verplichtingen had en dus niet in ’s lands vergaderzaal zou kunnen verschijnen. De parlementsvoorzitter koos ervoor om de uitgeschreven openbare vergadering dan maar te schorsen tot dinsdag 28 maart.

Ondertussen hebben de fracties van de NDP en BEP middels een brief een spoed openbare assembleevergadering aangevraagd, omdat antwoorden willen over de stagnatie van het IMF-programma en de gevolgen voor de sociaaleconomische situatie.


11 REACTIES

 1. De pres komt later de zoveelste uitleg geven, a mang n’e weri. Alleen maar blablablabla en verder niks tot de volgende rônde!!!!!!!!!
  Hij moet vlot werk van maken, het geld halen waar het te halen valt o.a.bij de goud-en houtsector.

  Wat het IMF betreft, wat niet geleend/ontvangen wordt hoeft straks ook niet terug betaalt te worden, dus……..en a moni no kan njang.
  gemodereerd

 2. De regering heeft geen haast om maatregelen te treffen om de stijgende koers te laten stabiliseren. Een aantal maanden geleden had Santokhi een commissie samengesteld hierover, maar zoals gewoonlijks niets meer gehoord. Wat voor leugens gaat hij weer komen vertellen. Mensen als Bee en Jogi houden de mensen voor de gek om dit aan te kaarten. Zogenaamd menen ze met het volk, terwijl ze doorgaan met stelen van stukken grond. Chan gaat niets doen, de family and friends van de president en vice-president hebben geen last van de stijgende koers en de dure prijzen in de winkels.
  Heel triest voor het arme volk in Suriname met dit soort incompetente leiders.
  gemodereerd

 3. Er zijn cambio’s die werken met een vergunning. Daarnaast zijn er vele handelszaken die ook illegaal wisselen.
  Als je kijkt wat de wisselkoersen zijn bij de banken dan geven ze meer dan de cambio’s.
  De handelaren hanteren sowieso een veel hogere koers dan de CBS wisselkoers, onder het mom dat ze niet willen verliezen. Al die grote handelaren doen dat.

  Aan het eind van 2023 kan ik bijna met zekerheid zeggen dan de wisselkoers zeker de 60 of 80 zal zijn gepasseerd. Ik hoop het niet, want dat gaan velen niet kunnen overleven…
  gemodereerd

 4. Waar gaat de president in hemelsnaam over komen praten: De stijging van de koers gaat hij niet kunnen stoppen. Ik hoor hem altijd onze Lieve Heer aanroepen: misschien kan God een helpende hand bieden.

  Volgens mij mag de Centrale Bank ook niet met USD interveniëren op de markt. Met het risico dat de Monetaire Reserve opraakt.

  President Santokhi kan alleen naar kijken en hopen dat God naar beneden daalt op hem te helpen.

  Mijn geloof in de politieke figuren in Suriname is verdwenen ALS SNEEUW VOOR DE ZON. Don’t believe politicians: They are LIARS
  gemodereerd

 5. Het is de ndp , de criminele partij, die gezorgd heeft voor deze ramp naast de andere rampen.Regering Santokhi doet zijn best om orde te brengen maar steeds weer worden ze gehinderd zo te doen.Dan weer proberen een handvol ndp geliefden het land plat te leggen en de rest van ons worden gedupeerd.Alles dat fout gaat is te danken aan de ndp en bouta.
  Ze doen hun best om een democratisch gekozen regering omver te werpen en dictatuur wederom
  te introduceren.Wij surinamers moeten ons niet laten misleiden door een paar plunderaars.Weg met de ndp….
  gemodereerd

 6. president u draait erom heen , dinsdag pas , de koers blijft stijgen omdat u de cambio’s niet sluit en dat die roemer nog steeds bij de cbvs de baas is
  dinsdag zal er wel weer een dom verhaal verteld worden en krijgen anderen de schuld
  gemodereerd

 7. Tsja!

  De president was in gesprek met de ‘houthakkers’, die weigeren om meer belasting te betalen.
  Waarom er een vertraging is vd tranche vh IMF, is geen rocket science; vertrek minister v financiën en lange tijd geen invulling.
  Plus het niet functioneren v sociale zaken en arbeid. Veel te late actie.

  Verder worden alle pogingen voor verbetering zwaar tegengewerkt. Voorbeeld slm, nog steeds geen reorganisatie en de belastingdienst, ook een weggewerkte techneut.

  Bee, kijk nou eens een keer in je eigen keuken; van hele dure (buitenlandse) overbodige adviseurs, de grandioze puinhoop bij ebs en weigering v ronnie om in te grijpen bij de goudsector. Abop werkt zelf de koersverandering tegen!
  gemodereerd

 8. Het zijn steeds de Ndp en BEP die een spoed vergadering eisen maar zijn deze mensen soms vergeten dat het zij zelf of hun eigen mensen zijn die voor een groot deel schuldig zijn aan de nu heersende ellende. Deze mensen zijn niet geschikt voor het parlement want ze lijden aan geheugen verlies. Zo is het toch meneer Jones, Bouva, Asabina, Tsang, tante Ma e uit commewijne en niet te vergeten meneer schijnbeweging de grote Par de Misser .
  gemodereerd

 9. pony en eigen+mening , jullie zijn zeker paarse vrienden daar in Holland , maar jullie zijn 10 jaar bouterse vergeten he , door die bouterse met zijn boevenpartij zijn al de schulden opgelopen tot meer dan 4 miljard US$ , maar tel daar eens de leningen van Opperheimer 675 miljoen US$ met een rente van 9,7% bij , dat is per maand 5,5 miljoen US$ wat opgehoest moet worden , bouterse en hoefdraad zijn goed bezig geweest he paarse nietsnutters , maar het zal jullie toch een worst zijn , jullie hoeven niet mee te betalen , maar wij burgers van suriname moeten alles betalen , dus twee paarsen eventjes dimmen
  gemodereerd

 10. De president moet transparant en in duidelijke taal vertellen hoe de zaken ervoor staan. Alleen op die manier kan hij vertrouwen en welwillendheid bij de bevolking kweken.
  Hij moet een president voor de bevolking zijn die naast hun staat en niet tegenover. Mensen zijn bereid offers te brengen als ze maar vertrouwen hebben.
  gemodereerd

 11. WAT 25 maart 2023 Bij 02:34
  president u draait erom heen , dinsdag pas , de koers blijft stijgen omdat u de cambio’s niet sluit en dat die roemer nog steeds bij de cbvs de baas is
  dinsdag zal er wel weer een dom verhaal verteld worden en krijgen anderen de schuld
  ********************************************
  @@WAT en de Baap re Baap Dieven Bende .. dat is wat jullie constant doen Anderen de schuld geven.

  De Cambio’s zijn toch niet van Zwarte Luilakken ???? Ook niet van Javanen en Chinezen en/of Indianen.

  @@WAT … bij Leandro … Leo uit Lelydorp … val je zeker in ONGENADE … want je hebt vanuit de Oranje Movement Dieven Academie … je smoel voorbij gesproken … joe don boeriekie !!!!!!!!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.