Tanken wordt nog duurder: unleaded SRD 26,76 en diesel SRD 23,37

14

Vanaf vandaag 00:00 uur moet er meer neergeteld worden voor een liter brandstof in Suriname. 

De nieuwe prijs van unleaded is SRD 26,76 per liter. Dat is een verhoging van SRD 1,88. Voor een liter diesel moet SRD 23,37 betaald worden in plaats van SRD 19,87; een verhoging van SRD 3,50.

Veel pompstations waren woensdagavond vroeg dicht om de prijzen aan te passen.

De regering besteed ruim 400 miljoen SRD per maand aan brandstofsubsidie ten behoeve van de Surinaamse samenleving. President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een regeringspersconferentie op maandag 28 november aangeven dat dit heel zwaar drukt op het budget van de staat.

“De regering heeft de subsidie op brandstof, kookgas en andere producten voortgezet. Vanwege de ontwikkelingen op internationaal vlak is de subsidie voor brandstof onhoudbaar hoog geworden”, aldus het staatshoofd.

Santokhi heeft onder woorden gebracht dat het weer op spoor krijgen van een ontregelde economie te midden van een wereldconflict in Oekraïne een langdurig en complex vraagstuk is.

Het staatshoofd heeft ook een aantal andere aspecten die duurzaam beleid uitvoeren moeilijk maken, opgesomd. De regeringsleider heeft gesproken over een enorme schuldenlast en slechte financiële reputatie.

Volgens de president heeft de aanhoudende coronapandemie de economie ook helpen ontregelen. “Het weer op het spoor krijgen van een ontregelde economie te midden van een pandemie is een tegenslag met langdurige bijeffecten”, aldus het staatshoofd.

Deze externe ontwikkelingen en de onvoorziene uitgaven in een situatie van een begrotingstekort confronteert Suriname met schaarste aan producten, hogere prijzen voor goederen en de toelevering daarvan, toenemende inflatie, koopkracht dat terugvalt en inkomsten van de staat die minder worden. Dit heeft het staatshoofd in zijn inleiding tijdens de persconferentie aangegeven.

De president heeft echter ook aangegeven dat de regering ook in de uitdagende tijden door goed beleid een aantal zaken heeft kunnen realiseren. “Ons aanzien en financiële betrouwbaarheid in de wereld is sterk verbeterd”.

Santokhi heeft onderstreept dat de regering goed op weg is om de overgenomen schuldenlast te herstructureren. Hij heeft ook het kunnen afbetalen van een belangrijke deel van de binnenlandse schuld van de staat als belangrijke realisatie aangekaart.


14 REACTIES

 1. Waarom kijkt men niet ook naar elektrisch rijden
  De staat kan een voorbeeld geven.
  En daar wat in te investeren en dan gaat het balletje rollen . Zo moeilijk is het niet .
  Wagenpark 25 % naar EV en in Paramaribo en opstreken zeg 50 tot 100 snelle oplaadpunten.
  Dan bussen en personen auto’s
  Zonnepanelen een paar windmolens
  Waarom kan dat niet ?
  gemodereerd

 2. Er zijn tal van olieproducerende landen die hun binnenlandse consumenten-olieprijs niet koppelen aan de wereldmarktprijs. De gevolgen van de prijsverhoging zal men per direct ook merken.De prijzen voor o.a. passagiers- en goederen vervoer, consumptie artikelen enz gaan stijgen.Over de hele linie zal dit merkbaar zijn.De volgende stap zal o.a. het ontslaan van ambtenaren,het sluiten van scholen, afschaffen van kinderbijslag,enz.zijn.
  gemodereerd

 3. Lee mofo president: Wees transparant, hoeveel van de binnenlandse schuld is al afgelost?

  En wanneer krijg ik van jou te horen wat je stiekem hebt besproken met de veroordeelde drugscrimineel tevens moordenaar in eerste aanleg toen je net president werd?

  En dit tot 2 maal toe in een donkere stoffige kamer meneer de president of was het thuis bij de veroordeelde drugscrimineel?

  Mijn rotsvaste vertrouwen in jou ben je kwijtgeraakt meneer de president.
  Die Seal van Melissa: Glimt het nog?

  En je wilde 28 zetels hebben voor de VHP dan was Melissa gekroond geworden tot koningin van Suriname.
  gemodereerd

 4. Deze president is de weg kwijt.
  Elke keer gelul over covid, schulden maar hij reist als gek met grote groep vrienden/familie, Dubai hft ons $3 miljoen of meer gekost, Ramdin mkt zichzelf stinkend rijk, en verder doet hij niets dan zitten en ht volk vermoorden.
  Su hft grootste vloek die er bestaat op zich.
  gemodereerd

 5. Het zal Surinamers niks uitmaken, ze zullen hun auto blijven rijden en in de file staan bij Kentucky, Mc-Donald en Pizza hut. Toen ik er een paar maanden geleden was heb ik het mogen ervaren. Overal lange files. Ze lullen dat alles duur is, maar ze rijden in de dikste auto’s.
  Op vrijdag en zaterdag avond is het sterven’s druk in de omgeving waka pasi, Sommelsdijkstraat en bij ’t Vat. Iedereen met de auto en de casino’s puilen uit!
  gemodereerd

 6. Jippieeeee, een verlaat Srefidensi cadeau voor het volk. Alleen betekent dit cadeau dat zo langzamerhand wij met z’n allen naar de afgrond gaan, ‘yepi nó dé’.
  gemodereerd

 7. Subsidie op dit, subsidie op dat…het kan toch niet eeuwig zo blijven??
  Jullie leven daar niet in een verzorgingsstaat!
  Niet lullen, maar poetsen!

  @RobG: goed gezegd, olie producerende landen. Die kunnen het zich permiteren want ze hebben geld zat! Fyi, Suriname is een failed state, dankzij de ndp heeft het land een ccc-status!
  gemodereerd

 8. Grappig , als de staat geen acceinsen kunnen heffen noemen ze dat subsidieren …want de prijs bij de pomp nu ligt gelijk aan de netto kostprijs .. … ..punt 2 …waarom energie (elektriciteit) zo duur , …dat kunnen ze toch niet smokkelen net als brandstof en het word op de koop toe bijna gratis opgewekt door (hydro) de stuwdam die het volk een schuld van us$3,000,000,000.heeft oo geleverd
  gemodereerd

 9. Wat ik niet begrijp is waarom de President en de Vp, ondanks alles. Maar op die stoel willen blijven zitten. Dat het op dit moment niet botert tussen beide heren moge duidelijk zijn. Het Volk worden allerlei verhalen over de lege staatskas voorgehouden, zonder dat iemand ook maar inzage heeft in de financiën van het land. Ook het DNA lukt dat niet. Santhoki lijkt meedogenloos in zijn manier van leiding geven, alles maar dan ook alles is voor rekening van het Volk. Op zijn eigen uitgaven staat geen maat. Hij blijft maar zijn elite leven op kosten van de burger voortzetten. De protesten hoort hij niet en trekt zijn schouders ervoor op. De uitbuiting van het Volk moet doorgaan. Brunswijk blijkt nu een “sta in de weg” en word met een korreltje zout genomen door Chan. Het is in mijn ogen, tijd dat men de stekker uit deze regering trekt en dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Ook daar zit een vies luchtje aan ivm de aanstaande kieswet wijzigingen. De Vhp en Abop hebben een nog groter zooitje van het land gemaakt, dan dat het was….
  gemodereerd

 10. Nou dan maar 1 auto voor de deur i.p.v. 2 a 3 stuks! Als de Suus de weg had om naar de toilet te gaan, gingen zij dan met de auto als het aan hen ligt!! Ga nu maar in je broek poepen vanwege de hoge prijs!
  gemodereerd

 11. President, begin al die paarse boevenbende hun onrechtmatig verkregen rijkdommen af te pakken. Te beginnen met de patrijsstraat 28. Begin ook alle exministers hun salarissen en beveiliging en auto’s af te pakken, die gratis rijden op staatskosten.
  Het verarmd surinaams volk heeft al genoeg geleden en u maakt het hen niet makkelijker. U had het beloofd. Wo set eng. U bent wat dat betreft géén haar beter dan uw voorganger.
  Dus if you cant stand the heat, stay out of the kitchen.
  U handhaaft ook nog paarse ratten op vitale posten, Linscheer en die adjudant van de parastraat.
  gemodereerd

 12. klopt Boesskowtoe , maar kijk een wat die arme paarse nietsnutters daar in Nederland zitten te pennen , die robg-debby , die henry en ook die henkes , daar bij jullie zakt de benzine prijs he , en jullie verwaande hollanders hebben niets met Suriname te maken , geef excuus dat jullie afgod ddb honderden Surinamers heeft vermoord , maar jullie zijn gewoon een stel lafbekken
  gemodereerd

 13. Raoul, je moet niet denken dat electrisch rijden goedkoper zal zijn dan met benzine of diesel rijden. Zonne-energie en wind-energie zijn namelijk niet gratis. Electrische autos en laadpalen.op wind en zonne-energie zijn namelijk heel duur. Awaras kosten in Suriname tegenwoordig ook een heleboel alhoewel er geen deviezen uitgegeven worden om ze in Suriname te produceren is hun prijs toch gekoppeld aan de wereldmarktprijs van olie. Zo zal je voor wind en zonne-energie ook een prijs moeten betalen die ook gekoppeld is aan de huidige olie prijs op de wereldmarkt.
  Je kan de 100 duizenden USD die je voor de komende vijftig of honderd jaar zou uitgeven aan benzine, uitsparen en nu direct uitgeven om de Tesla en je eigen oplaadpaal aan te schaffen, dan rij je de komende vijftig of honderd jaar dus “gratis”.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.