Vrouw bewusteloos geraakt na aanval Braziliaanse bijen

8

Een vrouw is woensdag door Braziliaanse bijen aangevallen op een adres aan de Rahamweg in Suriname. Zij raakte daardoor bewusteloos en is voor medische behandeling met de ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp.

De melding kwam 17.31 uur binnen dat de vrouw was aangevallen door de bijen. Hoe het komt dat de beesten haar hebben aangevallen, is onbekend.

De Bijenbestrijdingsdienst van de brandweer en de politie gingen naar de plaats. 

De Braziliaanse bij ofwel ‘killer bee’ (Apis mellifera scutellata) maakt jaarlijks slachtoffers in Suriname. Deze agressieve bijensoort vindt haar oorsprong in het Afrikaanse land Tanzania en kwamen terecht in Brazilië. Vanwege het agressieve gedrag kreeg het beestje al snel de bijnaam ‘killer bee’.

Braziliaanse bijen gaan sneller over tot de aanval en vallen dan ook meteen in grotere groepen aan. Hoewel het gif niet krachtiger is dan dat van andere bijensoorten, zal iemand die aangevallen wordt wel vaker gestoken worden met noodlottige gevolgen.

8 REACTIES

 1. Braziliaanse Bijen zijn net F-35, als ze de aanval op je openen, ben je kansloos. Hun snelheid is niet bij te houden en kunnen allerlei maneuvers in de lucht uithalen en weer tot de aanval van een andere kant op je afkomen.

  Als je niet snel weg bent om je vege lijf te redden in een veilige heen komen, bent je history.

  Kijk heel goed uit je ogen, houd je stil in bosrijke omgevingen, goed luisteren naar geluiden en als er daar een waterbron is waarin je kan weg duiken als ze op je afkomen, doet dat direct, dat is pas het halve werk.

  U bent gewaarschuwd voor de killer bee.
  gemodereerd

 2. ze noemen ze braziliaanse bijen , maar zijn het geen wespen , een bij kan maar een keer steken en de angel blijft achter , en de bij is zelf ook ten dode opgeschreven , maar een wesp kan meerdere malen steken , en als er veel zijn ja dan is het foute boel ,
  gemodereerd

 3. Hoop dat het goed komt met de mevrouw. Ik heb geen hoge pet van die artsen en verpleegkundigen. In AZ willen heleboel van ze de patienten niet helpen met baden of ze verschonen.
  gemodereerd

 4. Braziliaanse bijen zijn door het kruisen van de Europese honingbij met de Afrikaanse honingbij ontstaan in Brazilië. De Europese en de Afrikaanse soort zijn nauw verwant aan elkaar. De Afrikaanse soort produceert meer honing dan de Europese, maar is ook agressiever. Men dacht het vredelievende karakter van de Europese soort te combineren met de produktievere eigenschappen in de nieuwe Braziliaanse bij. Alleen jammer dat de Braziliaanse bij niet alleen het produktieve, maar ook het agressiever gedrag van de Afrikaanse bij heeft geërfd. Als een nieuwe bijenkoningin uitvliegt is de kans dat ze bevrucht wordt door een Afrikaans mannetje (dar) groter omdat tijdens de paartijd de mannetjes met Afrikaanse genen, twee dagen eerder uitvliegen dan die met Europese genen. En omdat de koningin maar één keer in haar leven part, worden de Europese bijen in Zuid en Midden Amerka steeds meer verdrongen door de Braziliaanse soort.
  gemodereerd

 5. IK kreeg het e.e.a. te horen, niet wetende of het waar is!! Dus mensen hou mij ten goede aub. Volgens sommige z.g. deskundigen, konden zij vertellen dat de killer bee vanuit een van de Afrikaanse landen naar Suriname is gebracht voor bepaalde experiment en omdat het niet geslaagd was, hebben zij alles los gelaten in de vrije natuur. Zodoende is het razendsnel gaan uitbreiden. Hij kon niet met zekerheid vertellen of het afkomstig is van Tanzania!! Vandaar de z.g. professor weetnietkunde!! Maar goed!! wees voorzichtig en alert!! Zij komen ook heel veel voor in de stad!! Ikzelf heb 4 keren meegemaakt. Gelukkig niet gestoken!! Mijn tijd was er nog niet!!
  gemodereerd

 6. Even ter aanvulling op mijn eerdere reactie.

  O jawel!! Het was overgebracht van Afrika naar Suriname door de toenmalige Hollanders!! Dit was ik even vergeten te vermelden.!!
  gemodereerd

 7. Voor degenen die een hele dissertatie schrijven over de afkomst van Braziliaanse bijen, bespaar jezelf de moeite. Ga maar iets nuttigs doen.
  Het zijn nu Braziliaanse bijen en kunnen gevaarlijk zijn. Period!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.