‘Suriname het enige land waar wilde dieren legaal geëxporteerd worden’

14
Dieren in Suriname
Foto ter illustratie.

Conservation International Suriname (CIS) heeft vrijdag een presentatie gehouden voor minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol) en andere stakeholders. CIS directeur John Goedschalk gaf daarbij aan dat de illegale dierenhandel een groot zorgpunt is en dat Suriname ook nog het enige land is waar wilde dieren legaal geëxporteerd worden.

Het specifieke doel van de presentatie was om te praten over een eventuele samenwerking tussen het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie en andere stakeholders met name het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dienst Mijnbouw, Dienst ’s Lands Bosbeheer en Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU).

CIS-medewerkers Jill Spreeuw en Shiralynn Hirosemito gingen in op het Wildlife programma, de rol die de wilde dieren normaliter in de bossen vervullen en de vernietiging van de beschermde gebieden. Ook de mogelijke samenwerkingsgebieden met de aanwezige stakeholders met name JusPol, GBB en NH zijn belicht. 

Directeur Goedschalk ging verder in op de status van de beschermde gebieden in Suriname en wat CIS kan betekenen in de samenwerking tussen JusPol en de andere stakeholders. Hij noemde trainingen die CIS kan verzorgen over Wildlife, Wildlife voorlichtingsactiviteiten en controle van de wegen die leiden naar de beschermde gebieden. Hij gaf aan dat er al een concept is welke CIS heeft opgesteld om dit vraagstuk aan te pakken. 

Minister Amoksi kijkt uit naar het concept en beloofde er werk van te maken de collega ministers te contacten voor deze samenwerking. Verder gaf de bewindsman aan dat over de geïdentificeerde gebieden, zoals Galibi, beleid zal worden uitgestippeld omdat het strategische locaties zijn. De bewindsman heeft ook aangehaald dat er een politiepost in het gebied nodig is. 

Na de presentatie is met de stakeholders van gedachten gewisseld waarbij zij hebben aangeven welke projecten lopende zijn. “Naast dierenhandel en de vernietiging van de beschermde gebieden, worden ook mensenhandel, drugssmokkel, de veiligheid in Galibi en omgeving, alsook wapensmokkel in het gebied aangepakt”, aldus minister Amoksi. Vincent Esajas en Sjoerd Prika hebben de dienst Natuur Beheer van het ministerie van GBB vertegenwoordigd. Zij gaven aan op welk gebied zij de samenwerking als stakeholder kunnen ondersteunen. 

Minister Amoksi gaf verder aan dat voor de samenwerking met de verschillende ministeries er een Memorandums of Understanding (MoU) opgesteld moet worden. Het beleid moet dan nationaal opgezet worden. Voor de uitvoering ervan is het ook belangrijk om uit te kijken naar betrouwbare mensen uit de gebieden; zoals de gidsen. Tot slot benadrukte de minister dat partijen zo spoedig mogelijk per schrijven op de hoogte gesteld worden over de verdere gang van zaken om het nationaal beleid voor het programma te schrijven en uit te voeren.

14 REACTIES

 1. Bij God en in Sur is alles mogelijk. Sur is zo corrupt als maar wezen kan.
  Moet jullie niet verwonderen als al de olie bronnen verkocht zijn in 2025 en deze pres onvindbaar.
  Eigen belang alleen telt. 2 jaar en zoveel geld verspilt en niet eens 1 straat gemaakt, geen onderhoud. Niets. Alleen ellende.
  gemodereerd

 2. Niet van toepassing op het onderwerp, maar wil
  ik wel onder uw aandacht brengen.

  RadioTamara01, d.d, 3 September 2022

  Ludwich van Mulier.

  Het geeft een historisch verslag over de wereldgeschiedenis na de 2de wereldoorlog, USA – het voormalige Rusland/ USSR

  Suriname als deel van het Koninkrijk Der Nederlanden.

  De Surinaamse Politiek, NPS, VHP, PNR, PNP, NPK, Palu, Volkspartij

  Ook de linkse groeperingen in Ned en Sme, Bruma,
  Keerveld, Herenberg, Lie Pauw Sam,

  – ook over de Marshallhulp vd USA aan Nederland voor de weder opbouw en dat een deel van deze hulp ook aan Suriname werd gegeven aan Suriname, ia de 5 en 10 jaren plannen,

  USA die na de wereldoorlog de leider vh vrije westen werd/ de democratie en Rusland als de vijand aanwees.

  Ook over de speach van Biden tot zijn kiezers, de burgers vd USA, naar het westen en de wereld dat de democratie de oplossing is van de uitdagingen ( voor het westen) Zuid- Amerika als haar speeltuin ziet.

  Wat er aan ontbrak, maar wel aan kan worden toegevoegd is, Tijdens de Tweede Wereldoorlog, het bauxiet van Suriname een zeer belangrijke rol
  gespeeld heeft voor het maken van militaire vliegtuigen voor de USA en dat deze heel bepangrijk waren voor de oorlog niet alleen tegen de Duitsers, maar ook tegen de Japanners.

  Ook moet gezegd worden dat door de aanwezigheid van de USA militairen in Suriname voor het beschermen vd bauxiet miijnen, de economie van Suriname veel valuta/ US $ dollars kreeg en Suriname opbloeide.

  Suriname werd hierdoor ontsloten, Internationale Airport Zanderij/ Airport JAPI is door de Amerikanen gemaakt en was de groorste van Zuid – Amerika in die tijd en kort daarna. Zie wat er sinds die tijd van is geworden. Zie Guyana International Airport.

  Suriname heeft door de Tweede Wereldoorlog een grote ontwikkeling meegemaakt, ook door de Marshallhulp, 5 en 10 jaren plannen, Moderne Rijstbouw Wageningen, Bruynzeel Houtmaatschappij/ zie Bruynzeel Woningen, enz.

  De Surinaamse Gulden was 2 x zo hoog als de Nederlandse Gulden.

  Maar Suriname wist er niet verder uit te bouwen, te veel ongeletterden, vreemde linkse ideologieen, geen plannen om, wel operation grasshopper/ airstrips, een plan van dr Ir Frank Essed even als het West- Surinameplan. De onafgekondigde 25 November 1975 plan en onafhankelijkheid van Suriname.Vele trokken weg naar Nederland.

  Nederland wilde ook af zijn van Suriname om
  het jaarlijks zoveel miljoenen Nederlandse ontwikkelingshulp te geven.

  De beste en mooiste jaren van Suriname als zelfstandig onderdeel vh Kominkrijk Der Nederlanden waren de jaren 60 vd vodige eeuw en begin jaren 70.

  Er waren geen plannen om
  het land en volk te verheffen, vele stakingen in de jaren 70 vd vorige eeuw, de coup van 25 Feb 1980.

  De beste jaren van de republiek Suriname waren de 10 jaren van President Ronald Venitiaan 25 Mei 2000 – 25 Mei 2010.

  De beste onderneming van Suriname is Staatsolie Suriname, gelukkig dat ddb en jules wijdenbosch het niet aan een Zuid-Koreaanse onderneming voor een appel en een ei hebben verkocht.

  ddb is de grootste crimineel en misdadiger van Suriname en de grootste criminele organisatie is de ndp. Onderschat de criminele lieden van deze misdaadorganisatie niet, eigen belang, zelf verrijking.

  De aller grootste ondernemer van de republiek Suriname is Drs Eddy Jhairap. Wanneer wordt een straat naar deze Surinamer genoemd of een standbeeld voor hem gemaakt.

  Sme gaat door een een duistere dal, maar er us licht aan het eind vd tunnel door de grote aardolie – en gasvoorraden voor de kust die nu al zijn gevonden. Als er goed beleid en bestuur is voor de algemene doelen kam Suriname samen met Guyana klein Zwitserland aan de Wilde Kust worden.

  Surinamers zullen het zelf moeten doen, net als El Vene orde op zaken had gesteld en Eddy Jhairap een sterke onderneming heeft neergezet.

  Er zijn genoeg uitdagingen:
  – Moderne Zeevisserij,
  – Moderne Landbouw, meedere soorten als rijsbedrijf Wageningen of Manglie rijstonderning opzetten,
  – Eco- toerisme,
  – Dienstverlening,
  – Een zelfde soort houtonderneming als Bruynzeel Suriname weer opzetten,

  – diepzeehaven eiland voor de 3de en 5de rijweg voor de kust van Paramaribo,
  – inpolderen van de plaatsen in de kuststrook en de dorpen bij de rivieren in het Surinaamse oerwoud,
  – er moet een El Dorado – goudonderneming worden opgezet.

  Onderwijs en Wetenschappen goed afstellen op de natuurlijke rijkdommen van Suriname, meer technische scholen op MBO- niveau en HBO- niveau, Universiteit.

  Als Surinamers een vak gaan leren, leren hoe je een bedrijf opzet en commerciel runt is er hoop. Al de hosselaars kunnen ondernemers worden, ze zijn er al med bezig en kunnen ook daardoor belastingen keurig betalen.

  De veiligheid is erg belangrijk.

  Vertrouwen In Eigen Kunnen, net als Staatsolie, De moderne huidige rijstondernemingen.

  Er is licht aan het eind vd horizon, Suriname staat een mooie toekomst te wachten, maar we zullen asn de slag moeten.

  Wij Moeten Het Zelf Doen.
  gemodereerd

 3. Praatgroepen, werkgroepen, presentaties, wildlife programma’s en verder nog een heleboel onzinnig gelul in de ruimte…

  Het zit in de aard van de Surinamers, roei dat eerst maar eens uit!

  Want in Suriname kan toch alles en maken criminelen ook weer onder deze regering wederom de dienst uit!

  Vriendjespolitiek, openlijke corruptie, totale dombo’s op top posities, noem het maar op, alles kan hier in Suriname.

  Om in de regering te mogen komen, hoef je helemaal geen erkende diploma’s te hebben, de enigste eis is een strafblad, want eerlijke mensen zie je er gewoon niet!

  Alle burgers leven al veel te veel jaren achter tralies en zijn bang voor alles en nog wat!
  De jeugd weet niet beter, dan dat het normaal is om als burger je huis te voorzien van vele dievenijzers voor elk gaatje.

  Het had zo maar een land in Afrika kunnen zijn, met een zooitje ongeregelde warlords die de werkelijke dienst uitmaken.

  Een president die in zijn broek schijt voor de criminelen, dus alles pappen en nathouden.
  Of een dictator aan de macht die het geld van de burgers verbrast aan luxe goederen.

  Ik geloof er niet meer in dat het ooit nog goed komt!
  Er wonen gewoon veel te veel slechte mensen in Suriname.
  En het handjevol goede mensen kunnen de zware Surinaamse-kar niet meer trekken…

  Je zal zien als ooit/eindelijk de oliedollars binnen rollen, hoeveel parasieten dan uit hun holen komen kruipen, als een vlieg op een hoop stront. En de buitenlandse bedrijven gaan er wederom mee aan de haal, omdat de luie Surinamer liever in zijn hangmat ligt.

  En bodemschatten zijn sowieso geen garantie voor een veilig en betrouwbaar land.
  Kijk naar Venezuela, 10 jaar geleden was de benzine daar letterlijk goedkoper dan water (€0,02 per liter), overal toerisme, hotels in overvloed.
  Nu is het hele land naar de klote geholpen door een regering die alleen maar aan zichzelf dacht.

  Dus wat mij betreft is Suriname toch echt wel een Hele Dikke Vette Failed State!
  gemodereerd

 4. Dat Suriname het enige land is dat nog legaal wilde dieren exporteert, verbaast mij niets. Suriname is ook het land waarin iedereen trots is dat wij het groenste land op aarde zijn, voor 90% bedekt met bos, terwijl onze beleidsmakers er iets aan doen dat Surinaamse en buitenlandse goudzoekers en houthakkers samen grote stukken van ons oerwoud vernietigen. De slavernij was hoogst waarschijnlijk ook nog niet afgeschaft als vooral Surinaamse beleidsmakers het voor het zeggen gehad hadden in de wereld.
  gemodereerd

 5. Ongeveer 35 jaar geleden kreeg ik dit verhaal al te horen van iemand die geen Afrikaanse roots had.
  Ze gingen met coolers, vrieskisten op hun jeeps de bossen in om exotische dieren te vangen en die waren voor export bestemd.
  Dus luister komen jullie niet doen als het iets nieuws is.
  Degenen die het doen/deden weten het.
  Ik hoef hiet geen namen te bashen.
  Hebzucht is van alle tijden, en kent ras.
  gemodereerd

 6. De vervloekte hypocriete corrupte beesten boeven bende gaat helemaal niks doen.
  Surinamers houden niet van hun land. Vol van valse trots en valse vaderlandsliefde.
  Maar onderwijl wel een Nederlandse of Amerikaanse paspoort op zak…
  gemodereerd

 7. @Passant en anderen die hele hoofdstukken schrijven als reactie op bijna alle onderwerpen
  Hebben jullie echt niets beters te doen? Zonde van je tijd!
  gemodereerd

 8. Met deze MOKSI ALESI bereiken we niks …laat hem eerst de criminaliteit bestrijden… want hij zit daar als een robot voert alleen maar opdrachten van zijn baas Brunswijk uit. Allemaal alleen maar corrupte bendes…
  gemodereerd

 9. Als ik dit allemaal lees, dan kom ik tot 1 conclusie!! over het algemeen zijn de Surinamers voor 95% landvernietigers!! Een vervloekte groeperingen!! En daarom komt met SU nooit goed met deze virussen!! Ik hoop dat ik er naast zit!! Let wel aub!! Ik heb hier niet over alle SUUS!! Want verkeert begrijpen zij heel goed en met verhalen verdraaien, kan je hen een 10plus geven!! Dit zet ik niet zomaar neer!! Ik heb zelf ervaren, hoe goed je dan ook meent en doet!! Ik kan nog verder gaan, maar ik hou mijn eer en waarde hoog!! In discussie gaan met een bepaalde onder de IQ heeft geen zin!! Laat hen dan maar kraaien!! eind resultaat 0,000!! PFFFFFFFFF!
  gemodereerd

 10. In nl natuur organisaties die van alles beschermen maar zogenaamd su kan ik niet aanraden. Ik ken ook hele bekende zoals amnestey internationaal voorbeeld maar hypocriet dat hun zijn. Dus ik kan su geen natuur beschermers uit nl aanraden vele zijn hypocriet.
  gemodereerd

 11. Passant heeft de dienstjaren van zijn leven goed gebruikt en het beste uit gehaald.

  Zodra dat COVID-virus en Apenpokken onder controle is, wordt er weer gereisd.

  Ik wens Surinamers die goed met hun leven en tijd omgaan en doelen realiseren in hun leven het aller beste toe. Zij die er niets van bakken en crimineel gedrag vertonen moet ik niets van hebben.

  Hopelijk dat jij goed met jouw leven omgaat en het geen zonde van je tijd is om het hier door te brengen. De gas- en olieprijzen stijgen. Alles wordt duurder. Kijk goed uit dat jij je rekeningen niet meer kan betalen.

  Suriname is een mooi land, alleen wonen er veel foute paarse kakkerlakken in, die het land vernietigd hebben, ea foute Surinamers in.

  Criminelen daar moet de rechterlijke macht keihard mee afrekenen. Ook burgers moeten afrekenen met hen als criminelen hen aanvallen. Noodweer moet dan voor die burgers die zichzelf beschermen direct van toepassing zijn bij de rechtbank.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.