dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname heeft nu Justitieel Interventie Team

Suriname heeft nu Justitieel Interventie Team

-

Does Travel - naar Suriname

Op 20 september 2021 is formeel per beschikking, het Justitieel Interventie Team (JIT) ingesteld door de waarnemend procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie, Garcia Paragsingh. Dit meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar voor de rechterlijke macht op 08 oktober 2021 heeft de waarnemend pg aangegeven dat de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, een belangrijke prioriteit is de komende periode. Garcia Paragsingh stelde in haar rede dat voor de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit, de instelling van een nieuw Interventie Team een noodzaak was.

De ‘opmars’ de afgelopen jaren van de ‘Transnationale Criminaliteit’ in ons land met name de illegale drugs- en wapenhandel, hebben een zeer negatieve impact op zowel de samenleving als op het imago van Suriname. Deze opmars vormt bovenal ‘een grote dreiging voor de nationale veiligheid’.

Steeds meer criminele organisaties die grensoverschrijdende criminele handelingen plegen, doen dat via Suriname. Deze internationale criminele organisaties opereren georganiseerd en zeer vernuftig en hebben nota bene de beschikking over voldoende financiën en een goede infrastructuur. Dit stelt deze criminele organisaties in staat in instituten van de overheid te infiltreren en die dus te corrumperen. Hierdoor wordt de rechtsstaat ernstig ondermijnd.

Dit zijn ‘Bijzondere Omstandigheden’ die nopen tot ‘Bijzondere Maatregelen’. In dit kader is het Justitieel Interventie Team (JIT) ingesteld. Het JIT heeft met name als taak, om de Transnationale Criminaliteit in al haar vormen aan te pakken en een halt toe te roepen. De inzet van het JIT moet dus de opmars van de georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit in ons land stuiten.

Het JIT is samengesteld uit geselecteerde leden van het Korps Politie Suriname, het Korps Militaire Politie, het Directoraat Nationale Veiligheid, het Korps Douane en deskundigen uit de private – en publieke sector. Het JIT is geen tegenhanger van het KPS, maar juist complementair.

Deze gespecialiseerde eenheid bestaat uit een werkgroep Informatieverwerving, een werkgroep Onderzoek en een werkgroep Arrestatie. De leden van de werkgroepen Onderzoek en Arrestatie, zijn politieambtenaren en ambtenaren van de Militaire Politie (MP). De sectie Informatieverwerving en andere ondersteunende functies zoals administratieve – en logistieke functies worden door zowel Politie -, MP – en Douane ambtenaren bemand alsook door deskundigen uit de private – en de publieke sector.

Met de instelling van dit Justitieel Interventie Team zal de aanpak van de georganiseerde grensoverschrijdende – en ondermijnende criminaliteit in ons land strakker – en gerichter worden aangepakt. In dit kader moeten echter alle relevante – en bevoegde diensten samen optrekken.

Tenslotte wenst het Openbaar Ministerie de samenleving te attenderen op de medeverantwoordelijkheid die zij draagt bij de aanpak van bovengenoemde vormen van criminaliteit. Hierdoor draagt u bij om een ‘Veilig Suriname” te kunnen garanderen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. Het zal zeker nodig zijn om een instituut als deze in het leven te roepen. Dit instituut zal moeten beginnen met verschoning hetgeen betekend dat er binnen de regering kritisch gekeken moet worden naar de wandel en handel van de zogenaamde gezagdragers. Ook de vice president zou aan een grondig onderzoek moeten worden onderworpen


  gemodereerd
 2. Gaat het JIT ook Boefdraad opsporen??
  Schandalig dat OM en Justitie niks doen aan zijn opsporing.
  Het is ook niet te begrijpen dat er nog altijd geen beslag is gelegd op zijn binnen- en buitenlandse bankrekeningen.


  gemodereerd
 3. Dit moet zeker gebeuren, maar doe ook wat aan de brute berovingen.
  Het is vreselijk dat je niet vrij kunt lopen en leven.
  Je zit letterlijk gevangen in eigenhuis.


  gemodereerd
 4. hele goede zaak. zo’n cross sector en cross accountability team kan veel beter en doortastend optreden. onze KPS leiders en vertegenwoordigers van de politie zowel in functie als medwerkers als vakbondsvertegenwoordigers kunnen hier alleen maar blij mee zijn.
  ze krijgen immers gratis ondersteuning.
  en dan hebben we natuurlijk onze “stem van het volk” vertegenwoordiger Edward Belfort die gebruik kan maken van drie verschillende opties te weten om gratis advies te geven in de rol van:
  Parlementarier (volksvertenwoordiger)
  Jurist (kenner van de wet en regelgeving)
  Ex Human Resources (recruiter van KPS- 20 jr)
  destabilisatie gaat stoppen en moet stoppen want deze afleidingsmanouvres van bepaalde personen verstoren de focus op de hoofdthemas waar de regering mee bezig is.
  maar deze regering lijkt wel verder de kijken dan de enkele zetten vooruit op het schaakbord.
  Suriname is tijdig gered van de chinese “debt Trap”.
  wel triest dat juist die mensen die anti koloniaal zijn en bezig waren het land te dekoloniseren van de vorige kolinisator bezig zijn geweest om het land te laten herkolonisren door de chinezen.
  Shame on YOU,


  gemodereerd
 5. Bravo ! Geweldig !

  Ik wens team Garcia Paragsingh heel veel succes !
  Suriname heeft nu hele sterke vrouwen in de top dit moet de samenleving erkennen !

  Beste landgenoten,
  Ik citeer de oproep :
  ” …
  Tenslotte wenst het Openbaar Ministerie de samenleving te attenderen op de medeverantwoordelijkheid die zij draagt bij de aanpak van bovengenoemde vormen van criminaliteit. Hierdoor draagt u bij om een ‘Veilig Suriname” te kunnen garanderen.
  … ”

  En met deze oproep heeft het zingen van ons volkslied een meerwaarde gekregen !

  Bij dezen laten wij nu met ons allen zingen:
  God zij met ons Suriname
  Hij verhef ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo kondreman oen opo!
  Sranan gron e kari oen
  Wans ope tata komopo
  Wi moe seti kondre boen
  Stre de f’stre wi no sa frede
  Gado de wi fesi man
  Eri libi te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 6. Ok,
  Waar zijn de gestolen wapens uit het huis van opa D? Hij heeft toch contacten met de onderwereld? Is er iets al bekend van het gestolen geld van kleinzoon Walther uit de kluis van een politiebureau? Hoe zit het met Waka Pasi? En die zaak van aloemang?
  Waar is Boefdraad? Om maar enkele zaken te noemen, die er nog spelen; los van alle drugs- en corruptie gerelateerde zaken. ACTIE NU regering, laat het niet te lang duren; anders speel je die paarse djamoe edes in de kaart; want Surinamers vergeten snel !!!!!!!!!!!!!!!!!


  gemodereerd
 7. Waar is minister Amoksie , slaapt hij weer , gelukkig zijn er wel mensen die niet slapen bij het Openbaar Ministerie.


  gemodereerd
 8. Veel mensen willen niet werken ook in su niet alleen hun brutale mond werkt heel veel criminelen vaak ook in nederland veel ken ik veel in mij omgeving werkt niet uitslapers en criminelen en ik moet voor hun gaan werken en voor de luie hollander hun handen en voeten werken niet niet alleen hun vreetmond en enge ogen zelfs mij buren en veel antillianen zijn ook zo. Deze luilakken moeten ook aangepakt worden stinkende uitslapers wachten tot de surinamer in de kou gaat werken deze luilakken zijn ook heel gemeen. Al wordt ik oud en krom toch moet ik werken in nederland voor deze soort vette luilakken. Ik ken hun ratten zijn het maar hier slaapt de gemene overheid.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES