VIDEO: Staking bij Newmont, productie vrijdag plat gelegd

16
VIDEO: Staking bij Newmont, productie vrijdag plat gelegd

Werknemers bij goudbedrijf Newmont in Suriname hebben vrijdag het werk neergelegd. De staking komt vanwege ontevredenheid over loonsverhoging melden bronnen aan de redactie van Waterkant.Net.

Door de nieuwe bank koers van srd 21 zouden werknemers sterk achteruit zijn gaan in loon. “Bij de unificatie koers zijn wij 50% erop achteruit gegaan en nu willen ze maar 25% geven bij een koers van srd 21” zegt een bron aan de redactie.

Volgens hem heeft de maatschappij steeds minder US dollars nodig om de Surinaamse lonen te betalen.

Een filmpje van de situatie ter plaatse:


16 REACTIES

 1. De staking komt vanwege ontevredenheid over loonsverhoging melden bronnen.

  dat is dan voor het eerst, zal wel moeten zijn over de hoogte van de loonsverhoging


  Maak melding

 2. Een dergelijke loonsverhoging is geen goede en structrele oplossing. Met het toekennen van een dergelijk hoge loonsverhoging gaat men ervan uit dat de koers niet meer zal dalen, terwijl dat juist niet de bedoeling is.
  En als de koers verder stijgt staan ze weer op de stoep voor loonsverhoging.

  Er moet geen wer bruku pur bruku oplossing komen dat weer de schijn op houdt !
  Het verleden laat zien dat zulke paarse oplossingen juist voor grotere problemen zorgen.

  Als men nu een dergelijke loonsverhoging krijgt en de koers daalt, is men dan ook bereidt om de verhoging weer in te leveren ?

  Werknemers, werkgevers en het overige volk moeten een toeslag of een tegemoetkoming krijgen dat van tijdelijke aard is en weer aangepast kan worden naarmate de economische doelen bereikt worden. Naarmate dat bereikt wordt en er een beter zicht is op de toekomst zal de minimumloon aangepast kunnen worden. En dat is structureel en duurzaam veiliger.

  Het probleem is dat Suriname in een vicieuze cirkel draait ! Er is geld nodig om geld te maken en dat is er niet, daarnaast zit Suriname met een extreme regentijd plus een derde corona golf en nogeens een gestoorde oppositie.

  Het is van zeer groot belang dat Suriname naast de schuldsanering met spoed gaat produceren en afzetten.
  Probleem is dat deze extreme regentijd voor een vertraging zorgt van zeker 3 maanden !

  Suriname kan niet rekenen op investeerders, gewoonweg omdat het niet veilig is om te investeren in Suriname.
  Dat crimineel kartel moet opgeruimd worden om Suriname booming te maken !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 3. Rob g,dankzij de ndp rovers is de koers zo hoog. Jij vergeet heel snel wat voor economische crisis ndp heeft achtergelaten. Maar aangezien jij de domste econoom ter wereld bentvsnap ik jou reactie. Je blijft eenbvuile lage rat.


  Maak melding

 4. @Para Express, weet je wat karma is? Toen de vorige regering door een terugval van de inkomsten uit goud en olie in de problemen kwam zaten jullie te juichen. Stakingen juichden jullie toe. Jullie hoopten dat de toenmalige regering diep in de problemen kwam. Chan staat nu aan het roer en alles wat hij oppakt gaat fout. Karma……? Suriname kreeg nu ineens een vloek over zich heen. Door toedoen van de regering Santokhi zijn de koers en de prijzen behoorlijk gestegen. Chan heeft de problemen over zich heen geroepen.Ik hoop dat dit ook het einde is van zijn politieke carrière.


  Maak melding

 5. @ RobG19 juni 2021 At 17:43

  Laat eerst Hoefdraad uitleg komen geven. Deze lafaard is ondergedoken en heeft zijn paarse parasieten in een waas van hallucinaties en fantasieen achtergelaten.
  Bouterse, jullie vervloekte paarse leider, kan het land niet uitvluchten maar ondanks dat is ook hij niet in staat om uitleg en verantwoording te komen geven. Deze paarse Pinokkio komt niet verder dan 20 is nietig, 80 is kwijt en het volk is voor de volle 100 % de klos. Tralala.

  En beste RobG, met je opmerking maak je duidelijk dat je niet verder terug kan kijken dan gisteren en ook niet verder kan kijken dan morgen, het typisch paarse mentaliteit zoals jullie eigen paarse econoom Hoefdraad over jullie zei.

  Suriname heeft deze ellende te danken aan al die paarse profiteurs en hersenlozen die ooit op de Nationale Desastreuze Partij hadden gestemd.

  Desi de duivel Bouterse is al 40 jaar een vloek voor land en volk.
  Jammer dat vele Surinamers te lui zijn om verder te denken dan gisteren en morgen.
  Krakti !


  Maak melding

 6. Beste RobG

  Gaat u aub leren rekenen. Newmont heeft alle kansen van de vorige regering de kans gekregen Suriname uit te buiten.

  Denk even na. Suriname heeft 25% van de investeringen officieel $ 900.000.000 ingebracht en daar ook 25% van de aandelen gekregen. Newmont heeft de voor onderzoeken gedaan en kon haar mijn openen toen er $ 700.000.000 geïnvesteerd was. Verder hebben ze een belasting vacantie gekregen zodat zij de mijn versneld konden afschrijven. Verder is het een LLC ofwel Newmont bepaald waar de winst valt.
  Newmont krijg ook nog eens energiesubsidie van de regering etc.

  Verder moet u niet klagen want Staatsolie krijgt 25% van het goud geleverd na aftrek van de productie kosten.

  Zo lang Newmont Suriname bestaat heeft zij $ 225.000.000 van de Surinaamse burgers als gratis financiering in huis omdat alles ondertussen is afgeschreven of geleast.

  Had even naar de kromme uitleg in de DNA geluisterd. Die man kan liegen of heeft geen idee wat de waarheid is.
  >>. Oppenheimer lening is niet consumptief gebruik maar gebruik om leningen af te lossen o.a $ 300.000.000 bij credit suise (volgens hem volgens plan) maar in de praktijk omdat Staatsolie niet voldeed aan haar leningsvoorwaarden omdat Boefdraad voorschotten nam op de dividend terwijl de winst verdampt was. Je lost een lening van 7% af door een lening te nemen van 9,25%.
  >> Adhin vergeet te vertellen dat zodra Staatsolie weer kon voldoen zij weer kon lenen voor 7% en de staat afgelost heeft. Niemand vertelt waar dat geld voor gebruikt is.
  >> Er zijn ook andere leningen afgelost. Zonder te vertellen waar die leningen voor waren.

  Beste RobG het is extreem moeilijk de chaos die Bouterse en Boefdraad veroorzaakt hebben te door gronden.
  Waarom schrijft Boefdraad gewoon geen verantwoording en upload die het als zijn verantwoording voor het gevoerde beleid. Hij is toch zo goed en heeft de tijd wel om dat te doen lijkt mij. Dan kunnen Adhin, Bouva, Parmessar, Tsang en Vreedzaam toch weerwoord geven.


  Maak melding

 7. Jojo, redskin, para sit…. blijven jullie maar dromen met de verwachting dat geld terug te halen is. Blijft ook vooral naapen dat het allemaal de schuld is van Bouta… lees het HP, pag 18. Onder Bouta was de hoogste inkomen per capita van $9000 p/capita ooit. Met het steeds minder worden opbrengsten van bxt (sluiting), olie (mis innvesteringen) en goudprijzen (tot 2jaar yerug) is het gekelderd naar $3500 p/capt.

  Het volk rekent nu al 1 jaar op Chan. En wat doet Chan, koers in 3 stappen naar 21! Hij denkt dat IMF de toverstok levert en ondertussen ruzie maken met Oppenheimer, vrienden benoemen overal, rekeken op diaspora en noordzee, etc. Wat een amateur….

  Terzake: met devaluatie, verdient Newmont nu 3x keer SRD’s dus 75% loonverhoging is nog goedkoop; ik zou 300% eisen, want de prijzen gaan ook die rochting op.

  Dat is ‘wo set ing’ uitkomst van Chan!


  Maak melding

 8. Para express, jullie hebben veel kritiek op Robg. Lees hieronder wat een
  coalitiegenoot, DNA lid van de VHP zelf vindt van de situatie in Su.

  Binda: Bibis heeft gefaald in binnenhalen investeerders
  19 Jun, 06:42
  foto
  Assembleelid Sham Binda vrijdag in De Nationale Assemblee.

  Assembleelid Sham Binda (VHP) vindt dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) gefaald heeft om investeerders binnen te brengen. Dat is volgens de volksvertegenwoordiger logisch, omdat er onvoldoende deskundigheid is op het ministerie. Er waren volgens de regering 150 investeerders die zaken willen doen in Suriname. Binda zei bij de begrotingsbehandeling en het Herstelplan dat bijkans een jaar voorbij is, maar er zijn nog geen resultaten te merken.

  De volksvertegenwoordiger wil van de regering weten wat de ratio is om zo in te knippen in de oorspronkelijke begroting 2021. De begroting appelleert volgens hem niet aan de wenselijkheden in het Herstelplan. Diverse productieministeries, waaronder Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie, zijn ondergewaardeerd. Verschillende posten van dit ministerie zijn zwaar teruggebracht tot bedragen waarmee de productie niet gestimuleerd zal worden. Ministeries die consumptief zijn, krijgen juist meer middelen.

  Binda meent dat na de ‘grootste bankroof in Suriname’ het vertrouwen in het bankwezen niet is teruggekeerd. Ondernemers moeten met cashgeld interventiedollars kopen. Dit werkt witwassen in de hand volgens het Assembleelid. Door gebrek aan vertrouwen in het bankwezen, is er een casheconomie ontstaan. De volksvertegenwoordiger vindt het geen goede zaak dat retentiedollars worden gebruikt voor importen, terwijl hiermee juist de productie zou moeten worden gestimuleerd.

  De Vliegende Brigade heeft volgens Binda een noodlanding gemaakt, omdat het niet mogelijk is de prijzen in alle bedrijven te controleren. Intussen stijgen de prijzen, terwijl er ook sprake is van hoge inflatie. Het geduld van het volk raakt op en dat is volgens de politicus begrijpelijk. Er moet niet gewacht worden op het Internationaal Monetair Fonds, want de uitwerking ervan zal pas na een jaar te merken zijn, meent Binda. Hij wil ook meer transparantie. Net als diverse Assembleeleden wil het coalitielid ook weten wat het Franse bedrijf Lazard het land kost. Wie zijn de brokers die Lazard hebben binnengebracht. Binda vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de productie te stimuleren. Voorkomen moet worden dat kleine en middelgrote bedrijven over de kop gaan door onder andere de Covid-pandemie en de lockdowns.


  Maak melding

 9. Para Express 19 juni 2021 At 16:36
  Wij hebben helaas geen “polderoverlegmodel” in Su
  De Minister van arbeid kan ook eventueel interveniëren in deze case, als het schadelijk is ( zoals je zelf vindt) voor de economische situatie in het land.


  Maak melding

 10. @ Pony19 juni 2021 At 20:58

  Lees het nog een keer en ook alle andere informatie die betrekking hebben met het geen Binda aanhaalt.

  Ik denk dat je daar wel even zoet mee bent.
  Tot volgend jaar. Krakti !


  Maak melding

 11. Btw, Pony, in ieder geval is duidelijk te merken de huidige coalitie niet bestaat uit slijmballen en ja-knikkers. Een ieder geeft zijn mening en levert zo zijn bijdrage.
  Een verscheidenheid aan inzichten kan bijdragen aan de ultieme oplossing.
  En dit is wat Suriname nu nodig heeft, de problemen zijn te groot en te veel er moet heel wat afgewogen worden.
  Suriname draait in een vicieuze cirkel, om het ene probleem aan te pakken moet een ander probleem opzij worden geschoven.
  Voor de meeste Surinamers is dit moeilijk moeilijk, zij willen liever een gat dichten door elders een ander gat te graven, iets wat elke NDP regering telkens heeft gedaan.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding. Krakti !


  Maak melding

 12. Binda vindt ik niet belangrijk, wat hij doet is voor de bühne, is bekend. Het zelfde met Jogi en Etnel in de DNA. Dus niks aan de hand. kritiek van nulwaarde.
  Ik heb het artikel speciaal voor jou gedownload om te laten zien hoe selectief je te werk gaat. Komt kritiek vanuit een hoek die je niet bevalt (bijv. van RobG, maakt niet uit wat hij zegt) dan kom je woorden tekort voor een reactie, maar komt er kritiek uit jou eigen partijhoek dan vindt je het opbouwend, bijna dualistisch, goed voor de zaak. Snap je hem. 🙈🙈🙈🙈 je bent ziende blind, wat je kunt merken aan jouw eerste reactie op het artikel, ik moest het van jouw beter lezen, je had niet in de gaten dat de heer Binda kritiek heeft op heel veel zaken die fout gaan zoals RobG.

  Btw, wanneer komt onze president vertellen wat gecorrigeerd gaat worden in zijn beleid, wat gaat hij anders doen, gaat hij bepaalde zaken terugdraaien. Had hij toch beloofd tijdens zijn laatste praatshow, hij zou terug komen op bepaalde zaken die fout zijn gegaan. Jij als zijn hoofdpropagandist hier op WKT kan toch een tipje van de sluier voor ons nieuwsgierigen oplichten.👊🏽
  En komt niet met een lul reactie, ik als partijloze ben gewoon nieuwsgierig.


  Maak melding

 13. @Para Express,waarom moet Hoefdraad uitleg komen geven? Het lijkt er steeds meer op dat de nieuwe regering incompetent is. Na 1 jaar Santokhi is er niets bereikt. De regering Santokhi heeft echter haar eigen en verkeerde keuzes gemaakt en men is totaal vastgelopen.Nu begint men in het wilde weg om zich heen te slaan. Men had de leningen van de vorige regering moeten aflossen en niet met beschuldigingen komen aan het adres van de geldverschaffers. Suriname was in staat om de leningen periodiek af te lossen. Santokhi wilde dit echter niet. Deze regering slaat nu een mega internationale flater. Ik denk dat de houding van de regering cultureel antropologisch is bepaald. De brieven schrijvers aan internationale organisaties blijken zelf heel onbetrouwbaar te zijn.

  @jojo, u kan makkelijk praten en dingen beweren die niet realistisch zijn. U doet alsof Suriname een financiële machtspositie heeft om te kunnen dicteren bij het sluiten van overeenkomsten. Waarom heeft Suriname niet zelfstandig zonder hulp van het buitenland een eigen grote goudbedrijf opgezet? Suriname is niet in staat om zelfstandig de internationale goudmarkt te betreden.U droomt, u hallucineert erop los. Uw kijk op zaken is niet realistisch. De regering Santokhi gaat het niet redden met uw ideeën. Zij bedenken een uitweg om te kunnen overleven tot de eerste opbrengsten van de olieboringen op zee binnenkomen.Maar de tijd verloopt snel. Het volk wil goedkope prijzen in de winkels en goedkope betaalbare diensten van nutsbedrijven,een redelijke gezondheidszorg, een stabiel inkomen en rust. Als Santokhi dit niet kan realiseren kan hij zijn biezen pakken.


  Maak melding

 14. robg en die travestiet pony hebben een paar gouden tanden in hun rattenbek , en die robg is er heel trost op dat hij die gouden tanden gekregen heeft van newmont dankzij bouta en boefdraad en ja die pony moest dat natuurlijk ook hebben en pats ook een paar gouden tanden in die rattensmoel , maar alle twee weten niet dat het nep goud is , een tand geverfd met coral goudverf 😁😁


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.