Nederlandse ambassadeur bespreekt teruggave ‘roofkunst’ aan Suriname

24
Geroofd koloniaal erfgoed moet terug naar Suriname
Foto (c) Volkenkunde Museum - Banjo uit Suriname (ca. 1775) die door John Stedman naar Nederland is gebracht.

Vorig jaar heeft een speciale commissie van de Raad voor Cultuur In Nederland, onder leiding van Lilian Gonçalvez-Ho Kang You, het advies gegeven om geroofd koloniaal erfgoed ‘onvoorwaardelijk’ terug te geven. Het gaat om kunststukken die zijn veroverd tijdens koloniale oorlogen of toen Nederland Indonesië en Suriname in handen had.

In dat kader staat Suriname op het punt alle kunststukken uit de koloniale periode in Nederland terug te krijgen. Ambassadeur Henk van der Zwan heeft hiervoor de eerste bespreking gehouden met minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De Surinaamse bewindsvrouw was al begonnen intern gesprekken te voeren hierover. “We moeten als land in staat zijn om de kunstwerken in ontvangst te nemen. Er moet een geschikt gebouw zijn voor de opslag, personeel moet getraind worden voor het onderhoud en hiervoor is bovendien financiering nodig,” stelde minister Levens in de bespreking met de diplomaat op vrijdag 19 februari 2021. (tekst loopt door onder foto)

Minister Levens probeert de teruggave in een projectvorm uit te voeren, die zal samenlopen met het project “Herstel Binnenstad”. Het ministerie heeft ervoor gekozen hierbij delen van de stad op basis van protocollen over te geven aan particulieren voor onderhoud. “We kunnen misschien enkele van deze gebouwen inzetten als musea om de kunstwerken te verspreiden”, aldus de bewindsvrouw. Dit kan volgens haar zorgen voor vergroting en diversificatie van het toerisme in Suriname.

De teruggave van de objecten is onderdeel van een breder ‘herstel van onrecht’. De Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties werd vorig jaar op verzoek van de demissionaire minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, ingesteld door de Raad voor Cultuur, met als opdracht een advies te formuleren over de omgang met koloniale collecties. Het rapport adviseerde de teruggave van de kunstwerken.

Volgens Van der Zwan hield het Nederlandse parlement een debat om een nieuw dynamiek te brengen in de relatie met Suriname. Er is één motie aangenomen om een gebaar te doen aan de nabestaanden van Anton de Kom. “We kijken naar een leerstoel, een lezing of een programma studiebeurzen”, aldus de ambassadeur. De tweede motie is een appel aan de regering om meer middelen voor culturele samenwerking tussen Nederland en Suriname.


24 REACTIES

 1. DEN KAULO MA PANG PANG FOEFOER BAKRA SLAVENDRIJVER ROVERS WIT BOEBA.

  BIGI WHITE TRASH PEOPLE. SAKA SAKA

  HET STELEN EN ROVEN GEBEURT OOK NOG IN 2021.

  KIJK UIT NU STELEN ZE OOK JE VROUW EN KINDEREN

  ZE ZIJN NOOIT GESTOPT


  Maak melding

 2. Waarom al die scheldkanonnades. Kan een doorsnee Surinamers niet fatsoenlijk meer praten? Voor alle Surinamers die niet geschoold en/of niet opgevoed zijn en dat zijn er heel. Onthoud: met de hoed in de hand komt men door het ganze land.

  Hoe komt men aan 5,5 mld. Wat ga je ermee doen? Wie heeft er eigenlijk recht op.
  De mensen die geleden hebben onder de slavernij en niet te vergeten de contractarbeiders zijn er allang niet meer.
  als jullie blanken uitschelden vanwege de slavernij, vergeet niet dat jullie eigen mensen in Africa jullie verkocht hebben en dik aan verdiend hebben. Wat zeg je tegen hen? De generatie blanken van nu kan je niet kwalijk nemen of verantwoordelijk stellen voor wat hun overgroot ouders gedaan hebben . Houd je niet bezig met slavernij en kijk naar de toekomst. Bouw samen je land op en leef in vrede met elkaar in deze multiculturele samenleving.


  Maak melding

 3. Dat ze rovers zijn wisten we al. Kunnen ze die €19,5miljoen ook teruggeven??
  Kan Suriname nu op zijn poten staan dat de kaart van Zuid Amerika correct wordt weergegeven???? Want er staat geen betwist gebied mt 2 kleuren. Nee dat deel is op de kaart van Guyana.
  gemodereerd

 4. Maar denk ook aan iets anders wat de Hollanders (vaak gewelddadig) gegeven hebben: ze hebben illegaal hun zaad gespoten in menige Surinaamse. Kunnen ze dat terugdraaien?
  Geschiedenis kan niet altijd gezuiverd worden….


  Maak melding

 5. @rowdie
  zoals elk volk dat gedaan heeft
  je eigen volk is net zo erg… in elke (stammen)oorlog gebeurde dat en werden de verliezers tot slaaf gemaakt.
  waarom altijd maar de blanke alles aanrekenen terwijl je eigen volk net zo erg is?
  elk keer die domme opmerkingen daarover blijven maken…. helpt je helemaal niets.
  het enige wat je er mee bereikt is dat iedereen maar een hekel aan mekaar blijft houden.
  elke volk heeft zijn geschiedenis, en iedereen heeft zwarte bladzijdes daarin.
  het eeuwig blijven verwijten? leverd totaal niets op.

  ontopic??
  die spullen moeten nooit naar suriname komen.
  laat ze in bruikleen tegen betaling in nl blijven.
  suriname heeft de plek en de kennis niet om het te bewaren.
  tevens is het klimaat er ook niet erg geschikt voor.
  en dan heb ik het nog niet eens over de rovers e.d. of dat het opeens uitgeleent blijkt te zijn?
  als het in bruikleen is…… verdien je eraan en kan je het later altijd nog opeisen
  het land moet opgebouwt worden… en niet een extra kostenpost gecreeerd worden.
  laat er geld geinjecteerd worden in wat surinamers al kennen.
  niet in wat aangeleerd moet worden en niet echt geld opleverd
  met de items in bruikleen kan dat altijd later nog gerealiseerd worden.
  het nu doen? terwijl half paramaribo op instorten staat met die oude huizen?
  ga daar eens wat aan doen… en al die straten die kapot en verzakt zijn
  er is in suriname nog genoeg te zien en te bezoeken van vroeger.
  dus een museum is gewoon overbodig op het moment


  Maak melding

 6. @Door Corona getroffen directeur,

  Sorry hoor, voor je bedrijfssluiting. Maar dat komt echt door Rutte.
  Wat jij zegt, samen verder gaan is mooi, maar het is net zoiets als een fundament van een gebouw bouwen op een grote hoop poep.
  Nee, eerst moet je de poep opruimen, schoon zand daar strooien en daarop het gebouw neerzetten. Zo niet, dan blijft er altijd stank.
  Westerlingen hebben het spel heel sluw gespeeld. Ze hebben zelf heel veel misdaden begaan over de hele wereld. Vervolgens hebben ze zelf bepaald wat mensenrechten zijn en slaan daarmee andere landen constant om de oren.
  Ze vinden dat bijv. textiel arbeiders in Bangladesh slecht betaald worden, maar zeggen er niet bij dat heel veel banen in NL, m.n. de flexbanen, ontzettend slecht betaald zijn.
  Het is steeds maar weer meten met 2 maten bij de Westerlingen.


  Maak melding

 7. Percival,
  Dank je wel voor je compliment. Ik denk dat je een goede Surinamer bent. Laat je niet meeslepen door de achterlijken.

  In tegenstelling tot mijn bericht hierboven Wil ik toch reageren Nav het bericht van directeur zonder bedrijf. Behalve de gruwelijkheden die de slaven hebben moeten ondergaan, zijn ze honderden jaren geleden op grote schaal sexueel misbruikt en dat mag best benoemd worden zonder rancune. Sexueel misbruik maken van een vrouw is een van de ergste dingen die haar kan overkomen. Komt ze nooit overheen.
  Dit gebeurt heden ten dage overal en daar zijn alleen mannen aan schuldig.
  Directeur zonder bedrijf: als je een man bent, kom op voor de vrouwen en zeker als je dochter(s) hebt


  Maak melding

 8. @ rowdie
  waar ik zit is lekker geen corona, dus je lult
  bedrijfsluiting? waar haal je dat vandaan?
  je bent de zoveelste die de nick niet begrijpt, laat staan wat je dan wel begrijpt.
  regeringen benoemen als westerlingen?? hoe dom kan je zijn.
  het zijn politiek correcte sukkels die alles naar de sodemieter aan het helpen zijn tegenwoordig.
  maar goed…. dat ga jij toch niet snappen


  Maak melding

 9. @ yor
  en de stammen waar de slaven vandaan kwamen waren onderling lieverdjes?
  overwonnen stammen werden tot slaaf gemaakt, de vrouwen verkracht en bij sommige stammen werden de verliezers zelfs opgegeten(kannibalisme)
  dus als jet het echt wilt vergelijken? is iedereen net zo erg.
  behalve het kannibalisme waar ze in afrika wel heel erg goed in waren.

  en die man opmerking van je op het eind? lachwekkend
  zeg dat maar tegen je eigen volk, die nooit ergens verantwoording voor neemt.
  maar wees gerust hoor….. als ik iets zou meemaken gaat er toch echt de houwer in.
  ik ga dan niet de rest van mijn leven achterom kijken om een mes in mijn rug te verwachten. die torie eindigt dan echt gelijk


  Maak melding

 10. Dus een gedeelte van de goudvoorraad van Nederland moet naar Suriname incl. het surinaams goud dat in de gouden koets is verwerkt. Worden de surinamers weer zoet gehouden met “teruggave roofkunst”? Nederland stop eens een keer met die BULLSHIT verhalen. Denk je dat de surinamer nog gelooft in jullie sprookjes?


  Maak melding

 11. Yor, jij bent duidelijk een product van incest en Percival komt blijkbaar uit hetzelfde milieu. Nederland is door slavernij, roof en plunderingen rijk geworden. Die vergaarde rijkdommen hebben ze weten om te zetten in welvaart, dat zijn de feiten. Een ander feit is dat Nederland nooit schuld zal bekennen en altijd al heel wat lulverhalen heeft verkondigd om haar ware verleden en aard te verdoezelen. Deze kutambasadeur moet niet komen praten over what the fuck ever. Jullie zijn zoooo dom heir he!! Is het dan niemand opgevallen dat nu deze roversbende van Rutte demissionair is, alles kan, alle bespreekbaar is, alles beloofd wordt maar er geen concrete daden worden gesteld? Ze kunnen niets!! Ze zijn demissionair!! Eeeee, af en toe wordt ik niet goed van alle domheid op deze site! Zo heeft Chan ook beloofd 5 miljard aan Hindoestaans geld uit Nederland te halen. Ik daag hem uit dat te doen!! Ik denk dat Nederland met argus ogen zal kijken naar de geldstromen om voor eens en voor altijd ook die gasten kaal te kunnen plukken! Ik daar ook hun uit: put your money where your mouth is, spiet kong!!
  gemodereerd

 12. Directeur zonder bedrijf:
  Je opmerking over dat mijn volk nooit ergens verantwoording voor neemt.
  Is dit kletsen uit je nek? Je weet niet eens wat voor ras ik ben. Sexueel misbruik door wie dan ook is afschuwelijk en dat mag je niet goed praten. Veroordeel dit!


  Maak melding

 13. ““We moeten als land in staat zijn om de kunstwerken in ontvangst te nemen. Er moet een geschikt gebouw zijn voor de opslag, personeel moet getraind worden voor het onderhoud en hiervoor is bovendien financiering nodig,” stelde minister Levens.”
  ==========================================
  En dan moet jij je als Surinamer, gezien onze rijke historie van fraude, diefstal en vernieling, verder geen zorgen om maken?
  Laat lekker die troep in Nederland, kunnen volkeren over de hele wereld die een beetje respect hebben voor de geschiedenis van Suriname daar naar toe voor een stukje geschiedbeleving.
  Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk behoort het meer tot de geschiedenis van Nederland dan van Suriname.


  Maak melding

 14. @yor
  het maakt niet uit van welk volk je bent
  elk volk is schuldig eraan… dat is nu juist het punt wat ik wilde maken
  maar je eigenzinnigheid laat je niet toe anders te denken.
  ik praat het nergens goed, maar sukkels zoals jij geven altijd anderen de schuld, constant dat vingertje wijzen, terwijl je net zo’n zwarte geschiedenis hebt als de rest
  en maar doen alsof je eigen volk heiligen zijn.
  jij bent het goede voorbeeld van stilstand en achteruitgang.. vooruit komen zal je nooit met die domme verzinsels van je.


  Maak melding

 15. Directeur zonder bedrijf
  Dit is een typisch voorbeeld van de pot verwijt de ketel.
  Aan jou reacties te zien sta ik in alle opzichten op een hoger niveau.
  Als je jezelf zo intelligent vindt, waarom heb je geen bedrijf. Te hoog gegrepen?
  Je had je eerst moeten laten nakijken door een neuroloog.die had je dan verteld dat je geen hersenen hebt. Ik had je ook kunnen nakijken en je afkeuren. Had je vandaag de dag een wao uitkering misschien maandelijks door mij uitbetaald. Ik wil ook een crowdfunding voor je oprichten om geld op te halen voor een hersentransplantatie.
  Je mag kiezen tussen hersenen van een ezel of een varken.
  Deze site is niet bestemd voor geestelijk gestoorden zoals jij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.