zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisGeroofd koloniaal erfgoed moet terug naar Suriname

Geroofd koloniaal erfgoed moet terug naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

In Nederland heeft een speciale commissie van de Raad voor Cultuur onder leiding van Lilian Gonçalvez-Ho Kang You, woensdag het advies gegeven om geroofd koloniaal erfgoed ‘onvoorwaardelijk’ terug te geven. Het gaat om kunststukken die zijn veroverd tijdens koloniale oorlogen of toen Nederland Indonesië en Suriname in handen had.

Bij verschillende grote musea in Nederland, zoals het Rijksmuseum en het Tropeninstituut, bevindt zich ook geroofde kunst uit Suriname schrijft het NRC Handelsblad vandaag. Het gaat volgens de krant om kunstwerken en ook objecten, waaronder een achttiende-eeuwse banjo (FOTO) die naar Nederland gebracht werd door de Schots-Nederlandse officier John Stedman en nu te zien is in de collectie van het Volkenkundig museum in Leiden.

Omdat die kunststukken vaak niet eerlijk verkregen zijn, is het nodig om in gesprek te gaan met de landen over het teruggeven van de kunstwerken, vindt de Raad. Ook is het advies om dit beleid af te stemmen met de landen waar Nederland koloniaal gezag uitoefende, waaronder in ieder geval Indonesië, Suriname en de Caribische eilanden.

De directeur Cultuur bij het Surinaamse ministerie van Onderwijs zegt tegen het NRC over de Surinaamse objecten dat deze kunst in de musea in Suriname thuis hoort.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Beste famiri, natuurlijk behoren de geroofde kunstvoorwerpen, maar is Suriname in staat de spullen te onderhouden???? Kijk hoe belabbert de Surinaamse eco ervoor staat.

  Stop eerst geld in goed onderwijs !!!!


  Maak melding
 2. @ Harm

  Raar standpunt. Omdat een land er slecht voor staat mag een ander land, gestolen kunst houden danwel exploiteren van het land dat er slecht voor staat.

  NL moet naast de kunstwerken ook het geld afstaan die ze met de gestolen objecten hebben verdiend.


  Maak melding
 3. Laten we uitzoeken waar al het geld van het volk is gebleven. Wat the fuck kan mij nou een banjo schelen. Open je ogen en leef nu,dom gelul allemaal. En wer gezeur hier over geld. Ga werken en Suriname opbouwen inplaats van banjo spelen.


  Maak melding
 4. Al komen de objecten naar Suriname, ze zullen niet dezelfde exposure krijgen als in Nederland.
  Laten ze gewoon een aantekening zetten op de informatie borden dat het geroofde kunst betreft en een deel van de bezoekersopbrengsten doneren aan Cultuur.


  Maak melding
 5. =Ik zou het nu helemaal niet opsturen, omdat Surunamers alleen maar aan vernietigen doen, kennen de waarde van deze spullen niet en weten niet wat onderhouden is.

  Zie het openlucht museum waar men metaal en ijzer van oude spullen heeft kapot gemaakt om door te gaan verkopen. Geen controle.


  Maak melding
 6. mooi laten ze die oude troep zelf maar onderhouden , in het volgende schip kan al die troep mee , maar het zal wel geen lang leven hebben in Suriname , want troep wordt langs de goot gegooid en de vissen en kikkers en watervogels kunnen er nog een keer na kijken en dan rot alles weg , , WAT is waarde ???


  Maak melding
 7. ten eerste is niet bewezen dat het geroofd is.
  ten tweede is die banjo niet echt iets speciaals, behalve dat het de misschien de enige is die nog over is…. waar zijn de andere gebleven in suriname?
  dus omdat nl iets onderhoudt wat uit een ander land komt? dan is het gelijk een kunstwerk?
  en het enige in zijn soort?
  dit hele verhaal en de domme reacties die daar op volgen?? typisch surinaams.
  de witman heeft het gedaan en moet betalen..links of rechtsom.
  stelletje domme slachtoffer gevalletjes, doe wat voor je land ipv zeuren zeiken en zuigen om de stomste dingen.
  maar er ligt geld in het verschiet dus lekker die witman weer bashen.
  miljarden zijn verdwenen door eigen volk, maar ze maken zich liever druk over een banjo die in het bezit is van een witman want dat kan natuurlijk niet.
  bouta heeft het goed gedaan… jesus fucking christ wat is dit volk dom geworden


  Maak melding
 8. lekker onpartijdig ook
  een oude heks uit suriname die vind dat iets terug moet….
  je kan claimen wat je wilt…. dat maakt je nog geen eigenaar
  en dat noemt zich dan jurist…..gevalletje surinaamse achterlijkheid noem ik het
  preken voor eigen kerk


  Maak melding
 9. Waar een klein landje groot in kan zijn; Nederland was/is groot in het bestelen van andere volkeren (noemen ze VOC mentaliteit). Maar Nederland blijkt nu ook groot te zijn omdat ze, zonder dat de bestolen landen met geweld hoeven te dreigen, tot de conclusie gekomen zijn dat ze de bestolen kunstschatten terug moeten geven aan de rechtmatige eigenaren.


  Maak melding
 10. Laat de bevolking van Sranan maar blij wezen dat er zgn. roofkunst en voorwerpen naar Nederland zijn gegaan.
  Als dat niet was gebeurt was er heden ten dage niets meer van over. Nu bestaat het nog.
  Als Suriname het terug wil hebben dan is een verzoek aan Nederland voldoende.
  Maar dan? Waar ga je er mee naar toe? Hoe conserveer deze voorwerpen? etc. etc.
  Zie hoe het Unesco erfgoed er bij staat!
  Zorg dus eerst voor de juiste kennis, behuizing, exploitatie, etc. etc. voordat je aan de bel gaat trekken.
  En vergeet niet: het bewaren van historische objecten kost alleen maar geld en er valt zeer weinig mee te verdienen. Als nationaal bezit moet het ook verboden worden om het te verkopen.

  Ave Sranan.


  Maak melding
 11. Staat vast het dat alles gestolen is? Van wie zijn die voorwerpen en hoe zijn die aan de goederen gekomen die ze meegenomen hebben naar Nederland?

  Hopelijk dat er een verklaring komt wat gestolen is en wat niet gestolen is.


  Maak melding
 12. Misschien handig om nu eens een keer wel een bedrijf te beginnen want je klinkt echt als een zeurderig nors pessimistisch directeurtje van niks…


  Maak melding
 13. Een goed initiatief, maar er zouden in Suriname eerst voorzieningen getroffen moeten worden op museale stukken goed op te kunnen bergen. Goede gebouwen met luchtinstallatie en geschoolde conservatoren. Suriname heeft die niet ook de nieuwe directeur Cultuur snapt niet waarover zij directie moet voeren. Laat de goederen voorlopig nog in de Nederlandse musea en houd goed bij waar ze zijn, in een speciaal register.
  Een groot deel van de goederen is ook in particulier bezit in Nederland en daar weten we niets over. Ten tijde van de WOTRO (Wetenschappelijk Onderzoek Tropen) zijn vele museale bezittingen meegenomen door de onderzoekers. Ik kan mij nog goederen herinneren (een groot koloniaal bed) uit het museum op Zorg en Hoop. Laten ze daarvoor een oproep plaatsen, dan zullen jullie merken hoeveel stukken boven water zullen komen.

  Dus Suriname doe eerst je huiswerk, voordat jullie de geroofde kunst terug halen, want op dit moment zijn de condities waaronder de goederen hier worden geconserveerd en toegankelijk zijn voor het grote publiek veel beter. Ik heb gezegd!


  Maak melding
 14. 0nderhoud is behoud.
  Zijn wij wel instaat dat wel te doen?
  Kijk maar naar onze monumentale gebouwen. Het is om je te schamen aos surinamer.
  Laat het rustig daar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES