’Als boeren in staking gaan, hebben we een groot probleem in Suriname’

25
Protest om ongunstige opkoopprijs van padie in Suriname

PARAMARIBO, 18 sep – “Als boeren in staking gaan, hebben we een groot probleem in Suriname.” Dit zegt parlementariër Jitendra Kalloe van oppositiepartij VHP. De regering doet er goed aan aandacht te besteden aan de problemen van de padieboeren in Nickerie. Jaar in jaar uit blijven de boeren produceren. Dit ondanks de lage prijzen die opkopers blijven bieden. Als de boeren er de brui aan geven en dreigen te staken, moet er wel wat ergs aan de hand zijn.

Hun recente noodkreet moet daarom als een teken aan de wand worden gezien. “Als rijstboeren met de opkopers van padie geen overeenstemming kunnen bereiken over de opkoopprijs, dan moet de regering in staat zijn de partijen bij elkaar te brengen en te bemiddelen”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname. De kans is anders groot dat de boeren de levering aan Paramaribo stil leggen.

Padieboeren zijn doorgaans sterk afhankelijk van de opkopers. De laatsten schieten geld voor als de boeren financieel vastzitten. Na de oogst is er dan geen andere keus dan zaken doen met de opkopers. Die bepalen dan eenzijdig de prijs. Daar Suirname goed verdient aan de export van rijst, zou de regering meer mogen beloeien. “De boeren kunnen niet aan hun lot overgelaten worden”, aldus Kalloe.

25 REACTIES

 1. “Daar Suirname goed verdient aan de export van rijst, zou de regering meer mogen beloeien.”

  Als dat zo is, en de Surinaamse rijst is gewild in andere delen van de wereld, moet men zich afvragen waarom er slechts een klein bedrag bij de boer terecht komt. Als de Surinaamse rijst in kwaliteit kan concureren met de Indonesische, Indiase en Chinese rijst dan moeten de boeren daarvoor een eerlijke prijs krijgen. Krijgen ze die niet, dan blijft er ergens geld hangen. Wil je weten waar….. Follow the money. Het is niet zo moeilijk.


  Maak melding

 2. De Suris die grote gronden bezitten en geen reet uitvoeren moeten dan zelf gaan boeren. Zelf met een kleine m2 grond kun je gewassen opzetten, of kippen kweken ect…. Zo bouwrijp dat t land is. Velen hebben de ruimte om zelf creatief te zijn in hun eigen voorzieningen/levensbehoeften.


  Maak melding

 3. De boeren in Nickerie klagen steen en been maar toch gaan ze elk seizoen weer zaaien.Elk seizoen wordt er geklaagt dat de padie prijzen te laag zijn,ze draaien verlies .Als het zo`n verliest gevende sector is waarom wordt het dan elk seizoen weer gezaaid vraag ik me af


  Maak melding

 4. Citaat van R. Doekhie, ” als de boeren in hongerstaking gaan is het maar voor een kwartier ” !

  Ik geef Rachid Doekhie absoluut geen ongelijk, want de rijstboeren zijn ontzettende zeurders en
  klagers !


  Maak melding

 5. Waar is Doekhie, waar is Doekhie, waar is Doekhie. De koning van Nickerie?? Die is er niet meer want door de Padieboeren wordt er niet meer op deze zak gestemd.


  Maak melding

 6. Jitendra Kalloe
  “Als rijstboeren met de opkopers van padie geen overeenstemming kunnen bereiken over de opkoopprijs, dan moet de regering in staat zijn de partijen bij elkaar te brengen en te bemiddelen”,

  Neen Kalloe zo werkt het niet in een vrije markt economie. De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Wil de overheid de prijs bepalen (bemiddelen ) dan zal de overheid de aanplant zelf uitvoeren.

  Dat er verlies word geleden zoals de boeren beweren is niet altijd zo. Ja een kostprijs bepalen in jou voordeel is niet zo moeilijk om dan te beweren dat de verkoopprijs te laag is.
  Waarom laten de boeren niet een extern bureau de kostprijs berekenen zodat er sprake is van een echte kostprijs die onpartijdig is berekend en als grondslag dienen
  Hierna kan er overleg volgen


  Maak melding

 7. De meeste mensen vergeten dat de rijstboeren hoge kosten hebben moeten
  om de rijst te oogsten. Door het slechte weer en vele regen waren wegen bij
  de rijstvelden vaak onbegaanbaar. Ik weet niet wie voor de onderhoudt van de
  wegen verantwoordelijk is, de regering of de rijstboeren zelf. Maar vast staat
  dat de infrastructuur slecht is in Suriname.


  Maak melding

 8. Surinamers zijn verslaafde subsidie junkies. Jarenlang dachten de hindustanen ( niet allemaal natuurlijk) dat ze via diverse subsidie regelingen rijk konden worden. Hun diefstal was vooral gericht op subsidie gelden en “beetje bij beetje”. Totdat Ingi Bouta doro!. Die heeft deze domme bhaiywa’s geleerd hoe je moet stelen. Gelijk de grote hap, zodat je decennia lang niet meer kan lopen. De gouden regel voor de padie boeren/ezels. Verbouw enkel wat je kunt verkopen met winst. Dat is handel. Levert iets geen winst op, no go praani. Andere casus is probeer een afzetmarkt te vinden in het buitenland. Rijst wordt wereldwijd opgekocht en staan net als goud, zilver, platinum, suiker en mais onder beursgenoteerde bedrijven. Deze ezels moeten het beter weten, als ze naar hun moederland India kijken. Daar hebben ze inmiddels Baasmati rijst kunnen ontwikkelen tot een internationale product die wereldwijd wordt verkocht.

  Surinaamse rijst is alleen goed voor nasi gerechten en baka-bhaat. Na een uur of twee veranderende korrels in grint blokken.


  Maak melding

 9. Haha..
  De Chinese winkeliers lachen zich krom !! Oeng staak langa,wie breetie sref-srefie !! Nu gaan we onze uit China geimpoteerde rijst grif verkopen in onze supermarkt !! Hoe meer schaarste aan surinaamse rijst, hoe bet voor onze verkoop van uit China geimporteerde rijst en winst !! Lang leve de padi-verbouwende
  stakers !!! “De ene zijn dood is de ander zijn brood” ,de chinse winkeliers bedanken Regering Bouta in deze !!! Moro cadeaue e-kong-foe-China gie Ingrid !!!


  Maak melding

 10. De Coroniaanse rijstboer is ten onder gegaan wegens gebrek aan droog faciliteiten.De padie moet vanaf oogst binnen een bepaalde tijd gedroogd worden.Anders gaat het beschimmelen..En de Nickeriaanse boeren zitten ook met hetzelfde probleem.Omdat ze zelf geen droog silo’s hebben,zijn ze afhankelijk van de drogerijen van de molenaars en exporteurs.En de molenaars en exporteurs zijn ook de opkopers van de padie.De boer wordt voor de keuze geplaatst of je verkoopt op mijn voorwaarden aan mij[opkopers] of je mag je padie houden.De keel van de boer wordt zodanig geknepen dat hij net een beetje lucht kan inademen.Hij wordt in leven gelaten om van de hand naar de tand kan leven so bun.


  Maak melding

 11. Dat de boeren klagen,daar hebben ze gelijk in.Ook de rest van ons klaagt elke dag.Surinamers zullen altijd surinamers zijn ,ze zijn bereid elke dag pijn te lijden ipv in 1 keer alle pijn te verdragen en een eenheid te vormen en masaal in staking te gaan met als doel ..weg met bouta!. Leg het land lam voor 1 dag en we zien resultaten.
  Maar nee ..in Suriname staakt een ieder op een andere dag en datum zonder een resultaat.Maandelijkse stakingen is net de nieuwe trend in Suriname.


  Maak melding

 12. Grappig hoor. Suriname zou de voedselschuur van het Caribisch Gebied worden. Nou, op deze manier gaat het nog in geen honderd jaar lukken. Er wordt nauwelijks daar naartoe gewerkt. Investeringen blijven uit of zijn bij lange na niet voldoende. Wanneer de opkopers een soort van monopolie hebben door zelf de prijs te bepalen dwingen zij de boer in een spagaat. Want dan maken ze nauwelijks tot geen winst. En zolang de boer niet uit dat spagaat komt, is het wel zaak dat de overheid bemiddelt en bijstaat. Immers, we moeten de voedselschuur worden van de regio toch? Wel, de rijstproductie is een onderdeel daarvan.


  Maak melding

 13. hindoestaanse boer klacht altijd, ook werkt het niet

  net als zovelen gezegd hebben, houd een keer op met planten, dan komt er van zelf actie op reactie..

  maar als je blijft klagen, dan gebeurt er niks..

  harde actie hoe dan ook..

  laat die blaks zelf ook gaan planten, ze hebben grond genoeg..

  bezitten de meeste gleden want ze zitten bij lantie op de schoot..


  Maak melding

 14. Ik bid en bedel dat de chinezen geen overhand krijgen in het importen van rijst die als plastiek op onze bord zal belanden. Ze zijn meester in t rommelen met voedsel. Onbetrouwbare tuig.


  Maak melding

 15. Ik denk dat de boeren het onderspit gaan delven in hun ijver het volk uit te melken,wie zijn de grote verdieners,er is een groep die behoorlijk verdient en dat is niet de overheid,de opkopers dat zijn de grootverdieners een pak rijst van 5 kg voorheen 15 srd nu 45 srd,de boeren moeten zichzelf gn bundelen en betere prijzen eisen,anders zullen zij uitgespeeld worden door de opkopers


  Maak melding

 16. @ Sampie
  De padieboeren moeten gezamenlijk een seizoen niet zaaien.Geen korrel zaad de grond in,
  Dan gaat de regering wel anders piepen.

  Zoiets dergelijks zei ik een dikke 20 jaar terug ook al eens tegen een zwager van me, raktisch mijn hele schoonfamilie zit in de rijstsector in Nickerie en dat ze eens een coopereatie moesten gaan vormen en op die manier de Padieopkopers en/of Pelmolens onder druk moesten zetten.
  kreeg als antwoord als 8 boeren dit op kunnen brengen zijn er altijd wel 2 die zich niet aan de onderlinge afspraken houden en stiekem tegen wel een goede prijs leveren, onderlinge solidariteit bestaat niet , ze laten elkaar keihard zakken.
  Maar wat doen veel boeren met de wel uitbetaalde subsidies, zag een ander jaar verdacht veel boeren in nieuwe(re) auto’s rijden, en hoorde van mijn zwagers dat er maar de helft van wat normaal is ingezaaid is en later klagen dat de volgende oogst tegenviel, niet zo vreemd.
  Wanneer klagen boeren het minst?, in de maand februari , heeft maar 28 dagen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.