donderdag, februari 22, 2024
HomeFotoRestauratie zorgt voor behoud unieke gebouwen in Suriname

Restauratie zorgt voor behoud unieke gebouwen in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 19 aug – Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname hebben onlangs de handen ineen geslagen met de oprichting van een nieuw fonds. Dit nieuw Themafonds Surinaams Erfgoed steunt de restauratie van gebouwd erfgoed in Suriname. En de resultaten worden nu zichtbaar zoals te zien is op deze ‘voor & na’ foto van een uniek gebouw in Suriname!

Er zijn zeer veel bedreigde monumentale panden in Suriname die in slechte staat verkeren en vele panden zijn al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren echter beperkt. Door vanuit Nederland meer draagvlak te creëren, in zowel Nederland als Suriname kunnen meer bijzondere panden worden behouden.

Tot en met 24 augustus aan staande organiseert Stadsherstel Amsterdam in de Amstelkerk de ‘Surinaamse Maanden’: diverse evenementen en de expositie Prasi oso, historisch monument van Suriname. Een deel van de opbrengst van de show is bestemd als donatie voor de restauratie van een historisch pand in Suriname.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

30 REACTIES
 1. Creatief financing.Goed zo.We kunnen een paar historische gebouwen behouden.
  Het zou hele straten moeten zijn. Maar een Vogel in de hand is beter dan tien in de lucht.


  Maak melding
 2. We hebben ons sjjmond vol over die rare kaaskoppen daar aan de Noordzee; maar telkens weer blijkt dat voor de realisering van essentiële projecten hun goodwill onontbeerlijk is.
  Srananmang tang wan fasi.


  Maak melding
 3. De meeste van de historiese vervallen gebouwen zijn in boedel. Dus niemand wilt geld in steken. Als de staat eens de wetten van overdracht na overlijden zou regelen zou dit probleem lang geleden opgelost kunnen zijn.


  Maak melding
 4. Prolemen van boedel doen zich over de hele wereld voort.Te u dede ontstaan de grootste problemen al heb je zaken geprobeerd goed achter te laten.Maar het is goed dat dit wordt gedaan.


  Maak melding
 5. In vervallen staat verkerende gebouwen zijn een gevaar voor de omgeving. In Nederland kunnen eigenaren verplicht worden hun panden op te knappen onder dreiging van een dwangsom. Als erfgenamen niet in staat zijn de erfenis af te wikkelen en het pand maar verwaarlozen zou de overheid in kunnen grijpen.
  Men kan eisen dat het pand onderhouden wordt en bij in gebreke blijven beslag leggen. In veel gevallen zullen de rechthebbenden op een vervallen pand uit een boedel niet zo geïnteresseerd zijn omdat de kosten hoger zullen zijn dan de baten. De overheid kan dan het pand onteigenen en verkopen met restauratieplicht.


  Maak melding
 6. Zelf de historische Panden in Suriname kunnen ze niet herstellen Bouterse heeft het land leeggeroofd van al zijn tegoeden bij de centrale bank van Suriname 1.3 miljard USD is verdwenen zonder het te verantwoorden in het parlement.Het land is failliet het arm volk huilt en Bouterse komt zijn onzin vertellen op bijeenkomsten van de NDP.Wat een schande van deze moordenaar.


  Maak melding
 7. Onbegrijpelijk dat Ned. nog 1 euro besteed aan die klagers, vragers en bedelaars. Als de buit binnen is begint het schelden en vervloeken van de ” kolonisator” weer van voor af aan. Laat de corrupte, criminele narcostaatje lekker verrotten.


  Maak melding
 8. En hoelang zal dat duren in een land waar het woord onderhoud achter in het woordenboek staat en het de woorden prefentief onderhoud nog iets verder, alles gaat er toch naar de kloten en anders helpen ze het wel een beetje door het te slopen


  Maak melding
 9. Mijn woordgebruik zoals hierna is niet mijn gangbare wijze van uitdrukking.

  Maar dit gedrag die de overheid vertoont door anderen het erfgoed te laten renoveren met hun financiën noem ik kort gezegd HOERIG gedrag.
  Waarom HOERIG omdat je niets onderneemt om je eigen tuintje te onderhouden en anderen dit laat doen waardoor je eigenlijk weing waarde hebt over jezelf en dus ook hierdoor geen waarde kunt overdragen / geven aan anderen die je niet zelf bezit.

  Dus zou ik mij als overheid diep moeten schamen voor dit gedrag.
  Eenmaal in de put hoe diep dan ook is heel moeilijk om eruit te komen vooral met de krabben menta;iteit die er heerst
  Schande voor zo een land die zichzelf niet respecteert door alles maar te laten verslonzen


  Maak melding
 10. Ai baja !! Na Blanda e-gp-jepi-bakka !!
  Zonder Nederland bestaat Suriname en de Surinamers er niet !!
  Hopelijk krijgen we ook een behoorlijke donatie “vanuit Ghana” als geschenk bij de opening van hun Ambassade hier !!
  Vauit China,India,Belgie,Nederland krijgen we wel wat ..
  Jammer dat niemand omkijkt naar “Ston-oso/Ston-oekoe” hk Zwatenhovenbrugstr/Dr.S.Redmondstr. !!


  Maak melding
 11. @ira
  De dakkapel is vlak getrokken. Het dak heeft geen knikken meer, Het dak is duidelijk van blik. Dik kans dat de houtdelen ook namaak zijn., de uitstekende dragers zijn weg onder het balkon, etc.
  Vergelijk dit eens met de restauratie van de Kathedraal van 10 jaar geleden.
  Het is decorbouw.


  Maak melding
 12. Weer een schenking uit Nederland.

  Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Hondenbrigade unit van het Korps Politie Suriname (KPS) een voertuig geschonken. Het voertuig is ingericht om speurhonden en hun begeleider te vervoeren


  Maak melding
 13. Mensen, autentiek is niet meer opgewassen tegen rukwinden en met de grondstoffen ongenuanceerde ontginningen straks aardverschuivingen. Het oude beeld ziet vast aangenamer! Kan ook de boel in elkaar laten donderen. Nogmaals initiatiefnemers, uit de grond van mijn hart, bedank voor jouw inzet voor mijn geboortestad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES