Serie over liefdesleven 4 Surinaamse moeders in NL

33
Serie over liefdesleven 4 Surinaamse moeders in NL

Waar loop je als Surinaamse vrouw tegenaan in de zoektocht naar de perfecte man? Dat zien we vanaf 26 april in de vierdelige NTR-serie Liefde op z’n Surinaams. Journaliste Lennah Koster duikt, onder regie van Meral Uslu, in de levens van Xaviera, Susan, Jeane en Brigitte: vier Surinaamse moeders die op zoek zijn naar de liefde. Gewapend met een grote dosis humor horen we hun persoonlijke verhalen. Openhartig vertellen de dames over het universele verlangen naar geborgenheid, liefde en seks.

Veel Surinaamse moeders zijn single. Ze werken fulltime, voeden hun kinderen alleen op en hebben veel sociale contacten. Op het oog sterke vrouwen, maar toch vallen ze regelmatig voor de zogenaamde verkeerde man. Wat maakt deze mannen zo aantrekkelijk? Staat hun onafhankelijkheid een relatie in de weg? Hoe realistisch vinden ze een monogame relatie? Lennah neemt de vrouwen mee naar Suriname, op zoek naar de roots van hun liefdespatronen. Daar ontdekken ze een lange keten van eenoudergezinnen. Welke invloed hebben opvoeding, cultuur en geschiedenis in hun relaties met mannen?

Lennah: ‘Mijn fascinatie ligt vooral bij de manier waarop de Surinaamse vrouwen met de liefde omgaan. Ik bewonder hun onafhankelijkheid en de vanzelfsprekendheid waarmee zij hun kinderen alleen opvoeden. Ze hebben een vechtersmentaliteit, niemand krijgt deze vrouwen klein en met een dosis humor slaan zij zich door vervelende situaties heen. Dat vind ik echt inspirerend, dat deze vrouwen overeind blijven en hoopvol blijven ondanks teleurstellingen.’

Uitzending: 26 april t/m 17 mei, elke woensdag om 19.20 uur op NPO 2


33 REACTIES

 1. Bij dit soort Surinaamse moeders zijn de papa’s altijd spoorloos!! De kids weten niet eens wie de papa is!! het zit gewoon in hun aard en de genen, of je gelooft of niet, maar zo is het!!!!!! en als zij een man tegen komt, dan is het altijd de verkeerde!!! Ma fu go sribi nanga ding man, a no verkeerd!! en te a man lib ding gwe, dati na verkeerd!!


  Maak melding

 2. Hopelijk leren de Surinaamse mannen iets van deze serie en tot het inkeer komen dat alleen een volledig gezin de bouwsteen is van een samenleving. Onder gezin versta ik: vader, moeder en kinderen. Een alleenstaande moeder met kinderen zie ik dus niet als een volledig gezin. Mannen leer dus uw verantwoordelijkheid tegenover vrouw en kinderen dragen.


  Maak melding

 3. Oneens,

  Er zijn ZAT Surinaamse mannen die niet bang zijn voor de verantwoordelijkheid van een relatie.

  Doch wordt zo’n man gezien als ‘bobolientje’.

  Genoeg Surinaamse vrouwen ontmoet die zich als dusdanig (achterlijk) gedroegen.

  De schuldige wordt weer eens eenzijdig aangewezen.


  Maak melding

 4. Mooie vrouwen maar jammer dat ze in het leven meestal er alleen voor staan !!!! Ondanks dat ze hun ware zijn tegengekomen voor een tijdje, maar het blijft toch bij het oude, lonely. Jan en Piet komen langs eten een flinke portie bruine bonen met zoutvlees na het eten zijn ze met de noorderzon vertrokken. Het is een feit.


  Maak melding

 5. Surinaamse vrouwen nemen er al genoegen mee dat al hun kinderen 1 vader hebben.

  Maar veel Surinaamse vrouwen hebben op hun 23ste al 3 kinderen van verschillende vaders en dat verhoogt hun marktwaarde niet bepaald, Welke man gaat de kinderen van andere mannen opvoeden die zelf niet thuisgeven?

  In Nederland zie je bijna nooit een volledig gezin met vader moeder en kinderen.

  Of het is gezin met gemengde samenstelling dus vader of moeder is blank.

  Silvana Simons had toch gelijk: zwarte mensen zijn een slechte investering.


  Maak melding

 6. @hmolenaar2016,

  Slechte investering?

  Je praat als een slavenhouder. Maar zeker als een zéér dom persoon.

  Maar ja, voor jouw soort zijn zwarten lui en dom.

  Wel opvallend dat men het zo noemt sinds de afschaffing van de slavernij.

  Intelligentie is in ieder geval niet uw sterkste kant.


  Maak melding

 7. In Frans Guyana nemen zij 6 a 7 kinderen , enkel om de kinderbijslag!! Papa no de fu feni!!! Spoorloos!!! en geen kind weet wie de pa is en ma kan ook niet vertellen!!!


  Maak melding

 8. Het is een lang verhaal van over de Surinaamse creool, man vrouw en één oudergezin.

  Helaas wordt dit patroon van leven wordt ook door andere jonge surinaamse etniciteiten overgenomen.

  Wat dit patroon van de Surinaamse creoolse cultuur betreft is niet zo nieuw of apart. Ook in het Caribisch gebied komt dit voor bij de afstammelingen van slaven.

  In het rijke westen heeft wetenschappelijk onderzoek ook uitgewezen dat in gezinnen/een gezin je vader, moeder en kinderen hebt en dat deze kids meer op de postbode, overbuurman, buurman, kerstman, sinterklaas of pieterbaas lijken. In het huis van de overbuurman lijken de kids weer op het huis van de overbuurman of de buurvrouw. Niet alleen de buurman gaan vreemd, maar ook de buurvrouw zet de bloemetjes flink buiten.

  woo is me

  Shame and Scandel in the family
  Down in Trinidad, there was a family
  With much confusion as you will see
  A mama and a papa and a boy who was grown
  He wanted to marry and have wife of his own
  He found a girl, she suited him nice
  He went to his father to ask his advice
  His father said, “son, I have to say no
  The girl is your sister, but your mama don’t know”

  He went to his Mama and cover his head

  he told his Mama what his Papa has said.
  His Mama she laughed
  and said “Go man go

  your Daddy ain’t your Daddy
  but your Daddy don’t know.”

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Het wordt weer een spannende story over de wakka-dagoe’s en de wakka- oema’s .Zelfs hier in Holland zetten de wakka-dagoe’s hun traditie’ ( kringloop zaad ) voort.

  Deze dames zijn hier een voorbeeld van, dus dames , niet zeuren achteraf dat je kindje alleen moet groot brengen.


  Maak melding

 10. Ik vind dat er generaliseerd wordt.Er zijn meer dan genoeg Afro Surinamers die hun verantwoordelijkheid kennen. Mijn ouders zijn nooit gescheiden. Ik ken genoeg koppels die bij elkaar gebleven zijn totdat de heer ze geroepen heeft.


  Maak melding

 11. Mensen die de ‘perfecte’ partner zoeken, zullen hem/haar niet vinden omdat hij/zij niet bestaat.
  Daarom zie je ook bij creolen (ook bij anderen) dat ze obiamangs, loekoemangs enz. opzoeken om een man vast te kunnen houden. Zodat hij niet kijkt naar andere vrouwen. Gebeurt echt heel veel.


  Maak melding

 12. Doe niet alsof surinamers alleendstaand in het woordenboek gezet hebben.jullie kijken zeker niet naar gesloten deur hé.hvl procent wit is op papier gescheiden?hvl gemengde gezinnen zijn gescheiden?

  please Favor me!!!
  Blijf geloven tak na sranangman wang sab’ wakka.
  Er is wel 1feit…velen van ze verzorgen hun kinderen niet.z zeggen gwn dat kinderbijslag het wel doen.bigup ding wang di é denki tamara


  Maak melding

 13. Grappig…wrm heb je niet direct geschreven dat vrijwel elke bevolkingsgroep het doet? Hindoestanen zijn master in wat j benoemt.no mik dong koor ju.amerikanen denken zelfs dat het heel normaal is.zoek maar op youtube.heb je weer wat geleerd.


  Maak melding

 14. Er is uitgerekend dat tegen 2050 de helft van de mensen in Nederland alleenstaande zal zijn. Maar reken maar erop dat het maken van kinderen echt niet zal ophouden daardoor.


  Maak melding

 15. Veel Surinaamse moeders zijn single. de manen komen ook niet zo positief uit.
  nederlandse kinderen krijgen een verkeerde beeld van surinaamse mensen. javanen hindostanen chinezen en ander inwoners uit suriname krijgen regelmatig de vraag of ze ook surinamers zijn. de kinderen krijgen een vertekend beeld dat in suriname alleen creolen wonen Journaliste Lennah Koster. wonen de vrouwen van die andere culturen ook als singel moeder.


  Maak melding

 16. Franky R
  @hmolenaar2016,

  Slechte investering?

  Je praat als een slavenhouder. Maar zeker als een zéér dom persoon.

  Maar ja, voor jouw soort zijn zwarten lui en dom.

  Wel opvallend dat men het zo noemt sinds de afschaffing van de slavernij.

  Intelligentie is in ieder geval niet uw sterkste kant.
  ====

  Beste : Ik citeerde Sylvana Simons…

  Don’t shoot te messenger,


  Maak melding

 17. Laten we eerst leren om niet te oordelen over een ander.Ik denk niet dat jullie in een ieders keuken kunnen kijken wat er allemaal gebeurt.Ik ga nu voor me zelf praten ik heb 2 kids en ikheb geen relatie met de moeders maar zorg van uit mijn huis OSO dat mijn kids de juiste zorg krijgen.Ik zeg altijd je kan ook een goede vader zijn van afstand.Ik ken ook genoeg BLAKKA MANS die heel goed voor hun kids zorgen.Dus niet steeds lullen over BLAKKA MANS en mn Sranamans.


  Maak melding

 18. Het ideale gezin bestaat niet, het beste is te dealen met de situatie waarin iemand zich bevind en het beste van te maken ingeval van single zijn…

  De beste resultaten wordt bereikt wanneer man en vrouw
  samen in harmonie kinderen grootbrengen.

  Tegenwoordig wordt er te gemakkelijk gescheiden.
  Zo is de maatschappij , het is niet te veranderen.


  Maak melding

 19. De meeste Surinaamse zwarte mannen zijn ego trippers. Kinderen verwekken bij vooral zwarte vrouwen en daarna letterlijk weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Al weten zij dat ze vooral in financieel opzicht niet in staat zullen zijn om als “verwekkers in spe” hun kroost kunnen onderhouden. Met lichte dwang zetten zij de zwarte vrouw onder druk om zwanger te raken anders kan de relatie geen voortgang hebben want ze moeten “papa” worden. En de zwarte man is ook niet gauw bereid stiefkinderen te verzorgen omdat het niet hun bloedeigen kinderen zijn. Maar if ju lobie a okru ju moe lobie a sirie tu. Neem een voorbeeld hoe het ook kan zijn als een de doorsnee blanke man een vrouw neemt met kinderen uit een andere relatie. Hij voedt dit kind op ondanks dat dit kind niet zijn bloedeigen is. Hij doet het wel omdat hij van die vrouw houdt. Maar de zwarte man schaamt zich hiervoor omdat Matties ze gaan uitlachen of hun familie op en aanmerkingen daarover zal maken. Zwarte mannen hebben de potentie om vrouwen zwanger te maken maar geen ballen om hun kinderen te verzorgen of als een echte vader voor ze te zijn. Ik hoor ze vaker pochen tussen vrienden onderling hoeveel kids ze hebben. Maar vraag hen of ze die kinderen onderhouden. Dat is de vraag. En het zijn deze zelfde mannen die neerkijken en de spot drijven met mannen die ongewild kinderloos zijn. Alsof dat een misdaad of schande is.
  Voor alle duidelijkheid. De goede zwarte mannen cq vaders niet na gesproken hoor. Maar deze vindt je met een aangestoken kaars.


  Maak melding

 20. Vooral niet als enkel het verhaal van maar 1 kant word belicht. Sorry maar dan zijn leugens wel heel makkelijk als waarheid omgetoverd …..walgelijk

  Gr een boze teleurgestelde vader


  Maak melding

 21. Vooral niet als enkel het verhaal van maar 1 kant word belicht. Sorry maar dan zijn leugens wel heel makkelijk als waarheid omgetoverd …..walgelijk

  Gr een boze teleurgestelde vader


  Maak melding

 22. Behoorlijk generaliserend programma.
  Ten eerste; 1) Wíe of wát is de ‘perfecte man’ ? Echt een domme stelling.De perfecte man bestaat niet, noch de perfecte vrouw.
  2) ‘Veel Surinaamse moeders zijn single..’ .. Wie of wat wordt bedoeld met ‘de Surinaamse moeder’? Zie alleen maar Creoolse vrouwen. Vandaar dat dat domme misverstand in stand wordt gehouden dat met Surinamers alleen maar Creolen worden bedoeld. Echt, mensen in Nederl. weten het nog steeds niet. Niet is gezegd dat deze specifieke bevolkingsgroep vanwege en vanuit de slaventijd is begonnen met een achterstandspositie. Wordt dit ook meegenomen in het programma? (heb het in niet over het manco in het Nederl. onderwijssysteem van het verdonkeremanen, manipuleren en ontkennen
  vanuit de geschiedenislessen/boeken)
  3) Wordt de zijde vd vaders ook belicht? En kom niet met; “die waren niet te vinden”. Geloof er nix van; te makkelijk..
  4) Die vrouwen worden terug mee genomen. Zou ook wel voor dat snoepreisje mee werken en al dan niet een smeuiig verhaal leveren.
  5) Niet de Surinaamse creoolse man/vrouw heeft het begrip ‘alleenstaand’ uitgevonden. Hoeveel alleenstaande moeders heeft Uncle prins Bernhard achtergelaten? En pas bij z’n overlijden, wss uit angst vd dood, deze kinderen erkend? Laten we daar maar ff beginnen dan met dat eeuwige Ollandse vingertje wijzen.


  Maak melding

 23. Al deze mensen die voor mij hebben gereageerd hebben de uitzending nog niet eens gezien?…maar hebben al zoveel te vertellen. Ik snap het niet.
  Ik wil alleen maar zeggen:bedankt heeeerlijke familie voor jullie openheid..eerlijkheid en warmte. One love voor my sranang people!


  Maak melding

 24. Teleurgesteld in het programma, alle vooroordelen die men heeft over de Surinaamse creoolse vrouw worden versterkt.
  Alsof ze in Nederland al niet genoeg vooroordelen over ons hebben.
  Ten eerste de intro al ” veel Surinaamse vrouwen hebben moeite om een goede partner te vinden en zijn daarom alleenstaand”. Ze vallen vaak op foute mannen’.
  “Speak for yourself, of ten minste de dames in deze desbetreffende serie en a.u.b. niet voor alle Surinaamse vrouwen.
  Ik ben Surinaams en val absoluut niet op foute mannen,
  never have and never will.
  Als ik luister naar de mening van een aantal van die dames in die serie, denk ik wat voor voorbeeld zijn jullie voor jonge Surinaamse vrouwen en meiden?
  “Het is normaal dat Surinaamse mannen meerdere vrouwen en kinderen hebben, dat hoort erbij”. Dus dat wil zeggen het is een vrijbrief om dit negatieve patroon in stand te houden door zowel man als vrouw.
  Het geeft niet hoor jonge meiden, doe maar!
  Ook de opmerkingen over het aangaan van relaties met getrouwde mannen. Er wordt in de uitzending gedaan of Surinaamse vrouwen dit doodnormaal vinden. Misschien de vrouwen in de uitzending, maar de Surinaamse vrouwen die ik ken pikken dat niet. Nu ben ik benieuwd of er ook een serie gemaakt gaat worden over de hoogopgeleide Surinaamse vrouwen die ik ken en waartoe ik zelf behoor.
  Vrouwen die gewoon keihard aan de weg timmeren, carriere maken en gewoon getrouwd zijn of in normale relaties zitten.
  Zou ook een keer leuk zijn!


  Maak melding

 25. Ik ben het helemaal eens met voorgaande reacties, dat dit programma alle vooroordelen over Surinaamse (creoolse!)mannen en vrouwen bevestigt, zo zielig! Ongenuanceerd en generaliserend is de serie. Ik ben het ook eens met anom: maak een programma over verschillende (hoog) opgeleide Surinaamse vrouwen die aan de weg timmeren, dan krijg je een heel ander beeld en zoek ook Surinaamse vaders (niet alleen creolen) die geen relatie meer hebben met de moeder, maar wél voor hun kinderen zorgen! Die zijn er ook wel! En nog dit: niet alle Surinaamse mannen gaan vreemd, er zijn genoeg die trouw zijn aan hun vrouw. Maar ik snap dat de producent kiest voor generaliserende, stigmatiserende opnames, because ‘shit’ sells! Als je moeder met vijf verschillende mannen een kind heeft gekregen, dan snap ik dat je niet beter weet en dezelfde weg kiest, want je kiest voor een relatie en een kind: het ‘overkomt’ je niet. Leer zowel je zoon als je dochter om verantwoordelijkheid te nemen in een relatie. Dit geldt voor zowel de moeders als de vaders. Opvoeden doe je met z’n tweeën!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.