Tentoonstelling ‘De betekenis van 25 november 1975’

7

Op 19 november opent Imagine IC de nieuwe tentoostelling over de onafhankelijkheid van Suriname getiteld: ‘De betekenis van 25 november 1975’. Op deze dag werd 40 jaar geleden de Surinaamse grondwet vastgesteld, waarna het land op 25 november onafhankelijk werd.

Tweede-Kamerlid Tanja Jadnanansing kan zich de dag nog herinneren als die van gisteren. Dat geldt ook voor alle andere vertellers/verzamelaars in deze tentoonstelling bij de 40ste verjaardag van de Republiek Suriname. Samen met Tanja openen zij een kleine maar fijne expositie vol herinneringen, aandenkens en emoties.

Voor ‘De betekenis van 25 november 1975’ kwamen meer dan dertig oudere en jongere mensen bijeen bij Imagine IC en het Tropenmuseum. Hier bespraken zij wat de onafhankelijkheid van Suriname – toen én nu – voor hen betekent. Hun verhalen, foto’s en memorabilia vormen een gelegenheidsverzameling, die de collecties van Imagine IC en het Tropenmuseum aanvult.

Op 19 november is er zo een dubbele première. U krijgt u niet alleen de nieuwe verzameling te zien. Voor het eerst worden ook objecten uit de collectie van Tropenmuseum in Amsterdam Zuidoost gepresenteerd!

Het adres van Imagine IC is Frankemaheerd 2, 1102 AN Amsterdam – op loopafstand van station Bijlmer Arena. Tentoonstelling 40ste verjaardag van de Republiek Suriname is te bereiken via de Openbare Bibliotheek Bijlmer-centrum waar Imagine IC mee samenwoont. De OBA is open op maandag en van woensdag t/m zaterdag.
Toegang is gratis.

Bekijk ook:


7 REACTIES

  1. Zege no beng de. Soso misdaad en moorden hebben de onafhankelijk het land en volk na veertig jaren gebracht. Een moordenaar als president, een bankrover als politicus en vele andere soorten van misdadigers, het gros denkt en doet paars. na soso ka e go kong moro.


    Maak melding

  2. Aan de vooravond van het veertig jarig bestaan van de republiek Suriname vraag ik me af hoe ik me moet voelen. Ik was 14 toen Suriname onafhankelijk werd. 18 toen de militairen hun rotte plannetjes uithaalden. Ik geloofde dat Suriname ten opzichte van Nederland net zo succesvol zou zijn Als Amerika ten opzichte van Engeland. De deceptie van een tiental eeuwen. Hoe moet ik geloven dat het ooit goed komt in Suriname of moet ik geloven dat wat nu is goed is? Ik kan niet geloven en ook niet aannemen dat wij tevreden moeten zijn met het land dat wij nu hebben. Wat ik direct ook moet geloven dat de kans groter is dat met deze bruine bonen bevolking Suriname toegaat naar armoede en burgeroorlog dan naar vooruitgang in eerlijkheid. Jammer, Suriname. Heel jammer.


    Maak melding

  3. Helaas ,ja helaas het begin van alle ellende;ik was zooo blij die dag als bijna achttienntiger jongedame ! Het regende bij bakken ! Wat een vreugde die dag ! De hele dag en nacht gefeest met een ieder ! Je werd nat dan weer droog ! !Dansend in de palmentuin waterkant door de straten !!! En nu ??? Nu !!! Doffe Ellende ! Paarse Smog beneveld vele Surinamers ! Hun zicht is belemmerd ! Wanneer ooh wanneer klaart dit op ??? Nog 5 ????? Werkelijk ?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.