‘Maatregel Centrale Bank van Suriname ineffectief’

24

PARAMARIBO, 3 feb – Het heeft er niet veel van dat de laatste maatregel van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, veel soelaas zal bieden. Dit zegt Waddy Sowma, voorzitter van economenvereniging Ves. De wisselkoersen gedragen zich abnormaal.

De officiële koers wordt steeds meer losgelaten op de vrije markt. Ook zijn vooral dollars moeilijk te koop. De bank wil loketten openen waar burgers tot driehonderd dollar of euro kunnen kopen. Maar of dit de koersen tot rust zal brengen? “Het gaat erom dat er structurele maatregelen genomen worden. Dit zijn kortetermijnmaatregelen, die weinig soelaas bieden. Als het al helpt de situatie te verbeteren, is het van korte duur”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd.

Meer dan wat ook zijn maatregelen nodig die duurzamer inwerken. En effectiever. De regering zou vooral meer op de centjes moeten letten. En ook pijnlijker maatregelen mogen niet geschuwd worden. De economie zit vol Surinaams geld en de dollarinkomsten nemen al maar af. “Ik zie meer heil in bezuinigen, inkomsten vergroten en een evaluatie doorvoeren”, aldus Sowma. Of het laatste ook echt zal komen, zo kort voor de verkiezingen, valt te betwijfelen.


24 REACTIES

 1. Window dressing meer is het niet.
  Als je dollars nodig hebt dan heb je aan $ 300 dollar niets. Zelfs voor een tickt naar Curacao een een paar dagen verblijf moet je dan 3 keer langs het loket van de Centrale Bank.

  Je gaat echt niet voor het wisselen van $ 300 het zogenaamde window/loket bij de Centrale Bank zoeken. Dan is het goed koper op straat of bij de Chinees op de hoek de echte straat koers te betalen.

  Veel regeringen hebben zich tegen de werkelijkheid verzet. Ze hebben echter altijd moeten capituleren.
  Wees blij dat Suriname een mini economie is, anders was door speculatie van hedge fondsen de koers allang richt de 1.000 gegaan voor een USdollar.


  Maak melding

 2. Dit nieuws verbaast mij zo niets, deze regering was net een paar maanden aanhet ‘regeren’ en toen trok de bank al ad bel om het rustiger aan te doen en nu 4 jaar is het advies NOG steeds ”rustig aan doen met de centjes” nou dat is tot dovemans oren….. ik hou me hart vast, want hoe ga ik straks mijn boodschappen doen en alle buikies vullen als de koers naar 1000 gaat voor een dollar ??? HOE DANG…

  DDB heeft het land altijd verarmd achter gelaten , de regeringen die het puin ruimde steeds krijg vandaag de dag stank voor dank met een extra naschop….. ONTERECHT.

  STEM V7 VOOR EEN VEEL BETER LEVEN !


  Maak melding

 3. De wisselkoersen gedragen zich abnormaal omdat deze regering abnormaal heeft zitten uitgeven aan hun vriendjes en wat ze niet hebben kunnen uitgeven hebben ze gepikt uit de staatskas.


  Maak melding

 4. We zitten hier echt op een zeepbel. In het monopoly geld SRD worden steeds meer schulden gemaakt bij afnemers van de overheid.Handelaren zien dat ook en beginnen USD en EURO vast te houden waardoor het tekort alleen maar groter wordt.
  Er worden gewoon teveel populaire projecten uitgevoerd aan niet productieve delen van het land, ten laste van het productieve deel van het land. Dat gaat uiteindelijk mis omdat daar waar het geld vandaan moet komen niet de plaats is waar het uiteindelijk besteed wordt, en een kapitaalvlucht ontstaat.

  Zag een advertentie van een cambio om mensen uit te nodigen nu te komen wisselen vanwege het dalen van de koersen van zowel euro als USD. Dat is echt de top de grote geld verzamelaars van het land willen nog ff van bezorgde burgers de laatste valuta innen om hun eigen positie nog beter te krijgen.

  Wat opvalt is dat de weekbalans van de centrale bank al sinds december 24 niet meer is bijgewerkt op internet. Niemand weet wat de financiële situatie is van het land.


  Maak melding

 5. De kosten die gemoeid zijn met het wisselen van een schamele 300 US dollars en de tijd om naar de centrale bank te gaan en in de rij aan het loket loont niet de moeite. Dan maar liever bij de zwarte handel wisselen.
  Wat moet je nou et 300 dollar op vakantie?
  Een overnachting inclusief voeding en drank en transport kost je circa 80 dollar dus kun je 3 dagen op vakantie en dan terug komen.
  Een ticket kost j al mer dan 300 dollar.
  Ik zou denken at de centrale bank de mensen stimuleert om samen met de president de jungle in te gaan voor een gemoedsrust vakantie.


  Maak melding

 6. Centrale Bank heeft al enige tijd de zaken niet meer in de hand !
  Door roekeloos uitgavenbeleid en leningziekte beleid van de
  NDP-regering, voor nonsens-uitgaven komt Sranan in financieel moers !

  “De poort naar Europa”, de ambassade in Parijs is een schitterend voorbeeld van WANBELEID ! Sranan heeft in Frankrijk niets te zoeken ! Vele miljoenen ontvangen de
  staat en Surinaamse inwoners van familie en vrienden uit Nederland !

  Sranan heeft geen speld of banaan geexproteerd via Frankrijk !

  Ambassade kost het Volk miljoenen, terwijl er honger heerst in
  vele gezinnen !

  Ook onze Ambassadeur in TURKEIJE presteert NIETS !
  Waarom deze miljoenen elke maand uitgeven ?

  Opmerkelijk is dat de NDP-elite totaal afwezig is wanneer het gaat om drastische bezuinigingen van de staatsuitgaven. Het interesseert hen geen ene moer !

  Sranan zal net als de broeders in Venezuela, beiden met
  hun communistische gratis-staat-filosofie, FAILLIET gaan !


  Maak melding

 7. Huh mensen ik wens van harte dat Su niet failliet zal gaan , maar met deze regering NOG een 5 jaar steven wij wel hier KEIHARD op af..

  STEM V7 VOOR EEN BETER LEVEN…


  Maak melding

 8. En Mw. Simons verklaart schaamteloos op de TV dat Suriname het voorbeeld van Gorgie moet overnemen om corruptiie en wanbeleid te bestrijden. Begin toch deze maatregelen binnen je eigen regering door te voeren!


  Maak melding

 9. Komt er van als je buitenlanders als bank direkteur zet.Een ieder die de revolutie heeft beleefd,zou het beter doen dan Schroefdraad.Al die trucjes die hij nu toepast,hebben we in de revo ook gehad.
  Door de revo zijn de meeste Suri’s kleine economen geworden en zouden het beter doen dan deze direkteur.Hij heeft het waarschijnlijk slechter gedaan dan Goedschalk..


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar, komt vast door de blanken, of door de nederlanders, of door de yanks. Ze willen Suriname weer kolonialiseren en een inval plegen. Valt mij overigens op dat bij dergelijke nieuwsberichten de paarse paupers in geen velden of wegen te bekennen zijn.


  Maak melding

 11. Suriname is op 26 mei 2015 op Ebay te koop voor 3 flessen soft asl men zo doorgaat.
  De kapitalisten krijgen het op een presenteerblaadje aan geboden.


  Maak melding

 12. De boot van Jos Steemanshipping is zojuist vertrokken uit Rotterdam. Mocht je nog een paar struiken voor de raam hebben staan begin deze alvast te snoeien want voor dat je het weet rijdt de koerier je huis voorbij.


  Maak melding

 13. Het financieel beleid in ons land is chaotisch.Waarom moet de CBvS zelf direct ingrijpen? Is er geen vertrouwen meer in de cambio’s? Het volk heeft genoeg van alle leugen en bedrog: Brahim beweert dat dat AZP geen geld heeft om de tarieven van de orthopeden aan te passen,maar hoe kan het AZP zo’n megasalaris aan Brahim betalen? Brahim kijk toch eerst naar jezelf.


  Maak melding

 14. Ik snap het niet dat we nu pas wakker worden….

  Mensen, In Suriname wordt al behoorlijke tijd geld bijgedrukt, achterlijke wezens lopen op te scheppen dat Bouterse het goed doet zonder NL steun????? O ja hoe goed dan?

  Al die biljetten zijn bijgedrukt omdat er anders NIETS was overgebleven van jullie SRD.

  De Oom van Bouterse Hoefraad staat op de eerste plaats onzin te verkondigen dat goed zou gaan….maar het gaat niet goed!

  Vraag is:

  Hoelang wil Suriname biljetten blijven bijdrukken om de waarde van haar munt te redden???

  Mensen, meer is er niet aan de hand.Het bijdrukken van geld wordt alleen gedaan als alle andere mogelijkheden verkeken zijn om de economische groei correct, JA CORRECT, te bevorderen.

  Ik blijf erbij dat het uiteindelijke resultaat diep in de min gaat zijn. Wat velen niet weten, Suriname is eigenlijk bankroet!

  Dit krijg je als een ieder uit kring Bouterse meent zijn/haar eigen zakken te vullen.

  Kiezers: VAN HARTE gefeliciteerd met de domste keuze wat jullie ooit gemaakt hebben!

  Bedankt voor het lezen!

  Ten overvloede:
  Zij die linglong mail hebben gestuurd omdat ik geen blad voor de mond neem…….Ik ben niet bang voor dreigementen en intimidaties met als doel dat mij het zwijgen wordt opgelegd!

  Nogmaals: fuck de hele NDP MEGASTROND bende!


  Maak melding

 15. men zegt dat het slecht gaat maar ik zie nog geen schaarste en lege winkelrekken . ik zie geen lege straten omdat de auto-bezitter geen brandstof kan kopen . ik zie nog geen honger-doden op straat liggen .

  dan hoedang ?


  Maak melding

 16. @Rocky
  Dat komt omdat de deviezen voorraad opgemaakt wordt voor consumptie.
  Pas als de deviezen op zijn kan er niets meer geïmporteerd worden en raken de schapen leeg, zijn er geen reserve delen voor de auto’s etc. Dan krijg je Venezuelaanse toestanden met lege schappen en geen medicijnen op de Intencive Care.

  Het begin is er met het gegeven dat iedereen die echte dollars heeft die vast gaat houden omdat die waarde vast zijn.
  De volgende stap is dat zij die zelf importeren en dollars nodig hebben en ze niet formeel kunnen kopen ze tegen elke prijs gaan kopen en hun prijzen in SRD gaan verhogen (inflatie).
  Als dat te lang doorgaat worden de koersen op de straat en bij de Chinees onbeheersbaar en gaat men speculeren op een devaluatie.
  Aangezien de CBvS nu al 2 jaar intervenieert om de koers te beschermen wordt duidelijk dat interveniëren niet werkt. Suriname voert te veel in en te weinig uit en produceert zelf te weinig.

  Nu Staatsolie ook nog eens maanden extra moet importeren en maanden door moet werken voor het oplossen van KINDERZIEKTEN, maanden inkomsten derft en wel kosten heeft en haar reserves heeft moeten inleveren ontstaan er steeds grotere gaten in de begroting.

  Voeg daar nog eens aan toe dat de hout en goudconcessie houders aanzienlijk lagere concessie geworden zijn dan vorig jaar en dit jaar begroot en u zult zien dat het kaartenhuis op instorten staat.
  Wat u op straat ziet is het dansen op een vulkaan.


  Maak melding

 17. Heel treurig om de zogenaamde Front economisten van waterkant aan het werk te zien met hun reacties. Wat mij betreft zijn super RANDDEBIELEN die je geen aandacht moet schenken!


  Maak melding

 18. Maar dat is toch geen nieuws?

  Welke NDP regering (of het nou officieel zo was of niet) heeft de economie NIET ten gronde gericht. Zodra DiDiBri of één van zijn (ex)partijgenoten aan de macht is, gebeurt dit.

  Dit volk heeft echter het geheugen van een pinda.


  Maak melding

 19. Henk Goedschalk was Governor-President van de Centrale Bank ten tijde van Veldmaarschalk Bouta, deze man heeft letterlijk de hele Goudvoorraad weggenomen. In Suriname was er sprake van HYPER-INFLATIE {1 Nederlandse Florijn was 1200 Surinaamse gulden} ene Winston Wirth was de Rechterhand van deze TopSchurk.

  Deze econoom was te gast bij Bakana Tori op Sky. Deze Winston weigerde toe te geven dat deze regering een slecht economisch beleid gevoerd heeft.

  DDB was genootzaak deze BANDIET DE LAAN UIT TE STUREN MET Medeneming van alle Goudstaven en Bankbiljetten.

  Ik vermoed dat een deel van de BUIT terecht is gekomen op DDB`s Bankrekening.


  Maak melding

 20. Zelfs hun moeders en vaders verkopen ze aan paars als het moet. Tot inzicht zullen deze paarse ratten nooit komen.
  Wie zijn nu de respectloze randdebielen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.