Reuze zonne-energieproject in Suriname

19

Goudmaatschappij Rosebeld Gold Mines/Iamgold heeft dinsdag een reuze zonne-energieproject officieel in gebruik genomen. Het project is gebaseerd op 16.800 zonnepanelen op een park van 8 hectare en kan dagelijks 5 megawat (MW) aan elektriciteit leveren. De solar farm, Suriname’s eerste grootschalige zonne-energieproject, moet in staat zijn de goudmaatschappij te helpen met een plan om op jaarbasis US$1.5 miljoen aan energiekosten te besparen. Rosebeld Gold Mines/Iamgold heeft een dagelijks 30 MW nodig, zesmaal de output van het project.

zonne3


19 REACTIES

 1. Het is een goed begin. Groene energie voor minimaal 30 jaar lang kan 1 zonnepaneel leveren, wel duur maar als het massaal geproduceerd gaat worden kan het nog goedkoper worden…

  Een tweede stuwmeer op een plek waar het volk en natuur zo min mogelijk last van heeft, zou ook niet slecht zijn. Er is land en water genoeg en goedkoper dan zonnepanelen…

  Alle beetjes helpen zodat je bedrijven en volk niet zonder stroom hoeven te zitten en misschien komt er zelfs inderdaad een tijd dat je stroom kan verkopen aan je buurlanden. Dit noem ik beleid met een toekomst visie…

  En weer is het een buitenlandse bedrijf die een megastroom project bouwt, wanneer komt Suriname met zo een project evt… China want zij kunnen ook stuwmeren bouwen…


  Maak melding

 2. Geloof me, weggooit geld en tijd. Dit is weer zoiets van doe maar we zullen waar het eindigt. Bovendien is dit in mijn ogen weer zo een politieke stunt voor de verkiezingen.


  Maak melding

 3. Het is een goed begin en een goed plan dat op de lange termijn veel kosten zal besparen voor zowel de Surinaamse burger als de Surinaamse overheid. Heel goed.


  Maak melding

 4. Brokonpondodam met krachtcentrale ligt ook in Suriname, maar zie wie de eigenaar van is en zie wie eraan verdient.

  Super reuze zonne energieprojekt ook in Brokopondo gebouwd dat (ook) dient om (groene) energie voor elektriciteit op te wekken en zie wie de eigenaar van is en waar wie het is aangelegd, waarom? wie gaat eraan verdienen/ wie heeft/hebben ernergie nodig?, Wie gaat energieverkopen aan wie?

  Surinamers moeten eens hun eigen, groter dan Super Reuze (zonne energie)projekten op gaan zetten en niet wat multinationals voor voor zichzelf opzetten en nog aan gaan verdienen ook net als Suralco.

  Als Suriname in Wanica en in de randstad van Groot-Paramaribo zulke zonne-energieprojekten opzet, dan is er altijd elektriciteit in Suriname.. Suriname/rs hebben de kennis nu voldoende, nu nog het geld hiervoor vrij maken om enkele van deze projekten ook op te zetten. Zie hoe snel Iamgold het heeft verwezenlijkt. Wat zou de reden(en) zijn dat Suriname dat ook niet kunnen?, Welke onderneming heeft het voor Iamgold opgezet? Blijft Suriname maar kijken en dromen, knopen draaien of volgen ze dit voorbeeld zo snel mogelijk op.

  Rovers, Criminelen, geteisem, tuchthuisboeven, moordenaar, enz, enz, die miljoenen srd in hun eigen zakken diep weg stoppen, oa het ex- minister van OW, die nog meer verdient als adviseur.

  Wie houdt, wie voor de gek?

  Kijk naar Staatsolie, vertrouwen op eigen kunnen,
  Zie Fernandes Company,
  Zie SAB, Parbobier, Zie Srananbirie, enz, enz, enz,

  Het Surinaamse volk moet bij zich zelf te raden gaan en voor een andere beleid kiezen. Er moeten daarom op 25 mei 2015 spijkers met koppen keihard geslagen worden.

  Time 4Chan(ge)!


  Maak melding

 5. En weer heeft Suriname zich de kaas van het brood laten eten door een buitenlandsbedrijf, en straks maar weer klagen wat die buitenlanders (Holland, Amerika , China etc.) in Suriname te zoeken hebben, ” we kunnen het zelf toch zo goed allemaal”, los van het feit dat het een goede ontwikkeling is.


  Maak melding

 6. Is er dan genoeg energie voor de bevolking van Brokopondo?

  Super reuze zonne energieprojekt ook in Brokopondo gebouwd dat (ook) dient om (groene) energie voor elektriciteit op te wekken en zie wie de eigenaar van is en waar wie het is aangelegd, waarom? wie gaat eraan verdienen/ wie heeft/hebben ernergie nodig?, Wie gaat energieverkopen aan wie?Brokonpondodam met krachtcentrale ligt ook in Suriname, maar zie wie de eigenaar van is en zie wie eraan verdient.

  Surinamers moeten eens hun eigen, groter dan Super Reuze (zonne energie)projekten op gaan zetten en niet wat multinationals voor voor zichzelf opzetten en nog aan gaan verdienen ook net als Suralco.

  Het opzetten van een bedrijf die zonnepanelen verkoop. Dat zou een oplossing voor energie tekort in Suriname. Windmolens in de districten zoals Commewijne dicht bij zee.


  Maak melding

 7. ondanks alle deskundigheid bij de regering van ons land,,zijn het toch de buitenlanders met name de wit-man die het land delegeren..,,hoe het moet..

  dus wij suris zijn/blijven een soort slaven tot in lengte van jaren..

  eigen initiatief bij de suri bestaat niet..,zal ook niet zijn na jaren,wij blijven onder betaalde loon arbeiders..

  onze goed opgeleide burgers staan er bij en kijken ernaar,geen job voor hun..


  Maak melding

 8. Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat Sur voor de energievoorziening moest zorgen. Of heeft Rosebeld dit project opgezet maar Suriname moet met het geld over de brug komen? En waar komt de rest aan energie ( 25 MW) vandaan?? maw er zouden nog 5 van dit soort projecten moeten komen om die mijn te laten draaien. Dat is zijn dus 48 hectaren regenwoud en dan nog de mijn zelf. Ik hoop dan toch echt dat Suriname er flink aan gaat verdienen, maar dat geloof ik niet echt. Jammer


  Maak melding

 9. Volgens mij is dit hele project gefinancierd door Rosebeld Gold Mines/IamGold.
  Er wordt wel gesuggereerd alsof dit een Surinaams project is – ook op Nederlandse internetsites – maar, dat is volgens mij niet zo.
  Ik zie ook alleen maar blanke mannen op de foto staan en dat zegt al genoeg.
  Misschien, dat Suriname kan mee profiteren van de extra energie, die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, maar daar is volgens mij ook alles mee gezegd.
  We kennen maar al te goed het verhaal van Alcoa, die voor een mega-bedrag stroom uit het Brokopondomeer levert.
  Beter is het als de Surinaamse regering zonne-energie zelf als een heel waardevolle stroombron oppakt, maar dat is waarschijnlijk hopen tegen beter weten in.
  Deze regering stelt helaas andere prioriteiten, terwijl de huidige stroomvoorziening in Suriname zo’n kwetsbaar punt is.


  Maak melding

 10. @Rudinho,

  Wat er nu opgewekt wordt, is niet eens genoeg voor die mijn. Dus de bevolking heeft er niets aan. Ik ben allen bang dat Sur. dit moet betalen. Je kent het wel, eerst investeren en dan mee delen in de winst.
  En ik denk zelf dat de bevolking hun keuze al heeft gemaakt wie als winnaar uit de bus komt bij de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 11. in sommige zonnige landen zie je dat
  vele huizen voorzien zijn van zonne-
  panelen . zelfs in Nederland waar er
  weinig zon is ,zie je de laatste tijd vele huizen met panelen .

  kan dat niet in Su ? of is men bang dat die panelen gestolen gaan worden ?


  Maak melding

 12. De economie van Suriname heeft te lijden van de daling van grondstoffenprijzen van vooral goud op de internationale markt. Hierdoor zijn de staatsfinanciën in 2013 verslechterd. De afname van de exportopbrengsten heeft ook gevolgen voor de betalingsbalans. Ondanks de tijdelijke uitdagingen waar het land voor staat, zijn de economische fundamenten robuust. Suriname is een van de snelst groeiende landen in de regio. De economische groei blijft op een aanvaardbaar niveau. Er wordt een groei van 4 tot 5 procent verwacht. In de bouw-, olie- en mijnbouwsector vinden er grote investeringen plaats.

  Dit blijkt uit de Article IV publicatie van de Executive Board van het Internationale Monetair Fonds (IMF) en een persbericht van Centrale Bank van Suriname (CBvS) die zojuist zijn vrijgegeven. Het IMF-team is in juni naar Suriname geweest en heeft in oktober, later dan normaal, de economie beoordeeld. Hierdoor zijn de recente ontwikkelingen en beleidsacties ook meegenomen in de publicatie. Het IMF is tevreden over de inspanningen van de Surinaamse autoriteiten om economische problemen aan te pakken. Het IMF verwelkomt de beheersing van de staatsuitgaven en de belastinginningsinspanningen van de regering.

  Een positieve ontwikkeling is dat door de productie van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie, de import van olie voor groot deel zal worden vervangen. De lopende rekening van de betalingsbalans zal naar schatting met 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) toenemen vanaf 2015. Met de investeringen in de goudmijn in oost-Suriname, het Merian Goudproject, van ongeveer 20 procent van het BBP, zal de goudexport in 2017 toenemen met ongeveer 8 procent.

  Het monetaire beleid van CBvS is in lijn met de ontwikkelingen in de economie. De Executive Board van het IMF concludeert dat de autoriteiten toegewijd zijn aan de waarborging van de externe stabiliteit van de economie en als het nodig zal blijken het beleid verder zullen aanscherpen. De CBvS roept alle betrokkenen op om hun bijdrage te leveren aan het behoud van de stabiliteit van de economie. Dit blijkt uit een persbericht dat is uitgegeven door de bank. Het ministerie van Financiën wordt aangemoedigd onverkort door te gaan met het terugdringen van het begrotingstekort.

  Nu de haters


  Maak melding

 13. Suriname zou moeten profiteren van Apen-energie. Apen zijn rusteloos en constant in beweging. Indien je hun beweging kunt omzetten in energie, dan heb je dus behoorlijk wat energie per aap. Aangezien het in Suriname stikt van de apen (ook geschoolde apen), stikt het in potentie van de energie. De apen alleen nog vangen en in de draaimolen stoppen.


  Maak melding

 14. Ik wilde een posting plaatsen toen dit uit de luidspreker kwam:

  Meethe ras se bhari shri raadha raani laage, mahaaraani laage, man khaaro khaaro yanmnaa ji ko paani laage.

  Qui est Radha Rani? Elle est l’énergie divine. Dus toeval dat dit lied tijdens dit onderwerp kwam?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.