donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurWie maakt de lekkerste Surinaamse Pom?

Wie maakt de lekkerste Surinaamse Pom?

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de Keti Koti maand organiseert lokale omroep Double7FM op zondag 22 juni 2014 in samenwerking met Vereniging Ons Suriname, Stichting Eer en Herstel, en Café Mansro voor de derde keer de Keti Koti Pom-wedstrijd. Een deskundige jury zal bepalen welke deelnemer de lekkerste Pom maakt! Een ieder is vanaf 15.00 uur van harte welkom in het gebouw van de Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19a in Amsterdam Oost. Het programma begint om 16.00 uur.

Tijdens de wedstrijd zal journalist/schrijfster Usha Marhé een presentatie over pom en de Surinaamse keuken verzorgen. Usha houdt van koken en bewust lekker eten, mede daarom is ze met een eigen catering gestart die zich specialiseert in authentieke bara en chutney. U kunt alvast een kijkje nemen op haar website: www.barababe.com.

Pom is een populair ovengerecht waarmee de Afro-Surinamers de Surinaamse keuken hebben verrijkt. Deze ovenschotel is ontstaan in de periode van de slavernij. Evenals Roti en Bami geniet Pom grote populariteit onder alle Surinaamse bevolkingsgroepen en heeft Pom ook een vaste plek in het Surinaamse menu. In de loop der tijden hebben alle bevolkingsgroepen invloed gehad op de smaak van dit ovengerecht. Een feest is vaak pas compleet als je Pom eet.

De Surinaamse Pom verdient vanwege de smaak en structuur een plek op het menu van topkoks. Met de organisatie van dit jaarlijks terugkerende culinair evenement proberen de organisatoren meer bekendheid te geven aan topgerechten uit de Surinaamse keuken.

Wie maakt de lekkerste pom? Kom proeven… Kom het meemaken!

De Keti Koti Pomwedstrijd
Datum: zondag 22 juni 2014 ,
Tijd: 16.00 – 19.00 uur
Inloop is vanaf 15.00 uur
Locatie: Vereniging Ons Suriname
Toegang: 5 euro
Adres: Zeeburgerdijk 19a, 1093 SK Amsterdam Oost
Bereikbaar met bus 22 (vanaf Centraal Station), tram 14 en 10.
Parkeren is op zondag gratis!

opening
Fernandes Express
BODO Party

10 REACTIES
 1. En maar afvragen waarom obesitas een groeiend probleem is onder de Surinamers. Velen hebben een obsessieve drang naar eten, als het maar veel, scherp, vet en zout is.


  Maak melding
 2. En laat ik nu altijd geloofd hebben dat Pom een van origine joods gerecht is, en als je naar de foto van de winnares van vorig jaar kijkt, zit er toch wel iets van waarheid in de laatste posting van Koos de Jong over obesitas, maar de meeste verslaafden zitten ook in de ontkenningsfase geef je iets toe dan moet je er ook iets in veranderen, en dat is vervelend en moeilijk in de Surinaamse eetcultuur, voor de rest eet smakelijk maar vooral met verstand


  Maak melding
 3. Weetje wat lekker is? Wrap van roti met pom met een beetje madam jeanette peper en zuurgoed. Lekkerbekken en doorspelen met een djogo parbo.


  Maak melding
 4. Ik stem op Paulus de Boskabouter, want hij maakt volgens eigen zeggen de lekkerste pom en ik geloof hem.
  Wie spreekt nu een boskabouter tegen ?


  Maak melding
 5. Koos,

  Je slaat de spijker op zijn kop en dat is waarschijnlijk tegen het zere been van veel (dikke) Surinamers getrapt, vandaar die minnnen
  Vooral veel eten is in Suriname erg belangrijk is mijn ervaring.
  Gevolg: veel obesitas, veel hoge bloeddruk en veel suikerziekte, hoewel dat laatste ook erfelijk is bepaald en veel Michelin mannetjes en vrouwtjes op straat.
  Het is geen gezicht !
  Overigens is pom helemaal geen Afro-Surinaams gerecht, maar dat is hiervoor al een paar keer aangehaald.


  Maak melding
 6. @Rudinho, dank je wel broeder. Binnen ons gezin hebben wij onze eetpatroon drastisch aangepast. Veel groente, fruit, vis en af en toe een stukje vlees. Dit laatste in de weekend. Ook met koolhydraten (rijst/pasta) gaan wij voorzichtig mee om. Kinderen proberen wij zo normaal mogelijk te laten eten, dit ivm groei. Resultaat, aardig wat kilo’s kwijt en fitter dan ooit. Gezond eten hoeft niet duur te zijn. De markt is mijn beste vriend.

  De lekkerste Surinaamse Pom maken kan toch ook op een gezonde manier ? Als je nu daar een wedstrijd voor uitschrijft. Meteen een eye opener voor vele Surinamers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES