Suriname niet klaar voor dubbele nationaliteit

52

PARAMARIBO, 8 okt – Suriname is nog lang niet klaar voor het toestaan van een dubbele nationaliteit. Volgens parlementariër Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) is het geen eenvoudige kost. Hij spreekt zelfs van een ‘politiek gevoelige’ zaak. Dat dergelijke issues gevoelig liggen, blijkt ook uit de discussie rond het wetsvoorstel PSA.

Het voorstel Personen van Surinaamse Afkomst moet de wettelijke status regelen van Surinamers in de diaspora. Daar wordt nu over gediscussieerd in zowel Suriname als Nederland. Zeker in Suriname is er nog behoorlijk wat weerstand, vooral vanuit politieke hoek. “Er mag geen situatie ontstaan, waarbij als het ware ook buitenlanders kunnen stemmen (in Suriname, red.). Die situatie moeten we niet hebben, tenzij je Surinamer bent en alleen de Surinaamse nationaliteit hebt”, zegt Kensenhuis tegenover de Ware Tijd.

In het wetsvoorstel wordt niet gerept over dubbele nationaliteit. Kensenhuis wil wel een speciale voorziening voor sporters. Als buitenlanders voor Suriname willen uitkomen, moet dit kunnen. “Het hoeft geen toekennen van de dubbele nationaliteit te zijn, maar gewoon een clausule opnemen. Ons sportgebeuren kan op die manier verder ontwikkeld worden.” Het wetsvoorstel wordt mogelijk nog dit jaar behandeld in het parlement.

Bekijk ook:

52 REACTIES

 1. Wat moet je nou met een Surinaams paspoort als je een Nederlands of ander westers paspoort hebt?
  Als je vanuit Suriname ergens heen wilt reizen heb je allerlei papieren en visa nodig.Zodra je ergens aankomt met een Surinaams paspoort word je binnenste buiten gekeerd voor je verder kunt.Zelfs een diplomatiek paspoort is waardeloos.Ook nog eens de stemrecht ontnemen?
  Welk normaal denkend mens zou zijn stem willen uitbrengen in Suriname?Op wie zou je dan moeten stemmen?


  Maak melding

 2. Weer zo’n kortzichtige parlementarier uit het district. Alsof alleen de sport in Suriname belangrijk is. Het zou ook goed zijn voor andere maatschappelijke terreinen uitzonderingen te maken. De wetenschap zou ook goede impulsen kunnen gebruiken, maar ook het openbaar bestuur, de weg- en waterbouw. Zo zou ik verder kunnen gaan. Dus geachte lid Kensenhuis kom even uit Para


  Maak melding

 3. Deze partij(NPS) heeft altijd naar zijn eigen belangen gedacht.nog nooit hebben ze aan de mensen in sur of buiten sur gedacht npsers denken altijd aan zijn eigen zak ,aron,pengel ,venetiaan ,het is begonnen in 1975 ze wouden op hun eigen benen staan (nps) ze hebben het land naar de klote geholpen.en nu deze meneer kensen huijs een stokje steekt voor diaspora.hou je suri paspoort maar idioot,wij willen nieg stemmem .tang boeng


  Maak melding

 4. het is inderdaad beter de chinezen snel zo ver te krijgen dat zij op je stemmen, dan kun je gewoon verder roven. en niemand die zich druk maakt om ontwikkeling. de surinaamse overheid is een van de ergste dingen die suriname overkomt.

  sommige mensen studeren hier in nederland heel hard, om een steentje te kunnen bijdragen in hun geboorteland. maar dat kan niet gewaardeerd worden. dat begrijp ik, de overheid is niet bezig met ontwikkeling van het land, maar met ontwikkeling van hun eigen zak.


  Maak melding

 5. Neen Suriname is niet klaar voor veranderingen veroorzaakt door het stemgedrag van de Diaspora, mensen die een verkiezing dusdanig naar hun hand zullen zetten dat NDP, NPS, PL, VHP en wie dan ook nooit meer aan de macht komen. Dat is waarom men nooit zal kiezen voor dubbele nationaliteit. En als men het durft om de profs wel dubbele nationaliteit toe te staan, dan komen er rechtszaken die de staat Suriname grandioos zal verliezen. Dus niemand zal dit aandurven, want las’ den’ brede is nooit iets wat politici zullen doen.


  Maak melding

 6. het gaat niet om die vervloekte nationaliteit,

  maar om de mensen die het land een dienst willen bewijzen,

  mensen met hart en ziel die opkomen voor hun vaderland..

  met die national. kun je niet verder komen,maar wel voor het land en volk..


  Maak melding

 7. Dit is weer zo een babylonische uitspraak van de partij, die de toescheidings overeenkomst heeft getekend met Nederland.

  Is hetzelfde als je een kontrakt teken met de bank en de kleine letterjes nie leest.

  waarom en waarvoor is men zo huiverig om na pakweg 38 jaar de toesheidings overeenkomst uit te voeren ???????????


  Maak melding

 8. De politiek in Suriname is bang voor de Surinaamse Nederlanders. Ze kunnen niet tegen onze positieve kritiek.

  Ze weten dat we tegen onrecht en corruptie zullen strijden. Je kan zien dat zelfs de oppositie bang is van ons terwijl ze niet eens aan de macht zijn.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 9. De NPS en VHP zijn altijd tegen een dubbele nationaliteit geweest, dat is zeer duidelijk gebleken uit het beleid dat men altijd heeft gevoerd toen ze aan het bewind waren, er was ook kortweg geen enkel nationaal beleid jegens de diaspora, dus niks nieuws aan de horizon!

  De uitspraak van parlementariër Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) dat het een politiek gevoelige zaak is en dat dergelijke issues gevoelig liggen, is gewoonweg een bevestiging van dat beleid.

  Het is ook logisch vanuit de positie van NPS en VHP dat men zo een beleid voerde, men wilde immers eeuwig durend aan het bewind blijven!
  Met stemmen van landgenoten die woonachtig waren in den vreemde zou immers hun stevige positie in het zadel wankel worden.


  Maak melding

 10. Sporters gaan voor een andere land sporten, als de organisatie en Faciliteiten beter zijn dan in eigen land. Suriname heeft dus nog een lange weg te gaan wat dat betreft.


  Maak melding

 11. Akkoord, anders zou NL alle SuNed met dubbele paspoorten gratis naar SU sturen om speciaal voor NF te stemmen om daarna op een sluwe manier aan de Regeer macht te komen en tegelijkertijd de NDP met wortel en tak uit te roeien.
  Het is ook een sluwe politieke dekking van NL waarom ze zoveel Surinamers Nederlanders hebben gemaakt.
  Let op !!!!!!
  Pas wanneer alle SuNed ten minste 75% of meer Bouta mannen worden zal dan dubbele nationaliteit ingevoerd worden.


  Maak melding

 12. Jaja!Kensenhuis wil wel een speciale voorziening voor sporters!
  MOOIE GRAP LIJKENPIKKER!
  Wij eisen de speciale voorziening niet alleen voor onze kinderen,maar ook voor ons (de ouders)!


  Maak melding

 13. De enige redding voor het FRONT is om zo snel mogelijk na een eventuele stembus overwinning het dubbele paspoort aan de Surinamers in Nederland toe te kennen.
  En tegelijkertijd Patrick Kensenhuis opdonderen!


  Maak melding

 14. Nee mijnheer Kensenhuis, jij ziet het helemaal verkeert.
  Dit is nou het grote probleem van Suriname. Door hun bekrompenheid durven ze helemaal niks. Ze zien alles wat beweegt als een vijand. Verder denken dan hun neus lang zijn kunnen de Surinamers niet.

  Als je even buiten de grenzen gaat om te leren om jezelf te ontwikkelen zou dat zeker een bijdrage kunnen zijn om het land tot ontwikkeling te brengen, maar helaas hebben de Surinamers tot mijn spijt weinig inzicht in deze materie.

  In andere landen en werelddelen staan ze juist te springen om hun eigen mensen die in het buitenland zichzelf ontwikkelen graag terug komen om hun bijdrage te leveren en het land te helpen bouwen.

  Maar in Suriname is dit juist anders, ze zien hun eigen mensen als een grote bedreiging waarvan dit de vooruitgang van het land belemmert en tegenhoudt.
  Je zou toch juist trots zijn op je eigen mensen die in het buitenland het hebben gered en een goeie prestatie hebben geleverd.
  Maar jaloezie, afgunst en bekrompenheid is een belemmering voor de totale ontwikkeling van Suriname.
  Surinamers zijn vast gebonden aan hun verleden en die moet je afbreken om jezelf te bevrijden van die gebondenheden.

  Hetzij op sociaal economische, sportieve, creatieve, cultureel maatschappelijke of welke hoedanigheid dan ook niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van land en volk.

  Het is triest om dit te mogen constateren, maar echter is hier weinig aan te doen.
  Zo gaan alle zegeningen voor het land en volk verloren door gebrek aan kennis.


  Maak melding

 15. Wat het stemrecht betreft heeft politiek suriname gelijk.
  Het aantal buiten Suriname wonenden is ten opzichte van het aantal ingezeten Surinamers verhoudingsgewijs veel te groot. Indien er wel stemrecht verleend wordt dan zou het zomaar kunnen dat de mensen die in het buitenland wonen een regering van hun keuze zouden kunnen laten installeren om het land te regeren. Dit moeten we met zijn allen niet willen.
  Het is gebruikelijk dat in het buitenland wonende personen kunnen stemmen tijdens verkiezingen in de diverse landen van herkomst maar in geen enkel geval is de verhouding zo scheef als in het Surinaams geval.

  Men doet er beter aan een tussenweg te volgen waarbij wij wel in principe de Sur. nationaliteit verkrijgen echter zonder stemrecht.
  Wie wil stemmen moet maar de volwaardige Surinaamse Nationaliteit aanvragen en accepteren met alle bijbehorende gevolgen.


  Maak melding

 16. Dat moeten ze ook helemaal niet willen.
  Het is gewoon een heel vreemd verschijnsel dat mensen paspoorten kunnen hebben van verschillende landen.

  Bij verkiezingen geeft het, zoals ook hierboven blijkt, aanleiding voor problemen en de voordelen die het voor de eigenaar heeft, geven een lelijke rechtsongelijkheid.

  Het verschijnsel moet wereldwijd juist uitgebannen worden.


  Maak melding

 17. Voor Marokkanen en Turken die weer in hun land gaan wonen is het geen probleem om een dubbele nationaliteit te hebben.

  Voor suriname wel.
  Kan het zijn dat die ketting uit de slavernij nog psychisch vast zit aan de benen van sommige parlementariers?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 18. Waar gaat het eigenlijk over ??? Heeft Suriname een regering nodig die het land kan regeren of zijn het de ongeletterden die geen enig benul hebben van besturen aan de macht komen???
  Natuurlijk moet het een democratisch gekozen Parlement en regering aan de macht komen, maar is het niet zo dat je capabele mensen nodig hebt die het landsbelang kunnen dienen en geen eigenbelang.

  De massa is altijd dom en bekrompen als je dit redelijkerwijs bekijkt. Maar hoofdzaak is dat er mensen moeten zijn die het kunnen doen. Anders maak je alleen maar brokken tenzij Surinamers alleen maar brokkenpiloot nodig hebben.

  Kennis is het allerbelangrijkste middel om te kunnen regeren en niets anders.
  Zonder kennis van zaken mag je het vergeten, dan loop je gewoon achter de feiten aan.

  AUB lieve landgenoten.


  Maak melding

 19. Wie echt wat voor Suriname wil betekenen heeft geen TO, PSA nodig om dat te doen. Surinamers in binnen- en buitenland zijn gewoon onvoldoende ondernemend en staan liever aan de kantlijn te schelden, terwijl andere buitenlanders hier komen ondernemen.


  Maak melding

 20. @Boem

  luister pannekoek we zeiken en schelden niet voor niets. we hebben in het buitenland gezien dat het anders/beter kan. en wanneer we dat aan jullie imbecielen proberen uit te leggen dan zijn wij redi musu’s en betweters. wel daarom zijn jullie nu opgescheept met een massa moordenaar/coke dealer/big spender als leider. die aan het eind van de dag geen ene moer om jullie geeft. anders zou hij zijn werk beter verichten. dus blijf lekker door lullen terwijl het land omzeep word geholpen.


  Maak melding

 21. Dus naast vreemdelingenwet, toelatingwet, vestiging en verblijswet is nog nodig wet op dubbele nationaliteit.

  inderdaad front lult een hele hoop met name NPS, PNR en die andere radicalen.

  Wat de diaspora nodig heeft is een goede wetsproduct met betrekking tot investeringen. Als ik €€€ en US$ investeer wil ik ook dezelfde munteenheid terug.

  Het kan niet zo zijn dat de buitenlandse investeerder zorg moet dragen voor corruptie en verspilling van door hun gerealiseerde omzetten.

  NPS mist totaal iedere visie(geen datrafishie). Zoals opgemerkt in 1975 het land ridderlijk geleid naar de afgrond. Het had toen anders gekund. Een partij die niet luistert moet ver gehouden worden om nog beleid te maken voor land en volk.

  Stem NDP-VHP-Marrons.
  Weg met die pitjil.


  Maak melding

 22. Ik ben het helemaal eens met Djamoe en Maria,ze zijn bang voor de goedgeschoolde en bekwame Surinamers uit het buitenland. zo kunnen ze hun bananenpolitiek voortzetten zonder daarbij te denken aan het belang van het Surinaamse volk en lekker doorgaan met vriendjespolitiek en zakkenvullerij. jammer jammer jammer


  Maak melding

 23. Die profiteurs,die graag dubbele nationaliteit willen:Nederland staat klaar om ze dubbel te contoleren.Surinamers staan erom bekend dat ze graag van 2 walletjes willen eten.


  Maak melding

 24. Die Kensenhuis is gewoon bang voor de toekomstige partij PVSN (Partij Van Surinaamse Nederlanders). Want zodra de surineds over een dubbele paspoort beschikken, dus ook stemrecht krijgen, dan nemen de surineds inderdaad het land over. Maar is dat een probleem?
  1: De financien liggen in NL (volgens R. Makka 5 miljard)
  2: De knowhow ligt in NL
  3: De arbeids ethos ligt in NL
  4: Beste surined medici zijn in NL
  5: Beste surined advocaten & notarissen zijn in NL
  6: Minste corruptieve surineds zijn in NL
  7: Beste surined ondernemers zijn in NL

  Dus, mensen, het land zou binnen 10 jaar (2 regeer termijnen) de rijkste en welvarendste land van het westelijk half-rond zijn.
  wie is er nog op tegen? (behalve Kensenhuis??)


  Maak melding

 25. @Boem
  Maar men bevoordeelt de buitenlanders boven hun eigen mensen.
  SCHANDALIG!!!!
  Wat wil je dan????
  Heb je wel gezien hoe snel Chinezen worden geholpen aan hun paspoorten,rijbewijzen,nationaliteit en vergunningen?
  Zie je andere werknemers (dan Chinezen) bij de Chinese bouwprojecten??
  Zelfs op de JAP hebben ze bij aankomst voorrang boven iedereen!
  Hoe dan?


  Maak melding

 26. De paarsen adoreren de keuze van hun baas die chinezen en afrikanen de voorrang biedt boven surineds, die ze afgunstig benijden om hun paspoort en euro’s. geen wonder dat veel jonge vrouwen het gemund hebben op Surineds, de zgn. paspoortdiggers. Jong of oude kerel, maakt niets uit, vooral deng jampanesie sma.


  Maak melding

 27. De grootste schenders van de toeschedingsovereenkomst zijn de Front sapakara’s. Front heeft nooit werk van gemaakt een PSA op te stellen laatstaan suri’s over zee een dubbele nationaliteit gunnen. Nu proberen zij weer te destabiliseren. Mi Baas B taki: Democratische inspraak voor alle landgenoten over zee.
  Mi Baas B zeg: UITVOEREN BIJ WET.


  Maak melding

 28. 99% van de Surinamers in Nederland zouden graag terug willen naar Suriname en voor altijd.
  Maar het probleem is geld.
  Als Nederland van ons af wil dan moeten ze ons 3 miljoen geven voor elk gezin en dat had rasta een keertje gezegd tegen Kok.


  Maak melding

 29. Joh geloof me zolang suriname zal blijven bestaan zal deze siuatie zich voordoen. De nederkandse surinamers zullen nooit kiezen voor een surinaamse paspoort. Als hef geld opnis in du kkmen se met hangende pootjes terug , gswoon omdat je geen bestaan kan opbouwen in su.
  Deze heer moet terug waar hij vandaag gekomen is want hij cireert een uifzichtloze situatie.


  Maak melding

 30. Deze pannekoeken zullen het nooit snappen,wij willen geen stemrecht,we willen het land helpen opbouwen met kennis wat we in europa opdoen ,ze zijn gewoon bang voor hun banen ,want we komen met bagage uit europa tang boeng


  Maak melding

 31. Gell in de ruimte van tegenstanders. Getypeerd en behorend tot een lafhartig en klootjes volk die geen eenheid of solidariteit kent maar slechts blinde haat en neid.

  Wie kortzichtig is en denkt,kent zichzelf maar ook een ander niet.Ga tot de mier gij luiaard, zie zijn werken en wordt wijs.


  Maak melding

 32. hahahahahhaah Steven droom maar lekker verder ,jullie denken dat jullie de beste zijn ,niets is minder waar.Ga informeren bij de schuldsanering ,ja de beste Surneds zitten in de schuldsanering hihihi.Wat je daar allemaal opnoemt is maar een handjevol,niet genoeg om Suriname naar de wereld top te brengen.Wat een layer ben je,ach ja men moet kunnen fantaseren he.


  Maak melding

 33. bedankt meneer kensenhuis …
  ik was even vergeten waarom ik ddb niet eens zo slecht vond.
  nadat de vhp ,front en consorten suriname jarenlang anaal misbruikt hebben zitten ze weer waar ze horen …in de oppositie.
  vandaar uit kunnen ze met hun debiele ideeen en uitspraken geen kwaad meer verrichten.


  Maak melding

 34. op wie zou je moeten stemmen in su?
  bijna geen enkele suriened zou zijn tijd verliezen met het stemmen op een polatieke partij.
  in ned stemmen ze ook al niet dus zullen ze dat in su zeer zeker ook niet gaan doen.
  kritiek leveren is toch veel leuker ,vooral als je zelf niet gestemd hebt.


  Maak melding

 35. Mensen, mensen,
  Welke Nederlandse Surinamer zit nou op een dubbele nationaliteit ( Sur-Ned ) te wachten en wat heb je als eerlijke en hardwerkende in Nederland te zoeken in Suriname, een van de meest corrupte landen van Zuid-Amerika. Velen in Nederland maken zich echter zorgen over de toekomst van de jongeren in Suriname. Zij groeien op in broeinest van criminelen, drugsbazen en hersenloze politici.
  Het is jammer dat wij in Nederland moeten toekijken hoe maffialeiders als Desi Bouterse, Brunswijk, Somohardjo en al de demonen om hen heen, inspelen op de gevoelens van jongeren. Deze kijken op naar deze figuren en volgen hun voorbeeld. Suriname is een paradijs geworden van criminelen. Een van de grootste ezels in het land, Ronny Brunsijk wil president worden en Somo aast ook naar die post. Deze analfabeten hebben geen affiniteit met studie, onderwijs en ontwikkeling. Surinamers, denk toch even na. Bouterse is president, dank zij de stemmen van mensen die het licht nog niet hebben gezien. Het mooie prachtige land van voor 1975 is verkwanselt door deze dwazen. Zolang zij aan de macht blijven, zal het land verder afgaan van de beschaafde wereld.


  Maak melding

 36. @singel

  welke meerwaarde heeft het surinaamse paspoort? op zich moet het niet zoveel hoeven uitmaken. je zou wel onder ogen moeten zien, dat sommige surinamers, die in nederland hebben kunnen studeren, en kunnen werken een zodanige baggage meenemen om in een braak land als suriname wonderen te kunnen verrichten. reden waarom surinamers in suriname deze wonderen niet verrichten is misschien omdat zij hun land niet met een frisse blik kunnen bekijken. ga eens naar het buitenland, zie wat mensen daar doen, en wat werkt en wat wij in ons land zelf kunnen doen. veel surinamers denken, ik zeg niet allemaal, ik zeg veel, waaronder deze kensenhuis, denken dat anderen onder hun duiven zullen schieten. wat niet rechtmatig is, want je ziet dat iets werkt, dan wil je het laten werken ook. het is zo, dat suriname niet het wiel hoeft uit te vinden. (zelf ook niet het buskruit), je kunt wel het wiel laten draaien. na bijna 40 jaar moet het wel kunnen lukken. maak gebruik van de buitenlandse binnenlanders en denk niet alleen aan vandaag maar ook aan toekomst.

  sjezus, ik heb ontzettend veel woorden gebruikt. dat is niets voor mij.


  Maak melding

 37. Al het goeds en positief ligt in Ned. Madame Simons, de schaamteloze, de grote promotor en initiator van de Amnestie Wet komt naar Ned. voor haar charme- en bedeloffensief.

  En als jullie iets niet begrijpen wat ingewikkeld is, dan moet je denken dat geld op de achtergrond speelt.
  Money talks.

  De schaamteloze, degene die zoveel vuil spoot richting Ned. die komt voor de grote bedeltocht.


  Maak melding

 38. als je zoveel onzin als kenznmuis uitkraamt dan heb je echt geen leven.
  ben benieuwd of hij zn lage freubel heeft afgemaakt.
  in ieder geval heeft hij zn veterdiploma gehaald.


  Maak melding

 39. Everyone wants to go to heaven, no one wants to die. Sommigen willen safe spelen door en het kool en de geit te sparen. Naar dit mooie land moet jij ongeconditioneerd willen komen. Blijf anders toch mooi waar je bent.


  Maak melding

 40. @Ran-D je reactie onderschrijft precies wat ik in mijn eerdere postings heb gezegd: je staat aan de kantlijn te schelden, maar ondernemen ho maar (;


  Maak melding

 41. @Paraman
  Toch is je toon erg gematigd in de laatste maanden.
  Wanneer kom je nu echt tot inkeer?
  Want,wat ben je in de laatste tijd te schande gemaakt door het beleid van jouw idool en zijn zoon!


  Maak melding

 42. @MEDUSA of chinezen nu wel of niet corrupt zijn, laat onverlet dat Surinamers (met welk paspoort of woonplaats dan ook) niet bepaald ondernemend zijn, maar graag wachten totdat een overheid hun bedje spreidt met allerlei (wettelijke) voorzieningen en subsidies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.