zaterdag, mei 4, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurSuriname helpt Guyanese WIC-documenten restaureren

Suriname helpt Guyanese WIC-documenten restaureren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 feb – Suriname gaat buurland Guyana helpen bij het restaureren van documenten uit de periode van Nederlandse overheersing. Volgens de Unesco gaat het om documenten van de West Indische Compagnie, WIC, die onder meer betrokken was bij slavenhandel. De documenten worden gerekend tot het ‘wereldgeheugen’ en verkeren in slechte fysieke staat. Het Nationaal Archief Suriname stelt expertise beschikbaar.

Het materiaal dat is aangetast door het klimaat en ongedierte, krijgt een speciale behandeling. Via het Rescue project for Dutch archives in Guyana moet verdere schade ook worden beperkt. De Unesco vindt de documenten des te belangrijker daar over de gezamenlijke geschiedenis van het toenmalige Brits Guyana en Nederland weinig bekend is. Op 2 juni 1621 verkreeg de WIC een handvest voor een handelsmonopolie in West-Indië, dat nu het Caribisch gebied heet.

De WIC mocht ook vrijelijk opereren in Noord-en Zuid-Amerika en in West-Afrika. Guyana beschikt over nogal wat documenten over de Nederlandse koloniale overheersing. Er moet in de Guyanese archieven zo’n tien tot vijftien meter aan documenten liggen van vanaf de achttiende eeuw. De onderwerpen variëren van commerciële (slaven)handel tot oorlogvoering, diplomatie en plantageculturen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
  1. Sra,

    leg eens uit wat jij de afgelopen 30 jaar voor Suriname hebt gedaan naast op de bank te hebben gelegen om je Nederlandse uitkering te ontvangen.


    Maak melding
  2. Forummers, Odi odi.

    Woensdag 6 februari 2013 om 11:18 uur, door sra
    De waarheid komt langzaam maar zeker naar voren.
    Redimusus,opgelet dit word een zware klap voor jullie.
    ……………………………………………….
    En daar heb je mijn Switi Lobi Gudu (sra-JUDESKA) weer.

    Uit te stukken van de Guyanese W.I.C. zal blijken, dat de voorouders van (sra) afkomstig waren uit Soedan of Mali.
    Ze werden door de Ghanese krijgers gevangen genomen en via de Ghanese Koningen door verkocht als slaven en verscheept naar Suriname en Guyana.
    Dus straks komt de WAARHEID over (sra-JUDESKA) eindelijk boven water.


    Maak melding
  3. Suriname geeft hiermee het bewist gebied, oa tigri aan Guyana.

    Suriname moet zolang het gebied in het zuidwesten van Suriname niet als Surinaams grondgebied internationaal bekend is, dit soort grapjes maar achter wegen halen.


    Maak melding
  4. Suriname geeft hiermee het bewist gebied, oa tigri aan Guyana.

    Suriname moet zolang het gebied in het zuidwesten van Suriname als Surinaams grondgebied internationaal bekend is, dit soort grapjes maar achter wegen hale


    Maak melding
  5. Suriname geeft hiermee het bewist gebied, oa tigri aan Guyana.

    Suriname moet zolang het gebied in het zuidwesten van Suriname als Surinaams grondgebied internationaal bekend is, dit soort grapjes maar achter wegen laten.


    Maak melding
  6. Fer.e

    Ik weet waar mijn voorouders vandaan komen,wat zij zijn geweest,hoe zij waren,hoe zij zijn geweest en ook hoe hun koninkrijk is geweest.

    Boeler Fer.e”,weet jij dat ook.


    Maak melding
  7. Henky de mollenaar

    Te zielig voor woorden die domme vragen van jou ,en omdat jij geen bewijslast kan vinden”word jij persoonlijk.
    Waarom ben jij in mijn leven geïnteresseerd,”mijn leven gaat jou niks aan.


    Maak melding
  8. Het grote archief ligt gewoon in Nederland en is het grootste archief wat ooit door een multinational is gemaakt.
    Daarom weten we ook zoveel over de geschiedenis van de slavernij.

    Elke keer aals we daaruit putten raken Surinamers van streek.
    Ze schrijven liever hun eigen leugens op.

    En sprookjes.

    Prof Piet Emmer kan daar over meepraten.
    Toen hij uit die archieven publiceerden moest hij worden beschermd.
    Zo idiooot als men is werd hij bedreigd.

    Maar Bouta zou toch nieuwe geschiedenisboeken schrijven.
    Voor zo,n wetenschapper is Wha Ha ha.


    Maak melding
  9. Oh,dan laten wij hopen dat Guyana ,Suriname en de surinamers een tegendienst zal bewijzen. Hopenlijk gaat Guyana Suriname helpen om de dossiers van 25 feb 1980 ,het dossier van 8 dec 1982,telefooncoup ,slachting te Moiwana,Bouta amnestie helpen opmaken en sorteren!
    En hopenlijk zal het Guyana zijn die de nieuwe geschiedenis boeken gaat drukken met de meest recente geschiedenis van Suriname vanaf 25 feb 1980 tot heden,en waarin de vriend van Ramotar een bloedige rol heeft gespeeld. O,ja misschien dat Guyana het dossier dan ook vrij geeft je weet welke toch ;DOSSIER BOUTA and his partner in crime..ROGER Khan!


    Maak melding
  10. HENK MOLENAAR: Ik weet het antwoord op de vraag wat onze SRA, het verdriet van de Bijlmermeer de afgelopen 30 jaar voor Suriname gedaan heeft:Het antwoord is:NIETS, NOPPES NADA…….


    Maak melding
  11. @sra
    1.Vind je dit een zware klap?
    Ik ben bang dat je al een hele tijd het contact met de realitiet aan het verliezen bent.
    ELKE SURINAMER IS BLIJ MET DEZE STAP!
    HET GAAT OM SURINAME EN NIET OM BOUTERSE!SNAP JE DAT NOG STEEDS NIET??

    2.Wanneer ga je op audiëntie bij de president?
    Dat had je toch op dit forum al aangekondigd?
    Of ben je inmiddels al vertrokken?
    Hoe was dat gesprek? 😀 😀

    3.Je had in een van je vorige reacties ons laten weten,dat zodra de Surinaamse SOCIALE ZAKEN de regeling van hun sociale voorzieningen op orde had,jij de 1ste zou zijn die zich zou melden.
    WANNEER KRAS JE OP om die SOCIALE voorzieningen te gaan helpen misbruiken?

    TAKKIE IS JE VOOR GEWEEST en als we hem mogen geloven,ligt hij elke dag bij een temperatuur vaqn 42 graden (zoals hij zelf zegt 42 graden)in zijn hangmat met zijn laptop op zijn buik.


    Maak melding
  12. domme medusa.

    als jij het neuws inhoudelijk leest en begrijpt ,gaat het over documenten van west indische compagnie die betrokken was bij slaven handel,”en dat bedoel ik met de waarheid komt langzaam maar zeker naar voren en dat het een zware klap gaat zijn.

    medusa het zou beter zijn geweest als jij het aan mij gevraagd had.
    als jij wil weten als ik al in su of ergens anders woon,laat ik als een raadsel voor jou,.hint.,er zijn genoeg mensen die met computer kunnen omgaan dan jij zou denken.


    Maak melding
  13. @ Bonidiro

    Volgens mij kom je uit een ei want die zogenoemde kennis heeft Nederland aan Suriname gegeven. En tot op de dag van vandaag deelt Nederland haar kennis op dit gebied met Suriname.

    Suriname ging net zoals buurland Guyana ronduit slecht om met haar historisch archief. Wie weet hoeveel historisch materiaal wel niet is vernietigd door klimatologische omstandigheden en weggevaagd was toen het eigenlijke DNA tot op de bodem weg fikte als gepofte aardappelen.


    Maak melding
  14. Woensdag 6 februari 2013 om 16:51 uur, door NATIONALIS

    Zo is het.
    Met Nederlands geld en kennis is het Archief van Suriname op poten gezet.
    Gelukkig is wel alles eerst gedigitaliseerd want in de fik gaat het vroeg of laat toch wel.

    Want nu kan je niet meer liegen en de waarheid is hard.


    Maak melding
  15. Het archief van de West-Indische Compagnie (WIC) is op de werelderfgoedlijst voor documenten geplaatst. De UNESCO voegt het toe aan Memory of the World, een lijst van waardevolle archieven en bibliotheken. De WIC (1621-1791) is vooral bekend geworden door de slavenhandel.

    Het is niet voor het eerst dat archief dat berust bij het Nationaal Archief in Den Haag aan de lijst van Memory of the World wordt toegevoegd. In 2003 kreeg het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) die status al. Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief zegt in een reactie ‘zeer verheugd’ te zijn met ‘de waardering van UNESCO voor het WIC-archief’. Ook feliciteert Berendse het Zeeuws Archief omdat het archief van de Middelburgsche Commercie Compagnie ook een plek op de lijst van Memory of the World heeft gekregen.

    Enige geschreven bronnen
    Het WIC-archief is van grote waarde voor onderzoek naar de Europese expansie in West-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Voor een aantal van die gebieden geldt dat er behoudens het WIC-archief geen geschreven bronnen over die periode bestaan. Dat alleen al maakt het materiaal uniek. Daarnaast is er in de papieren een schat aan informatie te vinden over de handel – waaronder die in slaven – oorlogsvoering, diplomatieke betrekkingen, het dagelijkse leven in de kolonies, enzovoorts.

    WIC
    De West-Indische Compagnie is in 1621 opgericht naar het voorbeeld van de VOC. Waar de VOC voer op de Oost, kreeg de WIC kreeg een monopolie op het westelijk halfrond, ofwel Noord- en Zuid-Amerika en West-Afrika. De WIC mocht verdragen sluiten met lokale bevolking, forten bouwen, legers inzetten en een vloot onderhouden.

    In 1674 werd de WIC gereorganiseerd nadat een bankroet dreigde voor de compagnie. Slavenhandel maakte vanaf toen ook onderdeel uit van de activiteiten van de WIC. Zo ontstond een driehoekshandel tussen producten van Europese bodem, slaven uit West-Afrika en de opbrengsten van plantages in de Amerika’s.

    Gemeenschappelijk erfgoed
    Het Nationaal Archief heeft afgelopen jaar het initiatief genomen voor de nominatie van het WIC-archief, in nauwe samenwerking met Brazilië, Ghana, Guyana, Curaçao, Suriname, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In veel van die landen liggen namelijk ook delen van het WIC-archief.

    Als onderdeel van het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoedprogramma conserveert, digitaliseert en ontsluit het Nationaal Archief het archief op internet. Op die manier worden de belangwekkende bronnen wereldwijd toegankelijk. Het Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoedprogramma wordt gefinancierd door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken.

    Noot voor de redactie
    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Birgit Broer of Tjeerd Agema van het Nationaal Archief.

    UNESCO
    West-Indische Compagnie (WIC)
    Foto’s

    Nieuwsberichten
    Persberichten
    Blog


    Maak melding
  16. sra: “dat bedoel ik met de waarheid komt langzaam maar zeker naar voren en dat het een zware klap gaat zijn”

    1) welke waarheid kom naar boven?
    2) Voor wie is dit en zware klap?

    Ik moet je feliciteren met het feit dat elke posting weer dommer is dan de vorige. Dat is best een hele prestatie.


    Maak melding
  17. @sra
    Oliedomme sra.
    Niets van de W.I.C. is geheim;we weten alles al!
    Over het W.I.C. zijn geen geheime dossiers en mochte die er wel zijn dan zou dat vooral niet in Guyana worden opgeslagen!Boerikie!
    Waar jij op loert weet iedere naast de lagere school gevolgde boerenlul!Dus die zware klap waar jij op zit te wachten zal uit dom en achterlijkheid alleen voor jou komen!


    Maak melding
  18. @Henk Molenaar
    Je zegt aan sra:”Ik moet je feliciteren met het feit dat elke posting weer dommer is dan de vorige. Dat is best een hele prestatie”.

    Ik vraag me af hoe diep hij kan zakken!
    Het absolute nulpunt is al ruimschoots overschreden!
    ONGELOFELIJK!


    Maak melding
  19. Twee vragen.
    1) Door wie zijn deze documenten geschreven, wie heeft ze eeuwen geleden op papier gezet.
    2)Waar heeft Suriname de kennis vandaan gehaald die nu willen delen?
    Misschien kan sra antwoord geven op deze vragen.


    Maak melding
  20. Het WIc archief is zeer de moeite waard.

    De bouw van de schepen en met welke schepen men voer.

    Hoeveel slaven men kocht en hoeveel geld men voor een slaaf betaalden.
    Aan wie men dat geld betaalden.

    De verzorging aan boord van de schepen staat uitvoerig beschreven in de verslagen van de scheepsartsen.

    Hoeveel bemaningsleden en slaven onderweg overleden.
    Meestal procentueel meer bemanningsleden.

    Het onderzoek wat men deed om toch maar zoveel mogelijk slaven levend over de oceaan te krijgen.

    BV de luchtverversing aan de schepen die werd toegepast in navolging van wat de Engelsen deden.

    De straffen die bemaningsleden kregen als ze slaven niet goed behandelden.
    Men wilde aan boord geen opstand.

    Tja handelswaar en niet meer.
    Men betaalden goud geld voor slaven.

    De investeerders wilden geld zien en geen zieke en onverkoopbare handel.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES