Hof van Justitie ‘bereid te communiceren’

49

PARAMARIBO, 5 sep – Het ligt niet aan de rechterlijke macht als er sprake is van gebrek aan communicatie met onder andere de regering. Volgens rechter en voorzitter van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein – Montnor, is er altijd ruimte. “Als één van de andere machten toelichting of uitleg zou willen en het Hof zou benaderen, dan is het Hof altijd bereid te communiceren”, zegt Valstein – Montnor tegenover de Ware Tijd.

President Desiré Bouterse vindt communicatie wel ontbreken. Problemen zoals het tekort aan rechters, kunnen dan ook niet worden aangepakt. “Er worden harde negatieve uitspraken gedaan in de gemeenschap over het al dan niet functioneren van de rechterlijke macht en niemand die zich verantwoordelijk voelt”, zei Bouterse tijdens de beëdiging van een rechter. Valstein – Montnor woonde de plechtigheid bij, maar voelt zich niet aangesproken.

De kritiek waar Bouterse het over heeft, komt van het parlement. Volgens mediaberichten is tijdens een besloten vergadering nogal uitgehaald naar rechters. Die zouden maar gebrekkig functioneren. Valstein – Montnor vindt het ongepast te reageren. Officieel is nooit wat uitgekomen. “Het Hof van Justitie kan onmogelijk reageren op een besloten vergadering.” Dat er geen communicatie is, kan niet kloppen. Het Hof heeft regelmatig contact met de minister van Justitie & Politie.

49 REACTIES

 1. Ik zou zeggen communiceer eerst goed met het parlement waar gekozen
  volks_vertegenwoordigers zitten.
  Bouter is domme schoft die door zij
  n volgelingen te hoog wordt ingeschat.


  Maak melding

 2. Kandé baas wang tjaar rechters kong foe Ghana nanga China nanga Venezuele, kong wroko ien sranang. Want hoe ga je anders op korte termijn het tekort aan rechters opvangen???/


  Maak melding

 3. Of BAAS wang beëdig eng srefie nanga a zoon feng lek rechter. Want er mag geen baas boven baas zijn. Het heft in eigen handen nemen en sjoemelen maar…………….


  Maak melding

 4. Mevrouw Cynthia Valstein – Montnor waaom heeft het Hof van Justitie niet eens een persvoorlichter, dit zou al heel veel helpen.

  Zoals alles in Suriname is het altijd behelpen, jullie willen en durven niet professioneel over te komen, waarom???

  Un lobi a broko parnasie sani fu Vene.


  Maak melding

 5. De President van de Rechtbank communiceert met de pres van Suriname via de media.
  Beide personen worden heel erg zwaar bewaakt met ‘slandsgelden.
  Beiden erg onbetrouwbaar.

  Mevr de president U bent niet meer geloofwaardig sinds het stopzetten van het 8 dec proces.
  Dit is de beloning.


  Maak melding

 6. De man is hoofdverdachte van moord en foltering. Zo iemand hoort zich voor de rechter te verantwoorden en toen hij de kans kreeg verschool hij zich telkenmale achter zijn acute diarree.


  Maak melding

 7. Wanneer je al op slinkse wijze besloten vergaderingen gaat houden in het parlement, en je gaat dan de rechterlijke macht bespreken, dan is het logisch dat de communicatie tussen rechterlijke macht en regerende macht te wensen over laat, maar daar kan snel verandering inkomen wanneer mevrouw valstein-Montnor moed durft te tonen door een Bouterse te vonnissen, doordat deze amnestiewet totaal geen enkele waarde heeft, en door een stelletje grondrechtenschenders doorgedrukt is om Bouterse straffeloos te maken, stelletje lafaards van die paarse bende.


  Maak melding

 8. Geen larie koek komen vertellen nu, Cynthia.
  Zowel de min van Juspol ,de pseudo president en jijzelve zijn 1 potje nat.
  Toen het zover was om de moordenaar en je vriend bouta de gruwelijke ,zijn straf te overhandigen heb je dat heel kunndig kunnen vermijden,toen moest je 1 en ander gaan toetsen.


  Maak melding

 9. Het OM heeft een persvoorlichter, waar die is weet geen mens. De Krijgsraad heeft ook een persvoorlichter, of ze daar nog werkt? Who knows? Ik denk dat zowel de pres. als mw Montnor een loopje met de waarheid nemen. Maar zolang ze niet komt vertellen wat er aan de hand is, hoe ze door de regering werd gemuilkorft of mogelijk bedreigd is ze even schuldig aan het vertrappen van de rechtsstaat, net als de president van Suriname.


  Maak melding

 10. @gmap jij wil voor doen alsof je een slimme ben maar ik moet steeds om jou lachen he bouterse loop niet van kruitberg naar ganzenhoef hoor met bootschappen wagen hoor die dome mensen hebben op hem gestemd en niet op jou ga maar op tv vertellen hoe het einde van bouta in juni in zicht is heb je niet gehoord wat die zij je hoeft niet van mij te houden.en wat ik heb gemerkt is dat het alleen maar van die demente gasten lopen hier te klagen zelfs die car kon je niet goed trekken.en je heb ook een koos de jong die naam alleen zeg,t al antiekeke opa allemaal voor suriname betekenen jullie helemaal niks waarom maken jullie je zo druk met een land waar je niks van betekenis hebben notie nada njet niets niks,,,,,,,, suriname is lekker ,,,


  Maak melding

 11. Het is Bouterse die stelselmatig de relatie met de rechterlijk macht de afgelopen jaren heeft gesaboteerd omdat hij verdachte is in het 8 decemberproces. Het schrijnend tekort aan rechters is niet het probleem van de rechterlijke macht zelf, maar wel van de minister van Justitie die ook deeluitmaakt van dit Bouterse kabinet. Dus Bouterse moet maar goed in de spiegel kijken en geen domme uitspraken doen.


  Maak melding

 12. @ghandi die naam zeg,t al weer zo een die geen ruimte meer krijgen om te genieten van die patoe kijk jij in de spiegel dan ga je meer weten oke doen hoor,,


  Maak melding

 13. aahh…. de rechterljke macht wordt nu verder ondergegraven.Ja eerst de media ( ja die lopen aardig in de pas) en nu de Rechterlijke macht nog. Dan is het rond.
  Al die naievelingen die idool in het zadel hebben geholpen en zij die zijn gaan samenwerken moeten nu goed gaan uitkijken.
  Dit wordt nu echt linke soep zoals de Nederlanders dat zeggen.
  Suriname , ik stel u een vraag.
  Durft u Idool face to face van kritiek te dienen zonder repressies uit te sluiten?


  Maak melding

 14. Een en al een kletskous!!! Hij heeft toch allang een Coup gepleegd bij de rechtelijke macht!! ter voorkoming van zijn en zijnen veroordelingen.

  De dief doet aangifte voor diefstal, welke hij zelf gepleegd heeft!! wat een omgekeerde Wereld zeg!! De zon komt tegewoordig op, vanuit de Westen in SU!!!


  Maak melding

 15. Het wordt steeds maffer met berichten etc op deze site, het hof daar is gewoon een klote bende meer niet, en ik zeg het gewoon, dat mag, en nog wat, wat en wanneer en wat mensen denken in een verbetering, of dat zaken goed daar gaan komen, ja dat kan de volgende eeuw wellicht, triest gewoon, in een land dat zoveel perspectief bood, ja, bood en nu geen ene …….meer, nooit meer.


  Maak melding

 16. In een rechtsstaat heb je de trias politica; bestaande uit:
  – de Wetgevende macht;
  – de Uitvoerende macht;
  – de Rechterlijke macht;

  Ze wel wel te onderscheiden, maar niet te scheiden.

  De president kan als het over beleidszaken,politieke zaken ea onderwerpen gaat communiceren door middel van zijn perschef en rechtstreeks met de pers, waardoor het volk op de hoogte is over deze zaken;
  DNA-leden kunnen met de pers informatie geven over allerlei onderwerpen, waardoor het volk op de hoogte is.

  Waarom kan de rechterlijke macht niet met de hoogste persoon in rang of individuele rechters, een persvoorlichter van het OM met de pers over allerlei onderwerpen communiceren, waardoor het volk ook op de hoogte is over allerlei onderwerpen waarmee deze macht te maken heeft en het volk ook informatie over moet hebben?

  Er moet een oplossing voor dit probleem gevonden worden?
  Een persoon/persvoorlichter een orgaan binnen het OM, krijgsraad/rechtbank die deze taak op zich neemt en over allerlei zaken informatie kan geven aan het publiek.

  Ik denk dat dit probleem niet iets typisch een Surinaams probleem van de rechterlijke macht in Suriname is. Als ik aan de rechterlijke macht denk, dan zie ik een soort gesloten orgaan, waarin heren en dames in zwarte togo’s zitten, die je nergens tegen komt en niet kent. Een heel ver van je hangmat, papajamat, rietenmat show. Wat het nog spannender maakt, afgezien dan de donkere kleding, die mensen bang maakt is dat het klein gezelschap is. De vraag is wat zitten deze dames en heren als ze vergaderen met elkaar te bespreken en waarom hoort het publiek hier nooit iets over.

  De enige rechter die ik in Suriname kende was mr Fred Ramdat Missier, omdat hij af en toe in kranten of radio of nieuws kwam of wat over gezegd werd of dat hij iemand veroordeeld had. Andere namen van rechters kende ik niet. Pas met het 7,8 en 9 december 1982 proces hoor je enkele namen van deze mensen. Verder blijft het een “duistere gezelschap”, gesloten net als hun kleding. Als ik ze in het donker zou tegen komen, zou ik heel hard weg rennen.


  Maak melding

 17. Als de president behoefte heeft aan communicatie met welk staatsorgaaan dan ook, kan hij die uitnodigen voor een gedachtenwisseling op zijn kabinet. De wijze waarop deze president omgaat met staatsorganen waar hoog opgeleide mensen werken is onbeschoft. Dit is een (poging tot) inbraak in het bastion van de rechterlijke macht en de rechtspleging.Niet onbegrijpelijk! Het Montesquieu ‘dogma’ is in de democratische wereld de grondslag van de staatsinrichting. Voor iemand met dictatoriale voorkeur niet de gewenste.(Zegt Montesquieu ook in L’esprit de Loi.)


  Maak melding

 18. @Alfred, natuurlijk kan didibrie niet omgaan met hoogopgeleiden. De man heeft het verstandelijk vermogen van een krop sla. Hoe kan in een democratie een sportleraar annex VHS pornoverkoper het schoppen tot president ? De man is alles behalve een politicus. We zijn ruim 2 jaar verder en de eerste barsten in de Mega Poeder Combinatie wordt zichtbaar. Er is kritiek op zijn functioneren en hijij slaat als een wilde om zich heen. Het volk wil resultaat zien.


  Maak melding

 19. allemaal gelul van euro suris waar we niks aan hebben, alleen maar geklaag over Su..en onze pres..hahaha…wat erg om zo gestressed te zijn.eerlijk…ik hb zelfs liever een bakra om me heen dan een euro Suri..


  Maak melding

 20. het lijkt trouwens ook nog dat jullie trots zijn op de naam redimoesoes…hahaha…dat verteld mij al een hoop…how stupid can u be?? even idioot als een euro suri hindustaan die op ome Geert stemt?? 🙂 please..


  Maak melding

 21. @Koos de Jong
  Sorry maar ik ben het helemaal niet eens met jouw stelling. Dit is een zeer zware en onterechte belediging van de intelligentie van meneer krop sla. Tijdens de behandeling van het 8 december moorden proces heeft de hoofddader de pers- voorlichter monddood gemaakt, is de beveiliging stopgezet en zijn er via de media subtiele bedreigingen geuit naar de rechterlijke macht. De hoofdverdachte heeft het niet gehad over de zeer slechte communicatie met de DNA, met de pers en met het volk waar hij de smoel vol van had. Zijn one way communicatie is op het plein met onnozele paarse aanhang en bruine bonen, waarbij dreigende taal wordt geuit naar een ieder die niet gewillig is en naar zijn mening een bedreiging vormt voor hem en zijn kliekje.


  Maak melding

 22. @Yolanda M, de PVV (Geert Wilders) is al lang geen one issue partij meer. De plannen van de PVV scoren op de korte termijn goed op terreinen als economische groei, werkgelegenheid en koopkracht. Dat blijkt maandag uit berekeningen van het Centraal Planbureau die 10 verkiezingsprogramma’s onderzocht. Bij de PVV is er een positief effect op de economische groei, ten opzichte van de huidige verwachtingen. Ik als Hindoestaan stem vanwege deze redenen op de PVV. De PVV is een fatsoenlijke liberale partij integenstelling tot jouw NDP. Een partij die coups, moord, drug en macht verheerlijkt. Je kan wel als een schaap hier gaan zitten bléren, maar over enige feiten kennis beschik je ook niet.


  Maak melding

 23. ok, R. Jagdewsingh
  economische groei, werkgelegenheid en koopkracht, daar gaat het allemaal om heh? heeft jullie ‘welvaart’ jullie gelukkig gemaakt? vreemd anders…nederlanders en zeker de surinaamse nederlanders hebben de reputatie van de grootste klagers..nietwaar?:)
  anywayzz, succes met jou en je ‘fatsoenlijke’ liberale partij…de tijd zal je het leren..


  Maak melding

 24. @R. Jagdewsingh

  PVVers zijn doorgaangaans niet zo slim en hebben een laag IQ. Maar je hebt toch wel door dat @yolanda m gelijk is aan @Esmerald.

  Ogenschijnlijk correct Nederlands maar wel surinaams en nederlands met kleine letter ipv een hoofdletter. Gebruik je PVVverstand om alvast de syntax te analyseren.


  Maak melding

 25. R. Jagdewsingh ,
  vertel geen halve waarheden , aub ???
  Hoe liberaal is jouw PVV die beheerd wordt door een maar persoon ( Wilders )???
  De basis principe en grondbeginselen van een democratische partij is met geen loep te bespeuren .
  Hero Brinkman en anderen zijn ook niet voor niets uit jouw facistische kamp weggerend .
  Conclusie die ik uit jouw reactie heb kunnen trekken is dat er een vreselijke vrees voor de Islam jouw persoon overheerst .
  Betreffende economische groei in Olland ; De crisis overheerst , de Staatsschuld zit in de lift , dagelijks komen er meer werklozen bij en niet te vergeten de aangekondigde bezuinigingen bij de ambtenaren , om maar ff wat te benoemen .
  In de SU is er juist sprake van economische groei , dat integenstelling tot OLLAND !!!
  Ter jouwer memo ;
  NIEUW PORTRET , NIEUWE ORDE , DE NIEUWE WEG !!!
  SRANAN MI LOBI YU , FU TRU !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 26. Koos de Jong ,
  En toch verkeren jullie in een economische crisis .
  Dagelijks worden werknemers ontslagen en de werkloosheid nemen allen maar toe .
  Staatsschuld zit de lift en hier gaat het om astronomische bedragen .
  De huidige trend is ; op alle fronten bezuinigen !!!
  De gedachte dat jullie dit allemaal niet opmerken en niet inziet dat er crisis is in Olland ,is beangstigen !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 27. Errol ,
  Het antwoordt op landverraad ,dit met het oogmerk om het Wettig Nationaal Gezag omver te verwerpen en de macht over te nemen , is een kogel , afgevuurd uit de loop van een geweer van een Surinaamse Patriot !!!
  Internationaal standaard gehandhaafde norm !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 28. @Sempa, Bouta is geen patriot maar een veroordeelde drugscrimineel die naast de dec.moorden de slachting van tenminste 39 burgers (verschillende bronnen vermelden gegevens die variëren van 39 tot 153 doden) in het marrondorp Moiwana. Die baas van jouw verdiend de strop en niets anders.


  Maak melding

 29. Errol ,
  Wist jij dat het Ollandse Koloniaal Bewind in het Fort Zeelandia vermeende loyalisten en symphatisanten van de NSB dood hadden geschoten ???
  Historie mi man !!!
  Rethink , Bun tranga !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 30. Errol ,
  wederom moet ik jouw betrappen van het rondbazuinen van halve waarheden .
  Het Moiwana verhaal is anders dan wat jij nu de wereld wil doen geloven .
  Er zouden niet zoveel slachtoffers zijn gevallen als de bewoners van het dorp Moiwana die gehoor gaven aan de oproep/sommatie van NL en het dorp Moiwana verlieten ” NIET BEDREIGT WERDEN MET GEWELD EN ONDER DWANG , MIDDELS GEROOFDE VEHIKELS DOOR DE BENDE VAN BRUNSI GEREPATRIEERD WERDEN NAAR MOIWANA ” !!!
  Dit met als doel om bij het gewapend treffen met de NL te dienen als ” MENSENSCHILD ” !!!
  En het regie was in handen van Olland !!
  Errol , dit kan enkel vertaald worden als een ” OORLOGSMISDAAD ” !!!
  Rethink , Bun tranga !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 31. @Sempa, een nsb-er afschieten is toch prima. Immers dat waren nazi aanhangers. Zouden ze eigenlijk met ndp-ers ook moeten doen. In feite zijn dat ook oorlogsmisdadigers. Maar ik geloof (nog steeds) in een fatsoenlijke democratie. De gang naar de rechter is in mijn ogen de enige juiste. Als Bouterse meent het recht aan zijn zijde te hebben, dan heeft hij niets te vrezen. Sinds de coupe is er sprake van 2 deling in Suriname. Dat is jammer, want dat brengt stilstand teweeg. En daar gaat geen amnestiewet of waarheidcommissie verandering aan brengen. Dan ben je wel heel naief. Laat de krijgsraad haar werk doen, alleen dan krijgen we de waarheid naar boven. Nederland speelde geen enkele rol in de dec.moorden. Ze hebben zelfs een militaire interventie met de VS overwogen om de democratie te herstellen. Hadden ze het maar gedaan, dan hadden we deze gezeik allang achter ons kunnen laten. Vreemd dat 1 persoon 30 jaar een land gegijzeld houd en 2 deling veroorzaakt. Ik zeg Bouta lozen, afrekenen met het verleden en vooruit kijken. Moet jouw toch als patriot ook aanspreken ?


  Maak melding

 32. @Sempa, triest dat je achter iedere vijand nederland ziet.
  Die koloniale troefkaart is allang al achterhaald. Laat Bouterse voor de rechter verschijnen, laat hem zijn verhaal doen. Waar is hij bang voor.


  Maak melding

 33. @ sempa, laat ze maar, ze snappen t niet, willen t niet snappen en zullen t ook nooit snappen…t zijn geen surinamers, thats the problem…ze hebben geen moederland..


  Maak melding

 34. @ Yolanda M-arionet
  Luister dame iedere publieke figuur moet weten dat zijn doen en laten onder een vergrootglas wordt geplaatst, en helemaal als je Dictator desi Bouterse heet.
  Het is echt schandalig dat vrouwen en moeders van kinderen het opnemen voor een persoon als Bouterse.


  Maak melding

 35. dat is,t yolanda ze hebben geen moederland en ze hadden gedacht dat bouta een zwakkeling was maar nu zien ze dat,t anders gaat als wat ze gehoopt hadden en daarom moet ik zo lachen want nu letten ze alleen op suriname waar ze niet wonnen maar nederland waar ze straks moeten stemen zijn ze vergeten ,,


  Maak melding

 36. en voor de geene die zit te hopen dat bouterse in santa boma gaat belanden gaat lang wachten kijk hoe lang jullie bezig zijn nu is die man president hoeveel troef hebben jullie nog ben benieuwd hoor,,


  Maak melding

 37. Deze president kan niet comuniceren.
  Het groot probleem is dat hij meer van de amnestywet had vewacht.
  Kijken jullie naar de uitzending van http://www.apintie.sr naar de reportage van Mevr.Valstein.
  Deze hof van Justitie zijn hoog opgeleiden rechters en weten precies wat er Suriname gebeurd.


  Maak melding

 38. Communicatie is een belangrijkste onderwerp van alles.
  Zonder dat zullen er alleen maar stagnaties optreden.
  We kunnen dit land niet verdelen in 2 of 3 Presidenten.
  Er is een President van Suriname en dat is D.D Bouterse.
  Dwz dat een goede samenwerking met de Pres/Regering dringend nodig is om alle doelen te realiseren.
  Geleerdheid wil nog niet alles zeggen, maar het voorbeeldig gedrag en algemeen/meerderheid belangen behartigen is het belangrijkste.
  De Pres DDB bestuurd dit land uitstekend en is ook een geboren Leider.


  Maak melding

 39. Feiten op een rij.
  DDB beschikt niet over communicatieve vaardigheid.
  Te Redi Doti bewezen.
  jongeren die opkomen voor het recht worden als staatsvijanden bestempeld.
  Hij verschijnt niet in het parlement.


  Maak melding

 40. Errol ,
  Snap je het nog niet ???
  Het Surinaams verhaal begin met de georkestreerde Staatsgreep door de toenmalige kolonisator , jouw Olland dus !!!
  De data was 25 februari 1980 !!!
  En dat was een grove schending van de Universele Rechten van de Mens en een wrede verstoring van de Internationale Rechts Orde !!!
  De gepleegde misdaad jegens onze Surinaamse bevolking en de Staat Suriname staat gelijk met het plegen/bedrijven van Internationaal Staats Terrorisme !
  Hopelijk snap je het nu !!!
  Dat het doodschieten van vermeende of verdachte loyalisten en symphatisanten jouw goedkeuring genieten , verbaast mijn persoon .
  Jouw landverraders (NSB-ers) verdienen wel de kogels (in jouw optiek is het gerechtvaardigd ) en jij verwacht van ons dat wij de Ollandse vazallen over hun bolle-wangen moeten aaien .
  Neen hoor, dezelfde handelingen hadden wij toepast , conform het Internationaal gehandhaafde standaard norm .
  Rethink , BUN TRANGA !!!
  Nek’s no fout !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WARRHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.