Suriname’s grondstoffen als onderpand is optie

60

PARAMARIBO, 10 okt – Het is niet uitgesloten dat Suriname een deel van zijn grondstoffen als onderpand stelt. Dit zegt president Desiré Bouterse. In elk geval wordt deze mogelijkheid bekeken om geld te lenen. “Je kunt het als onderpand geven. We kunnen veel meer met ons water dat toch maar naar de zee stroomt.”

Dat geldt ook grondstoffen als aardolie en zand. “Maar het was niet gebruikelijk, het was altijd het handje ophouden voor het land aan de Noordzee”, zegt Bouterse. Hij rekent dan ook op kritiek, zeker vanuit politieke hoek. Een goed voorbeeld is zijn idee om de reserves van Staatsolie als onderpand af te staan. Dat was in de jaren negentig, tijdens het bewind van Jules Wijdenbosch.

Een Koreaanse bedrijf was toen bereid een overeenkomst te sluiten. De vakbond bij Staatsolie was faliekant tegen en het plan ging uiteindelijk niet door. Toch denkt Bouterse dat Suriname meer moet doen met zijn omvangrijke hoeveelheden aan natuurlijke reserves. Die kunnen niet alle tegelijk worden ontwikkeld. “Mensen zijn zo een benadering niet gewoon. Ik geloof dat we moeten kijken naar wat doen met wat ons door de voorzienigheid geschonken is.”

Bekijk ook:


60 REACTIES

 1. Net als de goudvoorraad van de centrale bank die wij nooit meer terug hebben gezien.
  Een oude spreekwoord zegt als is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hem wel.


  Maak melding

 2. Dit idee is ook altijd mijn insteek geweest!
  Suriname is een rijk echter onontwikkeld land dus waarom zou je geen leningen afsluiten met jou reserves als dekking en onderpand, om het land op de juiste wijze te ontwikkelen.

  Er is nog veel meer olie voor de kust van Suriname, er is ook nog heel veel goud, bauxiet, kaolien, etc in de bodem van het land. Dus waarom dure leningen (met hoge rente’s) afsluiten onderwijl je jou grondstoffen als onderpand kan bieden.

  In Afrika hebben ze het reeds lang begrepen want toen Angola het IMF om een lening vroeg had het westen heel veel eisen en wensen om het geld te verstrekken.
  Maar toen de Chinezen kwamen zeiden de Chinamen: ” jullie olie als onderpand en het geld wordt overgemaakt ” !
  Binnen no time was er twee miljard dollar overgemaakt naar Angola.

  Het IMF en de Europeanen stonden allen perplex langs de lijn te kniezen hoe dit kon gebeuren want Angola had hen niet meer nodig.

  Nu blijkt dat Europa zelf het IMF nodig heeft want wat er (als begin) in Griekenland gebeurd is niet mals. En straks volgen nog Ierland, Spanje, Portugal, Belgie, Italie,eventueel Frankrijk ….
  Wordt vervolgd ….. !

  Baas Bouta, doe je ding because you are the man !


  Maak melding

 3. wat is dit? Werd er niet vanaf de berm geschreeuwd dat Suriname in de uitverkoop werd gezet. Weet je zo kan ik het ook; ik leen veel geld en geef het huis van mij ma als onderpand en dan koop ik een nieuwe auto, plaats in mijn huis een jacuzi en koop voor mij dochter een paard. ‘Ja dan lijk ik wel vooruit te gaan maar ondertussen pai mang en daarna schuldsanering (sap)


  Maak melding

 4. hetzelfde als land te koop, want de oliedomme aanhangers en het arme volk zullen niet in staat zijn de komende megaschulden te betalen, het zal generatie op generatie worden overgedragen, precies zoals in Afrika, gevolg coups,rebellie,armoede,nog meer berovingen,moorden,drugshandel. De srd bestaat dan niet meer, maar de suribabwaanse munt…1.000.000 x gedevalueerd. De bevolking nog armer, na twee decennia. En wiens schuld is dat, natuurlijk de oliedomme stommelingen die in mei 2010 hun zielen verkochten aan didibri en co voor gratis huisje,ete,drinke en spele.


  Maak melding

 5. Men heeft de vorige regering er constant van beschuldigd uitverkoop van Surinaamse grondstoffen te houden, denk maar aan de deal die gesloten is met I am Gold.

  Onze grondstoffen als onderpand geven zal pas echt op uitverkoop uitdraaien. De geldschieter weet namelijk dat je haast hebt en in moeilijkheden zit, hij zal misbruik van je zwakke positie maken en bovendien moet in dit specifieke geval de waarde van de nog te winnen grondstoffen eerst nog bewezen worden, de geldschieter loopt dus een groter risico dan wanneer de grondstoffen daadwerkelijk al gewonnen zijn. Zoals men weet krijgt men onder normale omstandigheden al veel minder van de waarde van een goed als men het in onderpand geeft en als men de schuld niet terug kan betalen (wat in dit geval waarschijnlijk is) dan wordt het goed verbeurd verklaard.

  Zet de grondstoffen eerst maar om in kapitaal, dan hoef je niets te gaan lenen bij geldwolven, zou ik zeggen.


  Maak melding

 6. Hahahahaaaa
  Voor ieder ander land zou dit een optie zijn. Maar voor suriname gaan gelijk alle alarmbellen rinkelen. Dit omdat een nieuwe leger rovers aan de macht zijn.

  Mensen de schatkist is leeg. Dus valt er voor deze rovers niets te roven. Want doet deze bende. Juist. Suriname verkopen voor een appel en een ei. Zo vloeit er weer geld in de schatkist die zij vervolgens kunnen roven.

  Dit is bijna hetzelfde verhaal als die junkie die zijn sieraden in onderpand geeft. Die sieraden worden dus nooit opgehaald.

  Deze rovers geven surinaamse grondstoffen in onderpand. De lening zal dus nooit afgelost worden. Terwijl de goudprijs dagelijks toeneemt en anderen veel geld verdienen met ons goud, zullen wij dus niks kunnen doen.

  Wijdenbosch had ook al een soortgelijk idee. Maar Vergeet niet dat Wijdenbosch ook een sopie junkie was/is.

  Als de aanhagers van Keizer Bigi Mofo nu nog niet tot inkeer komen, dan kan je van zeggen dat ze op de één of andere mee zullen eten uit die ruif.

  Waarom worden wij surinamers zo gestraft voor de hebzucht van deze rovers.


  Maak melding

 7. waarom wordt de inkomsten die verkregen wordt door de opbrengsten van staats-olie goud hout niet gereserveert voor de grote investeringen die men wil plegen..

  waarom wordt alles verbrast aan consumtie en aan de grote lantimangs die niks nuttigs doen..

  ik heb zelf geleert om alle extra inkomsten voor nieuwe goede investeringen te plegen en niet opmaken aan feest jang dringie presirie..


  Maak melding

 8. Ik snap het niet meer.
  Het buitenland stond in de rij. China had miljoenen klaar staan. De ratingbureaus hadden Suriname net een betere rating gegeven. De praktijk ziet er heel, heel anders uit.
  Afu Sensie . Je ziet maar weer dat het niet aankomt op het kunnen lezen van woorden, maar het interpreteren en begrijpen van teksten.
  Zoals ik reeds schreef : geen land op deze aardbodem zal Suriname geld willen lenen in LOKALE valuta (SRD). Zij zijn bevreesd dat na devalutie(s) het door hen te ontvangen geld veel minder waard zal zijn.
  Ok. Dan maar geld lenen (helaas) in buitenlandse valuta , bijvoorbeeld Yen, Yuan, USD, Euro of verzin maar wat . De vergoeding hiervoor is natuurlijk rente.
  Het betekent dat het buitenland al de voorwaarden aan het bepalen is. Zij eisen in welke valuta er terugbetaald moet worden.
  (Nederland heeft dit een keer gedaan in de jaren ’80. Het kwam de minister van financiën op een berisping te staan van een ondergeschikte, de president van de centrale bank).
  Wat blijkt nu uit dit artikel. Het buitenland wil zelf dit niet. Rente is niet genoeg. Ze willen onderpand.
  Wat zijn de gevaren?
  1.De rentelast kan zwaar gaan wegen.
  2.Terugbetalen van de schuld kan veel hoger uitvallen als de buitenlandse valuta in waarde stijgt, c.q. de SRD in waarde daalt.
  3.Bij het niet terugbetalen raakt Suriname haar tafelzilver kwijt.
  Wat moeten we dan?
  Lenen, als dit nodig is, maar binnen het afgesproken leningenplafond.
  Geen onderpand, alleen rente!!
  Vervolgens volgende regeringen niet opzadelen met een hogere schuld, maar geld reserveren.
  Mij bekruipt het nare gevoel dat Suriname aan het afglijden is op financieel gebeid.
  Het hoeft niet allemaal binnen één regeerperiode. Neem de tijd.


  Maak melding

 9. Daar hoort deze president niet onder!! De voorzienigheid had heel iets anders in petto.
  Kijk eens wat er tijdens de regering Wijdenbosch allemaal is gebeurd!
  Omdat deze president destijds (ook) leed aan grootheidswaanzin en tegen Nederland liep aan te schoppen, heeft de bevolking van Suriname moeten boeten voor deze houding.
  En ja, wie heeft uiteindelijk de brug over de S.rivier moeten betalen?
  Juist!
  Bouterse verkwanselt nog liever de grondstoffen van Suriname, dan dat hij toegeeft dat een samenwerking met Nederland helemaal zo slecht nog niet is.
  Landen als Korea en China hechten totaal geen waarde aan milieu, mensenrechten of gevoel voor Suriname! Zoeken afzetgebied plus grondstoffen voor het eigen land!!
  Iedereen weet dit, alleen niemand durft er geloof ik iets over te zeggen!
  Over een paar jaar is het binnenland vergeven van de kwik, Brownsberg is een grote woesterij, aan de oostkant ervan loopt een weg waarover hout uit Brazilië en het binnenland van Suriname wordt vervoerd naar Paramaribo, alwaar in de (door China gesubsidiëerde) zeehaven schepen liggen die dit meteen doorsluist naar het moederland.
  En Suriname staat met een paar grijpstuivers “hun” grondstoffen na te kijken.
  En als er uiteindelijk niets meer te halen valt, gaan de Chinezen door naar een ander land!
  Net zoals Nederland destijds, alleen zal China niet omkijken hoe het met het land en haar bewonders gesteld is!!
  Maar ja, de bevolking heeft gekozen en zal de gevolgen ervan ook moeten ondergaan.
  Of……..
  de straat op, stem laten horen, weigeren om mee te gaan in deze roes en Suriname veilig stellen voor de komende generaties!!


  Maak melding

 10. Futures contracts are no different then the proposed option. Most third world Nations who do not have the financial strength make use of this market mechanism.
  It makes alot of sense actually. The fear that many have air before me is more emotion based then sound economics. If the intend by this gov. to steal the funds received by this approach then the law will have to deal with that issue and I am sure the votes will not vote them back in. The issue however has more to do with once the funding is achieved what and how will these funds be managed. The long talked about investment fund would certainly be a perfect conduit to managed such matters. A well balanced strategy that invests in both yield project as well as typical fund investments would not only achieve the goals set out, but I believe more importantly establish a mechanism that will make our country financially independent from foreign Aid in the near future. Kuwait achieved this and rebuild their infrastructure by using their foreign investments. They only have oil. We have many different resources and could quickly achieve a similar success.
  My advise to the Pres. is good plan but make sure you have the right team of experienced and qualified processionals. Politics can in no way be involved in the management of the fund or it will fail with all the results seen in most African Nations.
  John


  Maak melding

 11. Paraman : lAs het in onderpand geven van onze minirale reserves dit land uit de blubber kan trekken, so be it.

  Alle kritiek ten spijt.

  Onze Parapinto geeft eindelijk toe dat Suriname tot aan zijn nek in de blubber zit. En daar is zijn bewierookte president de oorzaak van.


  Maak melding

 12. @ Milton
  Je hebt het niet begrepen. Het is niet het een of het ander.
  Het is niet rente of onderpand.
  Het is rente ( de beloning voor het uitlenen),
  EN , let wel EN onderpand.
  EXTRA zekerheid. (ondanks een hogere rating)
  Stel dat het alleen onderpand zou zijn en Suriname betaalt keurig na xjaar zijn schuld terug, wat heeft het geldverstrekkende land dan als voordeel gehad? Niks, helamaal niks.
  Integendeel, zij zijn er op achteruitgegaan.
  Immers het geld is door inflatie lager geworden.
  Rente is onder andere een vergoeding voor het minder waard worden van het uitgeleende geld. Bovendien wil het geldverstrekkende land een vergoeding omdat ze dit geld ook op de bank hadden kunnen hebben gezet. En last but not least winst.
  Ik weet ook niet alles, daarom mijn vraag aan de heer Neus (of anderen), heeft Suriname hier eerder mee te maken gehad? Met hier bedoel ik dat het geldverstrekkende land extra zekerheid wil in de vorm van onderpand.


  Maak melding

 13. Paraman,

  Je moet alleen iets in onderpand geven, als je van te voren weet dat je je lening weer kan terugbetalen!!
  Anders ben je je onderpand kwijt!

  Er zijn nog legio andere mogelijkheden te bedenken om dit land uit de blubber te trekken, zoals jij dit noemt.
  China heeft alleen belang in grondstoffen en gebruikt Suriname als afzetgebied van arbeiders!
  Hoeveel Surinamers hebben banen gekregen met de aanleg van wegen, bouwen van huizen etc.?

  En waarom zijn het altijd de buitenlanders die de grondstoffen uit de bodem halen?
  Hebben ze in Suriname nog steeds geen knowhow om dit zelf te doen?
  Geen opleiding?
  Geen animo misschien?
  Liever lui dan moe?
  Liever handje ophouden en commentaar leveren dan deze hand uit de mouw steken?
  Wie weet mag het zeggen, maar het is wel tekenend!


  Maak melding

 14. Nr.10 Ach lon-tje ,
  Alweer die alarmistiche voorspellingen ???
  Effe enkele contra’s tussen Volks-Republiek China en het Koninkrijk Der Nederlanden :
  – China bedreef geen slavernij in Republiek Suriname
  – China had/heeft Republiek Suriname nooit gekoloniseerd
  – China had/heeft nooit en te nimmer “een staatsgreep” doen plegen in de Republiek Suriname
  Wel heeft Volks-Republiek China een bilaterale samenwerkings-verdrag met Republiek Suriname op basis van wederzijds-respect en wederzijds-voordeel !!!
  Nooit en te nimmer had /heeft een surinaamse regering een sociaal-akkoord met het surinaamse volk durven sluiten , dat met uitzondering van de huidige surinaamse centrale regering .
  Mag of kan dat niet geinterpreteerd worden alszijnde dat er feitelijk een basis is gelegd voor de generaties na de onze ???
  Wordt het geen tijd om over te gaan tot het ;
  invullen , aanvullen , bijvullen en/of opvullen hiervan ???
  Lon-tje , denki tranga bika tin no de !!!
  Fawaka nanga yu bijdrage djie na pipel fu Sranan ???
  Sranan , mi lobi yu !!!
  Krakti nanga Soso Lobi !!!
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 15. Nr.1 Srebi-leaks ,
  De goudvoorraad van de centrale bank liggen/zitten al meer dan drie eeuwen in Olland .
  Jij snapt het echt niet he ???
  En betreffende jouw laatste zin , hebben wij al jaren geleden mogen achterhalen !!!
  Niks nieuws onder de tropische zon !!!
  Droom zacht !!!

  Sranan mi lobi yu !!!
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 16. Beste Paraman,

  Zoals al enige reageerders hierboven hebben beschreven is dit dus een hele slechte optie. Het trekt het land niet uit de blubber, maar laat het er na verloop van tijd verder in zakken. Je geeft in feite alles weg wat je bezit.INTEGERE mensen aan het bewind , die zich echt voor het algemeen belang van het volk en land willen inzetten is de ENIGE OPLOSSING om Suriname te redden. Maar ja dan moeten nu wel bij een hoop mensen de ogen open gaan en ze deze regering naar huis sturen. Ik verbaas me er telkens weer over dat het niet gebeurt. Ook in mijn eigen familie zijn er velen die nog steeds achter DDB en zijn kornuiten staan. Ik begrijp er werkelijk helemaal niets van. Wens iedereen het beste en hoop dat het uiteindelijk wel goed komt met Suriname.
  Gr. Polderman


  Maak melding

 17. pico zegt ik snap het niet meer. Nee pico je hebt het nooit gesnapt, ik heb je in een andere topic al op je tekortkomingen gewezen, maar je blijft forceren. Wat er niet is, zal niet op de een of andere dag komen. Scholing mi boi, daar leer je begrijpend lezen.

  In Jip en Janneke taal speciaal voor pico.

  Suriname heeft een leningplafond wet, maw geen enkele regering kan boven zo’n plafond lenen, het is strafbaar.

  Dus al heeft Suriname een AAA rating, of China heeft 100 miljard klaarstaan die Suriname tegen 0,5% rente kan lenen, het mag en kan niet.

  Waarom zou Suriname SRD’s bij een ander land willen lenen?
  Waarom geen US dollars of Euro’s?

  Weet je wat bespaar me je reactie, ik hoef het niet te weten. Effe serieus pico, ik denk dat er behoorlijk wat steken bij je los zitten, hoe anders kan iemand met een gezond verstand zoveel onzin verzinnen.


  Maak melding

 18. Heel goed idee. We hebben als grondstof rijk land geen lening nodig.

  Gewoon onze goud, hout, water, olie, oerwoud, steenslag en bauxiet voorraden door laten berekenen en daarvan een 1/10 deel als onderpand geven.

  deze 1/10 deel moet al miljarden waard zijn, in debodem hebben we niets aan. De miljarden kunnen we goed gebruiken om het land duurzaam te ontwikkelen.

  het moge duidelijk zijn dat Suriname nu leiders heeft die een goede ontwikkelingsvisie hebben.


  Maak melding

 19. Blubber!

  Fleur en Parraman zijn ras optimisten. Niet slecht hoor, maar een beetje realist zijn zal hun sieren.

  Je grondstoffenvoorraad als onderpand geven om een lening los te krijgen is zo slecht nog niet. Wat je met de lening doet is van uiterste en enorm groot belang.
  Stop je het in je economie, in vooruitgang, in werkgelegenheid, in veiligheid, opvoeding en onderwijs en democratie dan is het prima allemaal.
  Maar ga je er wapens mee kopen, exclusieve reizen mee betalen, onhaalbaren en onafgemaakte projecten mee financieren of je vrienden en familie mee rijk maken dan is het precies hetzelfde wat Desi in dit artikel gezegd heeft: “ons water stroomt ook zomaar naar zee”. Dan stromen ook al je grondstoffen naar de bodemloze zee en is het land failliet.

  Dat Fleur Angola als voorbeeld noemt is prima. Maar daar is er een regering aan de macht van mensen die het menen met de bevolking en hun land. En niet alleen aan hun eigen zak, familie, vrienden en kennissen.


  Maak melding

 20. Ion, jij bent ook 1 van de afvallige krabben, die Suriname rijk is helaas.

  Ik hoop dat jij dat ook zegt van de piloot, die geroepen is om je naar Timboektoe over te vliegen.


  Maak melding

 21. Dus hij heeft het over het financieren van de grote projecten diepzeehaven,bruggen woningbouw en zover ik weet behoren deze niet tot consumptiegoederen maar tot infrastructurele werken als deze ziens wijze goed wordt uitgewerkt kan het een heel goed plan zijn, we moeten geen kritiek leveren ter wille van kritiek en een hoop stomme dingen roepen #4 #8 en soort gelijken Het niet open staan voor nieuwe ideeën heeft dit land erg ver achter gehouden.


  Maak melding

 22. Beste Milton .
  Zie jij niet hoe jullie je zelf op kinderlijke wijze hier tegen spreken.waar zijn die miljarden uit China en die miljoenen uit India?
  Paramanpinto,
  De blubber waar hij Suriname zelf in heeft gedonderd. Onze Goud reserve van de centrale bank in ook als onderpand gebruikt voor dubieuze leningen waar alleen Bouterse en zijn bende wijzer van zijn geworden.Elke dag laat Bouterse zien hoe hij die Domme massa voor de gek houdt. De firma list en bedrog.


  Maak melding

 23. Goed plan. Surinamers zijn moe om potentieel een van de rijkste landen ter wereld te zijn terwijl alles in de bodem zit.

  Verpanden die handel en gebruik het geld voor daadwerkelijke economische ontwikkeling.


  Maak melding

 24. Het lijkt ook mij eveneens een prima gedachte om met de grondstoffenvoorraden als fictieve reserve de onderhandelingen aan te gaan, zonder die behoeven aanspreken. De Pavlov reactie doet ook hier haar werk wel, want kwijlen bij de gedachte van mogelijkheden doet haar werk wel. Wel lijkt het mij dat er een koppeling gemaakt moet worden voor de ontwikkeling van een eigen goudenstandaard, voor behoorlijke Monetaire dekking. Slim is het echter niet, om concessies vanuit hebzucht of kortzichtigheid weg te geven aan buitenlandse multinationals die om het even een uitstekend uitgebalanceerde babbel klaar hebben om het gehele of gedeeltelijke politieke kader, bedrijfsleven inclusief DNA in te pakken. Suriname bevindt zich in elke positie dat multinationals zullen bedelen om uit haar grondstoffen ruif te mogen meegenieten. Daar moet niets tegen op zijn, maar de Surinaamse prijs kan niet hoog genoeg zijn!!! Voor alles, moet het Monetair systeem in Suriname de leidende leidmotief zijn in alle onderhandelingen. De winst moet voor 80 procent op Surinaamse Bodem blijven. Zodoende kan Suriname zich veroorloven de middelen aan trekken voor haar ontwikkeling tot een wereldstad van bijzondere allures. Suriname mag zich nooit moeten laten manoeuvreren in positie zoals dat tussen China en Engeland(opium oorlog), Honkong werd 90 jaar protectoraat en mandaatgebied van de Engelsen!!!. Ik lees in de Ware Tijd van 8/10/2011, Rosebel behaalde in 2010 tussen de 400.000 ounce en 450.000 ounce, dat opgeteld bij de 80.000 ounce van Newmount uit Paramakaansgebied, levert een totaal op van gemiddeld 505.000 ounce, dat is op basis van 1500 Euro per ounce gelijk aan 757.500.000 of te wel 2.550.000.000 $(Surinaamse dollar, uitgaande van 1 op 4). Bij het opkopen door de Surinaamse overheid of Surinaamse bank van al het goud wordt de deviezenvoorraad voor haar eigen goudenstandaard aangereikt!!!Suriname is dan voor eens en altijd uit de Schulden en kan Suriname op haar eigen voorwaarden leningen verstrekken, dat vergat de President van de Surinaamse Bank bij te vertellen!!! Wat kan worden gedaan is het instellen van Onafhankelijke leidinggevende Senior Accounts Controle. De Onafhankelijke Senior Accounts Controle geeft leiding aan een klein team (bijvoorbeeld aan 2 medewerkers) en werkt mee aan het uitvoeren en het beheren van de crediteuren administratie van diverse werkmaatschappijen, verdeeld over meerdere gebieden. De Senior is ervoor verantwoordelijk dat de administratie actueel is en aan de wettelijke en interne procedures voldoet zodat altijd een juist inzicht wordt verkregen in de resultaten van de verschillende werkmaatschappijen.
  De belangrijkste activiteiten in deze functie zijn:
   Leiding geven aan de medewerkers van Accounts Controle en coördineren en uitvoeren van de werkzaamheden.
   Beheren, uitvoeren, controleren, terugkoppelen en optimaliseren van Accounts Controle in lijn met het beleid van de Overheidsorganisatie en het eventueel uitvoeren van correctieve acties hierin.
   Tijdig initiëren, toezien op en mede uitvoeren van het correct bijhouden en verwerken van de stambestanden crediteuren, afhandelen van aanmaningen, openstaande posten en de voortgangscontrole (accorderen en autoriseren).
   Initiëren, toezien op en mede uitvoeren van het betaalbaar stellen van inkoopfacturen, declaraties en geautoriseerde betalingen.
   Definiëren, initiëren en verzorgen van adequate (management)informatie naar relevante partijen op eigen initiatief of op verzoek van controle, accountants of andere belanghebbenden.


  Maak melding

 25. Sociale,financiele,economische en politieke wantoestanden zoals in Afrika zullen zich gaan voordoen in dit land.Daar zijn leiders sinds de slavenhandel bezig met het hanteren van de wet der sterkste. Misleiding,leugens hebben de afrikanen geloofd in de hoop op een beter leven,rust,vrede en voorspoed zoals beloofd door misleiders die zich ontpopten als mensenrechten schenders, kannibalen,moordenaars,verkrachters,rovers,geweldadigers,drugs en wapenhandelaren,smokkkelaars…..de oliedomme afrikaanse aanhangers geloofden hun warlords, ondanks ze wisten wat deze misdadigers op hun kerfstok hadden, we geven ze een kans. Het gevolg zien we nog steeds en de belevingen gaan nog door, recentelijk Somalie.
  Wie willens en wetens mensenrechten schenders en moordenaars willen als leiders zullen ook door hun onderdrukt en gevangen gezet, vermoord, vergiftigd, beroofd worden.

  Leve dus de gekozen onberechte misdadigers en co. krijsen de oliedomme stommelingen die op hen hebben gestemd. Hahhahahahahahahaahahahhahahaahahhahahaha


  Maak melding

 26. Dat DDB gewoon maar wat zecht en op zijn minst totaal niet begrijpt wat hij zegt mag uit volgende blijken.

  1- Recent sprak DDB van de noodzaak voor een egalisaties fonds. In dat fonds moest een deel van de opbrengsten uit de mijnbouw gestrot worden zodar we er ook zeker van waren dat we als de mijnen uitgeput waren nog konden profiteren van dit reserve.
  2- Vandaag wil hij de toekomstig opbrengste weer verkopen aan financiers.

  Het is niet erg als iemand dom is, maar dan moet hij geen preseidentje spelen.
  Het is niet erg dat iemand wispelturig is, maar dan ..
  Het is niet erg dat iemand aan geheugen verlies leidt, maar dan…

  Et zo kunnen we pagina’s vol vullen.


  Maak melding

 27. @Paraman

  En jij gelooft dat deze rovers het zullen toelaten dat er veel geld naar suriname gaat zodat het land zich kan ontwikkelen? En dat terwijl ze de keus hebben om hun eigen zakken te vullen.
  Nee jonge.
  Je mag nog zo een ndp fan zijn, maar ik verzeker je dat het idee leuk is, maar dat Suriname er geen baat bij zal hebben.

  Het is makkelijker om grote schulden te maken. Zeker met een onderpand. Maar je verschuift in principe de rekening naar de toekomst.

  Bedenk ook dat zelf onze grootverdiener van de central bank tegen is. En als je als president het advies van deze man naast je neerlegt, dan betaal je die man voor niets.

  Langzaam maar zeker wordt nu duidelijk waarom Wonnie weg moest.


  Maak melding

 28. @Afu
  Ben je nou echt zo dom of doe je alleen alsof.
  Je snapt er echt helemaal niets van. Cynisme is niet aan jou besteedt. Je trapt er gewoon in .
  Sukkel, waarom zou Suriname SRD willen lenen en geen USD of euro’s. Ik heb dit al uitgelegd.
  Posting 9 nr 2.
  Je hebt het niet begrepen.
  Waarschijnlijk toch te moeilijk voor je . Niet erg. Jij bent misschien goed met je handen.
  Ga in de mijnbouw of zo. Op dat gebied zal je mij zeker verslaan. Moet er echter gebruik worden gemaakt van hersens dan haak je niet af, nee je begint er niet eens aan.
  Ik wilde je adviseren om mijn posting te printen en dan aan een econoom te vragen of hij of zij je dit kan uitleggen, maar ik ben bang dat je het dan nog niet zal snappen
  Op ieder posting van je heb ik je terecht gewezen en toch laat je je niet uit het veld slaan.
  Bord voor je kop?
  Ik zal geen aandacht meer aan jou besteden. Niveau te laag.


  Maak melding

 29. #12 & #29
  complimenten voor jullie bijdrage.
  Inhoudelijk to the point en prima verwoord.

  Ik vind het frappant dat vooral NEUS, wikkileaks en andere vrienden niet reageren op de heel evenwichtige en inhoudelijk sterke stukken van #12 en #29, maar er voor kiezen te schieten op mensen die zich niet zo goed kunnen verwoorden of emotionele stukken plaatsen.
  Ik daag jullie uit deze bijdragen onderuit te halen of lek te schieten.
  MIJ BENNE BENIEUWD!!!


  Maak melding

 30. John van Dyk

  With all due respect but common sense is what most of the peeps here are lacking. Hatred, negativism and a pessimistic view is what drives them. These poor souls doesn’t care what is written or said, they’re totally out of touch.

  You know pessimistic people will never change the world, but they have a self fulfilling prophecy for a bad ending.

  No worries, the gouvernment of Suriname is on track to deliver their promise. The fund is currently being established and will be managed by the Central Bank of Suriname and some well known international investment banks.


  Maak melding

 31. Beste oplossing voor Suriname zou om het land te verdelen tussen de bevolkingsgroepen ben je gelijk van alle gedonder af. Wacht rustig af en kijk welk land het economisch goed doet.
  Al jaren schreewde men dat Nederland ons uitbuit wie buit Suriname nu uit¿¿¿¿¿¿.
  Maar ja ben band dat een bepaalde groep dat niet wilt omdat ze bang zijn voor een hongersnood en dat men moet teren op in in het leven geroepen gironummers.


  Maak melding

 32. @kisadrsa #26

  CITAAT: “Dus hij heeft het over het financieren van de grote projecten diepzeehaven,bruggen woningbouw en zover ik weet behoren deze niet tot consumptiegoederen maar tot infrastructurele werken ”

  Ja het is niet consumptie maar het zal ook echt nooit productief worden. Juist als het verwachte rendement op investeringen ongunstig is zullen geldschieters zekerheden vragen. Impliciet geeft DDB met dit plan aan dat de geldschieters met wie hij totdusver sprak er absoluut geen vertrouwen in hebben dat deze projecten levensvatbaar zijn, dwz. voldoende opleveren om de interest en aflossing te betalen.

  @Sabiediri
  Verpanden om het geld weg te smijten aan zaken waar niemand beter van wordt?? En dat een regering inkomsten waarmee toekomstige regeringen en generaties hun staatshuishouding moeten financieren door DDB over de balk laten gooien is een slechte zaak. Je (klein)kinderen zullen je nog eeuwen vervloeken.

  @Tjauwa
  Gebruik gemaakt van die proefzending van het LOI?? Als ik het zo positief mogelijk vewoord zeg ik dat je posting als een grote brei van woorden overkomt maar buitengewoon vaag en onduidelijk is. Ook lijkt er geen echte analyse in te zitten. Meer kretelogie.


  Maak melding

 33. “Het is niet uitgesloten dat Suriname een deel van zijn grondstoffen als onderpand stelt. Dit zegt president Desiré Bouterse. In elk geval wordt deze mogelijkheid bekeken om geld te lenen. “Je kunt het als onderpand geven.”

  Begrijpend lezen is toch niet voor een ieder weggelegd. Iemand zei eens Surinamers ongeacht waar ze wonen kunnen goed Nederlands spreken en lezen, maar snappen totaal niet wat ze lezen. De persoon zei ook dat Surinamers beter af zouden zijn met Engels, want dat zou niet direkt hun voertaal zijn dus mogen kunnen ze altijd vragen “what do you mean”.

  Nu staat er dus in het artikel “een deel” van zijn grondstoffen als onderpand stelt, dus niet alles. Ene onverlaat polderman beweerd doodleuk dat je alles weggeeft. een ander onverlaat reality beweerd in al zijn onnozelheid dat je je grondstoffen weggeeft dus zal je je schulden ook niet meer kunnen afbetalen.

  Er staat verder dat “deze mogelijkheid wordt bekeken om geld te lenen”.

  Er staat dus nergens bij wie geld geleend gaat worden, toch beweren sommige dat er geld geleend gaat worden bij landen (pico).

  Domme pico beweerd ook nog het volgende “geen land op deze aardbodem zal Suriname geld willen lenen in LOKALE valuta (SRD). Zij zijn bevreesd dat na devalutie(s) het door hen te ontvangen geld veel minder waard zal zijn.

  Pico ik heb je het een en ander proberen bij te brengen, maar je persisteert in je achterlijkheid.

  Maar goed, vertel ons maar in je eigen woorden waarom bijv. Canada of Mongolie Suriname geld zou moeten of willen lenen in SRD’s? Waar halen ze die SRD’s vandaan en waarom zouden ze inclusief rente ook weer SRD’s willen ontvangen, kom op.

  Ik ga verder want pico blijkt niet de enige te zijn waar duidelijk een steekje los zit.

  Onderstaande zegt bijv. neus.

  1- Recent sprak DDB van de noodzaak voor een egalisaties fonds. In dat fonds moest een deel van de opbrengsten uit de mijnbouw gestrot worden zodar we er ook zeker van waren dat we als de mijnen uitgeput waren nog konden profiteren van dit reserve.
  2- Vandaag wil hij de toekomstig opbrengste weer verkopen aan financiers.

  Het is niet erg als iemand dom is …
  ———————————–

  Nee neus, het is inderdaad niet erg als iemand dom is. Wat wel erg is, is de manier hoe jij je domheid zo schaamteloos blijft etaleren.

  determinist kunnen we overslaan, het is duidelijk dat deze arme ziel profesionele hulp nodig heeft. Deze is goed ziek.


  Maak melding

 34. Reality,
  Weet je wat? Met een bepaalde categorie mensen in- en van dit land kun je nou eemaal niet communiceren. Dat zijn de bekakten die veel geld hebben en menen de wijsheid in pacht te hebben.

  Zaterdag nog is ondanks herhaalde waarschuwing te Overbridge zo’n verwende groep jongeren gruwlijk aangevallen door een school pierings.

  Angri see skapu na tigri njang.

  Mogelijk moeten ook jij en consorten daarop wachten.


  Maak melding

 35. Neus #31,
  Koop een vliegticket, vraag uadientie aan en kom het het hier recht voor zijn raap zeggen.

  Van jou systematische tirade wordt ook niemend wijzer.


  Maak melding

 36. @Musk, vele posters op deze site willen of kunnen Bouterse en/of deze regering niet accepteren, maar hetgeen jij aanhaalt is juist wat Bouterse wilt doen voor Suriname.

  Bouterse wil niet als een ‘loser’ van het land (zoals vele anderen) de geschiedenis ingaan, maar als de man die dit land haar spin off heeft gegeven.

  Let wel, vanaf eind jaren ’70 is Bouterse bezig te vechten tegen het onrecht en onrechtvaardigheid (eerst in het leger) jegens de Surinamers, dus zal hij nooit als een loser de geschiedenis in willen gaan.


  Maak melding

 37. Dit is het gevolg dat suriname jaren zelf gecrieerd heeft .
  Gebrek aan eigen kunnen,het niet accepteren van mensen van sur.afkomst (uit het buitenland) die ervaring opgedaan hebben en opleiding gevolgd hebben.
  Inplaatst daarvan kunnen ze komen om alleen geld mee te brengen.
  Ga eens na als er buitenlandse maatschappijen naar Sur.komen dan doen ze het niet om dat ze om de Surinamer geven ,maar om alleen datgene te halen wat zij nodig hebben.
  Het is steeds dezelfde trend de ene regering na de andere komt verijkt zich door consessies af te geven en maakt daarna weer plaatst voor de volgende die aan de beurt is.
  Zo kun je nog lang verder gaan en zeggen die multinationals zo,dit,dat,enz.
  Zij spelen gewoon in op de hebzucht van mensen die snel rijk willen worden zonder er iets voor hoeven te doen.
  En dat soort mensen kun je makkelijk overhalen omdat ze verblind worden door de dollars
  Maar het is de Surinamer zelf die zijn trots eens eindelijk aan de kant moet zetten.
  Het zal nooit veranderen maar misschien dat ze ooit wakker worden.
  Ik heb het hier altijd vreemd gevonden dat de sur.ned.hier altijd opschept voor sur.terwijl ze door hun eigen mensen in sur gediscrimineerd worden,en dan vraag ik hun daarnaar en dan weten zij het ook niet waarom en dan worden ze stil.
  Als ik een multinational was zou ik ook misbruik maken van de zwakheden van Suriname.
  De vraag is wie doet er iets fout.


  Maak melding

 38. Suriname zoekt zelf zijn weg in de rij der natien.

  Daar is op zich niets mis mee!

  Is het pas goed als wij voor Den Haag over de knie gaan?

  Toont u mij 1 ontwikkelingsprojekt aan dat ooit tot wasdom is gekomen?

  West-Suriname was-/is een grote grap. Daar liggen letterlijk heel wat Nederlandse guldens begraven.

  Waarschijnlijk mag dit land nooit vooruit komen.

  Stelletje slaafse volgers!


  Maak melding

 39. @pico #15
  Lees hem nu pas Ik zo niet exact weten of SME eerder geld geleend heeft onde onderpand maar het zou heel goed kunnen en is niet ongebruikelijk. Echter bij zo’n lening zijn 2 dingen belangrijk.

  -1- De geldverstrekker krijgt altijd, zoals jij aangeeft, zijn aflossingstermijnen en de interest. Een geldverstekker zal een onderpand vragen als hij twijfeld over je mogelijkheden om tijdig terug te betalen. Dat er voor al die palnnen van DDB dan ook een onderpand nodig is geeft aan dat de geldverstrekker helemaal niet geloven dat de plannen van DDB zo goed zijn voor SME dat de overheid met die plannen genoeg extra geld binnen krijgt om af te betalen. Anders gezegd. Zij vinden de plannen gewoon onzinnig. Vergelijk het met iemand die geld wil lenen voor een auto om een transport bedrijf te beginnen. Als de bank geen vertrouwen in je bedrif heeft moet je iemand anders borg laten staan of je huis als garantie inbrengen.
  -2- Een ander aspect is dat het goud daarmee feitelijk nu al verkocht wordt terwijl het als inkomen voor volgende regeringen / generaties bedoeld is. Die lopen grote risico’s dat ze straks alle inkomsten uit de goudsector moeten gaan gebruiken om de leningen van DDB af te betalen.

  Anders aspecten zijn.
  -3- Volgens algemeen aanvaarde boehoudprincipes moet ook een dergelijke lenign gewoon als lening in de boekhouding komen. Kortom het telt gewoon mee voor het leningenplafond.
  -4- Het is volledig in tegenspraak met eerdere bericht dat DDB denkt aan de instelling van een reserve voor de toekomst als de goud inkomsten wegvallen.

  Kortom hoe je er ook tegenaan kijkt het is de meest grote onzin en volstrekt ongewenst voor SME. Het is de high way naar een nieuwe periode waarin er weer om dozen gebedeld gaat worden.


  Maak melding

 40. @ 39 Afu Sensie

  Grappig dat u het over goed en begrijpend lezen heeft.

  U schrijft in uw reactie o.a.
  “Ene onverlaat polderman beweerd doodleuk dat je alles weggeeft”.

  In mijn reactie heb ik gemeend te moeten stellen, dat ik het net als velen een slechte oplossing vindt. Of dat nu een deel of alles betreft doet er niet zoveel toe. De bedoelingen van het huidige regeerteam zijn mijns insziens namelijk niet integer.

  Ik heb geschreven dat je in feite alles weggeeft. U heeft dus meer ( begrijpend) gelezen dan ik heb bedoeld, zoals ik zojuist heb uitgelegd.

  Kennelijk is uw vermogen tot begrijpend lezen tot hele grote hoogte gestegen en voor gewone mensen niet te bevatten.

  Veel succes verder met het begrijpend lezen van ieders rectie , inclusief die van uwzelf.

  Gr. Polderman.


  Maak melding

 41. Wat een mooie dag. De zon schijnt en ik krijg weer de credits die ik verdien.
  Er wordt advies gevraagd, weliswaar via een omweg, maar toch. Wellichtkan met mijn advies/verklaring goede sier worden gemaakt.
  Een ieder die mij kent, weet dat ik te allen tijde klaar sta om te helpen/advies te geven..Echter als ik heb gezegd dat ik je bestaan negeer, om wat voor reden dan ook hoeft niet bij mij aan te kloppen.
  Op wie doel ik?
  Een uitstapje.
  Je hebt het javaans, chinees, hindoestaans het negrengels (hier moet een ander woord voor worden bedacht, het creools?)
  Het negrengels, de taal die ik wel spreek itt het hindi, is het engels uitgesproken door negers (excuses voor het gebruik van dit walgelijke woord, maar dit is helaas nodig om een naam te verklaren)
  Kom ik waar ik wezen moet.
  De naam afu sensie.
  Dit betekent meer dan halve cent, het betekent ook halve(afu) verstand/gevoel (sense).
  Dus toch half verstand, in de dagelijkse spreektaal halve gare.
  Maar ja dat wisten jullie al


  Maak melding

 42. Afu Senie, de ware geestezieken en bezetenene zijn te vinden in jouw paars gekleurd kamp der onberechte misdadigers. Allen die dezen op handen dragen zijn oliedomme stommelingen. En zoals het dom gezegde mi na afu sensie no wang sma e broko mi….de dood kan jij niet ontvluchten evenals het gevolg van jullie oliedomme stomme keus. Stem di di bri. Hahahahahha


  Maak melding

 43. Sommige anti-Boutista’s op dit forum doen als het al- dan niet doorgaan van deze optie afhankelijk is van Paraman’s oordeel.

  Geloof maar dat Bouta modder heeft in zijn bovenkamer, wij die hier wonen en op hem hebben gestemd weten wel beter.


  Maak melding

 44. Polderman en nogsteeds begrijp je het niet. Wat is het verschil tussen ALLES en EEN DEEL.

  Jouw reactie is vast integer, toch. Hoe durf je?

  He mi pikin matie pico.
  Afu sensie is dus behalve halve cent ook nog halve verstand.

  Sensie heeft die oen gewoon vrij vertaald naar sense om daarna doodleuk te vertellen dat sense ook nog verstand betekend.

  Zie je waarom ik je heel erg dom vind en nu ben ik helemaal overtuigd dat er een steekje bij je los zit.

  Determinist blijf maar lekker tieren en gieren, jij bent overduidelijk een geesteszieke die nodig professionele hulp behoeft. Ik ben echt blij voor je dat je de dood kan ontvluchten. Die pilletjes vooral op tijd innemen, ja. Siki sani.


  Maak melding

 45. Paraman

  ZZo is het.SSoort zoekt soort, een en al modderige breinen hebben de oliedomme aanhangers, zie hun grote leiders,moorden,roven,stelen,bedriegen,intimideren. Allemaal dwaze kronkelige gedachten van de kwade geest.


  Maak melding

 46. @Afu Sensie

  in jouw geval is er weinig verschil tussen ALLES en EEN DEEL omdat ALLES wat jij aan verstand hebt meegekregen slecht EEN DEEL is van normaal aan iemand gegeven is.


  Maak melding

 47. Mi na afu sensie,no wang soema kang broko mi?Jij die de anderen domheid verwijt,moet toch even naar zichzelf kijken.Precies als de berm prediker verlaat je de topic om anderen gelijkbenig aan te vallen en als het moment daar is om te handelen,ren je het bos in om te feesten terwijl je land naar de filistijnen gaat.

  Cobie.


  Maak melding

 48. Milton Fleur : “anaf eind jaren ’70 is Bouterse bezig te vechten tegen het onrecht en onrechtvaardigheid (eerst in het leger) jegens de Surinamers, dus zal hij nooit als een loser de geschiedenis in willen gaan”.

  Maar wel als dictator, super drugsdealer en moordenaar.
  Jouw zo geliefde president dient maar 1 belang en dat is zijn eigen belang. Het welzijn van het Surinaamse volk interesseert hem geen moer. En olie domme slaafse volgers zonder enig verstand en moraal plaatsen deze grootste boef van Zuid Amerika op een voetstuk. Het is echt niet geloven.


  Maak melding

 49. Paraman, wat heeft het prive leven van Wonnie te maken met dit nieuwsbericht.

  Paraman begin je eigen prive leven onder de loep te vergroten, je zult dan versteld staan van de misdaden die jij hebt begaan.

  Je bent laf om 2 redenen:

  1. de ex-minister te beschuldigen dat zij steevast declaraties van een selecte club met de meeste voortvarendheid behandelde

  2. het prive leven van haar te betreken.

  Paraman waarom laat jij je ware aard telkens weer kennen.

  Je reageert zoals gewoonlijk vanuit je grote teen.


  Maak melding

 50. Neus ik begrijp het, laat dan ook zien dat je verstand heb gekregen want totnutoe is daar helemaal niets van te merken. Volgens mij dacht je verstand te hebben gekregen volgens mij is je grijze massa gewoon en brok poep.

  Jacobus, ik verwijt niemand van domheid, ik constateer het alleen maar. Als ik nu zeg dat je reactie zo dom is, moet je mij als boodschapper niet kwalijk nemen, maar moet je bij jezelf te rade gaan. Het is eigen schuld dikke bult. Ik weet het in grun dyari zijn de druiven zuur, dus is het de schuld van OCER toch, hoe dom kan je niet zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.