Dossier verdween uit kluis De Surinaamsche Bank

46

PARAMARIBO, 9 jul – Een dossier over 8 december 1982 is verdwenen uit de kluis van De Surinaamsche Bank. Dit bleek op de laatste terechtzitting van het proces rond de Decembermoorden. Het dossier moest als basis dienen voor een eventueel onderzoek. Noch de toenmalige directie, noch de verantwoordelijke politiefunctionaris kan zeggen waar het naar toe is.

Ex-directeur Jozef Brahim en voormalig politieofficier Herman Doorson waren opgeroepen door de krijgsraad als getuigen a decharge. Beiden bevestigen het bestaan van het dossier. Volgens Doorson schreef hij het na de moorden als functionaris op het Openbaar Ministerie. Een van de drie kopieën van het dossier ging naar de bank. De twee andere waren voor toenmalig procureurgeneraal René Reeder. Ook die zijn nergens te vinden.

Volgens Brahim was het dossier er nog toen hij met pensioen ging. Overigens lijdt Doorson net zo zeer aan vergeetachtigheid als zoveel getuigen in het proces: “Ik heb geleerd dat je na onderzoek alles van je af moet zetten. De dingen moet je vergeten, anders word je gek. Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Ik heb ze uit mijn geheugen verwijderd.” Het proces wordt pas in oktober hervat.

Bekijk ook:


46 REACTIES

 1. Ingrijpende zaken kun je never nooit uit je geheugen wissen. Ik zou deze heren vragen om medewerking als de rechtbank de waarheid wil achterhalen middels hypnose. Zij zijn geen daders dus kan dit wel naar mijn mening


  Maak melding

 2. In Suriname van DDB,is alles mogelijk!!!Behalve goeie dingen, die goed zijn voor land en volk ! Ik kijk er niet van op, dat dit heeft plaats gevonden in Suriname.In het artikel,zegt de toenmalige bank direkteur,dat je drie mensen nodig hebt om de kluis te openen. Nu het gebeurt is;weet er niemand wat er van. Ra ra hoe kan dat !!!!!

  Dit zijn de ‘trucjes’die zij jaren toe passen om Bouterse en zijn maties uit de wind te houden.

  Groet,(veel succes en wijsheid !)


  Maak melding

 3. Deze mensen, de moordenaar en zijn vrienden hebben zoveel te verbergen! Dat wil Bryan niet weten!

  Ze hebben overal waar documenten over hun begane misdaden lagen de gebouwen in brand gestoken. En nu, zelfs in een kluis van een bank is een document verdwenen. Het document moest weg! Teveel SOSO LOBI!

  Geweldig toch! Zulke misdadigers, die het zo goed met land en volk menen.


  Maak melding

 4. typisch iets voor surinamers..altijd is er weer iets dat men elkaar de handen boven het hoofd houden..diep triest en ze zijn wel goed om te speculeren van wie het wel zou hebben gedaan. maar nu aankomen dat ik lijdt aan geheugenverlies…echt triest hoor mensen.


  Maak melding

 5. 15 vrijheidsstrijders die opkwamen voor de terugkeer van de democratie zijn op 8 dec 1982 op zeer lafhartige manier afgeslacht door DDB en zijn mannetje. Een voor opgezet plan om zijn tegenstanders bewust uit de weg te ruimen en zo een man mag zich president noemen van suriname hij mag suriname vertegenwoordigen in het buitenland, ik vindt een schandalige vertoning dat een massamoordenaar die kinderen en zwangere vrouwen heeft vermoord zich president mag noemen.Waar is mijn Suriname met normen en waarden gebleven.


  Maak melding

 6. Ik stel voor dat er een wet wordt aangenomen dat alle figuren die pubkiekelijk blijk hebben gegeven van ernstig geheugenverlies uitgesloten zijn van overheidsfuncties op middenkader en hoger.

  Daarbij besef ik mij terdege dat dit betekend dat vele adviseurs en directeuren per direct uit hun functie ontheven worden. Terecht lijkt mij.


  Maak melding

 7. Bekijk het eens van de andere kant. Er staat waarschijnlijk genoeg in de dossiers om DDB vrij te pleiten. Maar daar zijn doem denkers niet bij gebaat. Het gaat r niet om als en hoeveel mensen de dood gevonden hebben. Het gaat er wel om dat je de risico’s van je acties ook moet accepteren. Wil je een staatsgreep plegen, dat kan het voor jou goed of verkeerd aflopen. Laat de boel nu maar rusten en het land opbouwen.


  Maak melding

 8. er heeft zich in Sur. niet voorgedaan ***op de vlucht geschoten***,…er zijn geen 15 mensen vermoord,….zij zijn gestorven aan een natuurlijke dood met kogels in het voorhoofd,en een maag vol lood!!!!


  Maak melding

 9. Met de gekozen onberechte moordenaars aan de macht is dit geen raadsel. Alles zullen ze doen om uit het gevang te blijven. Helaas hebben de domme aanhangers voor gezorgd dat ze nu de macht hebben. Maar voor hoelang nog.Velen zijn a dood en de nog levenden zitten met meer dan een been al in het graf. De leugenaars zullen het nooit van de waarheid winnen.


  Maak melding

 10. Ondrogrong en Politiek zijn in Suriname van nu onlosmakelijk met elkaar verbonden.Hoe heeft het zover kunnen komen?God Bless Suriname.


  Maak melding

 11. Ik snap werkelijk niet dat deze verklaring geaccepteerd wordt door een rechtbank die zichzelf serieus neemt!!!
  Ik zou deze man vastzetten en vergeten waar de sleutel gebleven is.


  Maak melding

 12. Als ddb kan verklaren,

  dat zij op de vlucht zijn dood geschoten,

  dan moet ddb zeker weten wie hem de opdracht gegeven heeft..

  Alleen om het feit ,, in opdracht van de moorden moet dddb vóór de rechter verschijnen om dat te verklaren..


  Maak melding

 13. wikkieleaks pe di het verwonderd mij nog niks van je te hebben gelezen maar goed ik ken je reacties dus ik kan jouw reactie even goed voor jouw plaatsen


  Maak melding

 14. DDB is slimmer dan jullie allemaal bij eikaar. Jullie ‘tegenstanders’, zijn lafaarts jullie kunnen alleen maar huilen dat hij een mooordenaar is . Ik zou zeggen ‘nou en’ , wil je wat tegen doen huilebalk , lafbek, doe is dan!!! Niets Nut. Ziens jaar en dag het zelfde katten-gejank , Homo’s !!!


  Maak melding

 15. Ja, ha..ha…a-la-chavez.Man surinamers,jullie kennen toch het spreekwoord,,poes-poesie loekoe merkie,dit was vooraf al geplant,niets en ook niets is een verrassing.Bedankt,rechtgeaarde surinamers die op deze stelletje moordenaars hebben gestemd.Suriname zal nooit voorruit komen met zulke beesten,die hun eigen volk hebben uitgemoord.


  Maak melding

 16. Die Herman Doorson toch. Drie papieren dossiers en zijn eigen geroosterd/gebarberqued restantje waterhoofd hersenen zijn verdwenen/ge-delete.

  Dit kan alleen in Suriname en met Surinamers. Hersenen deleten?

  Als DDB op natuurlijke wijze oud, dementerend en kreupel is en zijn vrouw niet meer schoppend met vriendinnen in New York op staatskosten kan winkelen, dan zullen zij alsnog berecht worden.

  DDB en zijn corrupte vrouwtje zullen ooit Santo Boma van binnen meemaken. Al zal de volgende generatie hun lijken moeten opgraven. De geschiedenis liegt NOOIT.

  Meye’s geldmolen/betaling uit de staatskas maalt snel, en ook zeer zeker.

  En in Boesie Nengre “Moro e Doro, of zoiets?


  Maak melding

 17. Het verwondert mij niet,Suriname heeft toch een moordenaar als president.

  Een ding weet ik er komt een integere President en die laat de criminele moordenaar D Bouterse oppakken en levenslang achter de tralie dumpen.

  In Argentinie waren de militaire moordenaars machtiger en lieten ook alle bewijzen vernietigen, maar nu zitten al die moordenaars presidenten in de gevangenis hun dagen te slijten.

  Moordenaar Bouterse’s tijd komt ook nog, niemand geen enkele militaire moordenaar ontloopt zijn straf.

  Ik herinner mij Augusto Pinochet die een week voor hij ruim drie maanden huisarrest kreeg in Engeland, hij zei het volgende “het loopt altijd slecht af met dictators”.

  Met de moordenaar presidentje Bouterse zal het niet anders verlopen, zijn straf zal hij nooit kunnen ontlopen wat hij nu laat doen of niet. De grote moordenaar van Suriname zal worden berecht wat er ook gebeurt.


  Maak melding

 18. In Suriname houden wij ons niet bezig met prietpraat.

  Ik houd me bezig met gewezen militairen, die deel hebben ged in die vuile oorlog.

  Aan wiens klaverviertjes kleeft er meer bloed?


  Maak melding

 19. Of ze houden de tegenstanders “Front” van Bouterse uit de wind. Het verbaast mij geenszins dat ook vijanden van Bouterse niet met de waarheid boven tafel willen komen. Terwijl ze er praktisch met hun Neus op hebben gestaan.Het stinkt aan alle kanten, maar ze hebben eertijds niets geroken of ze hebben last van een selectieve amnesia. Wie waren de lokale politici en elite die wapens het land in wilden smokkelen om van binnenuit de invasie mogelijk te maken. Wie durft straks de staat Nederland voor het gerecht te slepen met de MID Militaire Inlichtingen Dienst van Nederland erbij. Niet 1 Surinaamse officier van Justitie. laat staan een Waterkanter! In 1993 lag het dossier nog in de kluis van DSB, en bij het aantreden van een Nederlandvriendelijk regering, “in 1991 werd Venetiaan presidentskandidaatm, op 7 September werd hij gekozen. Ja, en 2 jaren later in 1993 is zo een belangrijk dossier zoek!


  Maak melding

 20. Bouterse wordt heel langzaam de Surinaamse Kadafi. Inclusief zoon. Met een privé leger.
  Voor deze foute keus gaat Suriname lang tol betalen.


  Maak melding

 21. Het wordt tijd dat de President van de Krijgsraad vaart gaat zetten achter de berechting.
  3 zittingen op jaar basis is natuurlijk belachelijk en ongeloofwaardig.
  Dat geldt hetzelfde voor de burgerkamer.


  Maak melding

 22. De club van Bouterse moest de verkiezingen toch winnen in Suriname???
  Nu niet zeuren Suri’s , ook een gekozen crimmineel zal geen beschaafd mens worden

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 23. Er was eens een sergeant,

  Die hield de bevolking van een land
  In een stevige, met bloed bevlekte hand

  Zijn kameraden van weleer
  Vergeten alles en weten niets meer

  Ze hebben zich allen met corruptie verrijkt
  Maar vergeten hun geweten naarmate de tijd verstrijkt

  De bevolking luistert niet naar haar eigen gekreun
  Nog eventjes en er volgt een krachtige dreun

  Deze super regering verwijt ik niets
  Ze komen er zelf wel achter, al is het op de fiets

  Maak vaart Suriname, maak vaart
  Want 50 jaar terugzetting is wat mij zorgen baart

  Opo kondreman no tang sidon
  Want a sergeanti o go meki yu long.


  Maak melding

 24. Wie had belangen bij dat het dossier moest verdwijnen Alleen dhr. Doorson weet dit en hij lijdt aan geheugenverlies (Dementie ?). Laat de RC deze Doorson gijzelen en opsluiten. Ik wil dan zien hoe snel hij alles kan herinneren. 8 december moorden NOOIT vergeten !!!. De verantwoordelijken moeten gestraft worden. Gerechtigheid moet winnen.


  Maak melding

 25. Wie kan zich het geval nog herinneren, want ik kan het nog maar vaag: toen Bosje president was en Bouta Staatsadviseur, zouden ex-gedetineerden en enkele ex-politie mensen het gerechtsgebouw open hebben gebroken; ze zouden heel veel vernielingen hebben aangericht en een heleboel dossiers en andere spullen waren toen verdwenen.
  Als iemand het nog weet wil je het dan hier vertellen ?


  Maak melding

 26. @26 DAS: U kunt goed de pen/toetsenbord hanteren. Dit tot grote jaloezie van enkelingen op dit forum.
  Het is nog geen sinterklaas, maar misschien Boetaklaas?

  Suriname is nog niet verloren, gezien de betrokkenheid van heel veel Surinamers met normen en waarden op dit forum.

  De vermoorde intellectuelen kunnen niet weer voor zichzelf opkomen, dus daarom moeten wij het doen.


  Maak melding

 27. @John #9
  Er kan niets instaan dat DDB vrijpleit om de simpele reden dat het stuk dan niet was opgesteld, Het was immers een onderzoek naar DDB zijn criminele gedrag.

  @TTheo #16
  -1- Je verward slim met achterbak, crimineel gedrag
  -2- Sinds schrijf je niet als Ziens. Ik moets 3 keer lezen om je het door te hebben. Niet dat het veel uitmaakte want je posting blijft onzin.
  -3- Schelden doet geen zeer heet het. Alleen de schelder zet zichzelf als obeschaafd neer.

  @Paraman #21
  Ik begrijp en lees hier uit dat jij openlijk toegeeft dat er bloed aan je handen kleeft en je lijkt er nog trots op te zijn ook. Weerzinwekkend. Gelukkig zijn de meeste SME niet zo.

  @Doedel #22
  Je vergeet dat de meeste SME angsthazen zijn en dat DDB overal zijn pionnen heeft achter gelaten. Maar zoals Afro #20 aangeeft DDB zal zijn leven lang over zijn schouder moeten kijken en uiteindelijk echt wel zijn terechte vonnis ondergaan.


  Maak melding

 28. Feit is en blijft dat de stukken zijn verdwenen tijdens de front regering, waarschijnlijk mocht de waarheid nooit boven tafel komen.

  Nu weten we inmiddels ook dat Nederland en Amerika samen met sommige Surinamers wilden ingrijpen. Wijlen Derby als nationalist heeft daar een stokje voor gestoken.

  de Krijgsraad zou per direkt Vene moeten horen wat hij hiervan weet.


  Maak melding

 29. Wat mij opvalt in Suriname is dat je met geld veel duistere zaken kunt doen in Suriname.
  Je kunt de bevolking ermee laten denken en tot antwoorden komen.
  Het mooiste vind ik de tweede, je kunt mensen hiermee vergeetachtig maken.
  Conclusie weledele rechter:
  Als iedereen bij dit proces vergeetachtig is geworden dan zou ik al deze personen toch ook graag een paar jaar in Santo Boma willen zien!
  Kijken of ze hun gedachte weer op een rijtje krijgen door een beetje gek te worden in een dwang inrichting.
  Kijk beste Surinamers de personen van 8 dec moorden krijgen we helaas en jammer genoeg met het gerecht niet terug.
  Maar iedereen moet zich wel aan de wet (geen mensenf vermoorden) houden en zeker een president. Of zijn misdadigers gevrijwaard in Suriname onder onze president?
  Tevens zijn er drie documenten verdwenen.
  Het kan zijn dat dit net zo belangerijk zijn als oude kranten dus weg ermee.
  Maar gezien dat iedereen dit probeert te vergeten dan wil dat toch iets zeggen of niet?

  Het beste Suriname!

  Ps ik mag lijden als onze president nu eens eindelijk voor 80 jaar naar het gevang moet. Oftewel dat ie daar mag weg kwijnen!


  Maak melding

 30. Paraman ga aub weer in de greppel je drugs uit je lichaam slapen .
  Je ijlt wederom in hogere sferen mijn zoon.en je maakt je belachelijk O hebben je vader en ik jou niet opgevoed!

  Trouwens waar is je beste vriend Frontloser gebleven.
  Deze had ik toch ook een paar met mijn slippers willen geven
  Grtn je moeder


  Maak melding

 31. Het wanbeleid tijdens front is ons nu allemaal duidelijk, behalve dat er stukken zijn verdwenen moeten we ook onderstaande tegen het licht houden. komt ook nog bij dat ze jaren zonder een rekenkamer hebben geregeerd.

  Hahahah lees goed “Venetiaan stond op en zei dat er een reden is geweest van de niet- afkondiging.”, met andere woorden de Surinaamse Mugabe heeft in z’n eentje besloten tot geen afkondiging ondanks de DNA de wet had aangenomen.

  Had Bouterse toch gelijk om die hele DNA een poppenkast te noemen, als je toch een MOP of wet aanneemt en een presidentje die in zijn eentje besluit het niet af te kondigen.

  ———————————

  Wet Arbeid door vreemdelingen niet afgekondigd

  Geplaatst: 09/07/2011

  Paramaribo – Eerst was het het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) dat niet werd afgekondigd. Nu blijkt dat de wet Arbeid door vreemdelingen ook niet door de ex-president Ronald Venetiaan is afgekondigd. Voorzitter Jenny Simons ging op zoek naar de wet toen de arbeidsminister tijdens zijn beantwoording hiervan gewag maakte.

  Simons spitte het archief van de DNA door en kwam toen erachter dat de wet in 2009 is behandeld. Ze kan zich nog herinneren dat men het reces van de DNA had uitgesteld om die wet goed te keuren. Uit de administratie blijkt dat het wetsproduct nooit is afgekondigd.
  Venetiaan stond op en zei dat er een reden is geweest van de niet- afkondiging. Na de goedkeuring in het parlement maakte de toenmalige minister van ATM de president duidelijk dat er toch ‘wat haken en ogen’ waren aan de wet. Op grond daarvan werd aan de toenmalige president Venetiaan gevraagd de wet niet af te kondigen, hetgeen hij ook heeft nagevolgd.

  Bij dit antwoord ontstak Andre Misiekaba. ‘Hoe kan het dat, nadat het hoogste college van staat een wet goedkeurt, een toevallige minister kan bepalen dat de zaak nog ogen en haken heeft?’
  Voorzitter Simons op haar beurt legde uit dat er juridisch-technisch niets mis mee is. Maar in haar conceptie kon het nooit de bedoeling van de wetgever zijn geweest dat een wetsproduct, na intensieve beraadslagingen, toch niet wordt afgekondigd. ‘Ik denk niet dat we die weg moeten bewandelen. Het was niet de bedoeling van het college om met de regering en het college een wet te behandelen, om het later niet te laten afkondigen.’


  Maak melding

 32. Bij de bank wordt er toch een kluisadministratie gehouden waarin precies wordt aan getekend wanneer en wie bij de inhoud van de kluis is geweest.
  Uit deze administratie moet dan zeker te zien zijn welke personen in de afgelopen jaren bij de inhoud van deze kluis zijn geweest


  Maak melding

 33. Is toch niet zo verwonderlijk Bouterse zit aan de macht.In Suriname is alles mogelijk.Het volk heeft niets te vertellen.Tijdens de verkiezing worden ze omgekocht.Dit land komt nooit vooruit.Er heerst een vloek daar.Beter wordt het nooit.Dat is mijn ervaring.Bouta en zijn click vullen hun zakken en gaan weer weg.


  Maak melding

 34. Het maakt niet uit onder welke regering de documenten verdwenen zijn.Stel maar de vraag wie voordeel heeft bij de verdwijning ervan en je hebt de aanzetter daartoe!En er moet ergens staan wie allemaal de kluis betreden hebben tot heden.Of is dat ook weg?

  Cobie.


  Maak melding

 35. Misschien is onderstaand waarom het stukje moest verdwijnen, de waarheid mocht niet verteld worden.

  Al is de leugen toch zo snel………….

  Weweten in ieder geval al dat front alle belang had om de waarheid achter te houden, ze dachten dat 8 dec. het goed zou blijven doen tijdens verkiezingen.

  ————————————

  Nederland en Amerika
  wilden wel invasie plegen

  Geplaatst: 09/07/2011

  Paramaribo – Nederland en Amerika waren in 1982 wel van plan om een invasie te plegen in Suriname. De toenmalige politiecommissaris Herman Doorson zegt dit met 90% zekerheid. Doorson, getuige a decharge in de zaak van hoofdverdachte Desi Bouterse, zei toen over al deze informatie te beschikken. Deze informatie en andere, die zou kunnen leiden tot een strafrechtelijke vervolging, was verzameld in een dossier. Hiervan werden er nog twee kopieën gemaakt die gingen naar het Parket en een derde dossier werd bewaard in de geldkluis van De Surinaamsche Bank (DSBBank). Alle drie exemplaren zijn op een onverklaarbare wijze verdwenen. De krijgsraad moest het gisteren daarom hebben vanwat de 71-jarige Doorson zich allemaal nog kan herinneren. De tand des tijds speelde deze getuigen, zoals zovele anderen voor hem, ook parten. Krijgsraadpresident Cynthia Valstein – Montnor en krijgsraadlid Iwan Rasoelbaks maakten deze getuige duidelijk dat het opmerkelijk was dat hij de meest cruciale momenten niet meer voor de geest kon halen. De oud politieman zei dat hij gedurende zijn 42-jarige carrière heel wat zwaarwichtige zaken heeft moeten onderzoeken. Hij heeft daarom heel veel van zich afgezet. “Ik heb geleerd dat je na onderzoek alles van je af moet zetten. De dingen moet je vergeten, anders word je gek. Ik kan me veel dingen niet meer herinneren. Ik heb ze van mijn geheugen verwijderd”, zei Doorson.

  Wat de oud politiecommissaris zich nog goed voor de geest wist te halen, is dat hij alle informatie kreeg doorgespeeld van een toen erg verbitterde Roy Horb. Voor Horb was Doorson zijn guru. Horb was verbitterd omdat zijn militairenvrienden hem ervan beschuldigden te collaboreren met de vijanden (de CIA en de vijftien latere slachtoffers).

  Derby een mol?
  Doorson zei ook wijlen Fred Derby te hebben gehoord. Derby zou volgens de toenmalige politiecommissaris inlichtingen over een op handen zijnde invasie vanuit het buitenland doorspelen aan Horb. Raadsman Irwin Kanhai vroeg of Derby daarom gezien kon worden als een mol. Doorson had duidelijk moeite met het woord mol. Volgens hem was Derby een nationalist. ‘De man (Derby) vond dat hij het niet kon toestaan dat buitenlandse groepen op onschuldige Surinaamse burgers zouden schieten.’ Daarnaast gaf Doorson te kennen dat Derby alle informatie vrijwillig verschafte. ‘Derby is niet door Horb geplaatst in een organisatie om informatie door te spelen. Derby verschafte vrijwillig informatie.’


  Maak melding

 36. @ frontlosers,
  Stel nou dat het verhaal klopt over een invasie toch geeft dat niemand het recht om ongewapende burgers op te pakken te martelen en standrechtelijk te executeren.Toen bouterse en zijn maatje maurice bishop naast elkaar stonden en daal en de rest bedreigde hoorde ik niets van een invasie Bouterse heeft zich laten ophitsen door maurice bishop en hij heeft zich van zijn duivelse kant laten zien.Blijf maar jou moordenaars president verdedigen kijk maar uit dat jij niet een keer aan de beurt komt stelletje landverrader.


  Maak melding

 37. #4 Whome

  Wel reageren doe ik niet zo graag meer,ik geniet liever van al die scheldpartijen.Het enige waar ik me nu mee bezig houd,is me eigen ding doen.
  Dat het verhaal”Bouterse”onze discussies voorlopig zal blijven beinvloeden,weet ik nu als jongeman vrijwel zeker.
  Het jammerlijke is,dat we maar niet opschieten van al dat gekibbel van die oudjes….voor hen,is het gekibbel een leuke tijdverdrijf.


  Maak melding

 38. Veel plezier met jou eigen dingen doen Bryan.
  ik ben voorstander van vrijheid van meningsuiting iedereen mag zijn of haar mening geven.Je hebt het mooi geprobeerd Bryan maar helaas trapt niet iedereen in jou demagogie en doctrine.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.