Surinaams aanpassingsprogramma niet uitvoerbaar

15

PARAMARIBO, 29 jun – Het Structureel Verbeteringsprogramma van de regering Bouterse is niet uitvoerbaar. Ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan ziet in elk geval geen mogelijkheden voor nog meer maatregelen uit het programma. De samenleving kan dat absoluut niet aan.

De devaluatie van de Surinaamse dollar en de verhoogde brandstoftoeslag ( government take) zijn al erg genoeg. Nu worden ook omzetbelasting genoemd en verhoging van de accijns op tabak en alcohol. “Maar ook omzetbelasting op energie en watervoorziening”, zegt Venetiaan. Dat zou de genadeslag zijn, vindt ook fractiegenote Ruth Wijdenbosch. Als mensen het nu al moeilijk hebben met verwerken, is het einde niet ver meer.

Overigens moet het parlement het programma nog goedkeuren. Maar of dat ook werkelijk zo loopt? “Ik zie het niet gebeuren”, zegt Wijdenbosch. Het programma kwam kort na het aantreden van de regering Bouterse tot stand. Het moest de gaten opvullen in de overgenomen staatshuishouding. Venetiaan en Wijdenbosch vinden dat met wat moeite meer bespaard kan worden op de uitgaven van de regering.


15 REACTIES

 1. Ik vraag me af waarom niemand deze man niet kan vertellen, dat hij liever niets meer zegt. Iedere keer komt hij nog stommer over.

  Vene we weten inmiddels al dat niets uitvoerbaar was en daarom niets is uitgevoerd tijdens jullie bewind.

  Het ontwikkelingshulp waar jij op teerde, is op, je hebt het op gemaakt zonder dat Suriname of de Surinamers iets van hebben overgehouden, behalve die paar front boeven natuurlijk.

  Suriname staat op een kruispunt, we gaan onze eigen ontwikkeling financieren en een moderne samenleving creeren daarbij hoort belasting heffingen erbij.

  behalve omzetbeslasting en accijns op tabak en alcohol, zal er vroeg of laat ook onroerendgoed-, motorrijtijgen belastingen geheven worden. Dus vertel het maar alvast aan je rijke vriendjes die het allemaal in hun broek doen omdat ze nu ook eindelijk belastingen gaan betalen.

  De reacties van deze man is een ex-President onwaardig, dat is een feit.


  Maak melding

 2. Verhoging taxes verstandig of niet?
  Is de verhoging van de belasting slim om gaten in de begroting,door wie dan ook veroorzaakt, te dichten? Als je niet nadenkt zou je zeggen van wel. Persoonlijk vind ik verhoging van belasting op alcohol en tabak niet erg.(kleine drinker, niet- roker). Als econoom ga ik nadenken en let ik vooral op de gevolgen.
  Verhoging van de belasting op watervoorziening en energie is voor de arme bevolking rampzalig en is zelf crimineel te noemen, met name als je op de gevolgen voor de volksgezondheid let.
  Laten er vanuit gaan dat de regering heeft nagedacht, maar heeft zij ook laten narekenen wat de gevolgen voor de bevolking zijn? Ik noem een aantal.
  1. Koopkrachtdaling bij de gezinshuishoudens
  2. Toename criminalteit. Bedrijven en gezinnen zullen of ze dit willen of niet moeten bezuinigen op licht. Lekker donker denkt de crimineel.
  3. Dubbelestijging van de prijs van energie en water. Ten eerste door de belastingverhoging. De tweede verhoging zal ik proberen duidelijk te maken met een voorbeeld (op vezoek van frontloser zal ik uitgebreider uitleg geven van wat ik betoog).
  In Nederland heeft een gemeente de lokale waterschapbelasting verhoogt. Het doel was het gebruik af te remmen. Het werkte fantastisch. Het gebruik nam zo zeer af dat de kostprijs niet meer gedekt kon worden. Verhoging van de verkoopprijs was het gevolg.
  Of dit in Suriname ook het geval zal zijn weet ik niet, maar het is mogelijk. De bureaus die voor de regering werken moeten dit op basis van gegevens uit het verleden kunnen narekenen.
  4.De voksgezondheid kan in gevaar komen.
  5. Lager dan verwachte belastingontvangsten
  Als de belastingdruk te hoog wordt daalt het besteedbaar inkomen en zal de consumptie (en de investeringen) en daarmee de winstgevendheid van bedrijven. Gevolg lagere belastingontvangsten.
  ( zie Arthur Laffer, amerikaanse econoom).
  Het antwoord op de vraag luidt mijns inziens dan ook. Nee.
  Nog een laatste opmerking.
  Milton Friedman (amerikaanse econoom, nobelprijswinnaar).
  “the line we dare not cross the frigility of freedom”
  Je moet de belastingdruk niet te hoog maken.
  De overheid zal hierdoor de motor van de economie gaan worden en dit nu hoort weggelegd te zijn voor het bedrijfsleven.
  Als ik wat borrels gedronken zou hebben zou ik hieraan een andere uitleg geven, namelijk als je een volk teveel uitbuit en martelt zal het in opstand komen en de machtshebebrs willen verdrijven. Voorbeelden te over. Zelf heel dichtbij.


  Maak melding

 3. Een ieder, zelfs scribent #2 weet wie Nero was.
  Ook zo een despoot die de belastingen alsmaar wilde verhogen om zijn megaprojecten in Rome te verwezenlijken. Zijn naam moest voor eeuwig in gedachten blijven. Dat hij daarmee het eens zo machtige Rome naar de verdoemenis hielp kon hem niet deren.

  Ziehier! Er is wederom een keizer aan de horizon verschenen, keizer Bigi mofo I.
  Hij roept voor de vuist weg wat hij de nacht ervoor in beschonken toestand verzonnen heeft. Spijtig voor hem, maar hij stond in het parlement en niet in de kroeg.
  Toen de keizer de oprisping kreeg was dat tijdens de begrotingsbehandeling.

  En nu ontbreken de begrotingsartikelen.


  Maak melding

 4. Pico/3 gaat het een beetje?

  Een volk die geen belasting betaald zal ook niet geneigd zijn, zijn overheid kritisch kunnen te beoordelen.

  Nu is het zo dat Surinamers niets willen betalen maar wel alles gratis willen, dit is de opvoeding van Vene vandaar zijn reactie.

  Ik ben van mening dat het hoog tijd is om Surinamers te stimuleren om te groeien en hun eigen leven en welzijn in eigen handen te nemen. Daar hoort dus niet bij, dat de regering alles blijft subsidieren terwijl ze eigenlijk de middelen niet heeft.

  Er staat niet geschreven hoeveel % de belastingen worden, maar stel dat er nu niets betaald wordt. Is het niet billijk dat men nu wel wat gaat betalen. Hoe verwacht je dat de overheid het waternet en elektriciteit moet onderhouden, waar zouden de middelen vandaan moeten komen.

  Wie betaald zal ook verantwoordelijk mee omgaan, de airco’s zullen dus niet de hele dag blijven draaien terwijl er niemand thuis is. De planten zullen dus ook niet met drinkwater nat gehouden worden terwijl men heel simpel water kan opvangen en gebruiken. Dit alles doet men omdat men niet of weinig betaald. Die mindshift is nodig, het volk zal boven zichzelf verheven moeten worden.

  Nu maak je een grote denkfout, belastingen die ingevoerd worden hebben betrekking op het hele volk dus niet alleen de werkenden, dus ook mensen die met vakantie gaan of een vanatiehuis daar hebben, mensen die in het grijze of zwarte circuit geld verdienen maar geen inkomstenbelasting hoeven te betalen.

  Heel simpel na alle belastingheffingen hoort er door de regering een vangnet opgezet te worden voor on- en minvermogenden, that’s it.

  Je zegt “namelijk als je een volk teveel uitbuit en martelt zal …..”

  Waarschijnlijk moet je nog leren belastingheffingen niet te zien als straf, uitbuiting en marteling.

  Verder is het opvallend dat alleen ontwikkelingslanden moeite hebben met belastingheffingen of helemaal geen belasting heffen.

  In alle ontwikkelde landen is het doodnormaal dat er belasting geheven wordt. Maar goed, misschien dat ze daarom ook ontwikkeld zijn toch. En dat de mensen in die landen belasting heffen niet zien, als uitbuiting en marteling.

  Trouwens weet je zeker dat je niet behoorlijk wat borrels op had toen je dit schreef. Misschien moet je reageren direkt wanneer je uit bed bent gestapt, dan weet je zeker dat je nuchter bent.


  Maak melding

 5. @pico, helemaal mee eens.
  alle maatregelen die de huidige overheid neemt zijn een kopie van wat de nederlandse overheid ook doet. het verschil tussen nl en su is op hoofdlijnen dat nl een grotere consumptie kent en de burgers gemiddeld meer te besteden hebben. henk van de palu doet ook voorstellen voor belastingverhoging voor bedrijven met als gevolg dat de bedrijven straks ook uit suriname vertrekken. 70% van de su bevolking leeft onder de armoede grens, van een kikker kan je geen veren plukken. nadeel van die maatregelen is dat als het gebruik en verbruik van water, benzine en electriciteit afneemt ook de inkomsten waar de extra take over gerekend moet worden afneemt. het wordt tijd dat de overheid gaat inzien dat er meer geinvesteerd moet worden in ondernemingen en het overheid apparaat afslanken. de su bevolking moet ook accepteren dat su een ontwikkelingsland is en een 4 baansweg met 7 fly-overs een prestige project is die veel kost en weinig toegevoegde waarde heeft. opmerkelijk vind ik de reactie van frontloser dat suriname het nu op eigen krachten gaat doen. goed plan maar slecht uitgevoerd lijkt mij als je het bij de burger haalt die het niet heeft.


  Maak melding

 6. Truster/6

  Zegt opmerkelijk vind ik de reactie van frontloser dat suriname het nu op eigen krachten gaat doen.

  Misschien dat je mij kan aanwijzen hierboven waar ik dat heb gezegt, Ik zei we gaan onze eigen ontwikkeling financierenen en een moderne samenleving creeren daarbij hoort belasting heffingen erbij.

  Ik vind het gek dat je dan zegt dat Suriname alles wilt doen wat Nederland doet. Nederland is niet de enigste moderne samenleving die belastingen heft hoor.

  Als Suriname een voorbeeld moet nemen zou ik ze aanraden naar Singapore te kijken, het meest succesvolle samenleving op deze aardkloot en een van de welvarendste landen, opgebouwd in nog geen 40 jaar. Toen Singapore door Malesie eruit werd getrapt hadden ze niets en nogmaals niets, niet eens genoeg land of bodemschatten. Suriname staat er nu zelfs beter voor, dan Singapore toen.

  In het begin vond men ook, dat de plannen van de toenmalige minister-president niet goed waren, hij zou autoritair zijn, hij leidde aan grootheidswaanzin en dergelijke, zie Singapore nu.

  Verder zeg je de overheid moet afslanken, goed idee, want dat vinden waarschijnlijk alle Surinamers. Misschien dat jij ons ook kan vertellen wat met al die ontslagen ambtenaren moet gebeuren. Je zegt 70 van de Surinamers leeft onder de armoedegrens, dus voegen we die 20% ambtenaren maar ook lekker bij, want er is geen bedrijfsleven die ze kan opvangen.

  Trouwens wat dacht je dat Vene & front zouden komen verklaren, ik kan het je nu al zeggen. Ze sturen nu al brieven naar de President om die ontslagen contractors aan het werk te houden, hoor je het al contractors, dus gewoon mensen wiens contract niet verlengd worden laatstaan ambtenaren.

  Ik kan je nu al zeggen dat Front heel blij zou zijn als de huidige regering de overheid zou afslanken en ambtenaren zou ontslaan, want dan kunnen ze de mensen ophitsen dat de regering slecht is en niet weet wat ze doen, eigenlijk hetzelfde wat jij nu in je reactie doet.

  Geen enkele regering zal zijn hele bevolking tevreden kunnen stellen, dus moeten ze gewoon doen wat het beste is voor het land.

  De stappen die nu genomen worden zijn het beste voor het land en al zijn inwoners, jammer dat sommige het niet zien en zich laten misbruiken door politieke opportunisten van front.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 7. #3.
  Very comprehensive (cognitief).
  Perfecte bijdrage!

  Voor anderen die het door uw bijdrage paars benauwd krijgen, het navolgend.
  Natuurlijk wil men belasting betalen, niet te veel natuurlijk (dat is niemand vreemd).
  Maar men wil geen verhoogde belastingen om;
  – Een lijndienst te annuleren omdat het zo nodig als privé jet moet fungeren (Airforce One)
  – een self-proclaimed bishop à raison de SRD 6000 per maand in dienst te nemen
  – voor vrienden en bekenden van de keizer een gepantserde auto te kopen
  – een toelage voor de keizerin Ingrid II, zodat zij met daggeld vergoeding bij Macy’s (een warenhuis in New York) kan shoppen
  – etc. etc. etc.

  Kortom men wenst niet voor de hofhouding te betalen, maar wel voor;

  – Toegankelijke en betaalbare medische voorzieningen
  – goede infrastructuur
  – betaalbare nutsvoorzieningen
  – adequaat onderwijs
  – betaalbare volkswoningen (die uiteraard goed onderhouden moeten worden door de huurder)
  – en last but not least, een goed voor haar taak toegerust justitieel apparaat.


  Maak melding

 8. @frontlosers
  In je verwoede pogingen deze regering goed te pratn ipv constructief aan de discussie bij te dragen haal je van alles aan, trekt het uit het verband, verzand je in onzin, etc. Niet alleen je niveau speelt je parten, maar vooral je onwrikbare uitgangspunt dat alles wat deze regering doet grandioos is. Voorbeelden.

  -1- Belastingheffing dient altijd twee doelen. Samen gevat onder de noemer de zwaarste schouders draagt de overheid zorg voor een stuk inkomens herverdeling (het kapitalisme is niet perfect) en een eigen inkomen om te investeren in publieke zaken als infrastructuur en overheidstaken. BTW op basis producten treft echte vooral de zwakste schouders. In posting #2 geeft je er blijk van dit niet te (willen?) zien. In posting #5 kom je met een warrig verhaal en trek je er van alles (geforceerd) bij om je gelijk te halen. In posting #7 wordt er nog meer bijgehaald en stijgt het onzin gehalte nog hoger.
  Neem liever een voorbeeld aan de posting van Pico. Die is doordacht. Als jullie van de NDP eindelijk eens echt constructie waren dan had je die posting met twee handen aangegrepen en gekeken waar je verbeterpuntjes kon vinden. Maar nee zo werkt dat niet in de NDP die hakken liever op alles wat niet overeenkomt met de holle frasen van de baas.

  Als jullie werkelijk betrokken waren met SME dan begonnen jullie er eens mee om jullie verstand te gebruiken en constructief mee te denken want tot dusver zie ik uitsluitend holle rethoriek en hooligan gedrag van de NDP.


  Maak melding

 9. Ach die arme simpele neus/9, je reddingspoging slaat als een tang op een varken. Met je reactie laat je overduidelijk zien dat je denkvermogen vergelijkbaar is met dat van een mongool.

  Mijn postings zijn veels te hoog gegrepen voor jouw om te kunnen begrijpen. Je ontbeert daartoe het noodzakelijke denkvermogen.

  Je reactie laat duidelijk zien wat je bedoeling is, nl elkaar dom houden door onzin goed te praten. Constructieve beargumenteerde reacties als de mijne zijn dan ook not done.

  Die horen nl. niet in die negatieve spiraal waar jullie front mensen elkaar gevangen houden.

  Dit moet weer een front eigenschap zijn, want op alle niveaus, zie je die destructieve eigenschap weer. Hier op waterkant bijv. steken ze elkaar veertjes in de kont om de meest domme en onzinnige reacties, intussen durven ze dat constructief meedenken en verstand gebruiken te noemen.

  Het moet niet gekker worden.


  Maak melding

 10. Onderstaand een extract uit de 1 Juli boodschap van President Bouterse.

  Speciaal voor onze MEGA-Negatieve front mensen zoals Neus en Whome.

  Leg de boodschap van de President tegenover de denkwijze van onze ex vene hierboven en zie het verschil in denken, beleving, visie en geloof.

  ————————————–
  Lessen
  Als wij de verschillende lessen uit het verleden ter harte nemen, komen wij tot het besef dat het vrijheidsbegrip nog onvoldoende is doorgedrongen tot ons. En dat tevens de vereiste organisatie van onze maatschappij, die noodzakelijk is om de geestelijke en materiële resources, die onze Schepper voor ons beschikbaar heeft gesteld, te benutten en rechtvaardig onder ons te verdelen.

  Daarbij hebben wij drie probleemgebieden. In de eerste plaats de mate waarin wij in onze eigen vermogens geloven. In de tweede plaats in de mate waarin wij bereid zijn om met elkaar samen te werken en respect en waardering voor de andere landgenoot te bezitten en uit te dragen. In de derde plaats de mate waarin wij een overheid beleven als een product waar wij allen bij zijn betrokken en die naar de best denkbare wijzen in staat moet worden gesteld om onze gemeenschappelijke belangen, zoals boven vermeld, te behartigen.

  Op elk van deze drie aspecten wens ik in het kort in te gaan. Zoals verschillende ex-koloniën kampen wij met de gevolgen van slavernij en eeuwenlange uitbuiting. Zowel sociaal-economisch als sociaal-psychologisch voelen wij ons als samenleving zwaar beschadigd, ondergewaardeerd en als het ware kansarm. Maar dat is geschiedenis. Het is een reeks, die niet kan worden teruggedraaid, doch wel de spiegelfunctie kan hebben om tot inkeer te komen en ons gedachtegoed te wijzigen.

  Bewuste investeringen in eigenwaarde en saamhorigheid zijn hiervoor noodzakelijk. Dat leren wij ook uit de biografieën van de meeste groten der wereld: zij wisten uit de vele tegenslagen, degradaties en onderschattingen, die hen in de eerste fasen van hun leven ten deel waren gevallen, om te zetten tot sterke wilskracht, doorzettingsvermogen en gevoel van samenwerken met anderen daarmee konden zij het beste uit die anderen halen met het doel de eigen uitrusting succesvoller te maken en te slagen in de uitvoering van hun sociale functies.

  Verleden serieus nemen
  Willen wij met dit proces een behoorlijke vooruitgang boeken, dan dienen wij ons verleden serieus onder ogen te zien, zodat de rijkdommen en kwaliteiten die in ons liggen de ruimte krijgen om boven te komen drijven. Als nieuw vertrekpunt zullen wij alsdan in staat zijn om als vrij en gelijkwaardige natie ons op te bouwen en onze plek in de internationale, globale gemeenschap in te nemen.

  Het gegeven dat strikt genomen wij een samenvoeging vormen van cultureel zeer diverse groeperingen, die hier onder verschillende, vaak mensonterende wijzen te werk zijn gesteld, vormt de sleutel voor onze onderlinge verdeeldheid en gebrek aan liefde en waardering voor elkaar.
  Velen van ons hebben de littekens, die daardoor in opvolgende generaties zijn ontstaan, kwijtgeraakt of ze tot een vorm van bijzondere uiterlijke en innerlijke schoonheid weten om te zetten. Als wij saamhorigheid sterker nastreven, zullen wij niemand meer behoeven achter te laten, die nog van die littekens last heeft.

  Want dan zullen wij allen de eigenwaarde, ook van de anderen onderkennen, een nadrukkelijkere relativeringsvermogen bezitten en van wederzijds respect in de omgang met elkaar vertonen op een niveau dat als voorbeeld voor de gehele regio mag gelden.
  Wij moeten dus af van de kwetsuren, die geworteld zitten in onderlinge verstandhoudingen en persoonlijke gevoeligheden. Het is hoognodig dat wij onze kwetsuren aanpakken, zonder te blijven wijzen naar de Nederlanders of welke andere dan ook als oorzaak van onze gevoelens van staan aan de verkeerde kant, terwijl wij anderzijds als wij naar het buitenland moeten gaan voor studie of andere zaken het eerst denken aan dat land.

  Het wordt tijd dat wij onszelf oppakken zonder ons groter te maken dan wij zijn. Om de trots, rijkdom en kwaliteiten in onszelf en in elkaar te vinden, waarbij wij eerst ons zure verleden onder de ogen komen en een plek weten te geven. Van daaruit zullen wij in staat zijn om elke andere natie op gelijkwaardige voet tegemoet te treden en te zoeken naar wederzijdse belangen en vormen van samenwerking.


  Maak melding

 11. Choreograaf!

  Pico, je bijdrage aan deze discussie is duidelijk, goed geschreven en geeft geen enkele partijdigheid aan. Zo hoort het!

  Verhoging van accijnzen op alcohol en sigaretten is onontbeerlijk en zelfs goed te praten. Dat zijn niet de 1e levensbehoeften.

  Verhoging van de belastingen op water en energie kan wachten tot de economie wat is aangetrokken en men het beter heeft in Suriname. Tegelijk deze verhogingen invoeren wijst op een choreografie van mensen die niet snappen waar ze mee bezig zijn. Loosers!
  Dit noem ik pijnigen van de mensen aan de onderkant van de samenleving ten gunste van eigen wensen, reislust en rijkdom.

  Pico, ik zou me niet druk maken om de silly reacties van ene Frontlosers. Hij snapt niet dat anderen een mening mogen hebben om het kwaad dat nog erger wordt te ontrafelen. Hij zit geketend aan een loodzware ketting met de naam Desi.


  Maak melding

 12. “Verhoging van de belastingen op water en energie”

  Dit soort reacties kan je verwachten van minderwaardige ezels zoals DAS, die wil een mening geven om het kwaad dat nog erger wordt te ontrafelen.

  Alleen verteld deze ezel niet dat het kwaad hij zelf heeft gecreert, in al zijn achterlijkheid.

  Momenteel wordt er GEEN omzetbelasting betaald op water en energie, en waar komt DAS mee. Omzetbelasting op water en GAS mag niet VERHOOGD worden, tenminste niet nu.

  DAS vind dat het verhoogd moet worden wanneer de economie wat is aangetrokken en DE MENSEN het beter hebben in Suriname. WELKE MENSEN en wat is de omschrijving van BETER HEBBEN??? IDIOTER dan dit zal je het niet krijgen.

  Laten we Nederland als voorbeeld nemen. Momenteel treft de huidige regering daar verschillende maatregelen om het begrotingstekort te dichten, voor de maatregelen werden getroffen had je legio mensen die bij voedselbanken liepen, desondanks gaf de regering miljarden steun aan banken. De koopkracht is omlaag bij veel Nederlanders maar vooral bij die groep en wordt waarschijnlijk lager.

  Misschien dat de Nederlandse regering die maatregelen moet terugdraaien totdat de economie is aangetrokken en de mensen het beter hebben.

  DAS je zit nogsteeds vast aan die slavenketting, maar heb het nogsteeds niet door.

  Gebruik je verstand een andere keer.


  Maak melding

 13. Front looser,

  De grootste fout die je maakt is om Suriname met Nederland te vergelijken. Waarom dan?

  Suriname heeft een munteenheid die alleen in Suriname kan worden uitgegeven. Dat geeft de armoede aan van een land met een waardeloze munt.

  Nederland heeft de Euro waar jullie daar zo gek op zijn anders kun je geen handel drijven met het buitenland.

  Laat Nederland met rust en bekritiseer die arme besognes in Suriname want voor je het weet heeft je Baas de SRD nog minder waard gemaakt net als toen. Dan heeft de bevolking het zeker BETER. Wat een zieligheid!


  Maak melding

 14. DAS een voorbeeld is nogsteeds geen vergelijking.

  Suriname drijft handel met de dollar en niet met de Euro, de SRD is daarom ook gekoppeld aan de dollar. Ergo over de hele wereld drijft men handel met de dollar.

  Je klets weer dom uit je vette nek.

  Misschien moet jij de besognes in Nederland bekritiseren en Suriname laten voor wat het is, want aan je dom geklets heeft de Surinamer niets en zullen ze het nooit BETER hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.