Leefbaarheid factor in Surinaams energieplan

10

PARAMARIBO, 22 jan – De leefbaarheid zal zwaar mee moeten tellen in het plan voor uitbreiding van de capaciteit van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Dit stelt parlementariër Ronnie Brunswijk. De gevolgen voor de plaatselijke gemeenschappen zijn nog niet te overzien. Dus kan geen sprake zijn van uitvoering.

Dat zal moeten wachten tot er meer duidelijkheid is. Volgens Brunswijk is communicatie met de gemeenschappen van groot belang. Zoals de kaarten nu liggen, is er lokaal geen steun voor het plan. President Ronald Venetiaan geeft toe dat er tot nog toe niet echt sprake is geweest van communicatie. De plannen zijn in Paramaribo ontwikkeld en daar is het min of meer bij gebleven.

Het plan voorziet in omleiden van de Jaikreek. Die wordt dan een extra bron voor de Tapanahonyrivier. In extreem zonnige perioden kan het water van de kreek dan helpen het peil hoog te houden in het Professor J. Van Blommenstein-stuwmeer. Paramaribo kampt nog frequent met energietekorten door het lage waterpeil. Critici vrezen vooral een terugval in de visstand, die een bron van voedsel en inkomsten vormt voor lokale bewoners.


10 REACTIES

 1. Brunswijk heeft hier gelijk dat de lokale bewoners eerst geconsulteert dienen te worden alvorens uitvoering kan geschieden. Maar moeten wij Alcoa niet betalen voor de geleverde stroom? Kunnen wij ze niet houden aan de leverings-verplichting of beroepen zij zich op overmacht, gezien de lage waterstand in het meer. Ik bedoel te zeggen dat Alcoa moet betalen voor het geleverde water en dat geld kan gedeeltelijk gebruikt worden om de plaaselijke gemeenschappen te onderhouden.


  Maak melding

 2. Deze crimineel is erg begaan met zijn soortgenoten. Gratis brandstof, gratis electra gratis medische zorg en geld reservering voor deze groep ten koste van de man met de pet.

  Was hij maar ook zo begaan met de slachtoffers van verkrachtingen, roofmoorden en criminaliteit?


  Maak melding

 3. In dit geval heeft deze Bruns wel gelijk. De gevolgen van uitbreiding van zo’n waterkracht centrale zijn niet te overzien!!!
  Er dreigt een milieuramp te gebeuren als men niet vooraf met milieudeskundigen overlegt!

  Wat let Suriname om zonnepanelen en windturbines te gebruiken?

  Heeft dit te maken met domme gemakzucht en onwetendheid? Of zijn er al ‘afspraken’ gemaakt met vriendjes voor deze domme en ondoordachte klus?

  Beseft men wel waarmee men bezig is? Wie is straks verantwoordelijk voor een ramp in dat gebied?


  Maak melding

 4. Maar dat is logisch FBI,

  Van anders soortigen zal hij. ronnie brunswijk geen enkel stem meer krijgen, na de etnische zuiveringen in Papatam, die hij goedkeurt door te zeggen zijn mensen hebben het recht zich te vergelden. Waar hij de koning schijnt te zijn. Zelfs de gestationeerde leger en politie te albina zijn daar herhaaldelijk met de dood bedreigd onlangs door gewapende plaatselijke militanten.

  Dus moet hij de stemmen gaan zoeken in zijn eigen kringen. Die zal hij nog krijgen ook. Bijna elke vorm van economische vooruitgang wordt tegengewerkt door hun. Terwijl ze toch alles gratis willen krijgen. Voor wat moet wat horen. Waarom hebben ze die Palmolie projekt tegengehouden??? Geen idee. Het zou juist werkgelegenheid creeren voor ze. Dus ja, als ze zo achter lopen is het ook hun eigen schuld. Ze moeten echt deel gaan nemen aan een arbeidsparticipatie anders zal er niet veel veranderen. De regering moet ze niet altijd alles gratis geven, ze moeten er iets voor terug doen, anders gaan ze zich inderdaad als koningen gedragen. Het is de schuld van de regering.

  En wat betreft de waterpeil van de energiecentrale, die moet gewoon op peil gehouden worden want anders zit Suriname en zijn economie zonder stroom straks, dit is veel belangrijker. Voor de gedupeerden moet er wel een oplossing gevonden worden.

  Mischien is het wel een goed idee om anno 2010 mensen uit het bos te halen en aan een stadsleven te laten wennen met al zijn rechten en plichten. Scholing en arbeid. Het bosleven is leuk, prachtig en mooi maar je zult altijd afhankelijk zijn van gratis steun uit de stad. Zelfs Afrika moderniseert waarom moet Suriname stilzitten in zijn ontwikkeling.


  Maak melding

 5. Het is gewoon een feit dat de inheemsen land rechten genieten via internationale verdragen. Dus wanneer er economische activiteiten in hun gebied worden ontplooid dan dienen zij ook daarvan te profiteren. wij kunnen niet iedereen over een kam scheren omdat een klein of groot aantal van die groep zich misdraag, het zijn surinamers.
  Een deel van het probleem is het lands-bestuur, waar pas ingegrepen wordt als er grote problemen zich voor-doet. Verder wil men niet onbesuisd moderniseren te-kostte van het bos, zelf de blanken hebben nu pas ontdekt hoe belangrijk het bos is. Voeger werd bos met achterstelling vergeleken, terwijl de inheemsen altijd al veel respect voor het bos toonden. Dus zegt men; je moet jou tegen-staander niet onderschatten. De inheemsen weten dat de moderne-mensen een drang hebben om de natuur te vernietigen en dus ook de inheemsen daarin, wandaar dat men geen andere volken daar wil hebben. Ik geef ze geen ongelijk. Teveel sprinkhanen vreten alles kaal, De bomen gaan gif produceren als verdediging.


  Maak melding

 6. Staatsolie heeft ook een centrale tot hun beschikking. Hoever het gekoppeld is aan het net is mij niet bekend. Maar dat zou wel een start kunnen zijn om de lasten van stuwmeer te verlagen.


  Maak melding

 7. Wie de milieu elementen gaat zitten verstoren is bezig met het werk van God aan het vernietigen. Zonder schone milieu elementen is er geen leven mogelijk hier op aarde. Geen mens is in staat om deze elementen te veranderen; ze zijn zoals ze zijn!

  Gaat men aan de rivieren zitten ‘sleutelen’ dan zal dit rivier gaan rotten doordat stilstaand water dood gaat. Een rivier moet net als het bloed in het menselijk lichaam, kunnen stromen om zichzelf te ontdoen van bacteriën etc. Zonder bloedcirculatie is er geen leven mogelijk.
  Stilstaand water gaat dus dood en de vissen die erin behoren te leven ook. Er treedt dus verrotting op, doordat het water stilstaat in plaats van door te stromen zoals een rivier behoort te stromen.

  De mensen die van deze rivier afhankelijk zijn kunnen niet meer van deze rivier drinken doordat de zelfregulering/verschoning van het water verdwenen is.
  Men moet in Suriname leren om van het milieu af te blijven! God heeft ons het milieu geschonken om ervan te kunnen leven. Dus bodem om gewassen op te verbouwen om te eten, rivieren om van te drinken en om uit te eten, lucht om te ademen om te blijven leven.
  Wie is de mens, om deze 3 elementen te gaan zitten manipuleren? Het zal de mens nooit lukken om de elementen te manipuleren zonder zelf ervoor te moeten boeten!
  De inheemsen waren zo stom nog niet, die wisten dat ze zorgvuldig om moesten gaan met alles om hun heen=milieu. Zelf de CNN maakt nu dagelijks reclame om het milieu te beschermen. Laat de dingen zoals ze zijn en ga niet voor God zitten spelen.
  We hebben zonlicht en wind om gratis te gebruiken en kunnen al onze energie hieruit halen, maar we moeten het wel willen. Dit noemt men schone en duurzame energie, doordat ze het milieu niet vervuilen of verstoren. We hebben de aarde te leen van toekomstige generaties. Wees dus zorgvuldig met het milieu en ga niet als een beest tekeer want deze kan terugslaan, en hoe!


  Maak melding

 8. Jarenlang gebruikte men in Nederland een zin: “God heeft de wereld geschapen behalve Nederland, want die heeft zichzelf gemaakt.”

  Maar nu pas is men in Nederland (eindelijk) tot inzicht gekomen dat men toch rekening moet houden dat de zee het land vroeg of laat terug zal nemen.
  Er zijn al plannen gemaakt om de zee te geven wat van de zee is, voordat de zee het zelf terug neemt!
  Leer het milieu respecteren, want het bezit onvoorstelbare krachten.


  Maak melding

 9. Zonne-energie biedt Haïti hulp en hoop

  Zonne-energie zorgt ook voor schoon drinkwater

  Zonne-energie zorgt ook voor schoon drinkwater

  Haïti wacht een lange en moeilijke weg naar herstel. Niet alleen zijn de wegen en huizen verwoest, maar ook brandstof zoals diesel is er nauwelijks, omdat de toevoer plat ligt. Gelukkig heeft Haïti een groot pluspunt: de zon schijnt overvloedig.

  Veel zonne-energie bedrijven en hulporganisaties concentreren zich daarom op deze bron om de Haïtianen te voorzien van drinkwater, kookovens en mobiele telefoons.

  De zon gaat voor niets op

  Er is bijvoorbeeld een bedrijf dat kookovens op zonne-energie heeft geleverd waarmee 1200 maaltijden in 8 uur kunnen worden bereid voor daklozen in opvangkampen. Ook leverde het zogenaamde Haïti-project al voor de ramp zonnepanelen aan de Louverture Cleary School. Hoewel de aardbeving structurele schade veroorzaakte aan het schoolgebouw, konden de zonnepanelen toch vrij vlot weer in werking worden gesteld.

  Dankzij de zonnepanelen voorziet de Louverture Cleary School in zijn eigen energiebehoefte, zodat de lessen voor de 350 leerlingen zijn begonnen. Bovendien houdt de school energie over om dienst te doen als hulpcentrum voor voedsel, drinken en onderdak.

  Houtskool slokt 55% van het inkomen op

  Zonne-energie biedt Haïti ook hoop voor de toekomst. Tot nu toe besteedde de gemiddelde Haïtiaan 55% van zijn inkomen aan houtskool om te koken. Maar de zon gaat voor niets op en er zijn tegenwoordig goedkope kookovens op zonne-energie ($40). Hulporganisaties brengen daarom deze ovens naar Haïti, zodat ouders kleding en onderwijs voor hun kinderen kunnen betalen.

  (Bron: MSNBC Cosmic Log)


  Maak melding

 10. Paramaribo bepaalt niet langer zijn grenzen. King of Marwina is de baas in een zeer belangrijk gebied. Het gebied waar Suriname de afgelopen jaren haar economie heeft kunnen verstevigen. Echter ontgaat het de regering dat goud geen duurzame oplossing is voor de toekomst.Het laat zien hoe kortzichtig deze regering is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.