dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSporthistoricus Guno Hoen overleden

Sporthistoricus Guno Hoen overleden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jan – Sporthistoricus Guno Hoen is gistermiddag op 87-jarige leeftijd in Paramaribo overleden.De laatste tijd ging hij enorm achteruit. Precies een week terug was Hoen nog aanwezig bij de uitvaartdienst van voormalig sportdirecteur Ro Phoelsingh. Daags daarna werd hij wegens kortademigheid opgenomen in het ‘s Lands Hospitaal, waar hij zijn laatste adem uitblies.

Van de hand van Hoen verscheen in 1982 Sporthelden I, twee jaar daarna het tweede deel en tenslotte in 1989 deel drie. Ook bracht hij een Sranan odoboek op de markt. In 2003 werd de Stichting Guno Hoen opgericht, met als doel het werk waarmee hij is begonnen voort te zetten. Deze stichting heeft zich sterk gemaakt dat de complete fotocollectie (tussen 500 en 800 foto’s) van Hoen vorig jaar werd opgekocht door het directoraat Sportzaken. In de op te zetten Sports Hall of Fame krijgen deze plaatjes een plaats in het documentatiecentrum. De collectie wordt als “kostbaar” en “heel waardevol” beschreven.

Maar Hoen was meer dan sporthistoricus. Hij was een heel goede voetballer en was de beste schutter bij het nemen van strafschoppen. Hij deed ook aan korfbal, was een damliefhebber, maar was verzot op voetbal. Voetbal was zijn leven. Hoen is Voorwaartser in hart en nieren geweest, net als hoe hij altijd NPS’er is gebleven. Hij schopte het tot kernvoorzitter. Daarnaast heeft hij er voor gezorgd dat een aantal personen hun weg vond naar de sportjournalistiek. In 1940 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak moest Hoen als 19-jarige naar de schutterij. Zijn verdiensten voor Suriname bleven niet onopgemerkt: in 1997 werd hij benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm en vier jaar later werd hij onderscheiden met de Lifetime Achievement Award. Hoen kreeg elf kinderen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Meneer Hoen is, vind ik, een voorbeeld van een rasechte sportliefhebber. Als ik hem hoorde praten dacht ik altijd aan het gezegde “sport verbroedert”. Daar zette hij zich altijd voor in. Door hem weet ik wie o.a. doelman Graanoogst en Paulie Korte waren en voor het Suurinaams voetbal betekend hebben. Ik denk dat Meneer Hoen te bescheiden was om zich te profileren. Bescheidenheid siert de mens. Hulde aan de grootste sportman die Sranang gekend heeft.
  Arm is een volk die haar sporthelden niet eert. Ik hoop dat Meneer Hoen een waardig afscheid mag krijgen zoals het een zoon van Suriname betaamt. Old soldiers never die.
  Saluut oom Hoen.

  Ram Pultoo.


  Maak melding
 2. Ik heb veel geleerd van Guno. Mijn oudste vriend in mijn jeugd heeft me nooit anders dan met respect behandeld. Een geweldige man die ons gelukkig mooie geschiedenis heeft achtergelaten. Een vader die er altijd was voor zijn kids. Een sportman van alure zoals één die ons recentelijk ook heeft verlaten.

  Ik hoop dat je je samen met Ro Phoelsingh vanuit je nieuwe woonplaats in alle rust zal blijven inzetten voor de sport in Suriname.

  Condoleance aan de familie Hoen.

  Roy Ristie


  Maak melding
 3. Ik kan me niet voorstellen dat het Nationaal elftal ooit alleen maar uit zgn Surneds zal bestaan. Dan zou er iets verkeerd zijn. En anders zullen dat echt geen zaterdag en zondag amateurs zijn. Ik zou een Gullit, Kluivert e.a. ook helemaal te gek vinden, maar willen zij zelf wel?

  Suriname heeft inderdaad veel talent, misschien zelfs beter talent dan in Nederland. Maar alleen talent is niet voldoende om de eindronde van een Groot tournooi te halen. En inderdaad kan een trainer ze dicipline bijbrengen. Maar ik denk dat het proces versneld wordt als er een paar spelers in de selectie zitten die de dicipline al vanaf bv hun zesde jaar hebben. Ook een ideale situatie voor elke trainer die deze taak krijgt, weet ik zeker.

  En beste Leila/mi taki, het is toch mooi om het samen te doen. Toen jong Oranje Europees kampioen was geworden en de jongens met de Surinaamse vlag zwaaiden vonden de meeste Surinamers het toch geweldig? Het heeft achteraf zelfs een paar reacties ontlokt omdat men het op een bepaald moment te nadrukkelijk vond. Ze toonden hun roots en Suriname was even in de picture. Je hoeft die gasten toch ook niet zo af te keuren?


  Maak melding
 4. Beste mensen,
  Een vervelend foutje!
  Mijn vorige reactie heeft ook met sport te maken maar slaat eigenlijk op een ander artikel. Sorry voor het ongemak.

  Ook van mijn kant condoleances aan de nabestaanden van Dhr Guno Hoen.


  Maak melding
 5. Guno Hoen!

  Een echte sportman is heengegaan. Een man die je altijd en overal kon spreken over sport. Familie en vrienden gecondoleerd en Suriname ook. Rust zacht Guno!


  Maak melding
 6. Mijn buurman en onze echte vrienden.
  rust zacht meneer Hoen.
  iedereen gecondoleerd met dit verlies.
  Lloyd, Patriek ,Urwien en alle andere broers en zusters, van harte gecondoleerd en je vader was een echte kei. Jullie hebben ook het voetbal op Zorg en Hoop veel liefde en leven gegeven samen met je vader.-Tan boeng, Henno


  Maak melding
 7. Ik heb Guno persoonlijk gekend en 4 jaar met hem gewerkt bij Radio Paramaribo in Suriname
  mijn condoleances aan zijn familie met dit verlies. Het was een leuke tijd, de sport uitzendingen door de weeks en de live uitzendingen vanuit het stadion bij de voetbalwedstrijden, waarvan ik nog een paar op band heb in mijn archief, het intervieuw met Guno op 25 september 1974 die hij had met mij bij mijn afscheid op de radio een dag voor ik het land verliet op weg naar Nederland. Ik heb hem daarna nog vele malen ontmoet in Nederland, ook toen ik even terug was in Suriname. Guno stond bekend om zijn af en toe harde kritiek, en hij scheen een goede voetballer te zijn geweest, een echte linksbuiten en de man van de stafschop. Ik hem hem echter nooit meegemaakt in zijn glorie periode. Hij maakte deel uit van de nationale voetbalploeg die in 1948 Nederland bezocht. Zijn boeken, liggen in mijn archief.
  Boordevol met nieuwtjes foto’s enz
  Wij zijn een grote sportman kwijtgeraakt

  Rust zacht Guno
  Wo mitie oen srefi wan dei na Janda!!!

  Ferdinand Hossenbuz


  Maak melding
 8. Bij deze wil ik graag Annamarie Hoen condoleren met het overlijden van haar man Guno. Ik hoop via deze mail in contact te komen met Annemarie. (0372098)

  Liefs, Liliane


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES