Suriname leurt met geld-voor-regenwoud-visie

14

PARAMARIBO/BONN, 17 nov – Suriname zoekt zoveel mogelijk steun voor het idee van financiële compensatie voor behoud van het regenwoud. Met de besprekingen in Barcelona, Spanje, over klimaatveranderingen achter de rug, is het verder kijken richting Europa. Suriname’s ambassadeur bij de VN, Henry MacDonald, heeft in Duitsland gelobbyd.

De visie is voorgelegd aan verscheidene instituten in Bonn, Bochum, Herne en Gelsenkirchen. Suriname hoopt op voldoende steun op de internationale klimaatvergadering in Kopenhagen, Denemarken. “In elk geval moet deze vergadering een belangrijke aanzet geven tot verdere actie”, zegt MacDonald tegenover de Ware Tijd. Daarom ook de hoop op resultaat.

Suriname pleit al langer voor financiële compensatie. Daar moet onder meer het Kyoto protocol voor worden aangepast. De vergadering in Kopenhagen kan een belangrijke aanzet geven. Landen die hun regenwoud laten staan komen er tot nog toe bekaaid van af. Het protocol beloont eerder landen die werken aan herstel van wat al vernield is aan natuurlijk milieu. Suriname noemt dit onrechtvaardig.

14 REACTIES

 1. >Het protocol beloont eerder landen die werken aan herstel van wat al vernield is aan natuurlijk milieu.<

  Als men destijds goed (eigen volk eerst) onderhandeld had met IMGOLD, dan had men nu niet het handje op moeten houden bij anderen.
  Je kunt niet aan de ene kant alles maar in het milieu dumpen, en aan de andere kant geld opeisen omdat je het regenwoud zogenaamd wilt behouden.

  Zolang Suriname zelf, niet de handen uit de mouwen steekt, zullen anderen het ook niet voor Suriname doen. Zoiets heet Zorgplicht!

  Ik vind het Kyoto protocol uitstekend, en het kan niet voor Suriname aangepast worden (haha).
  Alle landen ter wereld, moeten zich juist aan het Kyoto protocol aanhouden en niet andersom!
  Er is niets onrechtvaardigst aan. Zo staat het in de Wet milieubeheer.

  Weet men dit soort dingen soms niet???


  Maak melding

 2. Waarom gaan we niet zoals Guyana ook op de bilaterale tour. Lijkt me veel verstandiger aangezien internationaal de onderhandelingen momenteel niet vlot lopen. Lijkt thanks alsof Kopenhagen een flop zal worden.


  Maak melding

 3. Geloofd deze regering dat de Duitsers zo gek zijn geld aan Suriname te schenken als compensatie voor het niet afhakken van de Surinaamse oerwouden?Deze landen praten meer dan geld bijdragen. Elke keer dat de G8 bij elkaar komen wordt er over de arme landen gesproken maar helpen geschied niet.Wat ik voor de zoveelste keer komt te horen is dat vele nieuwe rijke landen al landbouw land voor een appeltje en een eitje op kopen in Afrika,Asia en Zuid America Deze landen zijn Saudi Arabie”,Qatar,Zuid Korea en China,ze willen daar monocultuur gaan uitoefenen om de mensen in hun eigen landen te helpen.Waarom gaan deze bovengenoemde aan de landbouw doen? algemeen is het bekend dat er een grote schaarste aan voedsel in de wereld is dus is het niet slecht landbouw arealen te kopen van stomme landen om voedsel voor zich zelf te hebben dan kunnen de mensen in de arme landen maar uitsterven.Suriname moet op eigen krachten draaien en ophouden met het bedelen.Daarom zeg ik geloof niet aan de hulp die men het over heeft,men Schijt gewoon weg om het redden van de oerwouden.


  Maak melding

 4. Ik zou denken:Begin met de bevolking van su aan te leren respect voor de natuur te hebben,te beginnen met een betere behandeling van dieren.De beschaving van een land kun je afmeten aan de manier waarop de bevolking met dieren omgaat,zorg voor totale bewustwording op dat gebied,te beginnen op de kleuterscholen.de rest volgt vanzelf.


  Maak melding

 5. Wat ik niet begrijp is het volgende.
  Zal Suriname het regenwoud dus leegkappen als ze niet gecompenseerd wordt door de westerse wereld. Suriname heeft nog niet door dat behoud van het regenwoud haar eigen belang dient. En als je door het behoud van het regenwoud wat kan verdienen is een TWEEDE en dat is MEEGENOMEN.


  Maak melding

 6. En zolang men de Surinaamse (koloniale) Mijnwet niet aanpast aan deze tijd, zal ook niks veranderen in Suriname.
  In de Surinaamse mijnwet staat dat de Surinaamse staat verantwoordelijk is voor de gevolgen van mijnbouw, en niet de exploitant zelf. Dit betekent dat Suriname verantwoordelijk is voor de shit die iedere rijke multinational achterlaat in het Surinaamse milieu.
  Geen wonder multinationals staan te trappelen om in Suriname te “investeren”.

  Daarnaast moet in de vergunningen ook duidelijk staan wie voor de vervuiling aansprakelijk is. Het lijkt me logisch dat als IMGOLD voor 95% eigenaar is, ze ook voor 95% verantwoordelijk moeten zijn voor de vervuiling! Maar nee hoor, mooi niet.

  Er moet gewoon een brongerichte aanpak komen, waardoor milieuvervuiling aan de Bron wordt aangepakt. En dat is door de koloniale Mijnwet en de vergunningen, aan te passen aan deze tijd.
  De vervuiler betaalt, de vervuiler saneert (behalve in Suriname dan…)


  Maak melding

 7. zoeken ze naar meer geld zodat sommo en maikel het geld kunnen gebruiken,die oplichters en doen ze dingen onder het mom dat ze de arme mensen helpen terwijl ze bezig zijn het land in de uitverkoop te zetten.


  Maak melding

 8. Listig!

  Europa heeft al haar natuurlijk bos gekapt voor de economie. Het enige vlekje echt bos dat nog over is in Europa ligt in zuid Polen.
  Europa is rijk geworden door o.a. industrie en ook piraterij in geheel de wereld.

  Een listige zet is volgens het protocol de landen belonen die hun bos herstellen. Juist!
  En daar vallen alle Europese landen onder.

  De verantwoordelijke minister in Suriname kijkt met de nek naar zijn Guyanese collega, alsof die dom is en hij slim. De Guyanezen vangen al doekoe terwijl Suriname nog bedelt.


  Maak melding

 9. Suriname kan het niet alleen op eigen kracht (en dat geldt voor alle landenin de wereld, incl USA).Wij hebben daarvoor de internationale gemeenschap nodig. Ik denk dat het grootste probleem ligt bij onze eigen politici. Ik heb het gevoel dat het ons ontbreekt aan capabele politici met een goede/duidelijke en heldere toekomst visie(uitzonderingen daar gelaten)Er lopen een paar (democratisch gekozen!!) DNA leden daar rond die nog geen woord hebben gesproken.


  Maak melding

 10. Het volgende kon ik vandaag lezen uit mijn webkrant Independent “Norway and Guyana sign rainforest deal”.Dit schijnt het werk van president Bharrat Jagdeo te zijn.Zij die dit artikel willen hebben in zijn geheel kunnen naar deze web side toe gaan.Independent.co.uk/environment/climate.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.