Debat Wereldomroep rond Surinaamse verkiezingen

27

Radio Nederland Wereldomroep organiseert op 24 november a.s. een radiodebat over de verkiezingen in Suriname op 25 mei 2010. Komt de NDP in de regering of blijven de Nieuw Front-partijen aan de macht? Onder andere John Waalring (NPS), Max Ghazi (PL), Sekhar Bissessur(VHP) en Gilmar Macnack (NDP) gaan met elkaar in discussie. Publiek is van harte welkom om het gratis debat bij te wonen.

De Wereldomroep doet op 25 november verslag van het debat in het radioprogramma ‘Nieuwslijn Suriname’. Daarnaast is het debat (gedeeltelijk) te beluisteren via Surinaamse radiostations, waarmee de Wereldomroep samenwerkt. Of volg het debat rechtstreeks via een livestream op www.wereldomroep.nl/suriname.

Suriname kiest op 25 mei 2010 een nieuw parlement. Dit parlement kiest vervolgens de nieuwe president van Suriname. Komt president Venetiaan wederom aan de macht en maakt hij zo een periode van 20 jaar als president vol? Of wint de partij van Bouterse? Sommige Surinamers zien de NDP in de regering als een uitdaging voor de jongere generatie. Anderen vrezen dit vooruitzicht.

Het debat vindt plaats in het gebouw van de Wereldomroep (Hilversum). De presentatie is in handen van Peggy Brader en Roy Khemradj.

Programma
19:00 – 20:00 uur: Ontvangst
20:00 – 20:50 uur: Debat tussen de vertegenwoordigers van de politieke partijen
20:50 – 21:30 uur: Napraten met een hapje en drankje

27 REACTIES

 1. Puur rotzooi…die hele FRONT is een frommelbende…dan gaan anderen weer aan de haal met de bevolking (zijn of haar) verstand.

  Ik zie geen nut in zo’n Debat….elkaar een hoop poep troep toe roepen….maar de feiten….de feiten de bevolking voelt dat in zijn/haar stabiele zak…jaja…stabiel met een Suri Rand-Debiel…SRD….vuilwater uit de kraan…electriciteit als knipperlicht….geen ziekenfonds(geen)medicatie jij gaat DOOD. i’ja..Goud weg voor 5% van de winst….anderen maken miljarden en sturen een heel land het bos in om op een stuk bot te kluiven.
  noemt FRONT stabiel…voor de imbeciel

  Wegen zonder voetpaden nog fietspaden….en komen lullen wij asfalteren…maar men gaat dood in het verkeer !!!!!!!!

  e..e kijk luister noh….IK WIL OOK VERKAVELEN….jaja DOMEINGROND….wie helpt.

  Realiteit en ook behoorlijk tastbaar…maar wereldomroep doe ons een lol kom niet manipuleren…DEBAT DEBAT met een hoop rotzooi verhalen….de bevolking moet zijn ogen open houden…want FRONT verkoopt het heel land….puur door domdoenerij.(achterlijkheid)


  Maak melding

 2. de kolonialistische onderdrukkers kunnen nog steeds niet loslaten.de wereldomroep probeert op een zeer huichelachtige manier de surinamers uit te spelen.die dommies gaan ook meewerken en radio nederland verdiend heel veel geld met de uitzending,zonder een koperen cent aan deze te betalen.

  bat your life ze gaan gewoon weer geweldig willen doen om de ander te overbluffen met ditjes en datjes.volgens mij valt er niks te debatteren,front is gevalt en dan houd het op.

  hetzelfde gelul hoor je steeds maar,dat front de democratie heeft terug gebracht.en dan vraagt ik mij af,wat voor soort democratie bedoelen deze eigenlijk.

  men weet zelfs niet wat democratie inhoudt,terwijl een ondemocratische regering aan de macht is.

  ik weigert pertinent om mij als een ongeoorloofde straatventer te gedragen,zoals die klote viswijf hier op dit net.is echt iemand met een olifant huid.komt ervan als je geen opvoeding hebt gehad en dan gedraagt je je van zelfs als een waardeloze figuur zo je wilt de clown op dit net.

  een volwassen man met een zeer bekrompen verstand.en vraagt steeds de aandacht met de zelfde liedjes van bouterse en de militairen.is echt irritant en maakt zich echt belachelijk hiermee.we weten het met ons allen reeds en probeert jou mening op andere artikels te geven.die man doet net of bouterse sexs heeft gehad met z`n geliefde of dat bouterse hem voor straf een hond heeft laten pijpen.


  Maak melding

 3. Machiavelli en de macht van de vorst

  Italiaans geschiedschrijver, werd ambtenaar van zijn vaderstad en in 1498 secretaris van de tweede kanselarij; hij ontwierp een reorganisatie van de burgermilitie, maakte vele gezantschapsreizen en vertoefde, als agent van Florence, enige tijd bij Cesare Borgia. Nadat in 1512 De’Medici waren hersteld, werd Machiavelli in 1513 verbannen. Zijn meest bekende werken, Il principe (De vorst, ook wel vertaald als De heerser) en Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio (= Gesprekken over de eerste tien boeken van Titus Livius), die tijdens zijn ballingschap zijn geschreven, hebben beide betrekking op de vraag naar de oorzaken van verval en opkomst van staten, alsmede naar de wijze waarop staatslieden staten in stand kunnen houden. In De vorst, waarvan het eerste manuscript gereed was in 1513, betoogt hij dat een regering, om vóór alles te streven naar het handhaven van de macht, niet de regelen van de moraal behoeft toe te passen, maar dat haar alle middelen tot dit doel zijn geoorloofd. Politiek is volgens Machiavelli doel in zichzelf, t.w. behoud en vergroting van macht, met het succes daarin als enige maatstaf. Hij had geen behoefte aan een dienst aan een God en hij bestempelde de toenmalige religie als een verzinsel en volksbedrog. Voor het verscheurde Italië van zijn tijd zag hij als oplossing de instelling van een absolute monarchie. In de Discorsi, die hij tussen 1516 en 1519 schreef, boog hij zich over de vraag welke staatsvorm steden grootheid bracht. Machiavelli koos hiervoor een republikeinse regeringsvorm. Europa was in de Middeleeuwen een feodale samenleving. De adel en de kerk hadden macht. Formeel waren leenmannen ondergeschikt aan een wereldlijk (vorst) of kerkelijk heer (bisschop), maar in de praktijk bestuurden ze zelfstandig een gebied. In de Late Middeleeuwen nam de macht van de vorst toe. De eerste die daarover schreef was de Italiaanse diplomaat Niccolò Machiavelli (1649-1527). Varma R-


  Maak melding

 4. Nieuw-Front-Plus plus plus+++ heeft het in Suriname verknalt dus men gaat zijn heil daarbuiten zoeken.Het Surinaamsevolk heeft totaal geen hoop meer op deze regering.Rotzooien met gronden,fraude bij de douane enz.enz.,vechten in het parlement,geen goeie gouddeal afgesloten….kortom teveel om op te noemen.Ik zou zeggen wegwezen!!!!!!!!


  Maak melding

 5. TOP!

  Doe mij maar een discussie tussen de Toppers uit de partijen. Dan kunnen we direkt zien wie geschikt is om ons land te leiden en wie niet. Deze achterhoede discussie tussen mensen die niets in te brengen hebben in hun eigen partij is spelen met de geloofwaardigheid van onze politiek.
  Men neme NPS, VHP, NDP en PL; waar blijft DOE? Die van DOE lullen alle andere partijen met aanwijsbare argumenten onder tafel, maar men is bang dat de gevestigde partijen zullen falen en dat mag niet!
  Ook dit debat is dus een politieke zet.


  Maak melding

 6. Sorry, moeten we deze reactie serieus nemen?
  Het is weer een typisch voorbeeld van de holle vaten die het hardst klinken, of zijn het de beste stuurlui aan wal? Of is het dat de kant noch de wal geraakt wordt? De reactie van nr.1 heeft kop noch staart. Er wordt door nr.1 wel kwistig gestrooid met emotioneel gebrabbel zoals “frommelbende”, “randdebiel”,”poep”, en “lullen”. Kortom de logica van reactie nr. 1 is er niet. Inhoudelijk nul komma nul en wordt door mij bij deze in de digitale prullenmand gegooid.


  Maak melding

 7. nr 6…Pedro kom ook met argumenten of voer iets aan, dan kunnen wij ook tot een conclusie komen….MAAR… zomaar prullenmand dan wil ik weten waar jij mee bezig bent
  Anderen het liefst dom houden of probeer jij je zelve te belazeren…FOUT…man!!!


  Maak melding

 8. ik sluit mij volledig aan reaktie bij nummer 6.
  het zijn deze zelfde mensen die hier de hoogste woord hebben, wat is er mis met een debat naar mijn mening niets ik ben voorstander van zo een debat alleen idioten en kortzichtigen zijn er tegen. ik schaam mij echt voor deze leeghoofden gelukkig hebben deze (mensen) het niet voor het zeggen in suriname.


  Maak melding

 9. Nummer 2, mijn commentaar op jouw artikel is hetzelfde als wat ik heb geschreven over nr.1
  En nummer 3, wat is de relevantie van jouw reactie mbt het bericht over het debat?
  Sorry nr 3, ik zie totaal geen verband.
  Ik vind het ronduit schandelijk dat sommige lieden dit forum steeds meer gaan misbruiken om heel wat onzin uit te kramen. En dat niet alleen mbt dit artikel, maar ook over tal van andere artikelen.


  Maak melding

 10. hun reaktie laat zien hoe dom ze zijn keer op keer weer, en die idioten die het voor deze geestelijk gestoorden opneemt zijn nog gekker dan deze ezels op nummer 1 tot 5.


  Maak melding

 11. DU, je liegt weer,ben jij het niet,die elk artikel aangrijpt om over de revo te zeiken?Zelfs een artikel over kinderen greep je aan om de revo erbij te halen.
  Sinds wanner kom jij met een genuanceerde reactie?Nooit ,als je 1x reageert kom dan met een reaktie die te begrijpen is,meestal typ je een hoop nonsens waar er geen touw aan vast te knopen is.
  Dus DU, verbeter de wereld maar begin absoluut eerst bij jezelf.


  Maak melding

 12. Het netwerk en de jongeren, die de NDP steunen,vinden debateren in binnenland en buitenland altijd goed.

  Er zijn immers vragen die Surinamers in binnen en buitenland hebben over hun geboorteland Suriname. Een geboorte recht.

  Er zijn ook goede politieke vertegenwoordigers nodig,om Suriname in het buitenland te vertegenwoordigen,ze moeten Surinamers gemotiveerd houden,inspireren enz

  Ze kunnen hun attitude aan een publieke opinie onderwerpen.

  Ndp, netwerken en de jongeren die de NDP steunen,hebben één vraag voor het bastion vhp,pl, ac.

  Wat is er allemaal gedaan,om de integratie in Suriname te bevorderen?

  De nieuwe generatie NDP-ers,megacombinisten,willen alle kleuren mengen in Suriname,dus aan integratie werken,geen ras gebonden districten,waarbij de rest ondergeschikte burgers zijn.

  Wat vindt pl,vhp,ac van de stelling:’je bent Surinamer punt uit”, dus leer de miskenden skills,hoe bijv de meeste aziaten gekomen zijn ,waar ze nu zijn? kennis en cultuur overdracht.

  In de aziatische winkels weinig tot geen ander kleurige en anders harigen die er werken of stage lopen.

  Kortom ,hoe kunnen de anderen afkomen van de pshychische afwijking in Sbijv:blaka man lesie?
  Want we mekie moeitie,maar a geluk lijkt maar vanuit lucht opgebouwd, maar voor enkele in Suriname en aanverwanten, weggelegd.

  Er is institutionele discriminatie in Suriname,weten ze ervan?

  Dus debat is volgens de NDP op zijn plaats.


  Maak melding

 13. Vraag aan vhp,pl,front,of het klopt dat sociaal zwakke Surinaamse kinderen, niet meer welkom zijn op Surinaamse bodem

  Zie de kinderbijslagwet
  hoe staat het met jeugd hulpverlening
  hoeveel overheids kinderopvang,particuliere kinderopvang is voor veel ouders onbetaalbaar,dus is het vaak moeilijk om zorg en werk te combineren.
  Het gevolg je weet niet wie er allemaal thuis als je werkt nog meer komt oppassen op je kind.
  Zorgelijke toestanden,vooral voor alleenstaande ouders die van peanut geld moeten zien uit te komen.


  Maak melding

 14. @nummer11, eingelijk moet ik om jou reaktie op nummer 11 heel erg hard lachen.
  omdat de aanhangers van bouterse de hele wereld erbij halen van irak tot indonesie, de slavernij om die misdaden van de slager van paramaribo goed te praten, misdaad en onrecht kan je niet goed praten dat is onmogelijk, de laatste zin van jou reaktie laat zien hoe dom en achterlijk jullie zijn. jullie ndp-ers moeten eerst de misdaden van dictator bouterse verwerpen afkeuren voordat jullie mee kunnen doen aan de discussie over suriname.ik doe mij zelf hier niet voor als hooggeschoold maar ik weet wel wat goed of fout is,het enige wat jullie kunnen is in ocer en elders zitten luisteren naar naar die leugenachtige dictator daarom noemen jullie hem baas negre nanga dong,het is verstandiger dat jullie met bouterse in debat gaan hij is jullie baas.
  1) vraag aan bouterse wat hij gaat doen als het buitenland een regering onder zijn leiding zal bycotten
  2)hoe gaat hij om met de mensen rechten
  3)hoe zal hij omgaan met kritische pers in suriname die zich nietmeer laat intimideren en monddood maken
  4)hoe gaat zijn plannen financieren
  5)waneer neemd hij afstand van de misdaden die hij zelf heeft gepleegd en dat van zijn bloedgroep die in zijn partij zitten
  6) en beloofd hij trouw aan onze grondwet en rechtsstaat.
  7)wat zal hij doen als het tot een veroordeling komt voor zijn aandeel in de 8 dec massaslachting.


  Maak melding

 15. Ik ken 3 van de 4 debaters. Ze spreken voor hun eigen belang. Wat zij aan beleid zullen brengen heeft niks te maken met hun partij zal uitvoeren. Sterker nog ze vertegenwoordigen de partij hier omdat zij materiele belangen hebben dankzij de partij in Su. Ze zijn er beter van geworden en elk ideologisch doel dat zij nastreven spekt uiteindelijk hun portemonee.
  Nu heb ik niks tegen een redelijke vergoeding, maar als dat betekent dat de gewone hardwerkende man geen kans krijgt, omdat zij voorrang krijgen en de vooruitgang van de rest blokkeren, dan is dat corruptie.
  Als mensen hier steen en been klagen dat ze niks gedaan kunnen krijgen in Su. Neem dan deze mensen als voorbeeld. Deze mensen hanteren de enige methode om doekoe te maken in Su. Een andere methode is er helaas niet.


  Maak melding

 16. Isrie ik heb al vaker aan jou persoonlijk gezegd dat jij blijft wie jij bent en meer niet .
  Letterlijk napraten. Meer kan je niet.
  je bent en blijft dom.
  En ook die andere die lullen straten die geasfalteert zijn en er zijn geen fietspaden en voetpaden aanwezig. Ga zelf orienteren of zulke situatie haalbaar zijn. Niet alle verharde wegen hoeven een fietspad en of een voetpad te hebben las die klootzakken die daar rijden ook met anderen rekening kunnen houden gebeurt er niks, maar het enige wat ze kunnen is gas geven en niks anders. ze moeten daar ook een punt systeem invoeren en gewoon hogere boetes schrijven. Ook is de regering deels verantwoordelijk voor. Er zijn op dit moment te veel autohandelaren die auto s importeren en de regering weer hun invoerrechten incasseren. Staatskas mee vergroten en niet verder nadenken.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 17. Oom Boem, ik ben het gedeeltelijk met u eens, maar bekijk het eens op een positieve manier. Denkt u werkelijk dat het Surinaamse volk zich zal laten manipuleren? Nee toch? En zeker niet door een uitzending van Radio Wereldomroep, die bij veel mensen in Suriname nauwelijks effect zal sorteren. De Surinamers LIJKEN dom, maar ze zijn het NIET.


  Maak melding

 18. Leiden 20 november

  Allereerst wil ik opmerken dat integratie en een niet raciale politiek in Sur. uitermate en dringend gewenst zijn. Wan pipel is het motto en vrijheid het doel van Sur.

  Ik vind dat debatteren, mits men elkaar de ruimte geeft en met goed onderbouwde argumenten komt zeer terecht. Sur. kent nog een relatief jonge democratie. Links en rechts dienen nog te worden uitgewerkt en het beleid vd Raad van Ministers en de Preident dienen onder meer controle te komen staan van het parlement.

  De volgende vragen komen hier m.i. aan de orde.
  Waarom komen Rusland en Venetiaan weg met de Iamgold deal
  Zijn vervroegde verkiezingen niet op hun plaats, met name nu het parlement in principe niet meer fuctioneerd.
  En tot slot waarom de fronters denken het volk te vertegenwoordigen als zij er niets voor doen.

  Wat ik mij afvraag is waarom juist deze mensen zijn uitgenodigd van het front. Zij spreken voor hun eigen belang, en de wereldomroep is helemaal niet objectief, anders hadden zij ook deskundigen uitgenodigd.
  Deze neo-koloniale houding is niet gepast gezien het verleden van Suriname. Ik doel hierbij op de slavenhandel en de afgedwongen wurgcontracten met de hindoestanen en de indonesiers, gaat u maar verder.

  Wij zijn nu een half jaar voor de verkiezingen en de situatie is nu zo dat het parlement niets meer doet. Dit kan niet. Op dit moment is er een proces rondom D. Bouterse voor de krijgsraad. Pas na de verkiezingen volgt de uitspaak. Objectief bekeken moet een niet schuldig verklaring in welke vorm dan ook worden gegeven. Omdat er namelijk geen enkel bewijs tegen D. Bouterse is.
  Het oneerlijke proces is er op gericht om zand in de ogen te strooien vd kiezer. Puur front gedrag dus.
  Het beleid vd regering Venetiaan is er de laatste tien jaren puur op gericht fronters en de enkeling te bevoordelen.
  Er is nauwelijks een sociaal wetgevings-draagvvlak gecreerd voor de sociaal zwakkeren. Er is nog steeds geen opvang voor de dak en thuislozen. Multinationals die het land leegplunderen. Min Rusland en de Pres. en de Iamgoldafaire waarbij Sur eigenlijk alles ondanks tegenstand van de NDP, de studenten etc gewoon hebben weggegeven.
  Wat front vergeet is dat de kiezers zich niet door het proces rondom D. Bouterse zullen laten manipuleren. Gekeken moet alleen maar worden naar het beleid van Venetiaan van de afgelopen tien jaren. U begrijpt welke richting men dan moet stemmen.
  Ik roep de Surinamers op tot het niet luisteren en reageren op deze uitzending gezien het hierbovenstaande. Ik roep de echte Surinwamer op om op deze site objectief het komende half jaar mee te discussieren en met argumenten te komen die richting geven aan de opbouw van het land waar wij zijn geboren.
  Ik wens jullie allemaal veel wijsheid en rechtvaardigheid toe.
  Een Surinamer
  Mr. Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 19. @ nummer 3
  ben jij niet zelf bezig de boel hier te manipuleren door de één wel verantwoordelijk te houden voor hun fouten en de anderen niet voor hun misdaden tegen de mensheid ??


  Maak melding

 20. Begrijpelijk!

  De reacties 16, 18 en 19 geven m.i. aan dat er bij deze mensen enige verstand van zaken is. Men ziet het nutteloze in van deze achterhoede discussie. Alle discussie is toegestaan, maar het moet in het belang van land en volk zijn. En dat is deze discussie zeker niet!
  Wat men tijdens deze discussie zal zeggen is niet partijgebonden, maar retoriek om zich prive naar voren te schuiven met persoonlijk gewin in het achterhoofd.
  Las ting!


  Maak melding

 21. @Mr.Drs Roy Siwpersad

  Je kunt je zelf hier op het forum natuurlijk altijd allerlei titels aan meten. Maar als de inhoud van je stukken die vlag niet dekt dan geef je slechts blijk van een noodzaak om jezelf veel groter voor te doen dan dat je bent. En dan rijst de vraag welke figuren trekken een te grote broek aan? Wel het antwoord weten we allemaal: kleine kinderen en mensen met een minderwaardigheidscomplex.

  Tot welke van beide behoor jij?


  Maak melding

 22. Beste DU
  Goed en fout zijn begrippen uit de moraalfilosofie. Die verandert volgens de evolutie van de maatschappij. Ook onze Surinaamse maatschappij evolueert. Het goede probeert het kwade te overwinnen. Het kent door haar jonge geschiedenis echter beperkte referentiepunten. Wat vroeger goed fout was voor bijvoorbeeld de kerk bv. scheiden (doodzonde) is nu algemeen aanvaard als een normale gebeurtenis door alle lagen van de bevolking. Omdat we zelf er niet uitkomen, is ook de wetgever er zich intens mee gaan bemoeien wat kan en niet kan. Gelukkig kennen wij ook in Suriname leermomenten. Vroeger waren de kerkelijke autoriteiten toezichthouder en scheidsrechter in goed en kwaad. Ideaal zou zijn dat de mens zelf zo evolueert in een fundamenteel respect voor de medemens dat hij onderscheidt wat goed is en wat fout is. Goed is dan voor altijd in en kwaad voor altijd uit. Dat bepaal je door je eigen normen en waarden erbij te plakken en te bepalen of iets of iemand aan deze normen en waarden voldoet. Maar ook dat evolueert met de tijd. Over het algemeen verdelen we alles in goed en slecht. We verdelen ook het leven graag in tweeën- in goed en slecht. En als we Het woord zuiverheid in de mond nemen bedoelen we meestal goedheid.‘Slechte eigenschappen zijn niet toegestaan, goede eigenschappen wel. Maar in het dagelijks leven hecht de mens geen enkele waarde aan een indeling in goed en slecht. Hij ziet het leven misschien wel vanuit twee gezichtspunten maar kent geen dualiteit, geen indelingen. De mens refereert naar haar eigen dagelijkse versluiering. Een kind is zuiver omdat zijn geest nog niet gevormd is. Hoe meer de geest belast wordt, des te onzuiverder wordt het kind. Zo ontstaat woede met voorbedachten rade, niet als spontane uitingsvorm. Varma R-


  Maak melding

 23. BESTE varma
  Er zijn wetten en regels waar wij als samenleving en als mens aan moeten houden. dat geld voor regeerders en ook voor de hele samenleving de grontwet is daar duidelijk in ook het wetboek van strafrecht niemand staat boven de wet en het recht alleen dictators en mensen die bezeten zijn van de macht. de geschiedenis laat zien wat mensen met absolute macht instaat zijn te doen ik noem er een paar hitler , idi amin mugabe bouterse eric honecker, haile selassie.@ nummer 24, reageer nou een keer volwassen en doe niet als een verwende kleinkind.


  Maak melding

 24. NIKS WAARHEID ,heeft de kettingen al ontvangen hij is ergens vastgebonden en wacht op SANTOKHI met zijn schip,eindelijk zijn we van deze gruwelijke kannibaal verlost het gaat je goed N>W.racist,of heb je naam veranderd in aap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.