Dubbele nationaliteit lijkt hete brij voor Suriname

57

PARAMARIBO, 9 jun – De discussie over dubbele nationaliteit voor voetballers wordt duidelijk vermeden. Dit zegt oud-president Jules Wijdenbosch. Hoewel politici en sportmanagers absoluut gecharmeerd zijn van het idee, wordt maar om de hete brij gedraaid. Dat is onhoudbaar.

Eens moet het er van komen. Het is ja of nee. “De zaak moet niet in het midden worden gelaten. We zijn specialisten in het niet afronden van zaken en het niet nemen van besluiten”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. De dubbele nationaliteit dreigt het zoveelste voorbeeld te worden. Het idee als panacee voor het kwijnende Surinaamse voetbal, bestaat al enkele jaren.

Ook in het parlement is wel eens een balletje opgegooid. Volgens Wijdenbosch zal de potentiële bijdrage van Surinaamse voetballers in het buitenland precies dat blijven, als niet gauw spijkers met koppen worden geslagen. Het recente succesvolle optreden van een team van Surinaamse voetballers en Nederlanders van Surinaamse afkomst is in dit opzicht meer dan een uitdaging.

57 REACTIES

 1. Dubbele nationaliteit zou voor elke burger moeten gelden die in suriname geboren is en reeds elders woont.

  Goed voor de economie, omdat deze groep dan ook meer gestimuleerd wordt om te investeren in eigen land.

  Maarja, door sommigen zul je altijd als een buitenlander gezien worden. Ik spreek uit eigen ervaring.


  Maak melding

 2. Suriname is waarschijnlijk het enig land in de wereld die niet zijn beste voetballers (waar die zich ook mogen bevinden) inzet en dan hopen we toch een eindronde te halen. De President zei een keer dat de voetballers in het buitenland gewoon moeten kiezen voor de Surinaamse nationaliteit. Maar we weten al heel lang dat deze man is blijven steken in de jaren zeventig, toen we geen verblijfsvergunning, geen visum, geen werkvergunning etc. nodig hadden om in Nederland te wonen. De realiteit is, dat als we op korte termijn een eindtoernooi willen halen, zullen we daadwerkelijk onze beste mensen moeten inzetten.


  Maak melding

 3. Waarom krijgen wij Sur_Ned geen dubbele nationaliteiten die turken en marokanen hebben. Maar nee hoor….Surinaamse regering doe alles om Suriname naar de filisteinen te helpen. As Sur_Ned vaker naar Suriname komen is dat tengoede voor vele sectoren in Suriname. Denk aan luchtvaart, handel, binnenlandse reizen, horeca, detail…enz. Maar nee hoor. Surinaamse regering vindt best dat de massa honger lijden, creperen en hun alle gronden toe-eigenen en feest vieren. Er is altijd iemand van de parlement jarig waarvoor ze uitgebreid tuinfeest kunnen geven met allerlei catering dranken, muziekgroepen en allemaal bekostigd door de STAATSKAS………en de rest maar pinaren…………groetjes en welterusten regeringsleiders


  Maak melding

 4. Voor alleen voetballers neeeeeeeeeee !!!! Laten wij elkaar goed begrijpen…..Voor hen die in Su. geboren zijn i’jaaaa.
  Laten wij dit goed begrijpen.

  MAAR JA HET DE NPS DIE HET WEER MOET DOEN OF EROM HEEN ZIT TE DRAAIEN ALS HEREN WANKEL,WAGGEL KONT EEND.

  HET LIEFST LIEGEN EN BEDRIEGEN OF HUICHELEN…..RODGER.


  Maak melding

 5. bosje laat weer de zoveelste luchtballon op dubbele nationaliteit voor iedereen en niet voor een apparte groep.het gekke van surinamers is dat waneer het ze uitkomt de zogenaamde surineds niet mogen bemoeien met suriname maar nu wel .


  Maak melding

 6. Er zijn veel geemigreerde Nederlanders in Australie,New-Zeeland en Canada,die mogen ook maar 1 nationaliteit hebben,de meesten kozen voor hun nieuwe thuisland,enkelen hebben hun geboorte nationaliteit behouden.
  Waarom huilen die niet om een dubbele nationaliteit?Omdat de Nederlander gaat voor HARD werken ,vooruitgang boeken enz.,Velen zijn na hun pensioen teruggekeerd naar Nederland,vragen gewoon weer hun Ned.nationaltiteit aan of blijven gewoon met hun gekozen nationaliteit en gaan lekker genieten van hun noeste arbdeidscentjes,ze zeuren niet aan de kop van hun land en het land waar naar toe ze zijn geemigreerd en voelen zich weer gewoon een gewone burger gaan niet smeken bij de regering om een baan of een huisje of uitkering of wat dies al niet meer zei.
  Dat alleen aan de voetballers een dubbele nationaliteit wordt gegund is buiten alle proporties,kan gewoon niet .
  Nederland is niet gek om aan alle Surinamers een dubbele nationaliteit te geven ze zullen de domste fout ooit maken.
  Dat Turken en Marokkanen een dubbele nationaltiteit hebben ,hebben ze echt verdien het waren hun die de economie van Nederland hebben staande gehouden zo ook de Spanjaarden ,Porugezen en Italianen ,de toenmalige gast-arbeiders,professor Heertje deed toen de uitspraak:De Nederlandse economie staat en valt met de GASTARBEIDERS,daar waren geen Surinamers bij in begrepen.
  Van de ontkenners zal ik een schelkanonade van jewelste krijgen,geeft niet het zij maar zo,het is niets en niets dan de WAARHEID.


  Maak melding

 7. Lijkt me vrij duidelijk waarom.
  Geef surinaamse voetballers de dubbele nationaliteit en je verlaat automatisch het gelijkheidsbeginsel.

  Zijn voetballers dan meer surinamer dan bijvoorbeeld ondernemers die willen investeren, meer surinamer dan mensen die elk jaar hun vakantie in suriname doorbrengen, meer surinamer dan mensen die regelmatig surinaamse groenten kopen, meer surinamer dan mensen die regelmatig geld naar familie overmaken, meer surinamer dan alle andere surinamers?

  Volgens Wijdenbosch kennelijk wel.


  Maak melding

 8. We weten allen dat de Dubbele nationaliteit per saldo Suriname veel kan opleveren. Goed bestuur zou dit onderkennen.Helaas denkt men bewust te bekrompen in de kringen van de omhoog gevallen politici.Men houdt het volk bewust voor dat de dubbele nationaliteit een vorm van twee walletjes eten is door de Surineds. Als je ze vervolgens de vraag stelt wat dan ‘van twee walletjes eten’ inhoudt en wat per saldo het nadeel zal zijn voor het land Suriname, dan ‘kappen’ ze af.

  Suriname dient van ‘binnenuit’ te bewerkstelligen dat ‘Goed Bestuur’ een realiteit wordt met de hulp van de Surineds.
  Ik meen dat de partij PVRS van zins is dit te doen, maar ook de Nationale Unie. Wij Surineds moeten deze Surinaamse partijen die beseffen dat de Surinamers en Surineds een ijzersterk tandem vormen om de problemen in Suriname aan te pakken, omarmen.


  Maak melding

 9. Wil je meer kans hebben op dubbel natio.
  Volgend jaar is er verkiezing tog.
  Probeer je famlie/ kenisen / vrienden in su
  te bewegen niet op Front te stemmen.
  Stem je op VHP dan krijg je auto NPS geheel gratis bij en omgekeerd.
  En van deze klojo met een mislukte aap aan het hooft ga je van je lang zal je leven geen dubbel natio krijgen.


  Maak melding

 10. Dit is moeilijk te verkopen om dan aan niet voetballers de dubbele nationaliteit te weigeren.
  De politiek weet wat het betekend als de Surineds dan stemrecht krijgen wat er zal gebeuren met de zittende schurken


  Maak melding

 11. Dit MOET wel vanuit de hoek van de Front partijen komen.Maar no spang,laten ze hun gang maar gaan,dit kost ze namelijk alleenmaar nog meer stemmen.Venetiaan is lekker uitgevloten bij het Andre Kamperveen Stadion,een duidelijk signaal dat zijn regeren ten einde is!!

  Doet Front het niet,dan doet de Mega-Combinatie dat wel!!Wijdenbosch for president!!!


  Maak melding

 12. venetiaan is de domme schaap van tele.2, hij is altijd goedkoop en dom geweest.. daarom wordt hij binnenkort op de vlees stapel gezet als hij jarig is…


  Maak melding

 13. Ik vind het wel de grootste ONZIN indien men enkel een dubbele nationaliteit wenst voor sportlieden. Offe alle SURINEDS de mogelijkheid en niet een geselekteerd groepje. Wat een ONZIN is dat? Trouwens,gaan wij dan doen wat de Europese landen doen? Als je geen kans maakt dan naturaliseer jij een Afrikaan om kans te maken op de lange afstanden, een Chinees voor ping pong of badminton? Men weet dat de Surined sporter niet zijn/haar paspoort gaan inwisselen voor enkel een surinaams paspoort. Probeer de eigen mensen in SME naar een hoger sport niveau te krijgen, en kom niet met zo’n goedkope oplossing.

  Anyhow mijn stelling blijft ALLE SURINEDS hebben de mogelijkheid, maar niet enkel topsporters van Surinaamse komaf die een NL paspoort hebben.


  Maak melding

 14. Het moet niet alleen voor sporters gelden maar voor een ieder. Het is tenslotte de politiek die ons allen in deze shit heeft gebracht.

  Palle


  Maak melding

 15. @Xander, Ik weet niet of je weet, maar die hele gouden eeuw van Nederland hadden ze danken aan slavernij en contractarbeiders. Dus de hele ned. economie fundament is door ons gelegd met bloed zweet en tranen.


  Maak melding

 16. Gaan wij dit nog steeds niet begrijpen.
  Wij kiezen zelf keer op keer ezels als leiders.
  Dan wat mag jij van ze verwachten…=….alleen wortel en tak vernietigers.

  WEET DIT IEDERE BUITENLANDERS IN SU HEEFT EEN DUBBELE NATIONALITEIT…EN WEET DIT OOK TEGENWOORDIG GEBRUIKT MEN SPORTLIEDEN OM ONS HOOFD OP HOL TE DOEN SLAAN….. ZIJ ZITTEN GEWOON JOUW VERSTAND TE DRAAIEN.
  EN AL ZOU SU WERELDKAMPIOEN VOETBAL WORDEN….DENK NIET DAT JIJ BETER BROOD OP DE PLANK KRIJGT…DAAROM TAIGI DIN MAN MIKI DIN TAPU NA BIGI DON FU ZUKU DRAAI SMA IDI.


  Maak melding

 17. Begin hem erop te wijzen allen zij die in de regering of parlement van het land zitten moeten één nationaliteit…dit hopelijk om naar eer en geweten voor het land te werken…maar niet dom blijven doen…om daar te gaan zitten om het land en bevolking te benadelen, iets dat men op dit moment doet…de boel dom houden voor de buitenlander.


  Maak melding

 18. Doe net als India. Laat Suriname voor sur-ned een soort POI-kaart uitgeven. Je mag wonen werken, investeren, grond kopen maar niet stemmem. Surinamers uit de Indiase diaspora kunnen bij de Indiase Ambassade zo’n kaart aanvragen


  Maak melding

 19. Xander, nr.6

  Schaam je, om zoiets te zeggen.

  Ga een keertje in de geschiedenis boeken lezen om te kijken waardoor de Nederlandse economie, al honderden jaren goed draait.

  In de gouden eeuwen van Nederland waren het geen gastarbeiders, maar dwangarbeiders (slaven, die als ze doodgingen door het werk gewoon vervangen werden als machines). Incl. het uitbuiten, uitmergelen, uitmelken, uitmoorden van hele volkeren en zijn culturen.

  De zogenaamde VOC mentaliteit hield dit in, waar Nederlander zo trots op moeten zijn en waar men deze economie o.a. aan te danken heeft. Suriname en zijn volk heeft ook zeker bijgedragen aan de economie van Nederland. Weet je dat Surinamers het meest geintegreerde en de grootste werkende minderheidsgroep is in Nederland. Dus kom niet met die onzin verhalen.

  Het zou veel beter zijn als Surineds een dubbele paspoort zouden hebben dan zouden er meer mensen in Suriname gaan investeren en bedrijven opstarten, toerisme wordt ook op hoger niveau gebracht.. Dus niet alleen voetballers maar iedereen.


  Maak melding

 20. Venetiaan heeft nooit hard gewerkt in zijn leven dit hebben de aziaten gedaan.
  Venetiaan mag ook niet hard lopen, venetiaan mag ook niet op de brommer weten jullie waarom¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

  Anders slaan zijn lippen voor zijn ogen.


  Maak melding

 21. De weigering tot implementatie van die T.O. door de staat Suriname is domme trots en pure afgunst jegens raszuiverse Surinamers, die ondubbelzinnig ooit eens in dit land zijn geboren.

  Zij beërven daardoor ondubbelzinnig hun onvervreemdbare recht van geboorte!

  En zijn we wat dat betreft met rationeel vervagende landsgrenzen, door de steeds verder om zich henen grijpende globalisatie via onder andere het internet dan geen plantage bewoners gebleven?

  De overheid is als de dood zo bang voor claims, die te zijner tijd onverwijld niet van de lucht zullen zijn van hier wonende landskinderen, die een haast hondse behandeling ten deel viel, althans valt.

  Niet zelden gaat het om kei- en keihard werkende mensen, die een significante bijdrage leveren in de ontwikkeling van hun land van geboorte!

  Wat is feitelijk het probleem. Wij Surinamers zijn in tegenstelling tot vele andere volkeren onze eigen ontwikkeling een levensgroot “sta in de weg!”


  Maak melding

 22. Elke Srananmang moet een dubbele nationaliteit krijgen op die manier kan elke Surinamer stemmen in Suriname wat beter voor Suriname zou zijn.

  Surinamers zouden dan ook makkelijker terug kunnen naar Suriname zonder te veel papierwerk en onnodige regels zoals die belasting regel van de remigranten.

  Meer Surinamer buiten Suriname zouden onroerend goed aanschaffen zodat het Suriname ook wat oplevert.

  Suriname wilt een grotere bevolking, wees er dan voor alle Surinamers waar ook ter wereld ipv dat je de deur open houdt voor buitenlanders die op de vlucht zijn voor van alles en nog maar zogenaamd hun geluk in Suriname komen beproeven.

  Voor de sporters zou het ook goed zijn want dan zou Suriname bekender worden, de opo kondre zou je ook buiten Suriname kunnen horen bij winst en wie weet zou Suriname dan ook een grote sportevenement kunnen organiseren wat weer geld zou opleveren.

  Laat een Surinamer, Surinamer blijven waar ook ter wereld.


  Maak melding

 23. Ik citeer Xander:
  “Dat Turken en Marokkanen een dubbele nationaltiteit hebben ,hebben ze echt verdien het waren hun die de economie van Nederland hebben staande gehouden zo ook de Spanjaarden ,Porugezen en Italianen ,de toenmalige gast-arbeiders,professor Heertje deed toen de uitspraak:De Nederlandse economie staat en valt met de GASTARBEIDERS,daar waren geen Surinamers bij in begrepen.”

  Volgens mij is Xander vergeten dat er in de tweede werleldoorlog heel veel soldaten van surinaamse afkomst waren, dat de VOC Suriname heeft kaalgeplukt en laten we het niet eens hebben over de slavernij dus als je het over verdienen wilt hebben van een dubbele nationaliteit…..

  Verder heeft Xander niet begrepen dat we niet smeken om een dubbele natonaliteit voor de lol maar dat het hier gaat om het beter maken van de Surinaamse economie op vele fronten. En geloof me als de economie in Suriname beter wordt profiteert Nederland daar zeker van mee dus wie verdient nu wat eigenlijk….. (denk denk)


  Maak melding

 24. deze halsstarrige onwelweillendheid moet bloot gelegd worden.
  er wordt aan surinaamse zijde verdiend aan deze situatie. let wel visa, pensioenen en andere uitkeringen genereren een wezenlijk deel aan deviezen.dan komen de belastingen.
  ze nemen buitenlandse en binnenlandse ervaring mee.
  deze melkkoe zou ik behandelen alsof er geen betere op deze aardbol te vinden is.


  Maak melding

 25. Behalve je familie in Suriname te bewegen niet op front te stemmen, lijkt het mij ook goed om computers op scholen en universiteiten te plaatsen en dat de Surinaamse jeugd onze schrijf forum volgt.

  De jeugd moet ook bewust gemaakt worden door te lezen zodat ze het verchil met Toen en Nu zien.
  voor en tegenstaanders van haat en allemaal hebben ze het volksbelang voor ogen.


  Maak melding

 26. Kom nou zeg, wil je echt beweren dat een dubbele nationaliteit de economie van Suriname beter maakt???????
  Dat men een dubbele nationaliteit wilt,heeft eerder te maken met profiteren,nu al gaan ze een half jaar hier en een half jaar daar,niemand gaat voorgoed weg,ze huilen om de belastingen die in Suriname afgedragen moet worden.Maar men vergeet dat er overal belasting wordt afgedragen.Een dubbele nationaliteit werk echt niet voor Surinamers, men kan geen 2 heren dienen.
  Als men Suriname economisch beter wil maken:ga dan gewoon terug en werk werk werk,vraag niets aan de staat om mee te beginnen,doe het of doe het niet.


  Maak melding

 27. nog ff dit.
  Nederland werd na de 2e wereld oorlog een econimisch sterk land,dank zij de GASTARBEIDERS die verden geronseld om voor een habbekrats te werken ,geen huisvesting,sorry hoor maar jullie bewering van het slavernij verleden gaat echt niet op,of willen jullie doen voorkomen dat jullie,heden,daar wat mee te maken hebben om met de slavernij op de proppen te komen?


  Maak melding

 28. mijne dames en heren,Ik heb een voorstel:Voor alle surinamers die voor 1975 geboren zijn,en nog in suriname woonachtig zijn de nederlandse nationaliteit,voor alle surinamers die in nederland wonen de surinaamse nationaliteit als ze kunnen aantonen dat ze in suriname zijn geboren voor 1975.Alle surinamers na 1975 geboren,zijn surinamers en kunnen der halve geen aanspraak maken op de nationaliteit.Want de mensen die voor `75 zijn geboren zijn inprincipe nederlanders,dus dit geef ik u mee ter overdenking.Laat nuchter en gezond verstand prevaleren.


  Maak melding

 29. .@Xander, Surinamers en Antillianen en andere bevolkingsgroepen uit ex-kolonien hebben meer aan de Nederlandse welvaart bijgedragen dan welk gastarbeider dan ook!
  De gastarbeiders werden tenminste betaald voor hun diensten, maar de voorouders van mensen uit ex-koloniën werden NIET betaald, met een pak slaag wel…

  Weet jij wel wat 300 jaar uitbuiting betekent? 300 jaar uitbuiten en gratis arbeid leveren is niet te vergelijken met 50 jaar gastarbeiders incl. loon.
  En nu ga je natuurlijk zeggen dat de slaventijd allang voorbij is en dat de nakomelingen geen slaven meer zijn, want dat zijn de stopwoorden van mensen zoals jij. Nou, wat dacht je van de Marokkanen en de Turken? Zijn zij nog steeds gastarbeiders dan?
  Het zal me niet verbazen dat jij zo’n kind bent van een gastarbeider die met dubbele nationaliteit, paspoort en noem maar op.

  Er is geen volk/land die meer bijgedragen heeft aan de welvaart van Nederland dan de ex-koloniën van Nederland. Trouwens, het gebeurt NU nog, maar onder andere termen en namen. Laat je informeren!

  Trouwens, doen Marokko/Marokkanen, Turkije/Turken en al die landen die je zonet hebt opgenoemd op dit moment voor Nederland, behalve bruiden laten overkomen, zodat we ze met uitkeringen en andere socialenvoorzieningen onderhouden zonder dat ze ooit een cent premie ervoor betaald hebben?

  Xander, de voorouders van mensen uit voormalige kolonien hebben meer bijgedragen aan de welvaart van Nederland dan welk Nederlander dan ook.
  Waar dacht jij dat al het goud dat opgeslagen ligt bij de centrale bank vandaan komt? Uit de polder?


  Maak melding

 30. @Xander, volgens jou zijn alle Surinamers ‘werkloos’ en zitten thuis met een uitkering. Laat me jou wat vertellen. Surinamers komen bijna niet voor op de lijst van bevolkingsgroepen met een uitkering!

  Een dubbele nationaliteit werkt zeker wel ‘goed’ voor de nakomelingen van Marokkanen, Turken, en thans Polen en Roemenen, he?
  Gelukkig heb jij, het niet te zeggen over de in Nederland wonende en werkende Surinamers. De meesten hebben het op eigen kracht bereikt; “zonder jou hulp!”


  Maak melding

 31. Hee Xander, ik heb geen idee vanuit welk dorp je komt en welke opleiding je hebt genoten, maar een spoedcursus geschiedenis zal je doen ontdekken dat het fundament van Nederland, berust op “noeste arbeid” van suri’s dus… En btw die “gastarbeiders”, die jij benoemd worden als Honden behandeld, dus ik zou effe dimmen als ik jou was.. En nog 1 btw, de hedendaagse ned. economie wordt procentueel door meer suri vrouwen “gedragen” dan ned. vrouwen, dus terug naar je hol, en gaat een geschiedenis boekje lezen!
  Grenzen en nationaliteiten zijn obstakels voor de toekomst van de wereld!


  Maak melding

 32. ik vind dat bosje en velen surinamers hier op deze forum te makelijk met dit onderwerp omgaan. kijk goed naar voordelen maar ook naar de nadelen voetbal is één maar hoe zit het met de stemrecht en alle andere rechten die aan verbonden zijn . laten wij het op hier en nu houden iedereen die in dit land woond en in bezit is van de nederlandse paspoort is bij wet gelijk of je een turk bent of surinamer maak niets uit.


  Maak melding

 33. @yvox informeer mij even a.u.b. hoe dragen de (ex0 kolinien nu nog bij aan de welvaart van nederland ik ben zeer benieuwd. je slaat een beetje door in je reactie, een beetje overspannen c.q gefrustreerd. dat er veel rijkdommen uit die landen kwamen over de rug van die arme slaven is waar maar dat is lang geleden en zoals arbeidsintersiver een tijdje geleden al zei…… kijk vooruit en sta je ontwikkeling niet zelf in de weg door steeds terug te vallen op hetgeen er in het verleden is gebeurd hoe erg het ook was!bouw een toekomst op voor jezelf en ded kinderen zoadat zij het beter krijgen verbitter ze niet door jou bitterheid over te doen aan hen!!
  En wat betreft die dubbele nationaliteit…. van mij mag het is alleen maar makkelijker voor het die later terug willen keren en daarom ook zoals Radja kunnen ze dan ook investeren voor hun toekomst in Su later.


  Maak melding

 34. Xander,

  J.M.P.P. dat krijg je te horen als je zomaar loopt te lullen terwijl je geen moer weet of wilt weten of de geschiedenis van Suriname.

  Ga dat even onderzoeken en praat dan over profiteren.


  Maak melding

 35. Alleen voor voetballers (sporters)Men kan duidelijk zien hoe dom en achterlijk deze regering is.
  Gewoon een stel idioten….hoe kan men zo denken en met dit soort rotzooi komen.


  Maak melding

 36. want als wij, Surinamers in Nederland, een dubbele nationaliteit hebben dan…… en wij, alle Surinamers?, hebben meer bijgedragen aan de economie dan de Nederlanders….. Ik heb de indruk dat de Surinamers de geschiedenis slecht kennen en zich in Nederland altijd achter het niet hebben van een dubbele nationaliteit verschuilen om niet in Suriname te investeren. Iedereen weet dat het nooit gaat gebeuren, dus kan je altijd in Nederland blijven en zeggen dat het aan de Surinaamse regering ligt. Voor de goede orde, ik investeer als Nederlander in Suriname en dat is niet zonder problemen. Korte geschiedenisles: na de tweede wereld oorlog lag Nederland in puin. Mijn grootouders hebben samen met anderen toen keihard gewerkt om de Nederlandse economie met behulp van Amerikaanse hulp op te bouwen. Dat waren Nederlanders, geen Marokkanen, Turken of Surinamers want die waren er nog niet in Nederland in die tijd.Pa vanaf 1975 zijn de Surinamers naar Nederland gekomen. Ten aanzien van het slavenverleden, een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Maar op welk moment is er genoegdoening? Als niet alleen excuses worden gemaakt maar ook tot in het oneindige geld aan nazaten wordt gegeven? Wanneer stopt het hand ophouden en slaan de Surinamers de handen ineen, alle Surinamers ongeacht kleur of afkomst en richten ze een fonds op om in Suriname ontwikkeling te brengen? Waarschijnlijk nooit en over 2 generaties zullen de Ned Surs naar Spanje op vakantie gaan en Dominicaanse kouseband kopen omdat deze goedkoper is en van betere kwaliteit.


  Maak melding

 37. De discussie over de dubbele nationaliteit hoeft naar mijn mening niet gevoerd te worden, want het komt de Surinederlander
  gewoon toe.Vanuit historisch oogpunt bezien is de Surinederlander een creatie van Nederland en Suriname zelf.

  Met het ontstaan van de TO was er duidelijk hierover nagedacht. Er zou wellicht sprake kunnen zijn dat landgenoten in een tweeslachtig isolement terecht zouden komen en dat was terecht ook goed gezien. Men kan dit vooral ook merken aan het dubbele moraal van hen.

  Maar dit feit bestond er al. En nog voor de staatkundige onafhankelijkheid want je werd ahw klaar gemaakt om de oversteek naar Nederland te doen om je daar verder te ontwikkelen. Verdere mogelijkheden werden daaromtrent in Suriname zelf niet gecreeerd.
  Het leek te van zelfsprekend dat Surinamers op de één of andere manier huiswaarts konden of zouden terugkeren.

  In zekere zin mag er van een soort mentale gespletenheid worden gesproken.Verbondenheid met beide landen is dus hier debet aan.
  Historisch gezien speelt de taal en de vorming alsook de culturele bagage van het individu daarbij een zeer grote rol.

  Het is tegelijk vingerwijzing waard richting Suriname dat er op gebied van Surinamisering en vooral voor de Surinederlanders niets is ondernomen om gestalte daaraan te geven.
  De To wordt als achterhaald beschouwd en dat is te makkelijk om zich daarachter te verschuilen, hoezeer ook het een recht is dat onvervreemdbaar is.

  Om Surinamisering na te streven zal men van de hierboven beschreven stellingname moeten doordrongen worden. Het individualisme in Suriname vormt tegelijk een sta in de weg en er zal dan ook eerst daarmee moeten worden afgerekend.


  Maak melding

 38. wijdenbosch,

  Vind u uw zelf niet een hypocriet???
  Toen jij aan de macht was waarom heb je dit niet doorgevoerd en tot een goed einde gebracht. De bruggen die jij gerealiseerd heb vind een hele goede zaak petje af hiervoor is geen enkele regering gelukt.
  Maar nogmaals misschien als jij weer aan de macht bent komt dit issue aan de orde met een goed resultaat ben bang dat u dan in het bejaardenhuis belandt met alle respect.


  Maak melding

 39. Xander je lult wel in de ruimte vind ik.
  Duik de geschiedenisboeken in dan zul je zien wat voor gruweldaden nederland heeft begaan jegens afrikanen en aziaten.

  Juliie wijzen altijd naar de duitsers de gruweldaden van de 2e wereldoorlog. Maar wat hebben jullie op je kerfstok??

  Apartheid is een nederlands woord of niet??
  uitgevonden in zuid-afrika?


  Maak melding

 40. Dank je Blakabakra,voor je uitstekende reaktie,dat zou ik ook graag willen weten van Yvox.
  Ik las net het artikel over:Afro-Surinamer heeft weinig historisch bewustzijn.Als ik de reaktie`s hier lees,dan klopt het als een bus,reden waarom is,de Afro-Surinamer wil o zo graag Nederlander zijn en blijven.
  Ze komen te pas en onpas met het slavernij verleden,maar om zelf na te gaan wat het hun doet ho maar maw aan de ene kant verfoeien ze het en aan de andere kant zijn ze heel blij dat het er was alleen maar om ook Nederladers te zijn.
  Ik snap het niet hoor, klagen over de slavernij maar wel slijmen met de zg voormalige slavenhouders.Hypoctitie ten TOP.


  Maak melding

 41. Xander

  Jij bent een mpp idioot!!! waarschijnlijk ga je dood van jaloezie jegens anderen die zich positief ontwikkelen op de wereld!! Voor idioten als jou moet er eigenlijk een internet verbod gelden!!!


  Maak melding

 42. Als ik sowieso dood zou gaan van jaloezie omdat anderen zich positief zouden ontwikkelen,zou dat zeker zijn door de Indiers(India),Chinezen,Indonesiers,maar zeker niet door de Surinamers(Afro’s) en Afrikanen ( zie Zuid_Afrika)echt niet .

  Zielig je te verlagen ,no45,tot gescheld een teken dat je een laag zeer laag niveau bezit.
  een Afro-Surinamer eigen,de goeden uitgezonderd natuurlijk.
  Ik snap niet waarom de beheerder zulk soort reaktie’s toelaat.


  Maak melding

 43. Xander,
  Nog een tip tegenwoordig hebben ze online woordenboeken. Dat ding heet “HYPOCRATIE”. Ik vraag me af wat de slavernij te maken heeft met dit onderwerp? Is afro-surinamer een nieuw woord of zo! (copy paste the states!). Wij Europese-suri’s (zie van Dale) zijn prima geïntegreerd daarom hebben we het “slijmen” overgenomen. You’ve got It! Enne dat ding heet “netwerken”.


  Maak melding

 44. HYPOCRATIE????Nieuw woord?Uitgevonden door
  Emerald.Je bent een wannabee,Europeaan,er bestaan geen Europese Suri`s,heb nog nooit van gehoord een Europese-Suri,haal het maar uit je hoofd,je bent gewoon een Afro-Suri,nu en altijd.

  Hyocritie moest het zijn een typfoutje.En dat bedoelen de Antillianen nou met de Suri`s ze denken dat ze perfekt Nederlands spreken.


  Maak melding

 45. ps,het moet niet gekker worden,eerst een Ned-Sur, en nu zomaar uit het niets een Sur-Europeaan?Hoever kan je vallen om je identiteit te verloochenen.


  Maak melding

 46. De Hele discussie is onzin.

  Een dubbel paspoort allen voor voetballers zodat die voor SME kunnen spelen op interlands?

  Jurisdisch een draak, moreel een afgang.

  Als SME wat wil presteren als land op het internatioanle vlak dan moet zij er iets aan doen dat de mensen die boven gemiddeld presteren niet gedwongen zijn te vertrekken.
  Dit riekt naar goedkope propaganda verwerven via mensen die zich hebben ontwikkeld zonder daar zelf enig prestatie voor gedaan te hebben en dat via een wetgeving die erger is dan die van de eerste de beste bananen republiek.

  Mensen wordt toch eens wakker. Verspil geen tijd aan onzinnige dromen maar ga aan de slag.


  Maak melding

 47. Laten wij ophouden te dagdromen!

  De Surinaamse realiteit is een andere.

  Als jij in een willekeurige buurt aan 100-Surinamers vraagt of zij in het bezit zouden willen komen van een Nederlandse- of Amerkaansepaspoort/nationaliteit, antwoorden wel 200 JA!

  Laten wij eerst maar gaan uitdokteren hoe dat komt.

  Zij die het politieke kruis hebben zegen zichzelf en hun naaste familie, vrienden en kennissenkring en de rest mag het zwikken!

  Het ziet er niet naar uit dat de politiek voornemens is om dit mooi land en volk, integraal uit de blubber te trekken.


  Maak melding

 48. En de blubber kan je boevenregering nog steeds niet uit na 15 jaar?
  Daarom heeft deze front-ale regering geen schijn van kans in 2010.

  Waarom o waarom toch blijven de Surinamers nog steeds zeuren over dubbele nationaliteit?
  Enkele Surinamers die paradijs-Holland de rug toegekeerd hebben en terug zijn gekeerd naar Suriname,hoort men niet,voor die heb ik een enorm respekt,ze hebben gewoon hun eigen Sur.indentiteit aangenomen,schouders eronder en zie daar het gaat hun ontzettend goed.
  Men doet alsof de Sur-voetballers niets voorstellen en weer hebben ze de zg.Nederlanders nodig.
  Geef Seedorf en Menzo alle ruimte SVB dan zult ge merken ,dat je de nep-Nederlanders echt niet nodig hebt.Want de ere-divisiespelers zullen echt niet kiezen voor Suriname tenzij jullie ze evenredig het bedrag betalen wat ze van hun club krijgen,rest nog de zaterdag of zondag-amateurs ook die zullen zich 10x bedenken om op te geven wat ze later hier kunnen verdienen.

  Ik heb gemerkt dat Surinamers haast de enige allochtonen zijn die aan een ware indentiteits-crisis lijden.


  Maak melding

 49. @DU
  ben jij zo goed op de hoogte van het wel en wee in Suri of klets je maar mee met alle Surineds die hier de boel kaalvreten i.p.v. hun geboorteland te gaan helpen opbouwen?


  Maak melding

 50. Beste Mari.

  Ik weet niet wat voor ervaring je hebt met
  de Surineds,maar a.u.b. wil je niet generaliseren? Hoezo de boel kaalvreten ?
  Ik ben pas terug heb daar als vrijwilliger gewerkt, waar mijn Surinaamse
  broeders en zuster hebben laten liggen!
  Dus: Schoenmaker hou je bij je lees !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.