Tijd voor waardemeting biodiversiteit Suriname

0

PARAMARIBO, 7 jun – Het is hoog tijd dat Suriname de waarde laat vaststellen van zijn biodiversiteit. Dit stelt milieuorganisatie Conservation International Suriname, CIS. Zolang de waarde niet vastgesteld is, kunnen de voordelen van een rijke natuur niet uitgebuit worden in internationale onderhandelingen.

Tegenover multinationals en internationale organisaties kan dan een veel sterkere positie ingenomen worden. Als de biodiversiteit van Nederland geschat wordt op zo’n twintig miljard dollar, hoeveel meer waard zal de Surinaamse niet zijn. “Maar de overheid moet het belangrijk vinden dit onderzoek te doen”, zegt CIS-functionaris Anette Tjon Sie Fat tegenover de Ware Tijd.

Het idee dat rijke landen betalen voor behoud van biodiversiteit elders vindt internationaal steeds meer ingang. “Met name de economische waarde van het behoud van het tropisch regenwoud”, aldus Tjon Sie Fat. Minister Michael Jong Tjien Fa van Natuurlijke Hulpbronnen heeft eerder aandacht gevraagd voor ideeën als ecoswaps. Suriname zou er beslist voordeel uit kunnen trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.