Surinaamse staatsschuld neemt in hoog tempo toe

13

PARAMARIBO, 3 aug – De staatsschuld neemt in hoog tempo toe. Dit meldt het Bureau voor de Staatsschuld, de officiële boekhouder voor publieke schulden bij algemene banken en crediteuren. De schuld bij de banken is opgelopen tot ruim tweehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zestig miljoen euro). Dit is voornamelijk te wijten aan nalatigheid.

De schuld voor schatkistpapier bij de Centrale Bank van Suriname wordt niet afgelost. Het betreft 236 miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zeventig miljoen euro). De binnenlandse staatsschuld van ruim achthonderd en zeventig miljoen dollar moet dringend terug gebracht worden. “Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat wettelijke sancties in werking treden”, zegt Cindy Eersel van het Bureau.

Volgens de Leningenwet zijn de monetaire autoriteiten aansprakelijk. “De schulden liggen mogelijk hoger”, aldus Eersel. Een reeks financiële vonnissen tegen de staat wordt in kaart gebracht. Dit geldt ook de achterstallige storting van pensioenen. Het bureau is twee jaar terug opgericht. Getracht wordt ook betalingsprocedures van de overheid te versoepelen. Die lopen nu over zestien schijven.


13 REACTIES

 1. suri gaat binnenkort op de veiling dankzij de regering. hun kwaliteiten zijn: dure auto’s kopen , reizen, kut deals sluiten en grond verkopen.
  En wat doet het volk: laat maar komen , we zien wel.


  Maak melding

 2. suriname heeft grote staats schuld. tenminste dat zegggen ze. gelooft u dit. ik niet. voor de armen is dit zeker de hel.
  dit betekent volgens mijn. liegen. liegen. en nog.s liegen. op deze manier kan ik mijn voorstellen dat jonge meisjes voor een paar dollar zijn lichaam verkopen.
  die personen die voor een beroep gekozen hebben om hen te helpen. die misbruiken hun zelf en ook het volk. oke. dan doen jullie. jammer dat er in suriname geen mensen zijn die in opstand komen.zoals in andere landen. daarom kunnen de sur leiders rustig hun gang gaan. sommige sur kunnen in opstand komen. maar dat doen ze niet. die surinamers die in opstand kan komen voor een goed doel. die maken liever ruzie met de eigen zwakeren. ze vechten liever met hun eigen. bijv eigen vrouw vermoorden. of eigen vader etc. ik zeg niet dat ze moeten vermoorden. nee. ze zouden moeten leren domostreren. neem voorbeeld van oekraine. daar gingen de mensen hele week voor de deur van de parlement liggen. ze namen hun eten mee. maak ze zo moeilijk. dat ze vertrekken. voor de deur gaan. en herrie maken. het is de oekrainiers gelukt. geef niet makkelijk op. want zonder een normaal leven is ook niks aan. die kriperen moet een keertje afgelopen zijn. verjaagt ze. weg met oplichting. we zijn moe. we worden vanaf onze geboorte arm gehouden.


  Maak melding

 3. “De Surinaamse staatsschuld neemt in hoog tempo toe.”
  Dat verbaasd me niet,men doet in Suriname wat “grote broer” Amerika zegt dat we moeten doen”geld lenen als een kip zonder kop” want dan pas ben je een goede democratische staat.


  Maak melding

 4. Meneer Vene,
  Als econoom heeft u juist gepleit voor het aflossen van de staatsschuld. Want o jee wat meneer Wijdenbosch heeft gedaan was sleecht baja! Ik geef toe het was een boekhoudkundige ramp, Maar hoe kom jij aan een staatsschuld verhoging?? Ik bedoel maar laten we even een snelle balans op maken wat jullie hebben bereikt:
  S.M.L., Wageningen, is dood.
  S.M.S., groot verdriet.
  Bruiynzeel is verpatst.
  Surland, in particuliere handen
  S.L.M., gaat nu klappen krijgen.
  En Sail is bijna Failliet.
  Ik had als kind sympathie met de NPS, nu alang niet meer. Nu wil ik graag onbevooroordeeld de balans opmaken! En begrijp ik niet waarom het surinaamse volk niet in opstand komt!! Wat dat betreft hebben we een fokop mentaliteit. Ik vind het zo jammer dat Bouta zich door die bakras heeft laten verpesten, en zich met coke heeft ingelaten! Anders mocht hij van mij blijven.
  Wat about NDP maar dan zonder Desi??


  Maak melding

 5. Niemand heeft mevruow Dini Grootfaam willen steunen toen zijn aan het demonsteren was, men lachte en bespotte die mevruow.(wang soortoe foe bigi memre, we e tekie sjing e njang wisi.Wij deden als of wij geen PROBLEMEN hadden.We deden als of we het zo goed zo goed hadden terwijl onze tanden uit onze bek vallen, half Suriname loopt met een slecht gebit rond en toch vinden wij het prima. Staks zijn wij letterlijk en figuurlijk uit gelachen. Zolang wij geen gehoor geven aan dit soort oproepen gaan wij moeten toezien dat dit soort dingen gebeuren in ons gelieft Reb. Suriname. Ik hoop dat men samen en voor elkaar opkomt zonder te letten op wie op je lijkt, maar gewoon als een NATIE. gebundeld te werk gaan en ons land op te bouwen. We moeten niet vergeten dat: ALLES WAT WIJ DENKEN TE HEBBEN, NIET VAN ONS IS MAAAAAAAAAAR DAT WE DIE HEBBEN GELEEND VAN ONZE KLEIN KINDEREN. Dus het is zaak dat wij er heel voorzichtig en zuinig mee moeten omgaan. (Henry R.)


  Maak melding

 6. Sedert Brunsie samen met Vene de coalitie heeft gevormd gaat het een stuk moeilijker in het land.Na een lange stabielisatie ,weer eens een problee van onstabieliteit.

  Maar dat verbaasd mij absoluut niet.
  Welke opleiding heeft Pa-olo Somo genoten.Welke opleiding heeft Sardjoe en Brunsie.

  Deze gasten zijn om geld te stelen en verder niks te doen.
  Er zijn genoeg geleerden in Suri. die het land op een betere pad kan brengen en leiden.
  Wat gaat Brunsie doen met het land.Gaat hij een coca-doorvoer land maken of een djoeka staat.Want dief kan slechts stelen meer doet hij niet.

  De surinamers moeten nu hard gaan staken met zijn allen.Zaken moeten per referendum vast gested worden.

  Een open and clean goverment.Gewoon nieuwe intellectuelen die verstand hebben van besturen .
  Want met Brunsie en Sardjoe,Vene ,Rogers,Gilds,Pa-olo Somo bereik je niks.

  Stervelingen ,sta op en ga naar parbo voor demonstratie.leg het werk plat.Hele land plat leggen .Keiharde aanpak opeisen van Vene.Want die had het ook gedaan met Bosje de Dief.


  Maak melding

 7. wij surinamers kom nooit in opstand
  het regering bepaald alles het burger heeft
  niets te zeggen men kijkt eerst naar zijn eigen zak in het land wonen 400000 mensen toch kunnen ze regeren men is on geschoold
  laat de ministers een curses volgen
  als ik zo ziet gaat het land nooit vooruit
  in het land hebben we alles maar ja het zijn de ministers die daar bepalen
  maak sur een mooie land ik wil later ook terug ik wil ook dat mijn kinderen later een
  goede toekomst hebben
  lang leve suriname het is mijn geboorte land
  en ik hou van suriname


  Maak melding

 8. Vene is geen econoom zoals foto boy denkt, maar wiskundige. En als ik de mensen die les van hem hebben gehad mag geloven was hij geen slechte docent.
  Was hij maar wiskunde leraar gebleven. Helaas. Al in het eerste kabinet Arron -dat ons tegen wil en dank de onafhankelijkheid bracht- werd hij minister. Als minister van onderwijs werd het onderwijs er al niet beter van. In tegendeel. Nu vele jaren later zien we dat de man geen haar is veranderd. Niet in zijn uiterlijk, kleding, en zeker niet in zijn bekrompen politiek denken.
  Vene is onze eigen Mugabe. En wat die met Zimbabwe doet behoeft geen toelichting.

  Wat een baantje heeft die Cindy Eersel trouwens. Toezien op de groei van de staatschuld. Zou ze echt denken dat die ooit zal afnemen? of dat haar wellicht goed bedoelde waarschuwingen en adviezen ooit serieus zullen worden genomen?
  De Leningenwet is al decennia lang een lachtertje. Als de overheid er al lang weer overheen ziet, wordt de wet doodsimpel gewijzigd. De limiet wordt gewoon verhogd en als een bijna hamerstuk geven de ja-knikkers in het parlement hier hun goedkeuring aan. Ongeacht welke coalitie. Overigens kun je ze nauwelijks kwalijk nemen, want ze zijn door de staat in een zodanige positie gemanouvreerd dat ze niet anders kunnen. Geen geld meer mogen lenen betekent dat niemand in overheidsdienst nog een salaris krijgt. Lijkt me een goede grap, maar als politicus wordt je er niet populairder van.
  Dus mevrouw Eersel blijft gewoon nog een tijdje door gaan, tot ze dit spelletje door heeft en gaat vervolgens in dienst van een particuliere bank of verlaat het land.
  En de gewonen surinamer? nou die ziet zijn SRD dezelfde kant opgaan als de SF. Down the drain dus. Want dat is economie. En dat begrijpt onze Vene niet. (Mugabe trouwens evenmin)


  Maak melding

 9. vind het helemaal niet erg voor surinamers.want dit alles hebben hebben ze aan hun zelf te danken. het zijn deze zelfde mensen die om de vier jaar massaal voor nieuw front stemmen, dus heeft foermang vene en zijn compagnions om de vier jaar vrij spel om ons geliefde land leeg te roven en te verkopen. hindoestaan,creool of javaan hebben een ding gemeen in suriname(politiek gezien) het zijn allemaal schurken. zij gaan nooit en te nimmer iets moois van su kunnen maken. bovendien zijn de meeste surinamers gewend om te bedelen. (elke keer weer op steun wachten en zoeken en bedelen uit het buitenland) wanneer gaan ze dan, en hoe willen ze ooit daadwerkelijk onafhankelijk worden. surinamers als jullie daadwerkelijk van suriname houden, kom dan massaal in op staand tegen deze havikken anders eten jullie over een paar jaar fre fre. er is maar een leider die su weer gezond kan krijgen en dat is meneer bouterse. ik weet dat heel veel mensen boos zijn op hem, maar hij is toch wel de redder want vene en de zijnen kunnen dat niet. dit is gewoon een feit. want in 31 jaar op eigen benen staan heeft nihil geleverd, en suriname duidelijk ,alleen maar ten onder is gegaan.het is toch buiten gewoon belachlijk dat een analfabeet als brunswijk en tevens topcrimineel suriname moet regeren hahhaa. wat krijgen we dan ..juist ja suriname gaat zeeeeker ten onder!!!!


  Maak melding

 10. Vene is geen econoom maar heeft een onderwijs verleden. Vene is duidelijk regeer moe, dat blijkt duidelijk uit en antal casussen. hij heeft het hef niet meeer in handen.
  De schulden in euro’s valt eigenlijk mee, menig voetballer heeft meer poen dan de schulden van suriname.


  Maak melding

 11. De dames van vene regering reizen teveel.

  Behalve dat ook iets anders.Weet je hoeveel mensen geen familie zijn van mede werkers van de SLM,maar toch “gratis” op en neer vliegen van en naar Nederland en elders.

  Ik hoop dat de waretijd dit oppakt het is een beerput dat open zal worden getrokken.

  Het zijn geen valse beschuldigingen.
  Een tipje van de sluier:Ex minister Gilds weet er ook alles van.

  Ook leden van zijn fam.geen eerste graad.Hebben het systeem verkracht.

  En zo kan ik door gaan.

  Er wordt letterlijk op hoog niveau gefraudeerd.Die aanvragen worden nog steeds niet gecontroleerd.

  Gevallen waarvan duidelijk is dat om een buitevrouw gaat wordt goed gekeurd.

  Aan de top van de slm wordt in het openbaar hard gegild over sanering en inkrimping,maar de praktijken gaan gewoon door.Vooral nu met de vakantie periode.

  Dat de SLM nog bestaat is een wonder.Als een onafhankelijk accountancy de boeken zou controleren,zal een hoop shit naar boven komen.

  Een ander voorbeeld:Vakantie beurs Suriname in Utrecht Nederland,zijn er mensen mee gereisd die daar helemaal niks te zoeken hadden .

  En zo kan ik door gaan.

  Maar volgens Surinaamse gebruiken zal dit nooit terspraken komen.Het graai grijp en frauderen,is heel diep geworteld in ons samenleving.En daar is de regering een afspiegeling van.

  Ik begrijp het nu dat mensen op deze site altijd negatief zijn waar ik mij aan kan ergeren.Maar aan de anderkant is dat te begrijpen.

  Waarom,omdat mijn regering totaal corrupt is.

  Ik ben een SLM medewerker al negen jaren en ik weet echt niet waar ik met mijn verhaal naar toe moet,vandaar hierop watekant.

  Dit is meer dan een serieus bericht


  Maak melding

 12. heb op de sur radio rapar gehoord dat de heer venetiaan niet weet hoeveel mensen bij hem in dienst zijn. dus als hij niet weet hoeveel mensen bij hem in dienst zijn. hoe kan hij dan weten dat het staats schuld toe zal nemen. volgens mijn heeft hij ergens gehoord. of hij maak de mensen bang. zo dat ze niet gaan domostreren.


  Maak melding

 13. No wonder..als bijna alle Suris daarzo met een mentaliteit rondlopen van de “sky is the limt”, nou.., dan kan je dus nog hogere schulden verwachten, want na de sky heb je de open vrije, zwarte ruimte..Space genaamd, en NIEMAND weet hoe groot DIE is..!!, “Happy Birthday” Surinam, You’re not the Only One!!

  Maar ja, aan de andere kant heeft schulden hebben ook zijn technisch, tactische, strategische voordelen, Huhmm..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.