Coalitiepartner AC tegen palmolie-overeenkomst

18

PARAMARIBO, 7 mei – Coalitiepartner A Combinatie, AC, ziet een palmolie-overeenkomst met China Zhong Hen Tai niet zitten. Dit zegt AC-parlementariër en bestuurslid Caprino Allendy. In elk geval is de concept-overeenkomst niet acceptabel in zijn huidige vorm. Zo is niet hard nodig gemaakt dat er werkgelegenheid komt voor de bevolking van Oost-Suriname.

De voornamelijk uit Marrons bestaande bevolking vormt de achterban van AC. Nu de Chinese investeerder de vereiste bankgarantie voor elkaar heeft gekregen, lijkt de weg vrij naar een definitieve overeenkomst. Maar er is nog niet eens een milieurapport. “Ook moet bewezen worden dat de spearrotziekte beheersbaar gemaakt kan worden”, zegt Allendy tegenover de Times of Suriname.

Deze ziekte heeft in de jaren tachtig en negentig de hele oliepalmopstanden verwoest in het district Brokopondo. Ook worden zaken als behuizing, recreatie en scholing belangrijk geacht voor de plaatselijke bevolking. In feite moet het hele businessplan onderworpen worden aan een grondige studie. “Als dit niet het geval is hoeft de overeenkomst voor AC niet”, aldus Allendy.


18 REACTIES

 1. De Chinezen willen hout. Het bos wordt kaalgekapt voor het zogenaamd aanleggen van de velden voor het planten van de palmoliebomen.

  De plaatselijke bewoners zullen slecht worden betaald, waarna een invasie van Chinezen plaats vindt. Nu heeft Suriname niets tegen een invasie van Chinezen aangezien Chinezen populair zijn in Suriname.

  Alleen in Suriname kunnen chinezen integreren. Dus hoe meer Chinezen hoe beter:
  Ze werken hard en hebben spleetogen die in combinatie met de mooie grote ronde ogen van
  de Moengonees als resultaat mooi amandelvormige glinsterende zwarte ogen heeft. Chinezen integreren niet in andere landen maar Sranan heeft magic power.

  Maar het gaat niet om mooie amandelvormige zwarte ogen maar om de natuur van Suriname.
  Suriname moet niet opnieuw zo makkelijk de natuur voor een grijpstuiver kapot laten maken.


  Maak melding

 2. AC – Allendy, ga jij nu ook alweer beginnen ? Voor ondertekening van de Bruynzeel deal had Brunswijk ook een grote muil en wat is daarna gebeurd ? Nu kom jij met een soortgelijk verhaal (misschien ook dezelfde strategie als Lonnie) aanzetten dus vraag ik me af of jullie het wel menen met je achterban of alleen maar een loopje met hen neemt.


  Maak melding

 3. Ik vind dat Allendy terecht betere voorwaarden wil hebben. Hij wil goede perspectieven voor zijn achterban. Als andere partijen niet willen is hun probleem. Ik hoop alleen dat hij kan volhouden.


  Maak melding

 4. Wat ziet het AC wel zitten,dat het gebied daar zo blijft,tja of is het omdat de chinezen het tot exploitatie willen brengen,als het aan de Marrons ligt blijft het zo.Ze denken dat het hun gebied is,en dat allemaal komt door het Jungle-commando,God weet wat Ned, allemaal heeft afgesproken met ze toen der tijd.Nou ik zou zeggen ,China Zhong,ga door,werkgelegenheid zal er genoeg zijn ,ALS,de plaatselijke bevolking wilt werken,anders zijn er genoeg andere werknemers.


  Maak melding

 5. Ik begrijp dhr Alendy. De aziatische/indonesische bedrijven gedragen zich niet vakbondvriendelijk. De ned.bond heeft daarom Unilever opgeroepen de banden met deze palmoliekeveranciers te verbreken. Bron: http://WWW.FNVBONDGENOTEN.NL mei 2006.

  Ze gaan het gebied ontbossen, het water en de grond voor eeuwen vergiftigen met hun zucht naar hout daarna goud en zogenaamd palmolie. Als ze eenmaal zijn gevestig gaan ze de Inheemsen e.a. negeren en bespotten.( is in Peru en PapuaGunea gebeurd)

  Dan hebben we een nieuwe bevolkingsgroep die zich kan vinden met PL. De bevolkingsgroep boslandaziaten om de woorden Paul Some te gebruiken. Wordt wakker en volg zijn grillen nauwlettend!


  Maak melding

 6. hi prik,.. wat bedoelt u te zeggen met uw reactie.doe nou eens wat aan jouw meer waardigheidsgevoel.wat hebben u en consorten al die tijd bereikt?als ik u was zou ik me niet schuldig maken aan een valse vorm van etnocentrisme.alle surinaamse zwarten kwanen uit Afrika en zij met een hogere bewustzijn hadden de slavendrijvers bevochten en met succes en wat ziet u nu, juist ja …de nakomelingen van de verraders voelen zich zomaar superieur.u en consorten welke als eerste groep onderwijs hebben genoten,zijn voorbijgestreefd door de Hindustanen. Wat een schande!!Het komt doordat u al uw energie verkeerd gebruikt.Meneer Prik, ga uw mond toch spoelen!! vanuit Frankrijk,Louis


  Maak melding

 7. Dit is geen eenvoudige kwestie. Aan de ene kant is het goed dat AC opkomt om wat werkgelegenheid te scheppen voor hun achterban maar ik vraag me af hoeveel banen er beschikbaar gemaakt kunnen worden voor deze mensen die vanwege de binnenlandse oorlog vrijwel ongeschoold zijn. En als de banen er zijn, zal men tevreden zijn met het minimum loon dat geboden zal worden vanwege hun ongeschooldheid? Wat gaat er dan gebeuren, zal men de weg naar patamacca barricaderen?
  Ten aanzien van de spear rot heeft heeft AC wel gelijk. Uit een onderzoek van H. v/d Lande (ISBN 90-5485-101-5) werd geadviseerd dat alle besmette planten direct verwijderd moeten worden. Hoeveel palmen blijven er dan over?
  Ten aanzien van behuizing, recreatie enz vind ik voorbarig. Dit zou alleen kunnen voortvloeien uit het succes van de eerste 3 tot 5 jaar.
  Anyway, het zou goed zijn als men de concept overeenkomst publiceert zodat we kunnen lezen wat men allemaal van plan is maar dat is natuurlijk wishful thinking.


  Maak melding

 8. @ rasta kaka wie heeft je vertelt dat de meeste mensen van moengo ongeschoold zijn ?
  Amafo komt uit moengo als je dat niet weet en ze is een djoeka .
  ga maar naar de adek dan ga je zien hoeveel djoeka,s daar zitten .
  de meeste van die taxi chauffeurs en bus chauffeurs die de route Albina Paramaribo onderhouden hebben ten minste een middelbare opleiding gevolgt maar, ze kunnen geen werk vinden omdat Suriname een domme achterlijke racistische land is .
  want de hindustanen nemen meestal alleen Hindustanen in dienst en de creoolen doen dat ook .
  daarom zijn alle Creolen amtenaren . daardoor hebben jonge goedgeschoolde boslandcreoolse jongeren geen of weinig kans om aan een goede baan te komen .


  Maak melding

 9. De keuze voor een ander type partner dan Europeze partners is goed. Suriname is in opbouwfase en we hebben simpelweg buitelandse investeerders nodig. Europeze partners zijn in dat opzicht niet slecht maar het is een simpel principe van diversifictie, spreiding van risico’s en concurrentie dat maakt dat liever niet alleen op Europeze investeerders ingezet moet worden. Het is goed om ook met Aziatische partners in zee te gaan.
  We moeten er wel op blijven letten dat de belangrijkste criteria voor de keuze van partners moet blijven, dat Suriname en de Surinaamse bevolking erop vooruit gaan.
  Die gewenste vooruitgang is in directe zin af te meten in o.a. het aantal arbeidplaatsen dat het initiatief zal opleveren voor de locoale bevolking, scholingsvoorzieningen, en hoeveel in de vorm van heffingen en dergelijke in de staatskas terechtkomt. Het “tricle down effect” is van groot belang.
  Waar vaak te weinig op gelet wordt en waar meneer Caprino Allendy terecht ook op wijst, dat zijn de milieu-effecten en rampen-scenario’s waar bindende afspraken over gemaakt moeten worden. We weten dat “China Zhong Hen Tai” aangegeven heeft om uit inkomsten van houtkap te gaan investeren in o.a. oliepalmproductie. Er moeten dan per definitie goede afspraken gemaakt worden ter voorkoming van kaalkap, bescherming van zeldzame biologische soorten, en herbeplanting. Verder moeten behalve fytosanitaire risico’s (spearrot) ook andere risico’s aantoonbaar ondervangen worden met garanties, en moeten haalbare strategiën voor risicobeperking overeengekomen en vastgelegd worden. Tegenover alle denkbare risico’s moeten keiharde garanties staan, en de contracten moeten waterdicht zijn.
  Het is bekend dat de grote chinese yang tse rivier regelmatig overstroomt met rampzalige gevolgen voor de (locale) Chinese bevolking. Massa’s dode mensen en economische malaise. De reden is ook bekend: Kaalkap van de bossen die normaal als spons werken om het water vast te houden. Het is dus duidelijk niet bij alle Chinezen een prioriteit om het milieu-belang voorop te stellen. Als ze dat in hun eigen land niet doen, wat mogen we dan verwachten dat ze in Suriname zullen doen.
  Het is voorbarig om vooraf afwijzend te zijn maar we moeten wel keiharde garanties eisen en er ook zelf voor waken dat we niet de dupe worden. We willen samenwerking om vooruit te komen, en niet om slachtofer te worden.
  Verder moet het bedrijf concreet vaststellen welke maatregelen en voorzieningen genomen zullen worden en moet op realisatie van voorzieningen toegezien worden zodat bij het optreden van rampen aangesloten kan worden in een nationaal scenario.


  Maak melding

 10. Wat is dit voor gelul. Alle grondstoffen op de wereld worden duurder en alleen Suriname geeft het voor een appel en en ei weg.

  De spearrot ziekte heerst niet alleen bij de palmbomen maar ook in de hersens van sommige Surinamers die het belang van land en volk dienen.

  Net als de ratten die de SLM toestel vertraagden net zo vertagen deze ratten met spearrotziekte (ook in de assemblee) in hun hersens de ontwikkeling van ons gelief Suriname.


  Maak melding

 11. MAMA SRANANG

  So menie liba
  mama sranang

  So menie kriki
  mama sranang

  So menie pasi
  mama sranang

  Lobi moe dee gi ala sranang mang
  mama ndjoeka


  Maak melding

 12. Dit gaat mijn pet te boven. Als men marrons beschuldigd van roof overvallen en moorden is men gauw te zeggen dat ze door de binnenlandse oorlog geen school hebben kunnen genieten en daardoor ontspoord zijn geraakt. Als we nu over werkverschaffing praten heeft iedereen een middelbare school diploma.
  Op een of andere manier heeft dhr of Mevr F-you gelezen dat de meeste mensen van moengo ongeschoold zijn, ik stel voor dat U mijn reaktie weer rustig leest want moengo heb ik nergens genoemd.
  Kijk, ik ga er vanuit dat de achterban van AC bestaat uit marrons. Ik ga er ook vanuit dat de doelgroep waarvoor AC werkgelegenheid zoekt de 18 tot 30 jaar groep is. We weten verder zeker dat het binnenland verstoken was van onderwijs na de binnenlandse oorlog, dus Meneer of Mevrouw F-you, klopt het dan niet dan de meeste marrons in de 18-30 jaar groep vrijwel ongeschoold zijn?


  Maak melding

 13. Beste Louis Soewa,
  Een djoek moet doen wat hij/zij het beste kan en dat is het binnenland koesteren. Je zet een bosjesman tog ook niet op de noordpool, want dan raakt hij ontheemd.
  Prik, Nederland, VS, Luxemburg of all places


  Maak melding

 14. Wie is ooit eens begonnen met t verkondigen van de bullschit dat suriname uniek is om haar byzondere harmonie ondanks haar etnische diversiteit ??


  Maak melding

 15. hé p(r)ik uit nederland etc. ga eerst jezelf scholen, alvorens jou nonsense uit te kraaien. hier een lesje voor jou en je soortgenoten.
  djoe kka! dat zei de gefrustreerde moedige weggelopen slaaf tegen de onderdanige achtergebleven bange sufferd (stadsslaaf). De sufferd verspreidde deze term onder zijn medescheiterds als verwijzing naar de moedige wegloper. zo is de moedige wegloper onterecht bestempeld tot djoeka.
  wie is dan de feitelijke djoe kka? vanzelfsprekend de jodenpoep opruimer. want djoe kka betekent letterlijk niets anders jodenpoep. en dat is zeker niet de moedige wegloper want die is niet als een bange scheiterd achtergebleven om de joden hun poep op te ruimen. dus djoeka’s zijn niet diegenen die in het ‘bosland’ door hun zelf gekozen vrije natuur in alle vrijheid leven (wonen). neen, djoe-kka’s zijn de scheiterds die bang waren om zelf voor hun vrijheid te kiezen.

  loesje


  Maak melding

 16. Het is triest om te zien hoe de surinaamse regering in eigen palmolie gebakken wordt.Het contract met de chinezen moet onderworpen worden aan een grondig onderzoek door een gespecialiseerde team van deskundigen.Wij hebben al zoveel slechte slechte overeenkomsten met buitenlandse multi nationals gezien. (zie de goudsector, houtsector en ook de bauxiet.)In Suriname wordt ons goud letterlijk weggedragen voor gratis.Heren niet slapen maar waken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.