dinsdag, april 30, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWaterkracht dik in overlevingsstrategie Suriname

Waterkracht dik in overlevingsstrategie Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 dec – Ontwikkeling van waterkracht moet deel uitmaken van Suriname’s overlevingsstrategie. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Tegenover de uitdagingen van een snel ontwikkelende wereld, is er geen plaats voor onzekerheid. De keus moet zo snel mogelijk vallen.

Dankzij de beschikbaarheid van schier oneindige waterbronnen mag het besluit niet moeilijk vallen. “Het ontwikkelen van waterkracht is dus logisch voor Suriname”, zegt Rusland. Bovendien spelen internationale trends. Die neigen steeds meer naar het gebruik van schone energie. Als je dan de potentie binnen hebt, is het meer een kwestie van je kansen benutten.

Hetzelfde geldt de toenemende vraag naar drinkwater. Ook in dit opzicht heeft Suriname veel te bieden, zolang de balans maar intact blijft. “Er zijn veel grote uitdagingen, bij de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen speelt vooral de wijze waarop”, aldus Rusland. Duurzame ontwikkeling moet dan ook meer worden dan slechts een begrip. Behoud van de natuur is, willen of niet, de keerzijde van de Surinaamse medaille.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. …en nu kunnen jullie al investeren in zonne-enrgie. Er is genoeg zon. Zonneparken aanleggen. Hoef je niet lang over te steggelen en te praten. Kan voorzien in 7-10% van de energievraag. Pakt iemand dit op. Van al het gepraat wordt je op een gegeven moment moe. Geen woorden maar daden!


    Maak melding
  2. alle drinkwater bronnen zijn besmet met residuen als kwik, landbouw vergif. opvang van regenwater met een filter element blijf altijd het schoonste drink alternatief, maar al de brandhout en gras brandhaarden in heel zuid amerika zorgen er wel voor dat er veel houtskool in het water zit, het begin van elke regentijd is daar dus weer debet aan. voor langdurige en langere droge periode is het raadzaam dat alle surinamers meer durotanks aanschaffen voor wateropslag. dit investering is goedkoper dan surneds in nederland betalen voor drinkwater. water in overvloed tijdens het regen seizoen voor heel suriname, reken niet op venetiaan dat hij drink water of stroom komt uitdelen, sla je eigen stroom op met zonnepanelen. casino,s bestedingen zijn beter om duro tanks te kopen. je armoede in suriname hebt je zelf in de hand.


    Maak melding
  3. Wat moet Su met zoveel energie om weer land onderwater te zetten….tegenwoordig zijn er zeer effectieve en behoorlijke zuinnige Genaratoren die kunnen al draaien op huisvuil…bio-gas uit menselijk poep en plas, dieren poep, verrotte bladeren uit zwampen en bomen…noem maar op…maar nee dat wil meneer niet….menneer wil voor de buitenlander werken……waarom ga jij land voor dit soort rotzooi gebruiken denk jij dat anderen elektriciteit in Su komen kopen en dat wij miljoenen gaan verdienen…..lucht…. stanklucht zit deze meneer te verkopen………dan zijn ze gek.

    Deze meneer wil Su. gewoon in een miljarden uitbuit project van buitenlanders stoppen.
    Precies I´am Gold….precies so unu sabi FRONT kaba…………..VERFOEILIJK toch so a libi e kon hibie gi din Sranan sma…ano kan toch…unu kaba nanga a moro bigi don.


    Maak melding
  4. Aan de kust, gaarne windenergie opwekken en niet vergeten te investeren in zonnepanelen.

    Er schijnt altijd zon in Suriname dus energie zat!

    EBS en Staatsolie kunnen samen een zonnepaneel onderneming opzetten.

    Als er een waterkracht centrale gebouwd moet zal 20% van Suriname onder water zijn zoals de van Blommensteynmeer.(afobaka)


    Maak melding
  5. 1- Eerst zien dan geloven!
    2-Makkelijker gezegd dan gedaan..
    3-En maar praten en nat houden !!

    Politiek is per definitie onbetrouwbaar..
    ik heb niets tegen de ministers want ze doen niks !!!


    Maak melding
  6. Vraag me af wie de adviseurs van deze mensen zijn. Het lijkt meer alsof men gevoelsmatig beslissingen neemt. Men denkt niet over langere termijn en ook niet over de gevolgen van overhaaste beslissingen. Alles moet snel snel snel gebeuren, wellicht heeft dit ook een reden? Een reden die zij alleen weten…

    Vraag me af WIE deze waterkrachtcentrale gaat bouwen, hoeveel dit gaat kosten, en hoeveel mensen gedwongen moeten verhuizen.


    Maak melding
  7. @schoon_milieu_denken

    Met alle respect.
    Misschien een goed idee als je eerst wat meer info inwint. Houtkool in het water is beslist niet schadelijk, sterker nog waarschijnlijk zelfs goed. Het wekt immer vergelijkbaar als norit, active koolstof, etc.
    En opslag in durotanks kan een samonella risico inhouden.
    En zonne energie vereist ook een groot oppervlak aan collectoren.
    Wind energie is in SME waarschijnlijk niet erg rendabel omdat het niet genoeg waait.


    Maak melding
  8. lafoe
    Eco-energie zou beter klinken minister,
    en vooral zonne energie.
    IK vraag me af of je genoeg engineers in huis
    hebt voor je uit de lucht gegrepen idee.

    de opbrengst van zonne-energie is hoog en de
    kosten zijn laag minister.


    Maak melding
  9. lafoe
    zonne-energie omzetten in warmte mbv collectoren, dit wordt
    Thermische energie genoemd.
    zonne-energie omzetten in elektriciteit mbv zonnepanelen, dit wordt Fotovoltaisch
    Effect PV genoemd en die kan gewoon op je dak
    laten monteren.
    Technology is the key


    Maak melding
  10. neus dat laatste wist ik zelf al, maar als je regenwater opvangt en dat gaat drinken, dan veroorzaakt dat hoest en ziekte bij mensen, dus ondanks dat houtskool de ph neutraliseert moet je het filteren, want als de hoeveelheid te hoog weer is, kan het ook niet gezond zijn als je konstant ervan gaat hoesten, spreek uit ervaring bij het opvangen van regenwater in suriname.


    Maak melding
  11. Neus kaba nanga law, die reacties van jouw zijn voor zwervers.

    Zonne energie de panelen zijn veels te duur.

    Windmolens onderhoud te duur.

    Kom mij geen onzin vertellen dat er niet genoeg wind waait in Su. het is duidelijk dat jij je eigen land niet kent.
    Grapjas jij


    Maak melding
  12. als het regent is SU toch altijd onderwater niet eens een goeie rioolering hahahahahaha en nu die hoge plaatsen onderwater zetten wat een pippo is deze minister.nooit van windmolens en zonne energie gehoord?????


    Maak melding
  13. allemaal l*lpraatjes van deze mini-ster.

    allemaal l~lpraatjes..

    ik geloof geen m. ervan.

    niks wordt bewezenlijk

    niks..

    alles is larikoek.

    lang leve de mooie woordjes van de hoge pieten en zijn luistergrage bevolking van de banannacountry.


    Maak melding
  14. Grappig als we hier de reacties vergelijken met die bij het artikel over de goud winning.

    Nu heet het opeens dat we in SME nergens toe instaat zijn, niet genoeg ING en IR hebben etc.

    Ach ja dan krijg je als de krabboes verzocht zijn om onrust te stoken.

    Negatieve reacties zonder inhoud van krabboes die in het ene artikel beweren dat iets zwart is en in het volgende dat het wit is.

    Het zijn dit soort idioten die zichzelf geweldig vinden die elke ontwikkeling van SME tegen houden. Jaren geleden stopten ze een paar miljard in een spoorlijn, dan laten ze het aan het oorwoud om jaren later weer te zeuren dat we het zelf tot ontwikkeling moeten brengen.
    Daarom wonen dit soort figuren nog steeds in een krot. Gsteren bouwde één wand voor het pand, vandaag breken ze het af om te BQ-en.


    Maak melding
  15. Geen waterkracht meneer Rusland!Het schijnt dat deze man het helemaal niet begrepen heeft dat waterkracht tot de oude tijd hoort.Kijk maar naar het land Kenia die zijn elektra productie verhogen wilden, ze kochten windkracht werken een stuk van zes voor een bedrag van negen miljoen dollars en het duurde niet lang dat deze molens aan het draaien gingen.Van het jaar kon ik in de kranten lezen dat Spanje tot de landen hoort die de meeste windkracht productie van Europa heeft.Voor het geld dat Suriname in de waterkracht wil steken kunnen ze veel elektra produceren door de windkracht.De gelden die in de windkracht worden gestoken kunnen heel gouw weer worden verdiend,dus kan het een goede zaak zijn voor de staat,maar met waterkracht duurt het jaren en nogmaals jaren voor dat je winsten er van ziet.Ik geloof dat deze minister helemaal niet ziet wat er in de wereld gebeurt anders zou hij niet zulke stomme voorslagen voor de dag komen.


    Maak melding
  16. In Su gaat alles om tjoekoe.
    Er valt zeker weer wat geld te halen voor eigen belang vandaar die spoed om weer een deel van suriname onder water te zetten.
    Foei Toch!!!!
    Een Ieder weet dat er in Zuid America overbodig zon en windkracht te vinden is.
    maar ik hoor steeds weer praten over waterkracht en kern energie.


    Maak melding
  17. bij Surinaamse politici is het nog veel te veel lullen & roekeloos brullen zoals dit zoveelste bericht bevestigd, maar de burgerij wil geen mooie woorden maar Daden!!!

    liever een Dubai initiatief waar een land zich in de schulden steekt en binnen 10 jaar iets wezenlijks staat dan een Suriname initiatief waar nooit iets verwezenlijkt wordt!


    Maak melding
  18. Als deze minister naar discovery keek dan zou hij zien dat de afobakka stuwdam heel inefficient is gebouwd. Het wateroppervlak is veel te groot voor zo weinig energie. Die dam is al bijna 100jaar oud dus spoedig moet er een andere komen.Maar zonder geld en expertise staan we straks in het donker. als ze minder corrupt worden, minder reizen, 99,9% van de chinezen wegsturen want ze zuigen ons leeg, een aantal ambassades sluiten want ze dragen niet bij aan de ontwikkeling van Su. Suriname heeft meer ambassades dan amerika. Zelfs in Siberie heeft Su ambassades. Hopelijk maakt hij zijn tv aan….

    Paraboi


    Maak melding
  19. Ik vind dat de minister gelijk heeft:windmolens en zonnepanelen zijn veel duurder.Waterkracht is veel goedkoper,schoner en duurzamer.Beseft men wel hoeveel energie we van Affobakka krijgen en dan bijna gratis? Ik vind dat Pengel indertijd een goed besluit had genomen.


    Maak melding
  20. Ik ben voor een 2e waterkracht centrale, het overtollige stroom kan ook geexporteerd worden. Met stroom kan je ook waterstof maken, industrieen draaien enz.enz. Denk groot.

    Een stuk land moet wel voor opgeofferd worden maar voor de rest is het milieuvriendelijk.

    Als die eerste centrale er niet was vraag ik me af hoe Suriname er nu uitgezien zou hebben, nog meer ellende waarschijnlijk.


    Maak melding
  21. Ik weet niet waarom bepaalde mensen zo negatief kunnen zijn. Ik zie het heel simpel, een stuwdam in west- Suriname. De electrisiteit via een hoogspaningleiding lang het Corantijnkanaal naar de centrale te Clarapolder. De overtolig energie desnoods naar Paramaribo of naar Guyana distribueren. Door het aanleggen van een Hoogspannigsleiding langs het corantijnkanaal kan van de kanaaldijken een weg gemaakt worden, waardoor Apoera vanaf Nickerie via de weg bereikbaar gaat worden.


    Maak melding
  22. Rond menkendam
    20 jaar geleden kwam er nauwelijks water uit de kraan, en moesten wij 3 uur snachts uit bed om het water af te tappen.
    Dit is heden ten dage noch precies het zelfde.
    Laast was er een storing elders in de stad. en wat bleek.Ineens konden wij normaal douchen, tot de storing was verholpen weer dezelfde ellende. laat de regering maar eerst voor voldoende waterkracht zorgen menkendam en zijstraten.


    Maak melding
  23. @jako50, dacht je dat het zo simpel is als jij denkt? Jij denkt zeker dat jij het wiel hebt uitgevonden, he.

    Zonnepanelen en windenergie zijn duurzame energievormen. Dit betekent dat ze de milieu/leefomgeving van de mens niet vervuilen of verstoren!

    Een waterkrachtcentrale is niet duurzaam omdat het de milieu/leefomgeving van de mens verstoort!
    Er treedt verdroging en overstroming op, doordat de doorgang van het water verstoort raakt en gebieden over zullen lopen (verrotting), en andere gebieden zullen verdrogen, met alle gevolgen voor de mens, dier, en planten.

    Kortom het milieu wordt verstoord en ook het leven erom heen.
    Dus, dit is geen duurzame oplossing maar een DURE “oplossing”.
    Jij zit zeker hoog en droog, laat je informeren!


    Maak melding
  24. Beste mensen in Suriname.
    ik kan en wil jullie graag helpen.
    Er zijn windturbines welke niet meer zo hoog hoeven te zijn en meer vermogen leveren.
    Als jullie informatie willen dan hoor ik het wel en kan dit zeker voor jullie regelen.Binnen 8 weken staan ze klaar voor verbruik. Na 8 jaar zijn de kosten eruit en ze gaan minimaal 20 jaar mee. dus minimaal 12 jaar gratis stroom. HET KAN DUS ECHT!!!!
    [email protected]


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES