Suriname verwacht harde resultaten in Kopenhagen

12

PARAMARIBO, 11 dec – Suriname verwacht keiharde resultaten van het klimaatoverleg in Kopenhagen, Denemarken. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Er is op zijn minst een ommekeer nodig in het denken bij de westerse landen. Het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid is geen optie meer.

Het heeft er veel van dat het ook zo ver komt. Dus kan er ook meer waardering zijn voor landen die spaarzaam zijn omgesprongen met hun fysieke natuur. “Suriname heeft zijn bossen aan te bieden. Ons bos is in staat de negatieve uitstoot op te vangen en te neutraliseren”, zegt Venetiaan. Vandaar ook de ondersteuning aan de groep ontwikkelingslanden die compensatie verwachten.

Toch is er sprake van een behoudend standpunt. Suriname wil niet de weg opgaan die buurland Guyana heeft ingeslagen. Guyana heeft een verdrag met Noorwegen, dat voor ruim vierhonderd miljoen dollar inspraak krijgt in het bosbeheer. “Wij houden rekening met de aparte waarde van ons bos”, aldus Venetiaan. Er wordt niet gesold met de onafhankelijkheid van gemeenschappen die het bos als woonplaats hebben.

12 REACTIES

 1. Meneer Venetiaan het gaat niet alleen om de bossen. Het gaat er ook om dat Suriname nu echt milieubeleid gaat voeren. Begin met beleid op de pet-flessen die her en der in Paramaribo liggen verspreid als afval.


  Maak melding

 2. Ik kan uit dit verhaal niet precies uithalen wat voor keiharde resultaten Venetiaan nou bedoelt precies bedoelt te halen. Wat wil deze super machtige president nou bereiken in kopenhagen???


  Maak melding

 3. Ach man no kon weerie sma idi….I’am Gold ook….. zie nu het resultaat vandaag aan de dag.
  Niemand geeft geld gratis….alleen jullie …jullie i’ja Front geeft GOUD gratis…….daarom no kon weer mi idi.


  Maak melding

 4. Suriname kan geen poen willen uit die pot en terzelfdertijd er van uitgaan dat er geen instructies zullen komen, die wild gekap van hout/ontbossing aan banden zal leggen.

  That’s wishfull thinking!

  Onze mooie Afobakkaweg zal binnen de kortste keren eraan moeten geloven als er geen ristricties komen m.b.t. het transporteren van die levensgevaarlijke houtenblokken.


  Maak melding

 5. maar opa ro je kunt hele goede zaken doen met de chinezen. hout is een perfecte export product….. toch. de chinezen brengen meer dan vierhonderd miljoen mee. en als je het goed doet opa ro dan krijg je euro’s in plaats van dollars. er is dan een nadeel, je bent dan alle bos kwijt. maar veel maakt dat toch niet uit , op lange termijn is suriname toch een groot deel van zijn bos kwijt. kijk maar hoe grof de goudzoeker momenteel bezig zijn, en in een flinke tempo…..heel triest
  het is verbazend dat opoe ro zegt:

  Suriname heeft zijn bossen aan te bieden. Ons bos is in staat de negatieve uitstoot op te vangen en te neutraliseren”, zegt Venetiaan

  suriname mag zeker trots zijn op zijn bosrijk maar kan er niet mee omgaan.
  zowel de bosland bewoners, indianen en de ministers hebben de bossen al in de uitverkoop gezet.
  het gaat alleen maar om geld, en niets anders

  WK


  Maak melding

 6. ALS DE Surinaamse overheid toestaat dat het Riverside Harbourproject wordt uitgevoerd, schrapt u de binnenstad van Paramaribo van de Werelderfgoedlijst. Naast andere ontwikkelingen in die stad, strookt ook dit project niet met de beginselen van de Werelderfgoed-conventie. Moderne ontwikkelingen die voor de economie van Paramaribo van belang kunnen zijn, zijn volgens deze conventie ongepast en dus ongewenst. U blokkeert hiermee wel een energie die essentieel is om deze stad levend te houden, met als gevolg het ontstaan van een dode museumstad.

  http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_66305.php


  Maak melding

 7. Wat een hypocriet mens is Baba Vene ..bemoeit eens met je eigenland !!!!
  Welke gemeenschap bedoelt Baba Vene!!!
  Iedereen vlucht de stad in ….
  De binnenland van suriname is vervuild ,,


  Maak melding

 8. Protocol

  Een eerder protocol een maand geleden zegt:
  “we gaan die landen belonen die hun vernietigd bos willen herstellen”.
  Daar hoort Suriname niet bij, integendeel.
  Alle rijke westerse landen hebben hun oerwoud om hun economische vooruitgang vernietigd. Nu wil men die landen (dat is geheel Europa) gaan belonen waardoor SME geen fluit krijgt voor haar bos.
  Straks is dat de reden om er met de pet naar te gooien. Guyana heeft ondertussen al behoorlijk gevangen van Noorwegen.

  Wat deze klimaattop zal brengen is dat de rijke landen allerlei afspraken zullen maken die in hun voordeel zijn. Vene is te goed gelovig en te optimistisch.


  Maak melding

 9. VENE en BABA hebben “NIEUWEINKOMSTENBRONNEN”
  gesignaleerd in Kopenhagen i.p.v ontwikkelingshulp vanuit Nederland.
  Ik hoop dat er vanuit Kopenhagen “HARDE EISEN” gesteld gaan worden m.b.t milieuvervuiling alsvorens geld te geven aan de “ZAKKENVULLERS” in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.