woensdag, mei 15, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSeminar moet resulteren in concreet diasporabeleid met actieplannen

Seminar moet resulteren in concreet diasporabeleid met actieplannen

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse overheid werkt voortdurend aan het betrekken van de diaspora bij de sociale en economische ontwikkeling van ons land. Op vrijdag 16 februari is in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) het Diaspora Seminar “Wi Na Wan 2.0” georganiseerd.

Het seminar is een initiatief van het Diaspora Instituut Suriname (DIS), het Diaspora Instituut Nederland (DIN), en de TABTO Group NV.

DIS-directeur Marciano Armaketo heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname opgemerkt dat door middel van interactieve sessies de gedachtegangen van het eerste seminar zijn uitgewerkt in concrete actieplannen. “Het is belangrijk dat relevante actoren in de gelegenheid worden gesteld om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van een visie en strategische roadmap voor het diasporabeleid van Suriname, ”aldus de directeur.

De tien bouwstenen die na het eerste seminar in augustus 2023 waren aangedragen, zijn diepgaander besproken. De DIS-directeur zegt dat er progressie wordt gemaakt, maar er is nog veel werk te doen. “Door gezamenlijk te werken kunnen we de impact van onze inspanningen vergroten en daadwerkelijke veranderingen op gang brengen. Het seminar heeft zowel de Surinaamse gemeenschap als de diaspora de mogelijkheid gegeven om inzichten en ervaringen uit te wisselen over de verdere ontwikkeling van Suriname.”

Hij accentueert dat elke Surinamer in hart en nieren, waar die zich ook ter wereld bevindt, een actieve bijdrage kan leveren om het land naar verdere hoogten te tillen. Ook BIBIS-minister Albert Ramdin is dezelfde mening toegedaan. De bewindsman praat over een succesvol seminar waaraan een sterk team van diaspora en Surinaamse prominenten hebben geparticipeerd. “De inzichten en adviezen zullen we als ministerie zeer serieus nemen.” Hij laat doorschemeren dat dagelijks Surinamers die overal ter wereld wonen interesse tonen om de ontwikkeling te ondersteunen.

Het Diaspora Engagement Project heeft geleid tot de samenstelling van een diasporabeleids- en vijfjaren actieplan. Het is een samenwerking tussen het DIS en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De IOM is voorstander van een evidence-based beleid voor diasporabetrokkenheid. Volgens de organisatie kan de diaspora een cruciale bron van steun zijn voor humanitaire inspanningen, onder meer via fondsenwervingstactieken, vrijwilligerswerk en belangenbehartigingscampagnes in hun land van verblijf.

DIN-voorzitter John Brewster merkt op dat er na het seminar een concreet plan moet worden uitgerold dat binnen drie maanden uitvoerbaar moet zijn. “We zijn eigenlijk 50 jaar te laat. Sinds de onafhankelijkheid hebben we niet serieus nagedacht over wat we met onze broeders en zusters die niet in Suriname wonen, gaan doen.” Hij is enorm blij dat de regering Santokhi het diasporabeleid heeft opgepakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Er is geen enkel diaspora beleid opgepakt. Die man houd jullie weet voor de gek.
    Hij had gedacht dat diaspora miljoenen in Su zouden pompen. Nergens ben je veilig in Su.
    By the way, kijken jullie hoe autozaken als paddestoelen opkomen. Witwassen.


    Maak melding
  2. Al 50 jaar ligt de toescheidingsovereenkomst Suriname te stoffen in een kast regering na regering.
    Men hoeft het alleen te bekrachtigen en een aantal Surinamers in de diaspora krijgen dan hun recht waar op ze hebben.
    Maar neen; de Surinaamse regering praat liever over economische ontwikkeling met de diaspora.
    Met andere woorden; storten jullie maar, wij delen het wel onder de armen
    Het is erg jammer dat de Surinaamse regeringen de slimme jongen willen blijven spelen.
    Je wilt met ons om de tafel omdat jij ons harder nodig hebt en niet anders om, maar je wilt ons onze rechten niet geven.
    Wat ik soms ook lees is dat men groepen mensen uit andere landen wilt laten komen wonen in Suriname maar de eigen Surinamers moeten betalen om op vakantie naar hun geboorte land te gaan en moet je ook eerst minstens 3 dagen wachten op je bewijs van betaling.
    Zonder je betalingsbewijs kom je er niet.
    It`s all about the money!
    In God we trust.


    Maak melding
  3. Als je moet betalen om naar je eigen land te komen met vakantie en je vraagt de diaspora om Su te helpen met allerlei projecten en geld dan heb je het mis. het instituut Dis is gewoon een praatgroep
    lekker interessant doen, komt 50 jaar al niets van terecht en zal de komende 50 jaar ook niets van terecht komen. De kinderen van de tweede generatie die uit Su zijn gekomen voor de onafhankelijkheid die hebben geen binding met Su. komen daat ook niet om te werken of met vakantie.
    Het grootste probleem is diaspora wordt niet geaccepteerd door de Surinaamse bevolking. hun motto is : jij komt mij niet vertellen hoe ik moet werken!!!. Wat hun wel interesseert is de euro, die willen ze graag hebben van de diaspora. daarom vragen bepaalde groepen aan de president waar is de diaspora euro gebleven???


    Maak melding
  4. Beste mensen; online kan men de diaspora instituut Suriname vinden.
    Daar op zijn formulieren met bepaalde vragen die je kunt invullen.
    Ik heb ze natuurlijk gevraagd hoe het met de toescheidingsovereenkomt rechten zit van de diaspora.
    Ik had het maanden terug ingevuld maar niet aan gedacht dat ik het hier bekend kon maken voor de mensen die niet op de hoogte van waren.
    Voor de mensen die er behoefte aan hebben, die formulieren kunnen nog steeds ingevuld worden.
    Groeten.


    Maak melding
  5. debby , zolang de ndp hier in Suriname alles zit te verklooien en jou baas ddb nog niet in het gevang zit , zullen ze hier niet investeren , en de diaspora wil niet dat santokhi de paarse slm maar blijft steunen met belasting geld en die minister van bibis weet dat ook


    Maak melding
  6. De Diaspora wordt zwaar gedist door de suri’s! Maar oké, wij zullen over ons hart “strijken”.

    #Stemrecht
    #Suri paspoort (niet onder de tafel)
    #Lees wkn, genoeg ideeën voor nu!
    #Virtuele hulp!

    FYI, wij kunnen niet op stel en sprong ons gezin achterlaten, een groter gat in ons pensioen en aow creëren, voor wie?

    Een hollander wordt eerder geaccepteerd dan een Diaspora, iets v vroeger vermoed ik.

    Hulp vragen/accepteren maakt je niet kwetsbaar, maar juist sterker.


    Maak melding
  7. Witwas praatjes al moet ik met mij spullen door heel rondzwerven ik ga niet terug naar de surinaamse hel de al is nl een grote nachtmerrie mede ook door surinamers zwart, wit, bruin surinamers moeten leren dat hun niet alles kunnen krijgen. Ik hoor ook in nl op radio huis kopen in dubai en mooie leven en toekomst opbouwen helemaal mee eens ik zou het ook doen als ik het kon veroorloven.


    Maak melding
  8. Esmerald 18 februari 2024 Bij 12:47
    De Diaspora wordt zwaar gedist door de suri’s! Maar oké, wij zullen over ons hart “strijken”.
    =====================================

    Esmerald, zolang er componenten zijn die uit hun diep gewortelde dyarusu, denigrerende uitlatingen blijven doen als “de oranje helden” en “diegenen die in ptata kondre leven” gaat het niet goed komen in het land. Dit soort wil wel ons zoet maar niet het zuur….
    Ik constateer dat er helaas nog veel trauma’s moeten worden verwerkt….


    Maak melding
  9. Iedereen kan een paar beleidspunten in een document opnemen en een actieplan maken. Maar wanneer je niemand machtigt om die acties daadwerkelijk tot uitvoer te brengen en te bewaken, dan is het allemaal prullenmand beleid.


    Maak melding
  10. Het gaat niet alleen om kapitaal maar zeker ook om kennis Just a waste of time om je, na je pensioen in te gaan zetten om kennis over te dragen, want ze nemen niks van je aan. Afgezien van die foute mentaliteit, waarom zou ik mijn kapitaal in een land stoppen vol dieven, rovers en moordenaars en word ik, als klap op de vuurpijl ook nog gediscrimineerd. Da mie law..


    Maak melding
  11. De diaspora met meerwaarde steld niet alleen actiepunten op, maar is instaat om een projectplan op te stellen, en ook het project op te starten conform prince2, en die te leiden.


    Maak melding
  12. Conclusie: opheffen het instituut DIS.
    Waste of time. Zonde van je tijd. BREWSTER ga je de kliniek die verbouwd is door zorgverzekeraar Azivo runnen.
    Na de verbouwing was het binnen een jaar verwaarloosd.


    Maak melding
  13. Ik heb het geprobeerd. Helaas tientallen duizenden euro’s verloren. zware verwondingen opgelopen. Dit land is een vloek. Helaas. Dank zij 1 groep die generaties lang verkeerd is opgegroeid en opgevoed en niks tolereert van andere groepen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES