vrijdag, mei 3, 2024
HomeNieuws uit SurinameVan der San: "Verhaal klopt niet, ik was vorige week zaterdag nog...

Van der San: “Verhaal klopt niet, ik was vorige week zaterdag nog bij Bouterse”

-

Does Travel - naar Suriname

Het verhaal dat de veroordeelde ex-legerleider Desi Bouterse niet in Suriname is en mogelijk al bijna een maand in Venezuela zit, is volgens oud-kabinetsdirecteur Eugene van der San niets anders dan flauwekul.

“Ik was vorige week zaterdag bij hem. Dat verhaal is flauwekul”, zei oud-kabinetsdirecteur Eugene van der San zaterdag op D-TV.

Bouterse die door het Surinaamse Hof van Justitie tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, heeft zich vrijdag niet aangemeld te Santo Boma. Ook zijn voormalige lijfwacht, Iwan Dijksteel, is voortvluchtig.

Van der San voerde aan dat hij op zaterdag 6 januari 2024 met meer dan 20 personen in gezelschap van Bouterse is geweest op zijn residentie te Leonsberg. “Ik heb hem dingen gezegd”, zei Van der San.

De oud-kabinetsdirecteur noemt de Times of Suriname, de Surinaamse krant die dit bericht naar buiten heeft gebracht, een schande van een krant. “Daarom zeg ik dat we middelmatig en bakba winkri-achtig zijn in dit land. Dat een krant zo een rotzooi schrijft”, aldus de bestuurskundige.

Van der San vindt dat Bouterse correct heeft gehandeld door zich niet aan te melden. Hij noemde deze actie van het Openbaar Ministerie niets anders dan een actie om de leider Bouterse uit te schakelen. Vandaar dat de oud-president ballingschap aan zichzelf heeft toegepast.

“Hij is in eigen ballingschap gegaan, want hij is leider. En als leider moet hij ervoor zorgen dat hij overzicht blijft houden op de ontstane situatie”, stelde hij.

De oud-kabinetsdirecteur voerde verder ook aan dat Bouterse als president van Suriname tussen 2010 en 2020 in de positie is geweest om het strafproces bij de rechter te verstoren. Maar dat heeft hij niet gedaan. Op basis hiervan kan er niet gezegd worden dat hij geen man is van wet en recht. “Dus je kan niet van die man zeggen dat hij een lafaard is. Hij is een gentleman”, aldus Van der San.

Hij is niet de enige die beweerd dat Bouterse tot voor kort in Suriname was. Volgens Starnieuws was het advocatenteam van de gezochte oud-president van Suriname op dinsdag 9januari bij Bouterse thuis.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. Sluit deze Van Der San op voor het medeplichtig zijn en voor het herbergen van vluchteling bouta.Naar zijn eigen bekentenis kan geconcludeerd worden dat hij meer weet over het spoorloos zijn van bouta.


    Maak melding
  2. De NDP noemde het strafproces minachtend een politiek proces. Het was de mantra van de partij. Welke hansworst kwam op dat idee? Het criminele gedrag van de veroordeelden was onomstotelijk bewezen. Wie verbijsterd was dat men zich weigerde neer te leggen bij een vonnis dat 16 jaar in de rechtszaal was uitgevochten, was niet de enige. Geheel in lijn met de a-no-mi-filosofie van de partij kreeg de zittende regering de schuld van de straf van Bouterse.

    De beschuldiging van een politiek proces was ook ongeloofwaardig, vanwege deze feiten. 1) Meneer Bouterse had al een bewijs van slecht gedrag – veroordeeld wegens drugshandel. 2) Hij had de reputatie de rechtstaat te ondermijnen – de coup in 1980, de Decembermoorden in 1982, de ‘telefooncoup’ in 1990. 3) Een strafproces tegen een ex-president met impact op de NDP betekende niet automatisch dat het strafproces een politiek proces was, anders zou je hooggeplaatste machtige figuren niet langer kunnen vervolgen voor hun slechte daden en zouden dingen als de Decembermoorden opnieuw kunnen gebeuren. 4) Zodra Bouterse aan de macht kwam in 2010, drukte hij een zelfamnestie door en probeerde hij het strafproces tegen hem te stoppen door druk uit te oefenen op de procureur-generaal.
    Het was dus juist de NDP die geen onderscheid kon maken tussen politiek en wetshandhaving en probeerde met politiek het strafproces te infecteren. Het was de dief die roept: stop, dief!

    Het bewijs dat de rechterlijke macht onafhankelijk was van de uitvoerende macht, werd geleverd in de periode 2010-2020 toen de machtigste man van Suriname, meneer Bouterse, ondanks bovengenoemde pogingen de moordzaak tegen hem niet kon stoppen. In 2019 werd hij zelfs in eerste aanleg veroordeeld voor moord. De rechterlijke macht bleek immuun voor politieke bemoeienis. Voor iedereen golden dezelfde regels, zelf als je toevallig een ex-president was.

    De NDP stak de kop in het zand, terwijl de hele wereld het al wist. De partij bleef polariseren door de moordzaak een politiek proces te noemen. De drogredenaars van de partij waren niet geïnteresseerd in de waarheid. Het ging om het belang van een man. Maar ze overtuigden slechts enkele ongeletterden. De partij wilde de ongemakkelijke waarheid niet onder ogen zien. Haar idool heeft foute dingen gedaan. Er is geen excuus voor vrijlating. De NDP zou de drie fasen van het rouwproces moeten doorlopen: eerst ongeloof, daarna woede, en ten slotte acceptatie. Met de huidige voorzitter is de partij als een vogel met afgeknipte vleugels.

    De partij ziet verkiezingswinst in 2025 (meerderheid in parlement) als sleutel om Bouterse vrij te krijgen, wat aangaf dat men macht boven de wet stelde. Dan zou de senior veroordeelde zich minimaal anderhalf jaar ergens moeten verstoppen en bidden voor verkiezingswinst.

    De tijd zou leren of de rechtstaat na 2025 nog steeds recht stond. Waakzaamheid was geboden om de rechtstaat recht te houden. Zou de bevolking een partij kiezen die vond dat hun leider ver boven de wet mocht staan?

    D. Balraadjsing


    Maak melding
  3. Staatscriminaliteit
    Het Hof van Justitie heeft de (individuele) schuldvraag inzake de Decembermoorden onderzocht en beoordeeld op basis van het nationaal strafrecht. De Surinaamse jurisprudentie kent geen onderbouwd oordeel over die misdrijven bezien vanuit het internationaal strafrecht, in het bijzonder niet of zij misdrijven tegen de menselijkheid waren. Professor John Dugard kwam in zijn onderzoeksrapport van 2000, als amicus curiae (‘vriend van de rechtbank’) van het Amsterdams Gerechtshof tot de conclusie dat de folteringen en moorden van december 1982 kwalificeren als misdrijven tegen de menselijkheid. Zij waren systematische gruwelijkheden tegen critici van de militaire dictatuur met inzet van het staatsapparaat.

    Misdrijven tegen de menselijkheid zijn een vorm van staatscriminaliteit. Mede daarom behoren ze tot de ernstigste misdaden. De staat heeft immers geweldsmonopolie. De slachtoffers van staatscriminaliteit zijn volstrekt weerloos, ontdaan van elke vorm van rechtsbescherming. De rechterlijke macht is gekooid. Daarom werd de verjaring van de Decembermoorden pas in 2000 gestuit en daarom zijn tot nu toe andere ernstige schendingen van de mensenrechten officieel miskend.

    Ondermijnende criminaliteit
    De bloedige staatscriminaliteit zette via de cultuur van straffeloosheid en daarmee gepaard gaande extreme intimidatie en doodsangst, de deur van de republiek Suriname wagenwijd open voor de ondermijnende criminaliteit. In het laatste geval is sprake van een intieme tango tussen boven- en onderwereld, zoals wanneer criminelen hun belangen door politieke partijen, media en/of bedrijven doen behartigen. Dat ondermijnende criminaliteit door teloorgang van de deugdelijkheid van bestuur en economisch leven tot verarming en maatschappelijke verloedering leidt, behoeft voor een weldenkend mens geen betoog.

    Het 8 december vonnis zou een trigger kunnen zijn voor onafhankelijk en deskundig onderzoek naar de integriteit van de Surinaamse Staat met het oog op de wettelijke, bestuurlijke en maatschappelijke hervormingen, nodig voor preventie van herhaling en terugdringen van de ondermijnende criminaliteit.


    Maak melding
  4. Het zou mij niet verbazen indien de bron van het verhaal deze zelfde geestelijk gestoorde is. Deze eugeneticus moet men doodzwijgen (voor alle duidelijkheid NIET meer citeren ) voordat er nog meer rommel uit zijn mond komt.


    Maak melding
  5. Van der San heeft gezegd dat de VEROORDEELDE Drugscrimineel tevens meervoudige Moordenaar vrijwillige Ballingschap is.

    Ik begrijp hieruit dat de VEROORDEELDE Drugscrimineel tevens meervoudige Moordenaar zich in een ander land SCHUIL houdt.

    De autoriteiten hebben een oogje dichtgedaan zodat die man kon wegkomen is mijn overtuiging.


    Maak melding
  6. Pres zet alles in om land n volk t beschermen . Code rood vr alle veiligheidsgroepen . Deze smeerlap is ergens ondergedoken n zeker is hij bezig snode plannen t beramen mt zijn priveleger om ht land t ontsporen. Ik vertrouw kawtere konoe ook niet. DUS ALLES OP SCHERP.


    Maak melding
  7. Van der San ging vorige week zaterdag nog even op de valreep tussen de twee ‘ploi-ploi montyis’ van Baas bruinwerken. Hij weet immers maar nooit wanneer hij weer in de gelegenheid is om zijn geliefde tijdverdrijf te beoefenen.


    Maak melding
  8. Even een opfrissertje boor sjenie. Wie heeft de amnestiewet doorgedrukt. Wie hewft geprobeerd een bepaald artikel van de grondwet in werking te laten treden, Wie had de PG opgedragem om de zaak in te trekken, Wie had de PG gevraagd om geen requisitoir te laten houden, Wie wilde de PG ontslaan of naar huis sturen. Sjenie je verstand begint in te krimpen of hij begint al te dementeren.


    Maak melding
  9. Het grote kolonel-feest is uitgebleven door de verdwijning vd zgn grote kolonel.
    Ik vraag me af , of OM wel ernst maakt, want ze zijn hem nog niet eens thuis gaa zoeke en alles overhoop gooie en al zn spulle meenemen voor onderzoek.
    En heel raar dat niemand zich dat afvraagt.

    Jammer, Henry, [nog] geen feest te vieren. Je hebt niet voldaan aan me Snijder-oproep.
    Ik wacht de ontwikkelingen af, Henry.


    Maak melding
  10. Natuurlijk voelt v d San zich niet goed.De eens zo ” gevreesde” legerleider/ Big Talker is als een k* tjing dagoe op de vlucht geslagen 🙂 🙂 , ja daar moet je iets op verzinnen… de bericht is onjuist/ krant is niet goed 🙂 , hij is in ballingschap onder een wc en dergelijke 🙂


    Maak melding
  11. Als deze lafaard gevlucht is zonder medewerking vn regeringsautoriteiten of veiligheidsdiensten mogen we oppassen. Hij is ondergedoken om plannen te beramen om ht land te destabiliseren dan mag chan n ht O.M oppassen.hij gaat keihard terugslaan wraakzuchtig dat hij is. Hij voelt zich aangetast in zijn integriteit n is zijn titel als de heerser vn sur te pletter geslagen daar hij nu wereldwijd bekend staat als de gevluchte massamoordenaar.
    Hij n rambocus waren zeer goede kameraden ram bracht telkenmale potjes tjatnie n hindoestaanse lekkernijen vr hem vn zijn huis n toch hft hij hem zo wreed laten folteren n vermoorden.ik vraag mij af wat ramb hem aangedaan zal hebben dat hij tot dit duivelse daad is overgegaan.. een normaal goeddenkend mens doet dit niet.DIT MENS IS DE DUIVEL IN EIGEN PERSOON EN DAAROM VERWCHT IK ROTZOOI BINNENKORT. HOPELIJK ZIJN DE INSTITUTEN GOED VOORBEREIDT OP CALAMITEITEN.


    Maak melding
  12. Van der San u bent gewoon een viswijf echt waar. Linscheer had gelijk door te stellen dat hij ver boven het niveau van u is. U bent de type man wie danook bang is om wat te vragen want je verteld het weer vooral als je je zin niet kan krijgen. Zelfs dienstzaken met een geheim karakter blaf je uit je b….k. We praten over Bouterse zijn vonnis en je haalt zaken van de toenmalige auditeur militair Valstein aan. Zij had recht op die voorzieningen en als Bouterse toevallig de President is om dat in orde te maken dat moet hij dat doen. Maar zo heb je weer een andere donkere kant van jou laten zien. Jij zou de auditeur militair geen beveiliging geven want a sma moes dede. Je praat over Erdogan van Turkije om te zien welke leiders jullie aanbidden. Leiders die ALLES voor het Volk willen bepalen. En dat soort gedrag van jullie heeft geleid tot 1982. Vertelt de mensen ook dat de 15 tegenstanders vermoord zijn nadat Maurice Bisschop van Grenada Bouterse een bezoek had gebracht en dat Bisschop hem die advies geeft gegeven omdat Bisschop ook zijn politieke tegenstanders had vermoord. Bisschop is toen bij terugkeer op Grenada binnen een week vermoord door de CIA. De CIA lust geen goedkope Bouterse vlees anders hadden ze hem reeds lang in de holst van de nacht uit zijn bed gelicht op Leonsberg


    Maak melding
  13. Dat betekent dus dat Ingrid Wald ring een ordinaire leugenaar is. Of dat Van der San liegt. Één van de twee liegt. Welke van de twee?
    Aangezien Ingrid er recent ‘genomen’ uitziet, hou ik het erop dat Van der San liegt. Tenzij Ingrid gebruik maakt van de extra diensten van de bewakers van haar man.


    Maak melding
  14. Eugen, ben je vergeten hoe jij en consorten in de nachtelijke uren in opdracht van de fascist naar Chotelall moest rijden om voedselpakketten op te halen? Chotelal gaf deze pakketten gratis weg om aan het volk uit te delen. Wat deden jullie ? Deze pakketten werden niet uitgedeeld maar opgeslagen in loodsen dan wel werden alleen aan de schurfthonden onder de fascistische beweging uitgedeeld. Het volk mocht van jullie fascisten de hongersdood lijden. Idem met benzine. Ambulances en politievoertuigen konden in geval van calamiteiten niet uitrijden omdat vanwege benzinetekort. Jij Eugen en jouw matis van de fascisten konden vrij en blij over benzine beschikken want jouw soort genoot van de dictator veel privileges. Hoezo is deze terrorist een gentleman?
    Lafhartige schurfthonden zijn het.


    Maak melding
  15. Eugene liegt dat hij barst.net zo als de rest van die paarse ratten.
    Waar nette mensen stoppen, daar beginnen de ndp-ers pas.
    Liegen, bedriegen,stelen en roven dat zit in de dna van NDP.


    Maak melding
  16. We zijn middelmatig en bakba winkri- achtig in dit land zegt Van Der San. Dat klopt zeker. Vanaf 1980 is dit afbraakproces ingezet. De NDP heeft met de zogenaamde “neks no fout” gedrag een politieke klasse gevormd die bij voorbaat aangeeft de Surinaamse wet- en regelgeving niet te erkennen en de politieke en de rechterlijke macht niet te zullen gehoorzamen. Van der San is het levende toonbeeld van de verloren generatie. Dit soort mensen zijn zelfs in hun slaap boos.


    Maak melding
  17. Mister racist. Hou liever je kappa dicht. Want er komt een lo ka eruit. Zelfs je eigen broer, Etienne, praat als jaren niet meer met je vanwege de voortvluchtige veroordeelde moordenaar DiDiBri, jo koe.


    Maak melding
  18. Het hele tori stinkt daar wat Bouta betreft, ze zijn gewoon te
    bang om hem thuis op te halen! Waarom hebben wij, een leger
    en politie in Su ?? De helft van de Militairen en de Politie, dansen
    nog naar de pijpen van Bouta. Dan wordt het een pleuris zooitje als
    ze hem willen ophalen ! Waarom lieten ze hem niet gelijk oppakken, de
    dag dat hij, veroordeeld werd ???? ”Stelletje slappelingen zijn het”.
    En nu beweren ze dat ze een aanhouding CQ opsporing, hebben
    uitgevaardigd, me hoela!

    sari tori

    Jacko


    Maak melding
  19. Ach, Sjenneke…een hypocriete, paranoide, geindoctrineerde paarse pathologische leugenaar en de hoofd dick-sucker van een veroordeelde MASSAMOORDENAAR en DRUGSCRIMINEEL. Wie hecht er nog enig geloof en waarde aan het afleidings gereutel van deze schaamteloze brulkikker en dorpsidioot.


    Maak melding
  20. Misschien zijn ze gevlucht op de steel van dijksteel. stop deze steel als jullie klaar zijn met vluchten
    daar waar het hoort. chan bukke jonge bukke laffe hond


    Maak melding
  21. 25 feb 1980 ; Op de dag van de staatsgreep werden ten minste vijf mensen om het leven gebracht. Voor een exact aantal is te weinig onderzoek gedaan. Die dag werden luitenant Ignatius Antonius van Aalst en sergeant-majoor Alfred Jacques Comvalius op hun posten doodgeschoten. Toen twee politieagenten poolshoogte namen, werd agent Mohamed Ramdjan Soeltan doodgeschoten en raakte zijn collega zwaar gewond. Tijdens de beschietingen vanaf een marineboot op het politiebureau vielen twee burgerdoden, mogelijk van Guyanaanse nationaliteit.[10][11] De gevolgen voor de familie Soeltan waren dramatisch. Zijn weduwe en kind vertrokken naar familie in Nederland, omdat er voor hun geen opvang was.[11] Zijn vader kreeg tijdens het schoonmaken van het graf een hartaanval en overleed in het ziekenhuis. Gekweld door emoties pleegde zijn moeder daarna zelfmoord.[12]


    Maak melding
  22. Ik zou de Amerikanen vragen om ons land bij te staan deze tuig op te sporen en te laten verdwijnen in een hol.
    Meneer Chan no srebie, je hebt de mogelijkheid nu, straks kan het niet meer met dit soort tuig.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES