zondag, mei 5, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGajadien: "Betaalsysteem Suriname loopt 15 tot 20 jaren achter"

Gajadien: “Betaalsysteem Suriname loopt 15 tot 20 jaren achter”

-

Does Travel - naar Suriname

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien vindt dat het betaalsysteem in Suriname al 15 tot 20 jaren achterloopt. En dit alles komt door de starre houding die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) al jaren aanneemt.

“In China bijvoorbeeld kunt u in elke winkel, overal, met uw telefoon gaan en u hebt uw betaling gedaan. Hier zitten we nog vast”, zei Gajadien dinsdag in het parlement tijdens de behandeling van de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen 2023 en de Wet Herstel en Afwikkeling Kredietinstellingen.

De politicus merkte op dat vier grote aandeelhouders van banken een bedrijf hebben opgezet, waardoor het proces van versoepeling van het betaalsysteem is gestagneerd. De namen van deze aandeelhouders en het bedrijf noemde hij echter niet.

“Hierdoor is het heel betalingsverkeer gewoon achtergebleven. En daar gaat het juist om”, aldus Gajadien.

Hij deed een beroep op minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning om de wet elektronisch betalingsverkeer zo snel als mogelijk naar De Nationale Assemblee te sturen. Indien dat niet gebeurd, zal het parlement zelf het voortouw nemen en een initiatiefvoorstel indien. “Want wij kunnen de samenleving niet achterhouden”, aldus de VHP’er.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Belachelijk dat mensen uren in de rij staan om betalingen te doen,en als je naar de bank moet, sta je ook uren naar de luie bank medewerkers te staren.Ze doen alsof het hun geld is.


    gemodereerd
  2. “”INTERNATIONAAL VERTROUWEN CBVS NEEMT STEEDS TOE ZEGT GOVERNOR ROEMER – TBN PRIME ALERT 08 NOV 2023″””” OOK DE BANKREKENING VAN BEPAALDE MENSEN NEEMT TOE.


    Maak melding
  3. Kom SUR niet vergelijken met China omdat je gratis kan reizen er naartoe.
    Een schaafijs man, een groente houder enz kunnen niet eens een rekening openen.
    Grote supermarkten, kippenzaken hebben niet een pos mogelijkheid. Apparaat no de. Dus houd liever je wafel.
    Er is geen controle vandaar dt jij kan stelen en geld overmaken nr buitenland


    gemodereerd
  4. Hij gaat helemaal naar China!! In China bijv etc etc! Je hoeft niet helemaal naar China te gaan om t mee te maken. 4 uren vliegen naar Miami, USA wordt de telephone al tig jaren gebruikt!!!! In Suriname willen ze zelfs niet een debit (visa ) kaart accepteren!! Met uitzondering van de 2 -3 winkeliers die t wel accepteren 👏🏽👏🏽. Vindt t gewoon belachelijk! Hope dat t heel gauw zal veranderen.


    gemodereerd
  5. Ik weet een simpele oplossing. De regering geeft de gouvernor en de direkteur van de centrale bank opdracht om binnen drie maanden met een plan van aanpak te komen. Zo dat de systemen versneld worden. En dat er modernere en up tu dat systemen komen. Kunnen ze dat niet dan moeten ze vertrekken. En plaats maken voor betere bestuurders. Die met het digitale tijd perk mee gaan.

    Ik rust
    Djamoe


    Maak melding
  6. Mr, alles wilt u brengen naar het parlement. De betaal systeem is bijna zo soepel als in het buitenland. De mentaliteit van het gross burger is 15-20jr achter gebleven, het zijn sommigen die gebruik van maken via uni5pay of mope, of de dsb app. In verhouding met china-lijkt china ergens aan toe, maar is mischien maar 20% maakt dagelijks gebruikt van digitaal betalingen. En dat is mischien 10x groter dan de bevolking van Suriname. U ervaring in China lijkt eerder op een snoepreis verslag denkende onze Surinaamse intelligente burgers kan misleiden. We hebben ook internet he en de intelligente burger leest mee wat in de wereld zich afspeelt.


    Maak melding
  7. De centrale bank doet niets. Nu doe ik ze geen recht aan, nee dit is niet juist. Ze hebben een maatregel ingevoerd, die ten tijde van de ndp had moeten zijn ingevoerd, namelijk de verkoop van certificaten
    (waterkant.net/suriname/2022/06/05/centrale-bank-introduceert-centrale-bank-certificaten-cbc/)
    Toen pleitte ik voor het invoeren van zulke certificaten net als in Nederland (jaren ’80 of ’90)
    Het uitgeven van deze certificaten nu is het stomste dat je kan doen, zeker als je ook nog eens rept over een tekort aam bankbiljetten in de samenleving. Belachelijk instrument werd geïntroduceerd.
    Wie hadden voordeel? Zij die over grote sommen geld beschikten en nog steeds beschikken
    Ik vergelijk dit met de idiote maatregel onder Hoefdraad en de toenmalige governor (naam onbekend bij mij). Met veel bombarie werd gesteld dat de rente voor hypothecaire leningen omlaag ging tot wel 7% dacht ik. Wie hadden daar voordeel van? Zij die veel verdienden.
    Nu zit de governor al heel veel jaren. En wat doet hij aan het invoeren van een betaalsysteem met de daarbij behorende maatregelen betreffende kas- en liquiditeitspercentage? NIETS
    Voor het invoeren moet je al heel veel hebben gedaan!
    Zo kan je 100 jaar daar zitten. deze governor opereert niets als governor, ook niet als interim, maar als waarnemend governor.


    Maak melding
  8. Meneer Gajadien wordt eindelijk wakker als Surinaamse parlementariër……

    Ik vertoefde twee maanden geleden gedurende een weekje in Kuala Lumpur/Maleisië vanwege mijn beroep…….
    Het was een ware verademing qua voorhanden zijnde faciliteiten op velerlei gebieden, zelfs in vergelijking tot die in mijn eigen woonplaats Hartford/CT……

    Dat vanwege de voortschrijdende technologie ook op het gebied van moderne bancaire betaalsystemen in KL, het voor een ieder vele malen klantvriendelijker/praktischer/sneller/veiliger maar ook veel eenvoudiger functioneert dan in mijn eigen huidige woonplaats…..
    Hiermee wil ik slechts aangeven, dat het door Gajadien geconstateerde jarenlange achterlopen van Suriname wat dit onderwerp betreft, het erg interessant en dus sterk aan te raden is voor het land, om zeker met het oog op de toekomstige olie- en gas ontwikkelingen, eens een kijkje te nemen in KL…..zelfs t.o.v. veel landen in west-Europa w.o. ook Nederland, valt er in dit verband héél veel te leren van Maleisië……


    Maak melding
  9. Er is na de onafhankelijkheid in 1975 een Afrikaanse betaalsysteem ingevoerd vandaar dat ze 20 jaar achterlopen. Dat kun je ook zien, in de gevangenissen kun je ook bankzaken doen in Suriname !!!


    gemodereerd
  10. Goed idee.. hiermee zal het aantal overvallen ook afnemen! Door de stugge manier van werken bij de banken.. houden veel burgers cash geld in hun bezit ipv het op een rekening te storten! Geef aub iedere Surinamer een bankrekening en versoepel de voorwaarden…


    Maak melding
  11. Wij kunnen de samenleving niet achterhouden zegt Gajadien. Wat vindt Gajadien met betrekking van ditzelfde volk toen het gokgebeuren volgens ditzelfde volk beteugeld moest worden. Deze man is geen vlees noch vis en van zijn praatjes moet weinig geloofd worden.


    Maak melding
  12. Op vele vlakken loopt Suriname minstens 40 tot 50 jaren achteruit. De politiek, het bedrijfsleven en de samenleving vindt het waarschijnlijk best.
    Met achterhaalde en trage systemen valt er makkelijker te frauderen en sjoemelen.
    En ini Sranang den lobi wan “lekkers” of wan “tjoekoe”…


    Maak melding
  13. “In China bijvoorbeeld kunt u in elke winkel, overal, met uw telefoon gaan en u hebt uw betaling gedaan. Hier zitten we nog vast”, zei Gajadien

    Dit zit in de posting van Xavier ´d Lorean
    Dat vanwege de voortschrijdende technologie ook op het gebied van moderne bancaire betaalsystemen in KL, het voor een ieder vele malen klantvriendelijker/praktischer/sneller/veiliger

    Aan gajadien wil ik dit meegeven:
    Stel eerst zaken op orde die ten goede komt aan een elektronisch betaalsysteem. Te beginnen met bij voorbeeld de onderwerpen, die zijn aangegeven door van Xavier ´d Lorean, uit te werken
    Een neem mee de vragen:
    – is de infrastructuur klaar voor het uitrollen (internet / providers etc)
    – Klantvriendelijk, kan het personeel in winkels en kantoren en kassa’s en banken etc anderen bijstaan en helpen (want die moeten het eerst onder de knie krijgen eer anderen te kunnen bijstaan)
    – Is er wetgeving die de beveiliging en continuïteit bewaakt en garandeert

    @Pico
    Inderdaad de CBS doet niets. Niet omdat het niet kan (kunde aanwezig of inhuren) maar veel eerder dat de CBS het niet mag omdat er sprake is van veilig stellen van belangen van (witte boorden) criminaliteit .
    Alles elektronisch is dus feitelijk afscheid nemen van het vele zwarte geld en het volgen van de geldspoor die elektronisch achterlaat.
    Zodra heel veel zaken goed zijn beveiligd (AO/IC) en dus ook fysiek zal er snel en met minder poespas zaken kunnen worden ingezet en opsporing / volgen van gangen die onderzocht moeten worden.
    En dus de vraag:
    Wil men dat wel in Suriname? Roepen door een prominent lid van de partij wil nog niet zeggen dat de partij dit wilt (dwaalspoor aanleggen “yu sjie deng mang wanie”
    Pico
    Jou en mijn generaties en zelfs de 3e na ons zullen de verbeteringen die wij voor ogen hebben niet meemaken omdat de wil ontbreekt onder de vele Surinamers de weinigen die dit wel willen kunnen nooit opboksen tegen de andere groep(en)


    Maak melding
  14. Laten we beginnen bij de vele bedrijven waar pinnen niet mogelijk is als benzinestations en tandartsen etc


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES