De oplossing van Natascha Adama: ‘Suriname moet enorme schulden gewoon niet terugbetalen’

49
De oplossing van Natascha Adama: 'Suriname moet haar enorme schulden gewoon niet betalen'
'Suriname-kenner' Natascha Adama - Beeld (c) NPO

[INGEZONDEN] – Afgelopen vrijdag ging het in het Nederlandse TV programma OP1 over de protestacties van vrijdag 24 maart in Paramaribo. Het programma had hiervoor de zogenaamde ‘Suriname-kenner’ Natascha Adama, uitgenodigd om meer te vertellen over de situatie in Suriname.

Het werd een verhaal met halve waarheden maar bovenal een krankzinnige uitspraak van Adama in de uitzending, over de enorme leningen die Suriname moet terugbetalen. Adama suggereerde namelijk doodleuk dat Suriname geen enkele lening terug moet betalen. Volgens haar zou de leider van Suriname naar de Verenigde Naties moeten stappen en daar gewoon moeten zeggen “We’re not gonna pay you, we gaan niets terugbetalen“.

Adama: “Wij gaan jullie laten zien wat er gebeurd als jij zomaar geld leent aan elke leider, die z’n hand ophoudt.” Ze gaf aan dat het gaat om Bouterse, wiens minister van Financiën (Hoefdraad dus) om de haverklap werd gestuurd om geld te lenen en dat de toenmalige oppositie de geldverstrekkers waarschuwde ‘als jij geld leent let op aan wie je geld leent’.

Ze suggereert dus dat de leningen problematiek die de huidige Surinaamse president heeft geërfd, de schuld is van de leningverstrekkers zelf, die de regering Bouterse zoveel geld hebben geleend. Dat de waarschuwing toen kwam van de oppositie onder aanvoering van Santokhi in zijn rol als parlementariër zelf, weet ze waarschijnlijk niet of laat ze gemakshalve weg.

Als je dit zo hoort vraag ik me serieus af hoe Nederlandse TV programma’s het voor elkaar krijgen om dit soort figuren aan tafel te krijgen, die op de nationale TV met idiote uitspraken over de economische situatie in Suriname komen. Iedereen kan wat roepen ja, maar wanneer het om serieuze oplossingen gaat moet je uit goed hout gesneden zijn.

Adama, die met een lagere school oplossing komt voor een complex probleem, is duidelijk niet de Suriname-kenner om ons land daar te representeren. Sterker nog: ze zet Surinamers te kijk met zulke onzinnige opmerkingen. Redacties van Nederlandse TV programma’s aan jullie het dringende verzoek: ga voor kwaliteit, zoek gerust verder want er zijn genoeg Surinamers die wel wat zinnigs te melden hebben over mogelijke oplossingen met betrekking tot de economische malaise in het land.

Patrick Andriol
Amsterdam


49 REACTIES

 1. Patrick en Riool is een onbekend iemand die ineens een mening komt geven over npo. Hij moet oppassen dat hij niet voor de rechter wordt gesleept door het programma voor laster. Je bent maar een hulpeloos onbekend journalistje, dus hou je maar gedeisd jochie en als je echt problemen had ermee en stoer was dan stuur je dit naar de redactie van npo en niet wtk die jou maar al te graag helpt met je slecht ingezonden stuk.
  gemodereerd

 2. Deze vrouw is mentaal niet normaal. Hoe durft zij zoiets onzinnig te beweren. Elk land dat in ontwikkeling is, is afhankelijk van leningen vooral als er een teruggang komt in de inkomsten van het land. Natasha is een dikke leugenaar. Zij had een studievisum voor Nederland. Na haar studie moest ze Nederland verlaten. Ze wilde in Nederland blijven en dat mocht niet. Vervolgens probeerde zij politiek asiel in Nederland te krijgen vanwege haar vermeende verzet tegen Bouterse. Maar niemand heeft haar gekend in het verzet in Suriname. Ze staat gewoon te liegen. Haar verzoek om als vluchteling te worden erkend in Nederland werd daarom afgewezen. Ze is vervolgens naar België gevlucht om in dat land politiek asiel te krijgen. Waarom is zij niet terug naar Suriname geweest toen de NDP regering was weggestemd? Nee, dat doet ze niet. Niemand neemt deze leugenaar met de leugengenen van Santokhi serieus.
  gemodereerd

 3. Groep 6, in Holland is behoorlijk actief.
  Met allerlei drogredenen hitsen ze de 4e klassers in su op. Van tik tok filmpjes, fakebook braaksels tot afro-talibans, keuze te over. Note: groep 6 = 4e klas.

  Aangezien de gemiddelde suri uitsluitend gefocust is op de cirkel v 100 cm om zich heen, trappen ze er massaal in. Wat is de definitie ve suri-kenner?

  Dit mens braakt maar heeft totaal geen idee dat de grootste lening vd chino’s is! Wat is de link met de VN, helemaal niets!
  Argentinië heeft een inflatie v 100,5% en 111 miljard geleend v chino. Plus IMF schuld. Drama alom. Niet betalen is onkan!

  Chino heeft miljarden geleend aan landen die heel moeilijk hun schuld kunnen aflossen. Omdat het rommelt in de bankensector, zal chino er alles aan doen om de pboc (public bank of chino) veilig te stellen. Dwz, geen uitstel of vertraging, nu betalen of ….. (Bron:Reuters 2803).

  Bibis of de suri-ambassadeur moet duidelijk aangegeven dat deze agama op eigen conto blert, voordat xi actie onderneemt.

  NPO, alweer rommel! Wanneer gaan jullie de geïnterviewden eens screenen op hun psychische status voordat je iets in de ether gooit.
  Eerst jarenlang uitsluitend bijlmer-filmpjes en krotjes uit suri vertonen en nu alweer troep.
  Bah!
  gemodereerd

 4. Typisch… ndp,agama en leendert zitten op 1 nivo, lenen en niet ( willen) terugbetalen😀
  gemodereerd

 5. Er zit een kern van waarheid in ,want je gaat als bank ook geen geld lenen aan een zwerver,maar Bouterse was een democratisch gekozen preident.De schuld blijft aan het volk kleven die hem voor hem gekozen heeft,laat dit een eye opnener zijn voor de toekomst.
  gemodereerd

 6. Adama :Onvoorstelbaar simpel. Spuit 11 geeft nog steeds modder…dit verschijnsel stort su in n nog grotere ellende. Denk toch n beetje na. Dat noemt zich su kenner? Rampzalig
  gemodereerd

 7. Suriname met al haar CORRUPTIE en NEPOTISME kan de schulden ook niet betalen omdat heel veel geld al tientallen jaren terecht komt bij de corruptelingen en NIET bij de staat…
  gemodereerd

 8. Deze vrouw zat samen met Maisha Neus in de zelfde klas van de Basisschool voor moeilijk opvoedbare kinderen….Neks no fout.
  gemodereerd

 9. Als je dergelijke uitspraken op de tv doet, zegt dat genoeg over je intelligentie.
  Niet elke Surinamer is een Suriname-kenner en als je dat wel bent, moet je wel weten waarover je het hebt. Je hoeft geen internationaal recht gestudeerd te hebben om te weten wat de consequenties zijn als je als land je schulden niet betaald.
  Schoenmaker houdt je bij de leest….
  Redacties van Nederlandse TV programma’s, neem nota van het verzoek van de schrijver van dit artikel.
  gemodereerd

 10. Ja, dat is nu suriname, ieder wil in de politiek, want kun zeje makkelijk miljonair worden, moordernaar, rover, , geschoold, ongeschoold en kun je makkelijk geld lenen en t volk betaald. Dit gaat nooit ophouden en dat ziet elke politicus en toch gaan ze (t domme volk) alweer stemmen voor hun.
  gemodereerd

 11. Niks mis met de stelling om geen geld te lenen aan criminelen die internationaal gezocht worden.
  gemodereerd

 12. dit is wel een goed voorbeeld van het gemiddelde IQ van een surinamer
  corrupt crimineel, geen karakter, geen mentaliteit en totaal geen verstand
  nog net genoeg IQ om niet net als een doks te schijten waar ze lopen
  kijk maar naar wat er gebeurd in suriname en je weet dat het gewoon waar is
  gemodereerd

 13. Eigenlijk heeft de Suriname-kenner Adama gelijk. Alleen jammer dat deze Suriname-kenner de wereld niet kent; de rijke landen en hun financiële instellingen lenen de arme landen geen geld om ze vooruit te helpen, ze lenen je het geld om je afhankelijk van hen te houden ze weten namelijk heel goed dat je het geld niet terug zal kunnen betalen. Het mooiste voorbeeld van je schulden aan de rijke landen niet af kunnen lossen is Haiti; het was niet de schuld van Haiti dat het land een enorme schuld in de maag gesplitst kreeg van Frankrijk en toch bundelden de rijke Europese landen en Amerika samen om Haiti te dwingen decennialang de schuld aan Frankrijk te betalen (Haiti moest herstelbetalingen doen aan Frankrijk omdat ze Frankrijk als kolonisator eruit geschopt hadden).. Als Suriname de schuld aan de rijke landen niet aflost, zijn we binnenkort geen Tweede Dubai maar een Tweede Haiti omdat Suriname van alle kanten door het clubje van de rijke landen en hun financiële instellingen in een houtgreep gehouden zal worden net als Haiti.
  Overigens heeft Patrick Andriol alleen maar kritiek op Suriname-kenner Adama, die met haar lagere school oplosdingen komt. Ik zou toch wel graag de Hoge School of Universitaire oplossingen van Patrick, voor het probleem waar Suriname mee zit, willen vernemen.
  gemodereerd

 14. Natasha Adama is achter de schermen de grote adviseur van de VHP. De VHP weigert de schulden af te lossen terwijl het land in staat is de schulden af te lossen. Ze hebben Lazard adviseurs ter ondersteuning aangetrokken. Dit kost Suriname € 150.000 per maand. Lazard is al meer dan twee jaren bezig. Het resultaat is dat de situatie in het land verergerd. Maar dat heb je met een regering vol met figuren die alleen maar van geld houden of die gierig zijn op het geld.Zij belazeren iedereen en willen geen schulden aflossen. Hun uitgangspunt is het faciliteren friends & family met functies om het grote geld binnen te halen.
  gemodereerd

 15. Ik stel voor dat die mevrouw haar prive schulden niet betaalt en dan zal ze zien wat er dan gaat gebeuren.

  Ik hoop dat ze dan een eigen woning heeft.
  gemodereerd

 16. Als ik mij niet vergis had Richard Kalloe ook geopperd dat Suriname haar schulden NIET moet terugbetalen!!

  Woooooiii
  gemodereerd

 17. Natasha Adama is een slimme gestudeerde vrouw, uitspraken van haar kun je niet begrijpen wanneer je niet zoveel cabeza als zij heeft, hebt. Natasha Adama geeft aan, dat het er meer dan genoeg signalen waren dat het land niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen en toch werden er steeds zwaardere leningen aan dat land verschaft. en als cherry on top, een lening van oppenheimer van 500 miljoen dollar, en dan vraag je je af: welke assets hebben daar tegenover gestaan? welke assets hebben tegenover de leningen van de chinezen gestaan? want china weet dat er geen productie is, maar het blijft maar geld loslaten in suriname. omdat china alterior motives heeft.(haven in sri lanka, het vroegere ceylon). net als alle andere personen en landen die geld aan suriname lenen, terwijl zij weten dat suriname voor lenen een junkstatus heeft. dus vraag je af: waarom doen zij dat? in het verleden is het toch ook gebeurd dat regeringsleiders zeiden nationaliseren, niet meer betalen. dat heeft wisselende resultaten gehad. maar toch: waarom ga je 500 miljoen aan een land lenen, tegen een rente van 9%. waar zijn wij mee bezig? al die zure mannen die deze vrouw aanvallen, jullie bovenkamer staat wellicht ter verhuur. lukt dat een beetje?
  gemodereerd

 18. Schoenmaker, hou je bij de leest!.

  Je kan geen geld met hoge renten lenen of eten op krediet kopen en niet willen betalen.

  Zo kan bruintje niet trekken.

  Je moet je verantwoordelijkheid nemen als je leningen hebt gemaakt. Let op! Er bestaat in Suriname een groep van 40 % vd volwassenen die niet meer /verder kunnen denken en handelen dan een leerling in het eerste termijn van de 4 de klas lagere school. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat ddb en ndp 16 zetels hebben.

  Ook dit moeten Surinamers weten, nl, Op 25 Mei 2010 – 25 Mei 2020 ( twee regeringen van ddb, ja toch? Hoe is het zo ver gekomen? Zie hoeveel kiezers toen op het gestemd hebben op 25 Mei 2010. Verder ook dat El Vene niet meer met bravo en abop en el somo van pl wilde samen werken. Zie de oorzaken en zie het gevolg wat er met Suriname is gebeurd. Zie heel goed hoe de vlag van Suriname voor staat.

  Zie ook de huidige demonstranten en denkt u ook in waar deze vandaan gekomen. Zie ook waarom u niet te veel waarde moet hechten aan deze demonstranten, ondanks er een crises in Suriname is. Hoe is deze crises ontstaan?
  gemodereerd

 19. Wat moestcregering Bouterse doen met de leningen van zn voorganger?? Betalen. Dom wijf.
  Deze pres zegt hij betaald geen schulden, hft het geld zg op een speciale rekening gezet (surfin) zodat schuldeisers niets zoeken. Wie is dom?? Hij. Er is geld zat in Su maar een kliekje rond de rovers regering geniet ervan.
  Deze regering hft ook geleend maar het geld is verdwenen. Dus mens sodermieter op. Tegenwoordig kan elke dorpsgek een intervieuw afstan. Meerwaarde?? 0,0
  gemodereerd

 20. Begrijpend lezen en luisteren met achtergrond- en kennis uit het verleden is niet iedereen gegeven.
  Men trekt uit een interview een gedane uitspraak uit z’n verband//context en men slaat erop los. Mevrouw Adema wordt dan besmeurd door de vuilspuiters omdat wat zij gezegd heeft niet door hun “brein” verwerkt kon worden. Te moeilijk voor lui die alleen maar schelden kunnen.
  Dre heeft volkomen gelijk. Lees zijn inbreng, wordt je misschien toch wijzer.

  Als ik mij niet vergist was er een tijdje geleden toch sprake van asociaal handelen/oplichting door banken en andere financiële instellingen inzake verstrekken van te hoge hypotheken etcetera in Nederland.
  Deze financiële instellingen werden op hun vingers getikt door de overheid omdat zij niet maatschappelijk verantwoord bezig waren.

  Onze pres, toen nog oppositieleider schreef brieven naar de geldgevers om de regering Bouterse geen leningen te verstrekken en wees hen ten overvloede op onze precaire toestand, men heeft niet willen luisteren. De oranje helden vonden het zelf een prima initiatief. En nu zitten zij te braken op mevrouw Adema,🤮

  De westerse wereld onder aanvoering van ‘uncle Sam’ geven te pas en onpas adviezen aan landen om de leningen uit China niet te accepteren.
  Als ik het goed begrijpt heeft mevrouw Adema haar visie en eventuele oplossing gegeven over de grote schuldenlast van de overheid.

  Het zelfde gebeurde met het interview met mevrouw Neus. Mevrouw Neus houdt een heel verhaal, geeft haar visie over bepaalde issue’s, het hoe en waarom, en doet een uitspraak dat niet haaks staat op haar eerdere verhaal. Één uitspraak wordt dan uit het verband getrokken en iedereen slaat erop los met domme uitspraken. Jip en Janneke.
  gemodereerd

 21. Ook ik was verbaasd over de uitspraak om maar niet te betalen. Want net als bij de aankoop van een huis heb je onderpand nodig om een lening te krijgen.
  Welnu, vele van u weten beter dan ik wat als onderpand is verleend aan bijvoorbeeld de chinese handelaren/regering. Zo zijn grote hout/goud concessies verleend aan buitenlandse partijen.

  Dus dreigen met niet betalen betekent dat Surinamers straks in eigen land moeten gaan betalen om een brug over te steken of naar het binnenland te gaan.
  gemodereerd

 22. @dre

  Verleg de focus niet!
  Die vraag moet je stellen aan die ex-minister van economische zaken, die chinees die half suri heeft verkocht om ambtenaren te kunnen betalen en die goud en houtconcessies heeft uitgedeeld aan chino’s, alsof het snoepgoed is.

  De chino mediator voor alle chino-zaken zoals winkelvergunningen, rijbewijzen, werkvergunningen, verblijfsvergunningen.
  Die chino die zwaar gelobbyd heeft om projecten zonder enige noemenswaardige aanbesteding alleen aan chino’s te gunnen.
  Van hieruit zie ik aanleg infrastructuur voor 5x de echte prijs en van inferieure kwaliteit. Verder baggerwerkzaamheden idem dito.
  De rest, nou das mij onbekend!
  De lening van een half miljard, wie was de lobbyist.

  Hij speelt meneer de onschuld, maar de feiten liggen er. Hoe vaak zat hij niet in het land.
  En suri’s maar zeiken over Nederland, terwijl alles onder hun neus is geroofd.

  Het interesseert geen enkele geldschieter of je wel of niet je schuld kunt aflossen. Red je het niet, dan volgt beslaglegging.

  Agama is rommel, daarom zat ze bij npo, ook rommel.
  gemodereerd

 23. Stommeling…@@@dre…,jouw bovenkamer zit vol met troep als jij niet snapt dat een getekende overeenkomst een schuldbekentenis is,en dat afspraken nagekomen moeten worden in een rechtsstaat.,,,Jij bent een beetje DOM.(DE VERMOORDE ONSCHULD)
  gemodereerd

 24. Ik heb me ontzettend geërgerd aan dat mens. Hoe krijg je het voor elkaar om in 10 minuten voor een maand onzin te verkondigen.
  gemodereerd

 25. #Dre: zure mannen, bovenkamer te huur. Ook mensen die gestudeerd hebben kunnen onzin verkondigen.
  gemodereerd

 26. Natascha Adamo, een vrouw die beweert gestudeerd te hebben en mogelijk nu aan vroegtijdige dementie lijdt. Hoe kan je anders met je volle verstand zoveel onzin uitkramen.
  Mw. Adamo adviseer ik voortaan liever haar mening te houden, dan op zo een achterlijke wijze haar stupiditeit te ventileren.
  gemodereerd

 27. Zoals deze Adama lopen er Su ook enkelen rond die haast elke dag worden geïnterviewd terwijl ze totaal ondeskundig zijn evenals de zogenaamde journalisten of presentator zoals eentje zichzelf noemt.
  gemodereerd

 28. @Patrick Andriol:
  Adama, die met een lagere school oplossing komt voor een complex probleem, is duidelijk niet de Suriname-kenner om ons land daar te representeren. Sterker nog: ze zet Surinamers te kijk met zulke onzinnige opmerkingen.

  Beste Patrick,
  Daar je geen voorstander bent van mevrouw Adama als representant van Suriname, dan stel ik voor, dat we de waakhond van onze democratie en minister van overheidszaken, ‘Saya’ voor ons laten spreken. Wat zal dat de geloofwaardigheid van Suriname ten goede komen!

  Suriname-kenner, Natascha Adama heeft wat mij betreft Suriname niet te kijk gezet (daar zijn Surinamers zelf meesters in), want zij sprak niet namens de regering, maar als deskundige. Zij is vrij haar mening te geven, in welk programma dan ook, aangezien dat haar fundamentele recht tot vrijheid van meningsuiting is! Ik heb de vice-president van Suriname op de Surinaamse televisie zien reageren, n.a.v. het bezoek van de premier van Nederland, Mark Rutte. Dat was pas een schaamteloze vertoning, waarmee Suriname te kijk werd gezet!

  De uiteenzetting van mevrouw Adama klinkt misschien hier en daar een beetje kort door de bocht en je hoeft het niet met haar eens te zijn, maar het is niet helemaal onwaar, m.b.t. de waarschuwingen van de oppositie, dat dit wel eens een behoorlijk staartje zou kunnen krijgen. En ze weet verdomde goed, dat dit onder aanvoering van Santokhi, in zijn rol als parlementariër was. Daar heeft ze geen Patrick Andriol voor nodig, want je kunt zeggen wat je wilt over mevrouw Adama, maar ze is niet achterlijk.

  En uiteraard stonden er allerlei mogendheden in de rij om Suriname bakken met geld te lenen, want ze zijn verdomde goed op de hoogte (vooral China) van de bodemschatten, waar dit land rijk aan is. Het bezoek van de heer Rutte, was dan ook geen gezelligheidsbezoek.

  Ik weet niet onder welke voorwaarden de leningen verstrekt zijn, maar over het algemeen is het wel het geval, dat als men zijn schulden niet kan aflossen, er beslag gelegd wordt op je bezittingen. In sommige gevallen worden de schulden kwijtgescholden.
  We zullen zien waar dit ‘Surinaamse schip’ strandt.

  Tan bun
  gemodereerd

 29. Haha Robg wat een gelach 😂.
  Met je uit spraak van “elke landen in ontwikkeling is ,is afhankelijk van leningen.”
  Lekker ontwikkeling heeft Bouta en de ndp gebracht.
  Alleen hij en zijn familie en vrienden zijn beter van geworden.
  Volk in in de penarie beland .
  Robg wat een leugenaar ben je.
  Met je ontwikkeling.
  gemodereerd

 30. ZE HEEFT ERGENS GELIJK.

  LAAT DE NDP DIT TERUG BETALEN.

  A MAAKT SCHULDEN EN EET HET GELD OP. EN B MOET KOMEN AFLOSSEN.

  CHAN LOS INDERDAAD NIKS AF. LAAT IN 2025 EEN ANDERE HET KOMEN DOEN. WAARSCHIJNLIJK NDP. MOCHT HET GELD ER ZIJN BEWAAR HET GOED. NO PAI LENING.

  IS EEN GIGANTISCH BEDRAG 4 MILJARD. OF VERKOOP CORONIE OF MAROWIJNE.

  ER IS TOCH NIKS DAAR.

  DIE MEVROUW HEEFT GELIJK.
  gemodereerd

 31. Adama heeft uitdrukkelijk HAAR mening verkondigd en ook behoorlijk gemotiveerd waarom ze de leningen niet zou aflossen.
  Wat dat betreft kan ik haar mening volkomen delen. Wat ze over het hoofd ziet is dat ze een zonde door het plegen van een andere zonde wil goedmaken en dat is economisch en politiek gezien hartstikke fout. Wat ze had moeten zeggen is dat Chan nagelaten heeft de gestolen en achterovergedrukte gelden bij Bouterse cum suyus te halen. Daar worden Chan en de hele bevolking van Suriname en elders in de wereld voor gestart want nu moeten we alweer familieleden in Suriname gaan steunen.
  De jaren 80 zijn weer terug.
  gemodereerd

 32. Terwijl de Sur pres in 2019 op staasbezoek was in China werd hij in eigen land door de krijgsraad veroordeeld tot 20 jaren gevangenisstraf. Door dit vonnis hebben de Chino’s afgezien van het verstrekken van een grote lening aan Su en de pres keerde met lege handen huiswaarts en staarde in een groot financieel gat dat hij met spoed aan chan doorschoof. Is het vonnis gekomen als zegen of als een vloek?
  gemodereerd

 33. Adama kan nooit alle vijf op een rij hebben, dus heeft het geen zin om op haar voorstel in te gaan
  gemodereerd

 34. Ir. Frank Playfair: “Aflossen van staatsschulden is niet het probleem van het land dat geleend heeft, maar van de landen die de leningen hebben verstrekt. Zij moeten zien hoe ze de gelden terugkrijgen”.

  Heel laconiek en zonder scrupules vertileerde ir. Frank Playfair in woorden van gelijke strekking zijn mening/opvatting tijdens een debat over de staatsschuld en de aflossing ervan, in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2000.

  Natascha Adama heeft ongeveer dezelfde benadering van Playfair, gewezen DNA-lid (1987) van de NDP, die de partij samen met drs. Ernie Brunings (eveneens DNA-lid NDP) verliet en een eigen partij oprichtten onder de naam Democratische Partij (DP). Playfair sloot zich aan bij de nieuwe politieke partij Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP2000). Deze werd opgericht in 2000 door de toemalige president van de republiek Suriname, Jules Albert Wijdenbosch. Daarmee verdween DP geruisloos van het toneel. Later Playfair ook.
  gemodereerd

 35. Samen met adama begrijpen zijn er ook enkelingen in de groep die niet niet snappen dat “ deng mang no lenie bouterse of leendert a monie.. maar Sranang dus a paiman na Suriname.. no pai wan takie dat jo schijt wan moro bigie buffel” deng mang incl chino sab tak olie oedoe gowtoe de foe tekie ze zijn niet gek.
  A sopie ingie ser “alla zoetwater” keba zg watertransport in zeezak( mislukte cocaine transport optie en alleenrecht waterexport… weet niet of die chan &co dat al hebben ingetrokken of niet!!); maar logisch redeneren is idd moeilijk en niet voor een ieder ..
  gemodereerd

 36. ” …
  Adama: “Wij gaan jullie laten zien wat er gebeurd als jij zomaar geld leent aan elke leider, die z’n hand ophoudt.” Ze gaf aan dat het gaat om Bouterse, wiens minister van Financiën (Hoefdraad dus) om de haverklap werd gestuurd om geld te lenen en dat de toenmalige oppositie de geldverstrekkers waarschuwde ‘als jij geld leent let op aan wie je geld leent’.
  … ”

  In deze wordt niks verkeerds gezegd.
  Zowel de nemer als de gever hebben niet aan het volk gedacht.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 37. ha ha ha weer die paarsen hier he , robg , debby , pony , zeggen dat deze vrouw adama namens de vhp spreekt , nou paarse galbakken , wij en velen denken juist dat deze dame namens de ndp spreekt , want die willen niets van 4 miljard US$ schuld weten , en paarsen het gelach is al geschied , jullie duivel ddb heeft hout en goud concessie gegeven aan de chinezen voor een bak met geld, maar de schulden aan china moeten terug betaald worden , terwijl de chinezen in rap tempo ons regenwoud kappen en veel goud delven , en wat kwik betreft dat deert ze niet
  gemodereerd

 38. Reputatie-schade @Para Express
  Onbetrouwbaar voor eventuele investeerders.

  Suri wordt door de buitenlandse pers meestal beschreven als een land, rijk aan grondstoffen met een arme bevolking. Kort:genoeg mogelijkheden om de schuld te verhalen.

  De chino-leen-strategie is professioneel beschreven in het artikel; “Suri ook onderworpen aan belt and road initiative”. De West 2803.
  gemodereerd

 39. Weet deze mollige dame over Chan snoepreizen. Hij gaat in de business class en verblijft in de luxe 5 sterren hotel, terwijl het volk pinaart! a disi biga uma no sabin
  gemodereerd

 40. Iedereen die destijds op de NDP heeft gestemd moet 100 Srd per maand betalen. Om de grote leningen af te helpen lossen.
  gemodereerd

 41. @WAT, WATJE, KLEINTJE, zelfs de hilarische adviezen van Natasja Adama gaan Chan niet meer redden. Begin jij alvast het hoofd te buigen en de handdoek in de ring te gooien. Chan en de VHP hebben gefaald. De koers gaat richting de 50 SRD voor één Euro. Het is een kwestie van tijd. Natasja Adama is iemand die je niet serieus moet nemen. Dat mens heeft haar eigen denken niet op de rails. Zij is ontspoord. Natasje Adama is een lichtgewicht. Wij moeten om haar lachen….
  gemodereerd

 42. ha ha robje g , nou jij bent een lichtgewicht lulletje , een nepper , een vals iemand die dr voor zijn naam schreef he robje , ben jij dat vergeten , maar jou koers zal naar nul dalen we gaan eventjes ons hoofd buigen en , ja robje g dan ben jij een nul , uit de rails gekieperd en jij zal nooit meer het spoor terug vinden jochie
  gemodereerd

 43. Ik ben trots op mevrouw Natascha A. Eindedelijk een Surinamer die begrijpt dat je met de huidige situatie in Suriname niet zo kunt doorgaan. Gewoon failliet verklaren en een nieuwe start maken. En de mensen die zoveel bagger over Natascha uitstorten moeten zich diep schamen. Een ding is zeker, ze is slimmer dan jullie allemaal bijelkaar.
  gemodereerd

 44. ” …
  Esmerald
  29 maart 2023 Bij 08:40
  Reputatie-schade @Para Express
  Onbetrouwbaar voor eventuele investeerders.
  … ”

  Mee eens.
  Maar wat wordt bedoeld ?
  Is het niet zo dat geldverstrekkers vòòraf beter moeten weten en verantwoord moeten ondernemen ?

  Het volk is nu achteraf weer, ja alweer, de dupe.

  Verantwoord ondernemen moet ook gelden voor overheden en “beleggers” die investeren in overheden.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 45. Verschrikkelijk te lezen hoe de zieke geest van de “Suriname kenner”, Natascha Adama, weer eens een knuppel in het hondenhok heeft geworpen. Met kromme tenen heb ik ook het interview gevolgd. Het eerste wat zich aan mij opdrong was de bizarre gedachte dat dit wel eens de gevolgen zouden kunnen zijn van neurosyfilis. Met een jarenlange staat van dienst als sekswerker, loop je immers wel het risico dat deze niet volledig/ onbehandelde bij deze aandoening dat de gevolgen je kunnen tekenen. Iemand heeft mij er ook op geattendeerd dat zij zich, ietwat wezenloos voortstrompelend met een kruk/ loopstok door Den Haag, bij burgers aanbelde om haar verhaal te doen over waar haar wieg gestaan heeft. Inmiddels weet ik niet als deze mogelijke heupproblematiek zou zijn verholpen (zelf dacht ik aan een ernstig verwaarloosde chlamydia of andere Soa’s die onvoldoende behandeld zou zijn, maar hoe dan ook, ik neem het de NPO zeer kwalijk dat ze deze beschadigde vrouw zo te kijk zetten. Het is een dappere, maar ook zeer kwetsbare vrouw met duidelijk psychopathologische problematiek/ trekken. In de seksindustrie, waar ze immers in gezeten heeft of mogelijk nog steeds in zit, loop je het risico dat kenners je op afstand al kunnen profileren.

  Heel vervelend dat er te weinig gescreend wordt bij het toelaten van “deskundigen” bij maatschappelijke vraagstukken. Daarmee doel ik ook op de afgelopen Covid-19 crises waarbij Gerard Spong, als strafrechtadvocaat zijn mening kon ventileren over gedwongen prikken van mensen. Eenieder die zich breder heeft laten informeren, weet dat ook in Nederland en wereldwijd burgers massaal bij de neus genomen zijn, en dat er heel veel gezondheidsschade en vroegtijdige doden te betreuren zijn. Verder heb je ook zo een nar, Julian With, psycholoog, die boude uitspraken gedaan heeft over kruidengeneeskundigen, waar hij vermoedelijk (zelfs als “bosbewoner”) niets vanaf weet.

  Het is diep treurig dat zowel in Suriname, in Nederland en wereldwijd burgers zich laten vertegenwoordigen door schaamteloze schurken, die ze in het ergste geval de dood injagen met leugens over bijvoorbeeld een te nemen prik, “ja slechts één”, en dat je voor de rest van je leven “het manneke/ het wijfie” bent en dat Corona “je niet meer kan treffen”. We weten met zijn allen dat dit een ongewoon grote leugen is geweest, maar wel dat de gezondheidsschade en de doden nu en in de toekomst te betreuren, er niet om liegen.

  Dat deze vrouw overal naarstig probeert binnen te komen, is niet verwonderlijk. Wanneer je zwaar materialistisch en immoreel bent maakt het niet uit, het doel heilig wel de middelen. Creëer je geen podium via het “herdenken van de Decembermoorden”, doe je het wel op andere manier, toch?

  De heersende media, ook een groep die hand in eigen boezem mag steken, bedient zich in mijn visie op dezelfde wijze als haar: het bedienen van de broodheren, waarbij alles geoorloofd is als je maar je revenuen maar ziet bijgeschreven. Gebrek dus aan integriteit!!!

  Het leeuwendeel van de wereldbevolking, denk ik dan, beoefen(t)(de) toch “het oudste beroep ter wereld”, soms bewust, soms onbewust.

  Dat er in Suriname, in Nederland en overal ter wereld, de mensheid gebukt gaat onder de gevolgen van hebzucht, gewetenloosheid, gebrek aan visie op de lange duur, het doorgeven van foute grondhouding, daarbij niet stilstaand wat hun vervuiling gespuid met de komende generaties zal doen, stemt de ingezette teloorgang mij bijzonder droevig.

  Zelf bewegend tussen bagger probeer ik als denker mij te beperken tot mijn eigen niche en probeer terug te gaan tot de basis: Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf! Deze oude wijsheden werken nog steeds. Helaas, vele burgers (zowel in Suriname als in Nederland en wereldwijd) zijn vaak bezig met overleven, waarbij de tijd en de mogelijkheid om stil te staan bij de keuzes die ze maken, en de grote gevolgen die deze ontegenzeggelijk hebben op eenieder van ons, zal het er op elk vlak zichtbaar worden wat wij met zijn allen gecreëerd hebben.

  Ik wens u allen veel wijsheid toe, scheldt niet op elkaar, maar probeer zelfs de “Maria Magdalena’s” van onze wereld met compassie en respect te benaderen, en waar nodig te stimuleren zich goed te laten behandelen. Neurosyfilis is een serieuze aandoening wat onbehandeld kan leiden tot krankzinnigheid.

  Het gaat u goed.

  Met vriendelijke groet,

  Alexander Pola
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.