Somohardjo en Setrowidjojo ontvangen hoogste onderscheiding van president Santokhi

16
Somohardjo en Setrowidjojo ontvangen hoogste onderscheiding van president Santokhi

De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo en partijgenoot, Hendrik Setrowidjojo, zijn door president Chandrikapersad Santokhi benoemd tot Groot Officier in de Ere Orde van de Palm.

De heren hebben deze hoogste onderscheiding op zondag 5 december op het presidentieel paleis ontvangen, bijzonderlijk vanwege de 23ste geboorte dag van de PL. Het staatshoofd gaf aan dat deze twee bijzondere Surinaamse burgers gedecoreerd zijn, omdat zij zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt aan ons land op diverse tijdstippen in onze geschiedenis en in diverse hoedanigheden.

Volgens het staatshoofd heeft de PL als politieke partij altijd weer een belangrijke rol gespeeld in de Surinaamse politiek en zich ontpopt tot, de partij die nooit slaapt, zoals ook altijd door haar politieke leider wordt benadrukt.

Santokhi beschreef Somohardjo als een Surinaamse politicus die een grote voorvechter is geweest van de Gotong-royong-filosofie, welke inhoudt een verplichting van het individu jegens de samenleving. “Het idee van Gotong royong is, het delen van lasten tussen leden van de gemeenschap, welke een bijzonder kenmerk is van de PL en haar sociale kracht. Somohardjo heeft zich in de Surinaamse politiek, kunnen opwerpen als een ervaren politicus, en heeft zich enorm verdienstelijk gemaakt, voor de samenleving vanaf 1975 tot heden, op tal van gebieden, waaronder sociaal maatschappelijk werk, politiek, bestuur en organisatie, en religie”, deelde het staatshoofd mede.

De regeringsleider stond ook stil bij de inzet van Setrowidjojo. Die heeft zich volgens de president binnen de samenleving sterk gemaakt, met name op het gebied van politiek, bestuur en organisatie. Hij heeft op diverse ministeries en in diverse functies zijn bijdrage geleverd aan het land. “Al met al kan dus worden gesteld dat Setrowidjojo, evenals Paul Somohardjo zich enorm hebben ingezet en een bijdrage hebben geleverd aan ons land Suriname”.

“Heren, uw beproefde vaderlandsliefde, bijzondere ijver en trouw in het vervullen van burgerplichten, bijzondere verdiensten op het gebied van wetenschap of kunst, uitzonderlijke verdiensten jegens de Republiek Suriname of haar staatburgers, is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Daarom ontvangt u de onderscheiding tot Groot Officier in de Ere Orde van de Palm”, aldus de president.


16 REACTIES

 1. Ik begin mijn buik vol te krijgen van Santhoki die Suriname zou redden. Het accommoderen van Friends and Family is veel belangrijker dan Suriname. Melissa die een Wapenschild toegewezen gekregen met haar naam erop.

  Ik was een Die-hard aanhanger van Santhoki maar ik begin nu stevig te balen van de rare capriolen die deze president nu uithaalt.

  Liegen is zijn Core business geworden. Santhoki had beloofd op de televisie in Nederland dat hij zijn etnische benoemingen terug zou draaien.

  Santhoki is zijn vrienden en familie en vooral Melissa aan het redden in plaats van Suriname.

  Ik baal van dit leugenachtige gedrag van Santhoki. Ik ben alle geloof in deze man kwijtgeraakt na 18 maanden.

  Shame on you president!!
  gemodereerd

 2. @ henry
  Ik heb Santokhi ergens in het eerste kwartaal vaarwel gezegd. Ik steunde hem in zijn plannen doch gaandeweg liet Santokhi blijken uit het hot gesneden te zijn die zijn eigen houtluizen Suriname aan het wegvreten zijn.
  Neen deze Santokhi is niet de man de Suriname zal redden, eigenlijk geen van de huidige politieke figuren.
  Ik heb reeds lang geleden aangegeven dat je niet automatisch minister of directeur moet worden als partijlid. Je moet adequate mensen plaatsen op de stoel waarvan je denlkt dat ze het zullen proberen goed te doen.
  En deze mensen mogen gerust uit de burgerij komen. Zolang de politiek in beslissingen participeren waar er geen controle op wordt uitgevoerd is het een hap snap beleid met heel veel stroop die achterblijft in een beker.
  Voorbeeld:
  De huidige minister van Justitie en Politie is geen knip waard voor zijn neus. Veel blablabla en niet zinnigs aan planning en vooruitzien.
  gemodereerd

 3. @ Henry

  Ongeacht welke president er komt, ( Etnische achtergrond) zal je dit blijven houden!
  Ik zou graag zien dat hij de mini-ster van Jus/ pol de criminaliteit harder laat aanpakken. ”Om maar te zwijgen over de corruptie in Su” misschien wil hij voor de buitenwereld laten zien, dat hij de redder is der vaderland! Maar in feite, alléén maar bla bla.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 4. Als in Chan niet had gezien als minister van Juspol zou hij me misschien pakken. Ik heb mensen dit alles van tevoren gezegd. Presidentschap is hoger gevlogen naar zn kop dan ik zelf heb gedacht.
  Al die gasten met Stem slim, verdwenen. Die oude zwarte vrouw, eet zij nu elke dag???
  Heeft Somo dit verdiend??? Dan zijn we ver gezakt. Buitenland kijkt mee en denkt, ze doen maar
  Stelletje debielen in Su.
  Wat Melissa gedaan krijgt, dat is het toppunt. De prijs van haar driehoekje betalen wij allemaal. Schande
  gemodereerd

 5. Wat een poppekast, kojk hoe die pa’e zich kleed alof hij een toneelspeler is,en toneel daar zijn ze goed in suriname de beleidsmakers.
  Pa’e is 1 vd grootste grondrovers van SU.
  Overloper bij uitstek. Is niet te vertrouwen net als die hindoestanen.
  Ach komt spoedig een eind aan deze poppekast,en ze zullen niet onderuit komen met alles wat ze gestolen hebben,ook de vorige regering.
  gemodereerd

 6. Nergens ter wereld brengt alleen een President een land tot ontwikkeling. Overal doet hij dat samen met anderen uit zijn regering of kabinet. In veel landen zijn burgers bereid hun schouders onder de uitdagingen waar het land voor staat te zetten en brengen zelfs offers teneinde hun land tot ontwikkeling te brengen. Van deze president kan in elk geval gezegd worden dat hij zich inzet, een schoon verleden heeft en integer is. Ook weet hij als geen ander dat Suriname alleen vooruit kan komen door samen te werken met het buitenland teneinde investeerders aan te trekken. Surinamers zijn de grootste klaagvolk ter wereld. Destijds tijdens tralala, die het land naar de verdoemenis heeft geholpen en aan de leiding stond van onbehoorlijk bestuur, kreeg hij een vrijbrief en de zegen om alles naar believen te doen. Hij mocht mensen intimideren, oppakken en vermoorden, zich bezighouden met drugshandel, zijn zoon die veroordeeld is in Amerika voor wapen- en drugshandel. De zwarte lijst van didibri is lang en ik ben blij dat we van hem verlost zijn. Het oude is voorbijgegaan, het nieuwe is gekomen. Als je niet investeert in je toekomst, moet geen gouden bergen verwachten (zonder je handen uit de mouwen te steken) en lid te zijn van de hanging begging company.
  gemodereerd

 7. Door de hoogste onderscheiding die mogelijk is in Suriname ook toe te kennen aan Paul de driftkikker, die meerdere keren voor het oog van de camera klappen heeft uitgedeeld aan politieke tegenstanders in binnen en buitenland, en door verraad aan de kiezers, er persoonlijk voor gezorgd heeft dat Desi president kon worden van Suriname, maakt men in één klap deze hoogste Surinaamse onderscheiding totaal waardeloos.
  gemodereerd

 8. Dat zegt alles over jou en niets over de president @henry.

  Het is niet te geloven dat grote kerels als kort lontje en poison zich uitlaten over een simpele branding vd FL. Dat botox de molen en paula abudhla jaloers zijn, daar kan ik inkomen, maar de rest pffff.

  President Santokhi is een voorbeeld van hoe het hoort in de liefde, de gemiddelde suri is dit niet gewend. Alleen bij gangsters loopt die vrouw kilometers met een duckface als een chiwawa achter die man aan.

  Dagelijks kun je lezen hoe vrouwen als wegwerpartikelen worden misbruikt. Nooit zie je suri’s hand in hand lopen (surineds wel). Of dat papa of mama tegen hun kids zegt; ik hou van je. Uitzonderingen natuurlijk.

  Je zou zweren dat de FL miljoenen euro’s zal verdienen met haar ‘branding’. Een branding die elke youtuber bezit. Enige bezwaar zou misschien het wapen zijn, maar als ik zie hoe jullie de suri vlag besmeuren, laat maar.

  Grow up, met jullie ouderwets gedoe!
  Het staat niet in het gekopieerde eeuwenoude Hollandse wetboek van suri, of dit wel of dit mag.
  Authenticiteit kun je niet kopen.

  Meneer Somo en Setro gefeliciteerd!
  gemodereerd

 9. Henry, de nieuwe schoen ziet er altijd tiptop uit. De jungleboots was niet goed, maar deze wringt en stink aan alle kanten.
  Schaamteloos zijn wij hier in Suriname.
  Ik heb geen last van het geleuter hier. Mijn brood komt uit Europa en heb een menu net een album.
  Chan o sreka a konde. Anderen zeggen seti kon.
  Wanneer de vos ….. preekt, dan moet de boer op zijn doksa letten.
  gemodereerd

 10. Als u niet eens bent met de politieke werkelijkheid van Suriname, probeer hem dan te veranderen!

  Maar, waarom blijkt dat zo’n moeilijke opgave te zijn?
  Een andere politicus met een goede partij en nieuwe ideeën, is
  zeer welkom, maar waar vindt u die, zonder te balen.

  Toen ik opgroeide, heb ik veel armoede om mijn heen gezien, maar nooit honger geleden.
  En nu ook niet.
  gemodereerd

 11. De hoogste tijd dat El Somo een boek laat schrijven over zijn leven:
  – vanaf zijn geboorte, geboorteplaats, district,
  – wie is je vader?
  – wie is je moeder?
  – broers en zussen,
  – opvoeding, geloof,
  – schoolperiode,
  – wat voor kind hij was,
  – loopbaan,
  – politieke carrière, Hoe hij in de politiek terecht kwam,
  – Oprichting van zijn eigen politieke partijen,
  – de onafhankelijkheid op 25 februari 1975, voor of tegen, waarom, enz,
  – Javanen die massaal naar Nederland gingen en zijn aanpak,
  – Opvang van hen in diverse plaatsen in Nederland,
  – de staatsgreep op 25 februari 1980,
  – opgepakt in 1982,
  – opgesloten in Fort Zeelandia,
  – Begrafenis die er voor zorgde dat hij daar naar toe kon,
  – gevlucht naar Nederland,
  – Leven in Nederland,
  – het verzet,
  – vechtpartij op TV in het programma van Karel vd Graaf,
  – Terug naar Suriname,
  – Herstel vd democratie,
  – Weer Politiek,
  – Politieke partij,
  – samenwerking met ndp, ddb, voor gestemd voor amnestie voor ddb ea in de DNA, vergeving, enz
  – Bravo het advies gaf om een politieke partij op te richten,
  – R. Doeki samen met Bravo een pakrammel willen geven in DNA, Bravo pakte vast en trok Doek en El Somo met zijn gelakte punt schoenen schopte,
  – Zijn ondernemingen, domeingronden en wat de NPS, EL Vene ea van vonden
  – Waarom de Samenwerking van Nieuw Front en PL niet door ging en hij met ddb en ndp ging samen werken, en Suriname weer skeer werd,
  -enz
  gemodereerd

 12. Nu wordt er tenminste iets ondernomen , die vorige nietsnutter stal alleen maar geld van het volk en ging op bezoek bij schurken vrienden samen met zijn familie en friends , deze gasten moeten nooit een onderscheiding krijgen , voor Somohardjo en Setrowidjojo is het goed.
  gemodereerd

 13. Ik ga ervan uit dat er een panel is die voordraagt wie een lintje krijgt – net zoals in Nederland – en niet dat de president het op z’n heupen krijgt en een willekeurig aantal mensen riddert.
  Bovendien is het gebruikelijk – in heel veel landen ook – dat mensen die zo lang politiek of maatschappelijk actief zijn, hiervoor worden beloond door de politiek.
  Je mag vinden van Somohardjo wat je vindt, maar hij heeft wel altijd het beste nagestreefd voor m.n. de Javaanse Surinamers, zowel op maatschappelijk- als ook op politiek gebied.
  gemodereerd

 14. Hij heeft zich in de periode van de Nieuw Front-regering vaak negatief in de kijkers gespeeld, vooral in grondzaken met een nare smaak. Maar ook aan het aanmoedigen van honderden Javanen om naar Nederland te vertrekken kort voordat Suriname onafhankelijk werd, meewerken aan de omstreden Amnestiewet, de gebeurtenis rond het Miss Jawa-contest waarbij hem onzedelijk gedrag werd verweten en het schoppen van DNA-lid Rachied Doekhie in De Nationale Assemblee, mag niet voorbij worden gegaan.

  Zo iemand verdiend echt geen lintje.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.